Bo och jobba i Australien

Jobba i Australien

Australien är en ett land med otroligt mycket att erbjuda, varierat i både kultur och natur. Det blir alltmer populärt att för svenskar flytta för att bo och jobba i Australien, dels för att arbetslösheten är låg. Men även då det är exotiskt och vi har en stor fördel med svenskens goda engelska.

För dig som vill bo och jobba i Australien finns massor av möjligheter, dels finns det en hel del svenska företag som valt att placera delar av sin verksamhet här, även antalet multinationella företag i Australien ökar. Där kan det finnas tjänster för svenskar som vill bo och jobba i Australien. Det är smart att som svensk leta efter jobb där det svenska språket är nödvändigt eller meriterande för att stå ut på arbetsmarknaden. Ofta är den typen av jobb inom kundtjänst eller telefonförsäljning. Det är bra att söka jobb från Sverige men tack vare Australiens working holiday visa, kan man även både resa och söka jobb samtidigt.  

De flesta jobbmöjligheterna finns i de två största städerna Sydney och Melbourne, men inte exkluderande. Då svenskar ofta talar god engelska kan vi ofta konkurrera med människor från alla typer av länder. Inklusive på den inhemska arbetsmarknaden.

Som fastanställd när du jobbar i Australien har du rätt till minst 20 dagars betald semester varje år och dessa tjänas in under årets gång. Du har även rätt till tio sjukdagar per år, varken mer eller mindre.  

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Bo i Australien

Det är bra att till en början bo på hostel när en flyttar ner för att sedan leta boende på plats när du ska bo och jobba i Australien. När du flyttar in kommer du att behöva betala en deposition, bond som det heter i Australien. Däremot ska du inte betala något innan du sett lägenheten/rummet och fått nyckel. Depositionen brukar vara på två till fyra veckors hyra.

Det är relativt dyrt att bo i Australien och många unga delar därför lägenhet för att få billigare hyra. Dyrast är att bo i Sydney eller Melbourne eftersom efterfrågan är störst här. För att hitta ditt nya boende i Australien kan du även leta boende hos redan etablerade kollektiv som söker nya medlemmar. Sådana annonser kan en hitta i dagstidningar och på anslagstavlor. Sedan kan man även leta boende på hemsidor som Easy RoommateFlatmatesGumtreeHomehoundMy Home och Domain.

Flytta för att jobba i Australien

Australien är inte med i EU och du behöver då både visum och arbetstillstånd för att bo och jobba i Australien. Det finns olika typer av visum och det vanligaste för att resa och jobba är Working Holiday Visa. Med det kan du resa och jobba i ett år i Australien, sex månader hos samma arbetsgivare. Och sedan kan du förlänga med ett år om du uppfyller vissa kriterier. Under 2019 kommer regler att justeras vilket kommer att resultera i att du kan jobba i Australien hos samma arbetsgivare under ett helt år. Du ska även kunna förlänga ditt visum ett tredje år om du arbetat inom regionalt arbete i sex månader under ditt andra år i landet.

Ett vanligt turistvisum gäller i tre månader och ger en inte tillåtelse att arbeta i landet. Läs mer om olika visum här. Ett visum börjar gälla när du reser in i Australien och du har tolv månader på dig att göra det efter att du har fått godkänt.

När du fått jobb i Australien måste du skaffa dig ett tax file number, TFN, för att kunna betala skatt. Det är enkelt och gratis att ansöka om på skatteverkets hemsida.

Det kan även vara bra att, om du ska stanna en längre tid för att bo och jobba i Australien, skaffa sig en australisk identitetshandling med ditt namn och din adress. I Australien använder man inte personnummer utan man identifierar sig med att visa sitt fullständiga namn och sin hemadress.

För att få köra bil här måste du införskaffa ett internationellt körkort, vilket du kan göra på Motormännens Riksförbunds hemsida

Sjukvård och försäkring

Australien och Sverige har ett ömsesidigt avtal om rätt till fri akutvård på statliga sjukhus via ens visum, med vissa begränsningar. För att ta del av det visar du upp ditt pass på sjukhuset och ber om vård ”under the reciprocal health agreement between Sweden and Australia”. Utöver det är det bra att ha en reseförsäkring som täcker mindre akuta tillstånd samt ambulansvård.

Det australiensiska sjukförsäkringssystemet är uppdelat och den statliga delen heter Medicare. Ska du bo och jobba en längre period i Australien behöver du skaffa ett Medicare card, det australiensiska sjukvårdskortet. Du ansöker om detta på ett Medicarekontor och tar med pass, visum och bevis på att du är försäkrad i Sverige.

Du behöver som sagt en svensk försäkring som gäller under en längre period utomlands när du ska bo och jobba i Australien. Ens ordinarie försäkringsbolag brukar ha möjlighet att utöka den vanliga reseförsäkring som kommer med ens hemförsäkring. Ska man bosätta sig en längre period i Australien borde du skaffa en speciell försäkring som innehåller mer än en vanlig reseförsäkring som exempelvis ansvarsförsäkring, rättsskydd och överfallsskydd, samt som räcker längre. Stannar du mer än ett år rekommenderar vi starkt att skaffa ett lokalt försäkringsskydd.

 

Resa i Australien

Det vanligaste sättet att färdas på inom Australien är antingen med inrikesflyg eller långfärdsbuss. Långfärdsbussarna är billiga, bekväma och sträcker sig över hela Australien. Det finns olika typer av biljetter, företag och pass man kan köpa. Några är hop-on hop-off, andra är en viss sträcka över en viss tidsperiod. På andra åker du fritt ett visst antal kilometer. Två populära bussföretag är Greyhound och Premier Motorservices. Två bra hemsidor är Get About Australia och Rail Map Australia som är allmänna sökmotorer över långdistanslinjer för bussar och tåg.

Det finns inga höghastighetståg i Australien och det är inte vanligt med tågåkande till vardags. Det finns dock två kända tågresor som är man reser för resandets skull, som vi kan rekommendera när du bor och jobbar i Australien. Dessa är Indian Pacific som sträcker sig från Perth till Sydney och The Ghan som går från Adelaide till Darwin.

 

Klimat och natur

Australien är världens största ö och ligger på södra halvklotet. Här finns tre tidzoner, Australian Western Standard Time, Australian Central Standard Time och Australian Eastern Standard Time. Det är så stort att det finns olika klimatzoner, i huvudsak tre stycken. Tropisk i norr med regnskogar, gräsmarker och öken, subtropisk i mitten och tempererat i söder. Större delen av landet består av savann och öken, vilket kallas för Outback. Förutom att det under sommaren regnar mycket i norra delen av landet är det annars väldigt torrt och i inlandet kan det gå flera år utan att det regnar. Klimatet influeras mycket av havsströmmar, som El Niño, vilket skapar periodisk torka och tropiska lågtryck som kan skapa cykloner.

Australiens växt- och djurliv är unikt på grund av landets geografiska isolering, höga ålder och varierande vädermönster. Omkring 85 procent av växterna, 84 procent av däggdjuren, mer än 45 procent av fåglarna och 89 procent av de kustnära fiskarna är endemiska, vilket innebär att de endast förekommer inom ett specifikt område. Detta gör dem väldigt hotade och känsliga för påverkan från människor och importerade växter och djur.

 

Saker att vara försiktig med

Det finns två saker du speciellt ska se upp med när du bor och jobbar i Australien. Skydda dig mot UV-strålning och se till att vara säker i havet och inte bada på egen hand.

Solen är stark och ozonskiktet är supertunt ovanför Australien, även Nya Zeeland, och som följd har hudcancer blivit något av en folksjukdom. Varje dag behandlas över 1000 personer för hudcancer så använd alltid solskyddsfaktor, minst 30SPF, och bättra på under dagen när du ska bo och jobba i Australien.

Det finns starka strömmar och rip currents kring Australien och höga vågor som vi svenskar knappast är vana vid. Se alltid till vara inom synhåll för livräddare. En rip är en stark ström som leder bort från stranden, men som inte drar dig under ytan. Det är lönlöst att kämpa emot, utan ta det lugnt och simma istället sidleds ut ur strömmen.

Många är rädda för ormar, spindlar, krokodiler och annat fastän det är en minimal risk att du skadas på det sättet om du lyssnar till varningar. Om det mot förmodan skulle ske har alla sjukhus motgifter för alla spindel- och ormbett.

 

Historia

Ursprungsbefolkningen aboriginer kom till Australien, förmodat från Sydostasien, för drygt 50 000 år sedan. Européerna kom och koloniserade ön i slutet på 1700-talet. Innan dess levde aboriginer som samlare och jägare utan fasta boplatser och följde naturens växlingar. Deras kultur är starkt kopplad till naturen och vid denna tidpunkt hade de ungefär 250 språkgrupper. Befolkningen i de norra delarna av landet hade kontakt med folkgrupper från Asien och öar i Stilla havet och bedrev handel med dessa flera hundra år innan européerna kom till Australien. Européernas anspråk och närvaro på Australien har våldsamt minskat den aboriginska befolkningen. 

Australien upptäcktes av européer 1606, av holländare, och 1770 gjorde britter anspråk på östra halvan av ön. New South Wales var till en början en brittisk fångkoloni, sedan tillkom ytterligare fem självstyrande kronkolonier. År 1901 skapade de sex kolonierna federationen Samväldet Australien. Idag är Australien en del av Samväldet, med den brittiska monarken statschef. Trots det finns det väldigt få rättsliga band mellan Australien och Storbritannien. Australien har sedan Andra världskriget upplevt en stark ekonomisk tillväxt och stor invandring av flyktingar och andra migranter från olika delar av världen. Detta har gett landet en stor blandning i kultur, vilket du kommer få ta del av när du bor och jobbar i Australien. Australien har ingen statsreligion, och landet anses vara ett av de minst religiösa länderna i världen

 

Hitta på

Det finns otroligt mycket att göra när du bor och jobbar i Australien, massvis med äventyr och sevärdheter. Den största delen av befolkningen bor längs den sydöstra kusten, och även norrut längs östkusten, så här ska du hålla till om du söker puls och nya människor. Vill du istället ut i vildmarken utan så mycket människor ska du åka till västkusten och de centrala delarna.

På grund av de många olika nationaliteter som finns i Australien är landet otroligt mångkulturellt och har en otrolig blandning av sport, kultur och konst. Sport är enormt viktigt i Australien och på internationell nivå är de framgångsrika inom cricket, landhockey, netball, speedway och rugby.

Det hålls massvis av olika festivaler och evenemang i Australien, allt från stora musikfestivaler och kulturprojekt till mat- och folkfester. Här hittar ni de flesta.

Vill man som svensk fråga om råd eller får hemlängtan kan man hitta grupper för svenskar i olika delar av Australien på Facebook och andra hemsidor som arrangerar traditionellt svenska och andra evenemang. En bra sida med information om nästan allt är Swedes In Australia.

Queensland

Delstaten Queensland har 450 nationalparker och flera marina parker. Två av de större städerna är Brisbane och Cairns.

Ett hett tips när du ska bo och jobba i Australien är ett besök till Stora barriärrevet. Inte långt från nordöstra kusten ligger världens största korallrev Stora barriärrevet, vilket sträcker sig över 2000 kilometer från Fraser Island till Papua Nya Guinea. Revet kan ses genom att dyka och snorkla samt från glasbottenbåt, vattenskoter eller segelbåt.

Vid Cape Tribulation möter Stora Barriärrevet den tropiska regnskogen Daintree, vilket gör det till den enda platsen i världen där två världsarvsområden möts. Daintree är den äldsta tropiska regnskogen i världen med en stor variation av växter och djur.

Nordöst om Brisbane ligger världens största sandö, Fraser Island. Ön har ett unikt ekosystem, milslånga stränder och 40 sötvattensjöar.

Whitsunday Islands, Pingstöarna på svenska, består av 74 öar, vilka av majoriteten är obebodda. Här kan du vandra i regnskog, bada på vita stränder och hänga i idylliska semesterbyar.

New South Wales

Sydney är Australiens största stad med över fyra miljoner invånare och huvudstad i New South Wales. Staden ligger fantastiskt vid kusten med många vikar och kollektivtrafiken består av både färjor, tåg, spårvagnar och bussar. Klimatet är behagligt, vilket kan njutas av på någon av de många stränderna eller i någon av alla parker när du bor och jobba i Australien. Den kändaste stranden är Bondi Beach, som ligger tio kilometer från centrum. Området The Rocks, vid the Harbour Bridge, är fullt med pubar och gamla byggnader. Här hittar du Pancakes on the Rocks som serverar pannkakor dygnet runt. Det kan vara välbehövt efter en natt vimlande i Sydneys pulserande nattliv.

Sydneys förorter är otroligt kulturrika och ofta samlas olika landsgrupper i samma områden och där kan du hitta den bästa maten från varje land.

Några timmar västerut från Sydney ligger den skogsbeklädda bergskedjan Blue Mountains, och västerut bortom bergen ligger New South Wales outback. Mitt i New South Wales ligger Taronga Western Plains Zoo, vanligen kallat Dubbo Zoo, som är ett reservat där man kan cykla omkring och möta allt från elefanter till antiloper.

Victoria

Staten Victorias huvudstad är Melbourne, vilket är Australiens näst största stad. Staden är ett centrum för mode och här hittar du massvis av restauranger, sportevenemang, teatrar och pulserande uteliv. Du tar dig enkelt runt med spårvagnar, tåg och bussar. Detta är ett måste när du ska bo och jobba i Australien. 

Längs Victorias sydkust sträcker sig den 300 kilometer långa kustvägen Great Ocean Road. Den passerar regnskog, härliga stränder, nationalparker och fiskebyar och anses vara Australiens vackraste kustväg.  

Tasmanien

Tasmanien är en ö och egen stat söder om Australien. Ön än glest befolkad men otroligt vacker, fylld av olika nationalparker. En är Cradle Mountain som ligger mitt på ön med berg, floder gröna regnskogar. En annan är Freycinet National Park, en halvö på öns östkust. Här hittar du otroliga utsiktspunkter, stora stenformationer och Wineglass Bay, en av Australiens vackraste stränder.  

Tasmaniens huvudstad heter Hobart och är den näst äldsta staden i Australien, belägen vid Derwent floden på sydöstra delen av ön. På samma sida av ön kan du hitta rester och ruiner från då Tasmanien fungerade som en straffkoloni, i Port Arthur.

Northern Terrotory

I över 50 000 år har aboriginer levt i denna del av Australien. Här hittar vi ett urgammalt kulturarv och flera nationalparker som finns på UNESCO:s världsarvslista.

Här finns den riktiga outbacken med torrt och rött ökenlandskap. Den kända jättemonoliten Uluru, Ayers Rock, finns att beskåda samt bland annat bergsformationerna i Kata Tjuta och den stora ravinen Kings Canyon.

I norra delen av delstaten finner vi tropiska skogar och huvudstaden Darwin. Staden är fylld av caféer, barer och restauranger.Tre timmar från Darwin ligger Australiens största nationalpark, Kakadu, som sträcker sig över omkring 19 000 kvadratkilometer våtmark, regnskog, slättland och bergsområden.

South Australia

Denna delstat har ett otroligt varierat klimat och terräng. Norra delen består av öken och stepp medan det i söder är jordbruk och över 150 vingårdar. Australiens mest välkända vinområde ligger här, Barossa Valley. Några andra välkända vinområden i andra stater är Yarra Valley, Margaret River och Hunter Valley.

Adelaide, South Australias huvudstad, är känd för sina stora musik- och konstfestivaler. Här hittar du mysiga gågator, sandstensarkitektur och trevliga parker. Söder som staden ligger Kangaroo Island. Här kan du bland annat möta och bevittna kängurur, koalor, sjölejon och delfiner.

Norrut hittar vi bergskedjan Flinders Ranges som är perfekt för vandringar, med sina färgglada klippor, vattenfyllda klyftor och rika djurliv.

Western Australia

Western Australia utgör nästan en tredjedel av landet och är den största delstaten i Australien. Delstatshuvudstaden är Perth, vilket är en av de mindre huvudstäderna men som erbjuder både strand, vingårdar, mysiga caféer och barer.

Något du inte får missa när du ska bo och jobba i Australien är de fantastiska nationalparkerna. I Purnululu National Park, som har funnits i 350 miljoner år, hittar vi Bungle Bungle, en labyrint med orange- och svartrandiga sandstenskupoler. En annan nationalpark är Karijini National Park där man kan uppleva outbacken på riktigt med otroliga raviner, vattenfall och branta bergväggar.

Längs kusten ligger Coral Coast med korallrev, vita stränder, fiskebyar och nationalparker. Det 260 kilometer långa korallrevet Ningaloo Reef ligger här och mellan april och juli kan du simma med valhajar här.