Jobba i Bulgarien
Fantastiskt klimat, stränder, berg, avslappnad livsstil och varmhjärtade människor. Detta har lockat till sig omkring 60 000 utlänningar som vill bo och jobba i Bulgarien.
De flesta som söker sig för att bo och jobba i Bulgarien hamnar i huvudstaden Sofia, som med drygt en miljon invånare erbjuder flest arbetsmöjligheter. Arbetslösheten är ganska hög bland den inhemska befolkningen. Därför måste man som svensk framhäva sig på arbetsmarknaden. Ett sätt är att hitta ett jobb som ser svenska eller goda kunskaper i engelska som en merit. Det finns både svenska och utländska företag i Bulgarien som uppfyller detta. Majoriteten är callcenter där du kan jobba på svenska eller engelska som kundtjänstagent eller telefonförsäljare mot svensk eller engelskspråkig marknad. Lönen är ofta mycket högre för dessa tjänster än den bulgariska standardlönen på cirka 250 euro. Levnadskostnaderna är mycket lägre i Bulgarien och du klarar dig men en lägre lön än en vanlig svensk. Dessutom är inkomstskattesatsen är på 10%, den lägsta i EU.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Bo i Bulgarien
Vissa företag erbjuder boende i Bulgarien i en till två veckor så att du kan leta lägenhet eller rum på plats. Annars är det bra att bo på hostel i början då det är viktigt att se lägenheten eller rummet innan du betalar något. Ofta skriver du ett kontrakt på ett år men det kan absolut vara mindre och var noggrann med att klargöra uppsägningstiden. Det finns alla typer av lägenheter, från lyxhem till studios, och hyror varierar beroende på stad, läge och standard. Du kan hitta allt från 250 euro och uppåt. Vanligtvis ingår inte fasta kostnader som vatten, el, gas och internet. Så glöm inte att räkna med det i hyran när du ska bo och jobba i Bulgarien.
Du kan leta boende i Bulgarien på Facebook i grupper som Svenskar i Bulgarien, Expats In Bulgaria, Foreigners Sofia Rent, Rooms and Roommates in Sofia, BgBay – Buy Sell Swap (in Bulgaria), Foreigners in Sofia & Friends, Expats in Sofia och på hemsidor som JustHousing, BulgarianProperties, Mirela och Sublet.
Flytta för att jobba i Bulgarien
Bulgarien är medlem i EU. Som svensk kan man därför bo och jobba i Bulgarien i upp till 90 dagar utan visum under en sexmånadersperiod. Vill du däremot arbeta och bo en längre tid i Bulgarien måste du ansöka om uppehållstillstånd och registrera dig hos migrationsverket inom tre månader efter ankomst till landet. Det kan du göra hos Migration Directorate of the Ministry of the Interior (MoI). Vanligtvis hjälper Callcenter till med detta. Du behöver även ett bulgariskt identitetskort och ett bankkonto, även detta brukar företaget hjälpa en med.
Innan du lämnar Sverige är det bra att ha införskaffat sig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan. Därmed kan du få gratis sjukvård när du ska bo och jobba i Bulgarien innan du har registrerat dig. Om du ska bo utomlands i mer än 6 månader behöver du anmäla det till svenska försäkringskassan och skatteverket. Följden blir att du skrivs ut ur folkbokföringen och ur det svenska socialförsäkringssystemet. Gör detta när du fått rätt till den inhemska sjukvården och registrerat dig hos den bulgariska försäkringskassan National Health Insurance Fond, så att du inte går utan rätt till sjukvård. Standarden på de allmänna sjukhusen är inte lika hög som i Sverige men mycket god. Det går emellertid inte ta för givet att sjukhuspersonalen talar andra språk än bulgariska
Klimat och geografi
Bulgarien ligger på nordöstra Balkanhalvön. I öster har landet en makalös kust mot Svarta havet och här finns både berg och floder. Sydvästra delen av landet bergigt med två alpina bergskedjor, Rilabergen och Pirinbergen, och längre österut ligger den lägre men mer utbredda bergskedjan Rodopibergen. I sydöst breder slätter ut sig. Klimatet i Bulgarien ger en varma, heta somrar och kalla vintrar. Här kan du som ska bo och jobba i Bulgarien njuta av soliga stranddagar och varmt vatten i Svarta havet på sommaren. Och skidåkning i bergen på vintern.
Allmän fakta
Bulgarien är ett kristet ortodoxt land och majoriteten bulgarer är ortodoxa. Landets största minoritet är bulgariska turkar som är muslimer och en annan betydande minoritetsgrupp utgörs av romerna. Här talar man bulgariska och det kan vara svårt att klara sig på engelska utanför de största städerna och turistorterna. Eftersom Bulgarien var en del av östblocket efter Andra Världskriget talar den äldre befolkningen ofta ryska. Ungdomar däremot talar ganska ofta engelska. Något som kan vara bra att veta när du ska bo och jobba i Bulgarien, för att undvika missförstånd, är att en jakande gest med huvudet i Bulgarien betyder “nej” medan en huvudskakning betyder “ja”.
Det är enklast och billigast att ta sig runt när du ska bo och jobba i Bulgarien är med landsvägsbuss, vars linjer sträcker sig över större delen av landet. Däremot är hyrbil billigt och att rekommendera om du ska på längre utflykt över en helg. I Sofia finns både tunnelbana, spårvagn och bussar och biljetterna är billiga. Du kan köpa ett kort med tio resor för ungefär 7 euro. Den bulgariska valutan heter Leva, och 2 leva är ungefär 1 euro. Taxi finns överallt men var noggrann med vilken ni tar och fråga om taxan innan ni åker. De officiella taxibilarna är numrerade och chauffören ska ha sitt körkort med foto synligt.
Förvänta dig inte att kunna betala med kort överallt, den möjligheten är mycket begränsad men blir allt vanligare. Därför är det viktigt att alltid ha kontanter med sig. Ofta behöver man inte bära runt på mycket åt gången då det mesta är billigt i Bulgarien. En kall öl på en vanlig bar får du för 1 euro ungefär och en liten måltid överstiger normalt inte 5-6 euro. Detta är en av anledningarna till att många väljer att bo och jobba i Bulgarien.
Historia
När du bor och jobbar i Bulgarien kan det vara intressant att veta lite av landets historia. Landets historia sträcker sig bakåt flera tusen år och har präglats främst av greker, romare och ottomaner. Samma traditioner, språk och alfabet är kvar sedan det första bulgariska riket 681–1018 e.v.t. som under långa perioder utgjorde större delen av Balkanhalvön. Detta resulterade i att imperiets alfabet, litteratur och kultur spreds bland de slaviska folken och de närliggande länderna i Östeuropa. Från 1396 och 482 år framåt låg landet under Osmanska rikets styre. fram till det rysk-turkiska kriget, 1877–1878, som bidrog till ett återupprättande av en bulgarisk stat som en konstitutionell monarki år 1878.
Under andra världskriget hann Bulgarien vara neutralt i två omgångar, däremellan stödja axelmakterna och sedan avsluta kriget på de allierades sida som deltagare i de allierade offensiverna i krigsslutet. Efter andra världskriget blev Bulgarien en kommunistisk stat, en del av östblocket och var på grund av det delvis kontrollerat av Sovjetunionen. Sovjetunionens upplösning ledde till det första flerpartivalet 1990 och landet fick en demokratiskt vald regering och den förste icke-kommunistiske presidenten. Ett år senare infördes en demokratisk grundlag och ett statsskick som demokratisk republik.