Bo och jobba i Amsterdam

Jobba i Amsterdam

Amsterdam har länge varit en oerhört populär stad. Staden klassar som en av världens mest liberala städer och lockar varje år miljontals besökare. Många har valt att bo och jobba i Amsterdam. Detta har resulterat i att ungefär 50% av invånarna inte är från Nederländerna. Landet har mycket att erbjuda och få ångrar en flytt till Amsterdam. Staden är öppen och de som bor här talar mycket god engelska så du har alla förutsättningar för att trivas.

Det brukar vara enkelt att få jobb i Amsterdam då Nederländerna har en av de starkaste ekonomierna i Europa och en mycket stabil arbetsmarknad. Detta resulterar i relativt höga löner jämfört med resten av Europa och matchande standard på arbetsplatserna. Det finns många internationella företag här på grund av stadens närhet till resten av Europa och Amsterdam lockar arbetskraft från hela världen.

I Nederländerna får man endast jobba nio timmar per dag och högst 45 timmar i veckan. Om du har ett heltidsjobb har du rätt till 20 betalda semesterdagar, dock är det vanligt med mer. När du först blir anställd på ett företag är det vanligt med att få ett löpande visstidskontrakt som byts ut efter en längre tid hos företaget.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här!

Flytta för att jobba i Amsterdam

Innan du lämnar Sverige för att bo och jobba i Amsterdam är det viktigt att skaffa ett personbevis på engelska från svenska skatteverket. En notarius publicus hos Länsstyrelsen ska sedan stämpla personbeviset. Du hittar en i din kommun här. Detta behöver du för att kunna registrera dig i Nederländerna och ta del av välfärds- och skattesystemet, samt öppna bankkonto.

Nederländerna är med i EU vilket gör det enkelt för svenskar att bosätta sig här då det varken krävs uppehålls- eller arbetstillstånd. Däremot har landet en officiell folkbokföring och du måste registrera dig om du vill bo och jobba i Amsterdam längre än fyra månader. Du måste boka ditt möte inom fem dagar efter ankomst i landet, vilket kan göras över telefon eller på ett folkbokföringskontor. Ditt närmaste kontor hittar du här. På mötet måste du ha med dig pass, ditt personbevis på engelska och bevis på din adress i Amsterdam. Du hittar mer exakta instruktioner här. När du har registrerat dig får du ditt BSN-nummer, vilket linkar ett personnummer och behöver du vid bland annat öppnande av bankkonto och vid kontakt med olika myndigheter.

När du ska öppna ett bankkonto besöker du ett bankkontor till den bank du önskar och tar med dig ditt pass, BSN-nummer och adressbevis. Innan du väljer bank kan det vara bra att se över olika kostnader och om det är gratis att göra uttag i bankomat och liknande.

Nederländerna har sjukförsäkringsplikt, vilket innebär att du som ska bo och jobba i Amsterdam måste skaffa en sjukförsäkring. Om du inte gör det kan du få böter. Detta måste du göra om inom de fyra första månaderna i landet och ofta får du hjälp av det företag som du fått anställning av.

För mer tips om det mesta är IAmsterdam en väldigt bra sida!

Bo i Amsterdam

Det är relativt svårt att hitta boende i Amsterdam och de är ofta ganska dyra. Av den anledningen är det många som bor i kollektiv eller delar lägenhet. Man kan hitta lägenheter antingen via mäklare eller via olika hemsidor som NestpickExpatrentalsRegionapartmentsHousinganywhereOnlyexpats och Kamernet. Ett bra tips är att gå med i facebookgruppen Svenskar i Amsterdam, där du kan hitta allt från boende till vänner.

Det är bra att bo på hostel första tiden, eller hyra ett korttidsboende, för att på plats leta efter något mer permanent boende i Amsterdam. Det är viktigt att du inte betalar någon deposition innan du sett och fått tillgång till lägenheten eller rummet.

En ungefärlig kallhyra för ett boende i Amsterdam ligger kring 1000 euro, och sedan måste du lägga till kostnader som vatten, el och värme med mera. När du flyttar in måste du ofta betala upp till två månaders hyra i deposition, vilket du sedan får tillbaka när du flyttar ut. Du behöver alltså ha mycket pengar precis i början för att komma in i en lägenhet.

Allmänt

Amsterdam är huvudstaden i Nederländerna, men regeringen sitter i Haag. Staden ligger i västra delen av landet och har omkring två miljoner invånare. Det är en stad fylld med över 6000 historiska byggnader, omkring hundra kilometer i kanaler, 90 öar och 1600 broar. Kanalsystemet är från 1600-talet och är skyddade som världsarv.

När du ska bo och jobba i Amsterdam kommer du märka att närheten till Atlanten påverkar klimatet i staden. Vintrarna är milda och medeltemperaturen går sällan under nollgradigt, samtidigt som somrarna är varma.

Nederländerna hade under flera hundra år kolonier runt om i världen och detta märks tydligt i matkultren. När du ska bo och jobba i Amsterdam kan du äta mat från hela världen. Två holländska matmåsten är “bitterballen” som är en typ av friterad köttbulle serverad med senap, och “poffertjes” som är små fluffiga pannkakor gjorda på jäst och bovetemjöl toppade med florsocker och smör.

Vill du ha hjälp och råd med det mesta kan du gå in i gruppen “Svenskar i Amsterdam” på Facebook. Här kan du även hitta boende i Amsterdam och folk som vill träffa nya vänner. Ett annat forum att kolla in om du saknar Sverige är Svenska Klubben. De ställer till med olika evenemang, som midsommar och kräftskiva och annat traditionellt.

Jobb i Amsterdam

Ta sig runt i Amsterdam

Det är väldigt enkelt att ta sig runt i Amsterdam med spårvagnar, bussar, tunnelbana och båt över hela stan. Undvik helst taxi då det är väldigt dyrt. Det finns olika typer av kollektivtrafikbiljetter att köpa beroende på hur mycket du åker och det är förhållandevis billigt.

Ska du bo i Amsterdam en längre period är det absolut bästa att köpa en cykel då staden är platt och perfekt för cykling. Amsterdam är en av de mest cykelvänliga städerna i världen men du kan endast parkera inom markerade områden, annars kan det hända att din cykel blir bogserad.

Centrum är väldigt kompakt och det är enkelt att gå till det mesta och upptäcka dina kommande favoritplatser på det viset.

Järnvägsstationen i Amsterdam, Amsterdam Centraal, går ut till nästan hela landet och har även flera internationella tågförbindelser. Härifrån kan du även ta dig till flygplatsen Schiphol Airport station.

Historia

Amsterdam grundades på 1200-talet som en fiskeby precis där floden Amstel mynnar ut i sjön IJ. Det är denna flod som gett staden sitt namn.

Under 1600-talet reste handelsmän från Amsterdam till Nordamerika, Afrika samt nuvarande Brasilien och Indonesien, vilket skapade ett världsomspännande handelsnätverk. Handelsmännen i Amsterdam ägde större delarna av Holländska Västindiska Kompaniet och Holländska Ostindiska Kompaniet. Staden var den rikaste i Europa och den fjärde mest folkrika i världen i slutet på 1600-talet. På grund av detta var man tvungen att utvidga staden och byggde då Amsterdams nu välkända ringkanaler runt den gamla staden. Detta är något du kommer kunna se när du ska bo och jobba i Amsterdam.

Den industriella revolutionen nådde Amsterdam i slutet av 1800-talet och Amsterdam-Rhenkanalen och Nordsjökanalen grävdes för att ge hamnen en direkt väg till Rhen och Nordsjön. På grund av dessa förbättrades kommunikationen till resten av Europa och världen, vilket i sin tur ledde till enorm ekonomisk uppgång.

Under andra världskriget ockuperades Amsterdam av Tyskland och 100 000 judar deporterades.

Hitta på i Amsterdam

Amsterdam är en otroligt charmig stad med vackra kanaler, kullerstensgator och arkitektur. Det är en av de mest museums-tätaste städerna i världen med över 50 museum. De mest kända är Rijksmuseum, van Gogh-museet, Rembrandtmuseet och Anne Franks hus.

Det finns även möjlighet att svalka sig när värmen blir för mycket. Du kan ta dig till olika små stränder runt om i staden, varav en är Sloterplas Swimming Beach i Amsterdam Nieuw-West.

I stadsdelen Noord hittar du ett gammalt skeppsvarv, NDSM-Werd, som blivit omgjort till ett område fyllt med ateljéer, gallerier, unika barer och butiker. Många gatukonstnärer, skateboardåkare och locals håller till här.

Museikvarteret är det dyraste området i Amsterdam. Här hittar du många världskända museer, vilket man kan höra på namnet, den stora konserthallen Het Concertgebouw och vackra Vondelpark. Det är den största parken i Amsterdam på omkring 45 hektar och en grön oas där många promenerar, hänger och picknickar.

Det trendigaste området i Amsterdam är enligt många Jordaan. Här finns en härlig cafékultur, med en lugn och avslappnad stämning bland de charmiga smågatorna längs kanalerna. Här finner du även Anne Frank museet och Lindengracht marknaden som tar plats på helgerna.

Grachtengordel, det så kallade kanaldistriket som ligger i centrum, är ett av de mest älskade områdena i staden och skyddat av UNESCO sedan 2010. Kanalringen, formad som en hästsko, sammanlänkar det gamla centrumet med Jordaan och De Pijp distrikten. Här hittar du utmärkta matställen, bra shopping och härlig stämning. Vill du komma bort från folkmängden kan du gå till Amsterveld, en bar med en innergård vid kanalens östra sida.

Marknader

Det finns second hand, loppisar och olika marknader i hela Amsterdam. En av de största är Albert Cuyp marknaden som har över 300 marknadsstånd och ligger i området De Pijp. Här hittar du allt från färsk frukt till elektronik, kläder, exotiska kryddor och lokal mat. Hit måste du verkligen ta dig när du ska bo och jobba i Amsterdam.

En annan mångsidig loppmarknad är den i IJ-hallen som sägs vara den största i Europa. Passa även på att besöka den flytande blomstermarknaden Bloemenmarkt vid Singel-kanalen.

Den äldsta marknaden i Amsterdam är Waterlooplein Market som har sitt ursprung från 1893 som den största och viktigaste judiska marknaden i Amsterdam. De stängde dock ner den 1941 under Nazitysklands ockupation men öppnade upp den igen efter andra världskriget. Här hittar du idag allt från häftiga och unika klädesplagg till krimskrams.

Utelivet

Det finns många sätt att roa sig på när du bor och jobbar i Amsterdam. Amsterdam har kallats för Europas mest liberala stad. Det är bland annat lagligt att röka och sälja marijuana här och det köper du i coffeeshops som finns överallt i staden. De säljer även kaffe, te och annat. Du måste vara 18 år eller äldre för att få köpa.

Något staden är känt för är det deras festivaler, raveklubbar och andra festliga evenemang. Det finns många olika typer av klubbar och barer du kan besöka när du bot och jobbar i Amsterdam. De flesta har öppet alla dagar i veckan. I området Oost hittar du alternativa restauranger och barer samt spännande utställningar. Flest klubbar hittar du i centrala Amsterdam och nattlivet här är pulserande och livligt. Här ligget torget Leidseplein kring vilket det finns ett oändligt utbud av restauranger, barer coffeshops och teatrar. Två av de mest populära klubbarna här är Paradiso och Melkweg.

När du ska bo och jobba i Amsterdam kommer du märka att staden har en härligt utpräglad gaykultur och ett stort LBTQ-samhälle med två stora områden med många klubbar och barer.