Jobba i Amsterdam
Amsterdam har länge varit en oerhört populär stad. Staden klassar som en av världens mest liberala städer och lockar varje år miljontals besökare. Många har valt att bo och jobba i Amsterdam. Detta har resulterat i att ungefär 50% av invånarna inte är från Nederländerna. Landet har mycket att erbjuda och få ångrar en flytt till Amsterdam. Staden är öppen och de som bor här talar mycket god engelska så du har alla förutsättningar för att trivas.
Det brukar vara enkelt att få jobb i Amsterdam då Nederländerna har en av de starkaste ekonomierna i Europa och en mycket stabil arbetsmarknad. Detta resulterar i relativt höga löner jämfört med resten av Europa och matchande standard på arbetsplatserna. Det finns många internationella företag här på grund av stadens närhet till resten av Europa och Amsterdam lockar arbetskraft från hela världen.
I Nederländerna får man endast jobba nio timmar per dag och högst 45 timmar i veckan. Om du har ett heltidsjobb har du rätt till 20 betalda semesterdagar, dock är det vanligt med mer. När du först blir anställd på ett företag är det vanligt med att få ett löpande visstidskontrakt som byts ut efter en längre tid hos företaget.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här!
Flytta för att jobba i Amsterdam
Innan du lämnar Sverige för att bo och jobba i Amsterdam är det viktigt att skaffa ett personbevis på engelska från svenska skatteverket. En notarius publicus hos Länsstyrelsen ska sedan stämpla personbeviset. Du hittar en i din kommun här. Detta behöver du för att kunna registrera dig i Nederländerna och ta del av välfärds- och skattesystemet, samt öppna bankkonto.
Nederländerna är med i EU vilket gör det enkelt för svenskar att bosätta sig här då det varken krävs uppehålls- eller arbetstillstånd. Däremot har landet en officiell folkbokföring och du måste registrera dig om du vill bo och jobba i Amsterdam längre än fyra månader. Du måste boka ditt möte inom fem dagar efter ankomst i landet, vilket kan göras över telefon eller på ett folkbokföringskontor. Ditt närmaste kontor hittar du här. På mötet måste du ha med dig pass, ditt personbevis på engelska och bevis på din adress i Amsterdam. Du hittar mer exakta instruktioner här. När du har registrerat dig får du ditt BSN-nummer, vilket linkar ett personnummer och behöver du vid bland annat öppnande av bankkonto och vid kontakt med olika myndigheter.
När du ska öppna ett bankkonto besöker du ett bankkontor till den bank du önskar och tar med dig ditt pass, BSN-nummer och adressbevis. Innan du väljer bank kan det vara bra att se över olika kostnader och om det är gratis att göra uttag i bankomat och liknande.
Nederländerna har sjukförsäkringsplikt, vilket innebär att du som ska bo och jobba i Amsterdam måste skaffa en sjukförsäkring. Om du inte gör det kan du få böter. Detta måste du göra om inom de fyra första månaderna i landet och ofta får du hjälp av det företag som du fått anställning av.
För mer tips om det mesta är IAmsterdam en väldigt bra sida!
Bo i Amsterdam
Det är relativt svårt att hitta boende i Amsterdam och de är ofta ganska dyra. Av den anledningen är det många som bor i kollektiv eller delar lägenhet. Man kan hitta lägenheter antingen via mäklare eller via olika hemsidor som Nestpick, Expatrentals, Regionapartments, Housinganywhere, Onlyexpats och Kamernet. Ett bra tips är att gå med i facebookgruppen Svenskar i Amsterdam, där du kan hitta allt från boende till vänner.
Det är bra att bo på hostel första tiden, eller hyra ett korttidsboende, för att på plats leta efter något mer permanent boende i Amsterdam. Det är viktigt att du inte betalar någon deposition innan du sett och fått tillgång till lägenheten eller rummet.
En ungefärlig kallhyra för ett boende i Amsterdam ligger kring 1000 euro, och sedan måste du lägga till kostnader som vatten, el och värme med mera. När du flyttar in måste du ofta betala upp till två månaders hyra i deposition, vilket du sedan får tillbaka när du flyttar ut. Du behöver alltså ha mycket pengar precis i början för att komma in i en lägenhet.
Allmänt
Amsterdam är huvudstaden i Nederländerna, men regeringen sitter i Haag. Staden ligger i västra delen av landet och har omkring två miljoner invånare. Det är en stad fylld med över 6000 historiska byggnader, omkring hundra kilometer i kanaler, 90 öar och 1600 broar. Kanalsystemet är från 1600-talet och är skyddade som världsarv.
När du ska bo och jobba i Amsterdam kommer du märka att närheten till Atlanten påverkar klimatet i staden. Vintrarna är milda och medeltemperaturen går sällan under nollgradigt, samtidigt som somrarna är varma.
Nederländerna hade under flera hundra år kolonier runt om i världen och detta märks tydligt i matkultren. När du ska bo och jobba i Amsterdam kan du äta mat från hela världen. Två holländska matmåsten är “bitterballen” som är en typ av friterad köttbulle serverad med senap, och “poffertjes” som är små fluffiga pannkakor gjorda på jäst och bovetemjöl toppade med florsocker och smör.
Vill du ha hjälp och råd med det mesta kan du gå in i gruppen “Svenskar i Amsterdam” på Facebook. Här kan du även hitta boende i Amsterdam och folk som vill träffa nya vänner. Ett annat forum att kolla in om du saknar Sverige är Svenska Klubben. De ställer till med olika evenemang, som midsommar och kräftskiva och annat traditionellt.