Bo och jobba i Danmark

Jobba i Danmark

Du har säkert hört talas om att danskarna är ett av världens lyckligaste folk. Att många tar valet till att bo och jobba i Danmark kommer inte som en överraskning.
Trots sin närhet till Sverige så har Danmark mycket originellt att bjuda på. Allt från dansk design till deras alldeles unika anknytning till havet. För att inte tala om den kontinentala atmosfären i städerna.

Något annat som lockar svenskar till att bo och jobba i Danmark är landets höga löner samt växelkurs.

Många svenskar väljer att bo i Sverige men att jobba i Danmark. Den lätta förbindelsen med Öresundsbron gör detta möjligt då många bara tar tåget över bron för att ta sig till jobbet.

Precis som i övriga norden behöver du som svensk inte söka något visum eller uppehållstillstånd för att bo och jobba i vårt kära grannland Danmark.

Danmark erbjuder gott om jobbmöjligheter och en rörlig arbetsmarknad. Något som är positivt för oss svenskar är att det finns många svenska företag stationerade i Danmark. Men även många danska företag som jobbar mot den svenska arbetsmarknaden. Svenskar är allmänt efterfrågade på den danska jobbmarknaden.

När du bor och jobbar i Danmark kommer du märka att arbetsmarknaden är snarlik den svenska. Dock är anställningsprocessen i regel mer koncis i Danmark och det brukar uppskattas av svenskarna som väljer att jobba i Danmark.

När man börjar sitt nya jobb i Danmark så har man vanligen en prövotid för varje ny anställning. Prövotiden kan variera så kika med din arbetsgivare vad som gäller för just ditt arbete.

Precis som i många andra länder så kan lönerna variera beroende på vart i landet du bosätter dig. Generellt sätt är lönerna högre i de större städerna såsom Köpenhamn eller Århus.

Försvarsmakten

Danmark tar även emot folk från andra länder, till exempel Sverige, till sin försvarsmakt. Förutsatt att du är bosatt i Danmark.
Till skillnad från Sverige så är Danmark med i NATO vilket betyder att danska truppstyrkor är aktiva i olika konfliktzoner runt om i världen.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Bo i Danmark

Hur pass lätt det är med att hitta boende i Danmark varierar. Först måste du välja vilket typ av boende du vill ha och vart i Danmark du vill bo. Vill du hyra en bostad eller bo i hyresrätt, vill du bo i centrum eller lite utanför.

Som i de flesta länder så är boende i Danmarks större städer i allmänhet dyrare. Hyran baseras även på storlek och läge.

För att hitta boende i Danmark kan du antingen välja att gå via en privat eller allmän hyresvärd. För att hitta privata hyresvärdar måste du kika runt på olika bostadsportaler. Dessa portaler är vanligen gratis men det finns de som kostar pengar.
Här kommer tips på bra sidor att finna ditt nya boende i Danmark: Voreslejebolig.dk Lejerbo.dk Boligportal.dk Findbolig.nu

Du kan även höra av dig till en hyresvärd direkt. Många som hyr ut lägenheter annonserar även på sociala medier som i till exempel bostadsgrupper på Facebook.

Vill man däremot spara på sina pengar kan ett bra val vara att dela boende med en eller flera personer. Även en ypperlig chans till att lära känna nya människor och nytt umgänge.

När du hittat ditt framtida boende i Danmark är det dags att skriva på ett kontrakt. I samband med att kontraktet skrivs är det vanligt att man betalar en deposition samt tre månadshyror i förskott.

När du ska bo i Danmark brukar man utöver själva hyreskontraktet få ett dokument som kallas för “husorden”. I detta dokument finns det samlat olika regler som är viktiga för den allmänna grannsämjan. Det kan till exempel vara regler om husdjur, vad som är tillåtet eller ej, efter vilken tid på kvällen det ska vara tyst och dylikt.

Flytta till Danmark

Om du vet med dig att du ska bo och jobba i Danmark mer än sex månader måste du anmäla din flytt till danska “folkeregisteret”. Först måste du dock anmäla din flytt till ditt lokala skattekontor i Sverige. Efter du gjort detta besöker du Borgerservicekontoret i den kommun i Danmark du flyttar till för att folkbokföra dig. Väljer du att bosätta dig i Köpenhamn ska du i detta ärende besöka International House. Efter denna procedur kommer du få ett danskt personnummer även kallat kildeskattenummer (CPR-nr).

Du behöver ett danskt personnummer för att kunna öppna ett danskt bankkonto. Du behöver ha ett danskt bankkonto för att kunna erhålla din lön. Danska företag betalar vanligen inte ut din lön till ett svenskt bankkonto.
Du behöver även ett danskt personnummer för att kunna teckna försäkringar.

Något annat som du kommer behöva när du ska bo och jobba i Danmark är ett så kallat NemKonto. Detta kan din bank hjälpa dig med och är ett utbetalningssystem som krävs för att myndigheter ska kunna betala ut pengar till dig.

Enligt det nordiska skatteavtalet så ska man betala skatt i det landet man jobbar i. Så om du bor i Sverige men jobbar i Danmark så är det i Danmark du skattar.
Betalar du skatt i Danmark behöver du alltså inte skatta i Sverige men du måste i din svenska deklaration fylla i uppgifter om din danska inkomst.
Med andra ord är det inte vart du är folkbokförd som styr i vilket land du betalar skatt utan i vilken land du arbetar.

Sjukvård

Det danska sjukvårdssystemet bygger på flera offentliga institutioner och funktioner.

När du bor och jobbar i Danmark kan välja mellan allmän eller privat sjukvård.
Inom den allmänna sjukvården ingå rätten till gratis besök och behandling hos läkare samt bidrag till bland annat tandläkarbesök, medicin, sjuktransport med mera.

Vissa väljer att istället betala extra för en privat sjukförsäkring.
Denna försäkring ägs av medlemmarna själva och man måste vara helt frisk när man blir medlem. Du måste även ha en fast bostad i Danmark då att bara ha ett danskt personnummer inte räcker.
I den privata sjukförsäkringen kan du få bidrag till exempelvis synundersökning, glasögon, kiropraktorer och andra kostnader som gäller din hälsa. Då skickar du in kvitton på dina besök eller inköp och får sedan tillbaka ett bidrag till dessa.

I Danmark har man inte en vårdcentral att gå till vid mindre allvarlig sjukdom. Istället väljer du en läkare, så kallad “egen læge”, som blir den person du kontaktar vid dessa tillfällen. Din egen læge gör sedan en bedömning till vilken vård du behöver och om ett besök på sjukhus är nödvändigt.

Om du bor i Sverige men jobbar i Danmark har du rätt till sjukvård i samtliga länder. Däremot kan du inte bli medlem i den privata sjukvården om du är bosatt i Sverige.

Språk

I Danmark talar man danska som är ett östnordiskt språk. Man talar även god engelska och de flesta danskar pratar eller i alla fall förstår även svenska.

När man ska bo och jobba i Danmark kan man till en börja uppleva danskan som väldigt svår och olik det svenska språket. Men läser man på danska kommer man se att ca 90 procent av orden liknar de motsvarande orden i svenska.

Många väljer att studera en snabbkurs i danska och på så vis lära sig grunderna. Att kunna Danska är även en gyllene chans till att bli ännu mer efterfrågad på jobbmarknaden i Danmark.

Vill man inte studera danska så är ett hett tips att i alla fall plugga på danskarnas siffersystem. Istället för att räkna 10-tal räknar man i Danmark på hur många tjugotal det går på siffran. Till exempel uttalar man siffran 80 som “firs” då det går fyra stycken 20-tal i siffran 80.
Så slipper man stå som ett frågetecken i kassan när expediten berättar hur mycket man ska betala.

Att hitta på

Något du inte får missa när du bor och jobbar i Danmark är att testa på utförsåkning mitt i centrala Köpenhamn. Amager Bakke eller CopenHill som det också kallas är en unik upplevelse. På taket till en energianläggning har de byggt en artificiell skidbacke med specialunderlag vilket ger dig möjligheten att åka skidor och snowboard året om.
Är du inte så mycket för skidåkning så kan du även “fjällvandra” upp längs take.t Du som är certifierad klättrare kan även ge dig an världens högsta klättervägg på 85 meter till CopenHills topp.
Avsluta dagen på sedvanligt vis med en afterski i CopenHills egna afterskibar.

Vill du däremot hellre uppleva den äkta naturen kan du ge dig ut på jakt efter De sex Jättarna. Dessa träskulpturer är skapade av konstnären Thomas Dambo och finns utplacerade i skogarna väster om Köpenhamn. Dessa jättar skapades främst för att få ut lokalbefolkningen i de natursköna områdena runt om Köpenhamn.

Upplev musik och konst i världsklass på Roskildefestivalen, en av de mest populära festivalerna i Europa. En årlig tradition i den danska staden Roskilde. Här kommer du se världskända artisters uppträdanden, massor med konstutställningar, workshops och även debatter mellan kända aktivister. Upplev den ultimata festivalstämningen och skapa minnen du sent kommer glömma.

Ta fram barnet i dig och besök Legoland. En nöjespark byggd av lego. Det spelar ingen roll om du är 5 år eller 50 år, ett besök på Legoland är något som uppskattas av alla åldrar. Promenera runt bland 65 miljoner legoklossar som tillsammans bildar sagolika sevärdheter. Eller varför inte ta en tur i någon av alla attraktioner som finns här.

Skagen

När du ska bo och jobba i Danmark är Skagen ett område du inte får missa.
Ta dig norr om Skagen och upplev ett naturfenomen som man bara kan uppleva på några få ställen i världen. Ta dig till udden som kallas för Grenen och bevittna när två hav möter varandra. Här är alltså platsen där haven Kattegatt och Skagerack stöter ihop. Det är inte tillåtet att bada men det är tillåtet att doppa fötterna vilket betyder att du kommer kunna stå med ett ben i varsitt hav. Något som bara få i världen kommer få vara med om.

Ca fyra kilometer utanför Skagen hittar du den övergivna kyrkan Sankt Laurentii som är begravd i sand. Det är bara det översta av kyrktornet som finns kvar att beskåda. Det var på 1700-talet som sandstormarna tillslut gjorde kyrkan oanvändbar. När folket behövde gräva sig in i kyrkan för att kunna gå på gudstjänst bestämde man att det var dags att stänga ner kyrkan. Här kan du ännu en gång bevittna ett fenomen av naturen helt klart värt att besöka.