Bo och jobba i Bulgarien

Jobba i Bulgarien

Fantastiskt klimat, stränder, berg, avslappnad livsstil och varmhjärtade människor. Detta har lockat till sig omkring 60 000 utlänningar som vill bo och jobba i Bulgarien.

De flesta som söker sig för att bo och jobba i Bulgarien hamnar i huvudstaden Sofia, som med drygt en miljon invånare erbjuder flest arbetsmöjligheter. Arbetslösheten är ganska hög bland den inhemska befolkningen. Därför måste man som svensk framhäva sig på arbetsmarknaden. Ett sätt är att hitta ett jobb som ser svenska eller goda kunskaper i engelska som en merit. Det finns både svenska och utländska företag i Bulgarien som uppfyller detta. Majoriteten är callcenter där du kan jobba på svenska eller engelska som kundtjänstagent eller telefonförsäljare mot svensk eller engelskspråkig marknad. Lönen är ofta mycket högre för dessa tjänster än den bulgariska standardlönen på cirka 250 euro. Levnadskostnaderna är mycket lägre i Bulgarien och du klarar dig men en lägre lön än en vanlig svensk. Dessutom är inkomstskattesatsen är på 10%, den lägsta i EU.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Bo i Bulgarien

Vissa företag erbjuder boende i Bulgarien i en till två veckor så att du kan leta lägenhet eller rum på plats. Annars är det bra att bo på hostel i början då det är viktigt att se lägenheten eller rummet innan du betalar något. Ofta skriver du ett kontrakt på ett år men det kan absolut vara mindre och var noggrann med att klargöra uppsägningstiden. Det finns alla typer av lägenheter, från lyxhem till studios, och hyror varierar beroende på stad, läge och standard. Du kan hitta allt från 250 euro och uppåt. Vanligtvis ingår inte fasta kostnader som vatten, el, gas och internet. Så glöm inte att räkna med det i hyran när du ska bo och jobba i Bulgarien.

Du kan leta boende i Bulgarien på Facebook i grupper som Svenskar i Bulgarien, Expats In Bulgaria, Foreigners Sofia Rent, Rooms and Roommates in Sofia, BgBay – Buy Sell Swap (in Bulgaria), Foreigners in Sofia & Friends, Expats in Sofia och på hemsidor som JustHousing, BulgarianProperties, Mirela och Sublet.

Flytta för att jobba i Bulgarien

Bulgarien är medlem i EU. Som svensk kan man därför bo och jobba i Bulgarien i upp till 90 dagar utan visum under en sexmånadersperiod. Vill du däremot arbeta och bo en längre tid i Bulgarien måste du ansöka om uppehållstillstånd och registrera dig hos migrationsverket inom tre månader efter ankomst till landet. Det kan du göra hos Migration Directorate of the Ministry of the Interior (MoI). Vanligtvis hjälper Callcenter till med detta. Du behöver även ett bulgariskt identitetskort och ett bankkonto, även detta brukar företaget hjälpa en med.

Innan du lämnar Sverige är det bra att ha införskaffat sig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan. Därmed kan du få gratis sjukvård när du ska bo och jobba i Bulgarien innan du har registrerat dig. Om du ska bo utomlands i mer än 6 månader behöver du anmäla det till svenska försäkringskassan och skatteverket. Följden blir att du skrivs ut ur folkbokföringen och ur det svenska socialförsäkringssystemet. Gör detta när du fått rätt till den inhemska sjukvården och registrerat dig hos den bulgariska försäkringskassan National Health Insurance Fond, så att du inte går utan rätt till sjukvård. Standarden på de allmänna sjukhusen är inte lika hög som i Sverige men mycket god. Det går emellertid inte ta för givet att sjukhuspersonalen talar andra språk än bulgariska

Klimat och geografi

Bulgarien ligger på nordöstra Balkanhalvön. I öster har landet en makalös kust mot Svarta havet och här finns både berg och floder. Sydvästra delen av landet bergigt med två alpina bergskedjor, Rilabergen och Pirinbergen, och längre österut ligger den lägre men mer utbredda bergskedjan Rodopibergen. I sydöst breder slätter ut sig. Klimatet i Bulgarien ger en varma, heta somrar och kalla vintrar.  Här kan du som ska bo och jobba i Bulgarien njuta av soliga stranddagar och varmt vatten i Svarta havet på sommaren. Och skidåkning i bergen på vintern.

Allmän fakta

Bulgarien är ett kristet ortodoxt land och majoriteten bulgarer är ortodoxa. Landets största minoritet är bulgariska turkar som är muslimer och en annan betydande minoritetsgrupp utgörs av romerna. Här talar man bulgariska och det kan vara svårt att klara sig på engelska utanför de största städerna och turistorterna. Eftersom Bulgarien var en del av östblocket efter Andra Världskriget talar den äldre befolkningen ofta ryska. Ungdomar däremot talar ganska ofta engelska. Något som kan vara bra att veta när du ska bo och jobba i Bulgarien, för att undvika missförstånd, är att en jakande gest med huvudet i Bulgarien betyder “nej” medan en huvudskakning betyder “ja”.

Det är enklast och billigast att ta sig runt när du ska bo och jobba i Bulgarien är med landsvägsbuss, vars linjer sträcker sig över större delen av landet. Däremot är hyrbil billigt och att rekommendera om du ska på längre utflykt över en helg. I Sofia finns både tunnelbana, spårvagn och bussar och biljetterna är billiga. Du kan köpa ett kort med tio resor för ungefär 7 euro. Den bulgariska valutan heter Leva, och 2 leva är ungefär 1 euro. Taxi finns överallt men var noggrann med vilken ni tar och fråga om taxan innan ni åker. De officiella taxibilarna är numrerade och chauffören ska ha sitt körkort med foto synligt.

Förvänta dig inte att kunna betala med kort överallt, den möjligheten är mycket begränsad men blir allt vanligare. Därför är det viktigt att alltid ha kontanter med sig. Ofta behöver man inte bära runt på mycket åt gången då det mesta är billigt i Bulgarien. En kall öl på en vanlig bar får du för 1 euro ungefär och en liten måltid överstiger normalt inte 5-6 euro. Detta är en av anledningarna till att många väljer att bo och jobba i Bulgarien.

Historia

När du bor och jobbar i Bulgarien kan det vara intressant att veta lite av landets historia. Landets historia sträcker sig bakåt flera tusen år och har präglats främst av greker, romare och ottomaner. Samma traditioner, språk och alfabet är kvar sedan det första bulgariska riket 681–1018 e.v.t. som under långa perioder utgjorde större delen av Balkanhalvön. Detta resulterade i att imperiets alfabet, litteratur och kultur spreds bland de slaviska folken och de närliggande länderna i Östeuropa. Från 1396 och 482 år framåt låg landet under Osmanska rikets styre. fram till det rysk-turkiska kriget, 1877–1878, som bidrog till ett återupprättande av en bulgarisk stat som en konstitutionell monarki år 1878.

Under andra världskriget hann Bulgarien vara neutralt i två omgångar, däremellan stödja axelmakterna och sedan avsluta kriget på de allierades sida som deltagare i de allierade offensiverna i krigsslutet. Efter andra världskriget blev Bulgarien en kommunistisk stat, en del av östblocket och var på grund av det delvis kontrollerat av Sovjetunionen. Sovjetunionens upplösning ledde till det första flerpartivalet 1990 och landet fick en demokratiskt vald regering och den förste icke-kommunistiske presidenten. Ett år senare infördes en demokratisk grundlag och ett statsskick som demokratisk republik.

Att hitta på

Bulgarien erbjuder både en modern och traditionell livsstil, stadsliv och alla typer av natur. När du bor och jobbar i Bulgarien kommer du märka att det är ett land rikt på historia. Med massvis av museum, kyrkor och historiska byggnader och lämningar. Bulgarien har stormarknader, närbutiker och restauranger som har öppet sju dagar i veckan och bankkontor som är öppna på helgerna. Du behöver inte planera mycket med handlande i förväg när du bor och jobbar i Bulgrien och här finns alla möjligheter för att ta dagen som den kommer.

Bulgarien har ett rikt kulturarv och fantastisk natur med nio kultur- och naturmiljöer som klassats som världsarv av Unesco: Bojanakyrkan, Den trakiska graven i Kazanlak, Den trakiska graven i Svesjtari, Klippkyrkorna i Ivanovo, Nesebăr, Pirin nationalpark, Rilaklostret, Ryttaren i Madara och Srebarna naturreservat.

Berget Vitosha, Bulgarien fjärde högsta, ligger precis utanför Sofia och är Balkans äldsta naturreservat. På vintern är det en populär plats för skidåkning, både utför och längd, och andra vintersporter. Resten av året är det vackert att vandra, tälta, klättra eller cykla här, och missa inte vattenfallet Boyana. Man tar sig dit med buss 66 från Sofia. En annan skidort är Borovets Ski Resort, som ligger på norra delen av toppen Musala, Balkans högsta berg, i Rilabergen. Bulgarien är otroligt vackert och grönskade med vackra bergslandskap och sandstränder och du hittar regionala grönsaker och doftande kryddor överallt. En bergsvandring du absolut inte vill missa när du ska bo och jobba i Bulgarien är den till Rilas sju sjöar.

Sofia

Besök landets huvudstad när du ska bo och jobba i Bulgarien. Bulgariens huvudstad Sofia är otroligt mångfacetterad, här finns allt från guldornamenterade kyrkor till väggar fyllda med gatukonst och graffiti, bland annat på Tsar Ivan Shishman Street. Staden är utmärkt att upptäcka till fots, och det är en väldigt grön stad så du kan välja att stanna till i antingen Borisova gradina, City garden framför nationalteatern eller South park, söder som national palace of culture

Här hittar du allt från billiga marknader till dyra märkesbutiker. Missa inte Sofias saluhall, Tsentralni Hali. Det finns även olika gratis guidningar du kan utnyttja. Cafeér finns nästan överallt och det myllrar med restauranger och barer. Några populära klubbar i Sofia är A:part:mental – The apartment, Terminal 1 och Once Upon a time Biblioteka.

Varna och andra städer

Den tredje största staden i Bulgarien är Varna, och ligger österut vid Svarta Havet. Varna är en av världens äldsta städer och vilket innebär att man överallt hittar ruiner från förr. Missa inte den vackra katedralen Dormition of the Mother of God Cathedral. I stadens norra del kan du ta det lugnt i stadsparken och vid vattnet hittar den kilometerlånga Havsträdgården, Varnas äldsta och största park. Här anordnas ibland konserter, utställningar och annat roligt. Stranden är fyra kilometer lång och det finns både barer, lounger och restauranger längs vattnet. De stora shoppinggatorna Praslav och Knayaz erbjuder all typ av shopping och räcker inte det finns det flera köpcenter och marknader på olika torg.

En annan stad, väl värd minst ett besök när du ska bo och jobba i Bulgarien, är 3000-åriga Sozopol. Även Nessebar som har rötter tillbaka till Romarriket. Både Nessebar och Sozopol är städer som först låg på en ö och senare kom att växa ihop med fastlandet, och bli halvöar. Sozopol är lugnare, lite slitet och mycket vackert, och Nessebar är, på grund av sin närhet till turistorten Sunny Beach, hektiskt och väldigt turistigt. De har fått varningar om att staden kan förlora sin världsarvsstatus som de haft sedan 1983 om det inte slutar anpassa staden efter turister.