Bo och jobba i Belgien

Jobba i Belgien

Är du intresserad av språk och älskar choklad? Då är att bo och jobba i Belgien något för dig. I Belgien talas två officiella språk och landet är även känt för sin delikata choklad.
Självklart finns det oerhört många fler fördelar med att bo och jobba i Belgien.

 

Belgien bjuder på allt från charmiga städer med medeltida känsla, unik konst och design. Belgien kallas heller inte ölens Mecka för intet. Med sitt centrala läge i Europa är det även väldig lätt att ta sig runt inte bara inom landet. Du kan enkelt ta en weekend till någon av grannländerna Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Luxemburg.

 

Som svensk är det lätt att bo och jobba i Belgien. Dels för att du som EU-medborgare får bo och jobba i Belgien utan att behöva ansöka om visum. Det finns även många företag som kör med outsourcing. Det betyder att företaget är beläget i Belgien men du jobbar mot den svenska marknaden. Här brukar det främst vara kundtjänst eller säljjobb som efterfrågas.

 

Det finns många internationella företag i Belgien och då vi svenskar generellt är bra på engelska är vi speciellt eftertraktade.

 

Lär du dig något av de tre språken som talas i Belgien (franska, holländska eller tyska) så ökar erbjudandena på jobbmarknaden enormt. Speciellt om du vill jobba inom till exempel hotell- och restaurangbranschen.

 

Ett tips är att söka jobb innan du flyttar ner och ska bo i Belgien. Det går givetvis att leta jobb väl på plats men då måste man registrera sig hos arbetsförmedlingen som arbetssökande i landet inom de 10 första dagarna.

 

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Belgien

Alla som bor och jobbar i Belgien måste skaffa ett NN. NN är ett skattenummer som även fungerar som socialförsäkring. Hur mycket du skattar i Belgien beror på vad du har för lön. Skatten ligger vanligtvis mellan 25 % och 50 %. Då går även en del av skatten till National Office of Social Security. Detta ger dig trygghet till saker som pension, bidrag om du skulle bli arbetslös och barnbidrag.

 

Man ansöker om NN på kommunhuset i den staden man befinner sig i. Oftast får man hjälp med detta av sin arbetsgivare.

 

När du ska bo och jobba i Belgien så underlättar det om du har ett Belgiskt bankkonto. På vissa jobb i Belgien är det även ett måste.

Du öppnar enkelt ett bankkonto genom att boka ett möte med den banken som passar dig bäst. Till bankmötet tar du med dig en kopia av ditt NN-nummer, giltig ID-handling (till exempel ditt pass) samt ett bevis på ditt boende. Bevis på ditt boende kan du få av din hyresvärd.

 

Efter att du öppnat ett bankkonto kommer bankkortet samt din PIN-kod hem till dig via post.

 

Bo i Belgien

Att hitta boende i Belgien är olika lätt och varierar på vart i landet du väljer att bosätta dig. Vill man bo i Belgiens större städer såsom Bryssel, Antwerpen eller Gent får man räkna med att det är både svårare att hitta samt dyrare med boende. Det är dock inte omöjligt och är man beredd på att betala ett lite högre pris brukar man kunna hitta bra boenden även i dessa städer.

 

Ju längre ut från centrum man letar desto billigare boenden. Då det finns goda kommunikationsmedel mellan städerna så kan ett råd vara att välja ett boende lite utanför centrum och åka kollektivt in till stan. Ett annat tips om man vill leva lite mer sparsamt är att dela boende med någon eller några. 

 

Jämför man med Sverige så är priserna för boende i Belgien billigare. 

 

För att hitta boende i Belgien kan du gå tillväga på lite olika sätt. Fråga runt om tips på din arbetsplats och bland bekanta du träffar längs vägen. Använd internet och sök på olika sajter alternativt i olika grupper på Facebook.

Du kan också gå via en mäklare, här får du dock vara beredd på att de kan ta ut en extra avgift.

 

För att skriva kontrakt på ett boende i Belgien brukar man behöva uppvisa sitt NN samt bevis på sin inkomst. Bevis på inkomstkälla kan du be om att få från din arbetsgivare.

Var även beredd på att de allra flesta tar ut en deposition på en eller flera månadshyror. Depositionen får du sedan tillbaka när du flyttar.

 

Sjukvård

Sjukvården i Belgien är av god standard och kan jämföras med den svenska sjukvården. I huvudstaden Bryssel hittar du både sjukhus, läkare och tandläkare av mycket hög kvalitet. 

 

När du ska bo och jobba i Belgien är det obligatoriskt att skaffa en sjukförsäkring, i Belgien kallad “Mutuelle”. 

Du behöver Mutuelle för att kunna ta del av den offentliga sjukvårdens fördelar såsom sjukvård och tandvård.

 

Som boende i Belgien får du själv välja vilken vårdcentral och vilken läkare du vill höra till.  

 

Om olyckan skulle vara framme och du besitter en vanlig hälsoförsäkring får du tillbaka en stor del av kostnaden för sjukhusvistelsen, vanligtvis runt 75 %. Oftast betalar patienten kostnaden i förväg och får sedan ta emot ersättning för besöket.

Vill du däremot få tillbaka 100 % av kostnaden kan du välja att ha en privat sjukförsäkring.

 

För att skaffa en sjukförsäkring behöver du fylla i ett anmälningsformulär samt ha ett kopia av ditt pass. Sedan behöver du betala en försäkringsavgift, denna varierar beroende på om du vill ha allmän eller privat försäkring.

 

Efter detta har du tillgång till både landets läkare, tandläkare, hälsotester, röntgen med mera. Fram tills att du fått din sjukförsäkring kan du givetvis använda ditt EU-kort om du behöver uppsöka sjukvård. 

Allmänt

Belgien var en av de första medlemmarna i Europeisk unionen. Trots att landet inte är det största så spelar det en stor roll för övriga länder inom EU. Det är nämligen i Belgien som EU:s högkvarter är beläget. Även Nato har sitt säte här.

Man kan säga att Belgien är uppdelat i två större regioner. I norr nederländskspråkiga Flandern och i söder den fransktalande Vallonien. I Belgien finns det alltså två huvudspråk. 

Uppdelningen går långt tillbaka i historien och präglas av uppdelning både politiskt och geografiskt. Men idag är Belgien ett enat land trots sitt förflutna och sina språkskillnader.

 

När du bor och jobbar i Belgien kommer du märka att mat och dryck är något som Belgare lägger stor vikt i. Belgien hävdar att det är ifrån detta land som pommes frites egentligen härstammar och har man någon gång testat pommes frites i Belgien råder det inga tvivel om att hålla med. En känd kombination från Belgien är pommes frites och ångkokta musslor. En riktigt favorit även världen över. 

Chokladen i Belgien är något som är svårslaget och ryktet om Belgisk choklad har spridits över de olika kontinenterna.

 

För att inte tala om Belgisk öl. Det finns över 400 olika sorter av belgiskt öl, varje sort unik i sig. De blandar även gärna i öl som en ingrediens i sin matlagning. Rätter som Carbonade Flamande är ett exempel på detta.

 

Att hitta på

När du bor och jobbar i Belgien kommer du inte bara uppleva lyxig choklad i mängder och ölprovning på en helt ny nivå. Du kommer också kunna uppleva spektakulär arkitektur och konst, historiska minnen och utsikter som bara måste sparas på bild.

 

Ta en tripp tillbaka till medeltiden och besök staden Brygge. Promenera längs kullerstensgatorna beklädda med medeltida stenhus längs sidorna. Ta dig över stenbroar som binder ihop staden över den glittrande floden.

Floden som förföriskt slingrar sig genom staden ger en känsla av att du befinner dig i Venedig. Så att Brygge brukar kallas för Belgiens Venedig är lätt att förstå.

Här finns även mängder av mysiga mikrobryggerier som är perfekta stopp för ölälskaren. 

 

Ta en visit till en av Belgiens största städer Antwerpen. En hamn- och industristad i norra Belgien. När du anländer till staden kommer du märka att detta är en stad som andas kreativitet. Staden är unik med sin konst, design och arkitektur. Här får du ta del av fantastiska byggnader för att inte tala om restauranger och caféer inredda med unik design. Trendiga Antwerpen har lockat innovatörer och modefolk i många år.

 

Antwerpen är även känd som diamantstaden. Staden är centrum för diamanthandel och diamant-förädling. Självklart är ett besök på diamantmuseet DIVA ett måste när man är i Antwerpen. Här kommer du få se och lära dig allt om de glittrande diamanterna och dess historia.

 

Bryssel

Från diamant till kristall. I Belgiens huvudstad Bryssel hittar du Atomium, en kopia av en järnkristall som är förstorad 165 miljarder gånger. Man kan även gå in i detta välskapta byggnadsverk. Genom trappor i rören kan du gå mellan de olika sfärerna och varför inte avnjuta en måltid i en av kloten då en restaurang är belägen här.

 

Vid Atomium hittar du även det så kallade Mini-Europa. En park fylld med Europas mest berömda byggnadsverk framställda i miniatyrer. 

 

Ta dig ca en mil söder om Bryssel och besök Waterloo. Waterloo är inte bara en stad känd från låten Waterloo av ABBA. Det var här som den franske kejsaren Napoleon hade sitt sista slag och tillslut besegrades. Det finns olika minnesmärken och museer att besöka i Waterloo. En berömd sevärdhet är kullen med minnesmonumentet Butte du lion som ligger på kullen vid själva slagfältet. En färd tillbaka i historien som bara måste upplevas.