Bo och jobba i England

Jobba i England

England lockar många till bosättning i landet. Över 50 000 svenskar har valt att bo och jobba i London. Storbritannien begärde officiellt utträde ur EU i mars 2017 och utträdesförhandlingarna pågår för fullt. Innan de är avslutade är Storbritannien fortsatt medlem i EU. Detta innebär att det än så länge inte är något problem för svenskar att bo och jobba i England. Strategin hos många svenska företag är att avvakta och se vilken utveckling Brexit tar.

Storbritannien är det land i Europa som lockar mest utländsk arbetskraft. Här kan man hitta alla typer av jobb, både enklare och mer kvalificerade tjänster. England utgör den största delen av Storbritannien, är mest populär bland expats och har högre lönenivåer än i övriga delar. Vanliga tjänster för svenskar som ska jobba i England är på callcenter inom kundtjänst eller sälj. Även i butiker eller på caféer och pubar. Man kan också få jobb som sekreterare och receptionist eller inom projektledning och översättning. Det är bra att hitta arbete där svenska språket antingen är en fördel eller en nödvändighet för att stå ut lite på arbetsmarknaden.

Anställningsprocessen för jobb i England går snabbare än i Sverige. Det kan vara så att man börjar sitt arbete redan följande vecka efter man sökt en tjänst. Beroende på var du jobbar får du antingen din lön utbetald varje vecka, varannan vecka eller en gång i månaden. Du betalar två typer av avgifter på lönen, inkomstskatt och sociala avgifter. För en vanlig heltidstjänst har man rätt till 28 betalda semesterdagar och det tillkommer ungefär 10 helgdagar. Det finns ingen rätt till kompensation som påslag på lönen eller betald ledighet om du har jobbat röda dagar eller kväll, men det förekommer beroende på företag.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

 

Konsekvenser av Brexit

I nuläget krävs inget mer än ett svenskt pass för att ta sig in och få stanna i Storbritannien. Undantaget är de delar av landet som inte ingår i EU, som Isle of Man och Kanalöarna. Detta kan komma att ändras och man kan följa utvecklingen på svenska ambassadens hemsida eller på Storbritanniens regerings hemsida, som båda uppdateras regelbundet med aktuell information.

Om du flyttar till England under övergångsperioden, 2019-03-30 till 2020-12-31, kan man som EU-medborgare få bo och jobba i England på samma premisser som tidigare. Dock kommer man att vara tvungen att registrera sig om man vill stanna i längre än tre månader. Anländer man efter detta ska man vara tvungen att ansöka om uppehållstillstånd, BRP, enligt framtida invandringslagstiftning. Man rekommenderar att göra detta även innan dess på grund av den komplicerade situationen och oklara framtiden. Ansöker om detta gör du hos Immigration and Nationality Directorate på Home Office och det kan göras upp till sex månader efter att du anlänt till landet.

Flytta för att jobba i England

Ska du bo och jobba i England i mer än ett år ska du anmäla detta hos Skatteverket och Försäkringskassan. Man skriver då ut sig ur folkbokföringen. Det är mycket enkelt att skriva in sig igen. Det finns inget liknande folkbokföring i Storbritannien så man behöver inte registrera sig hos någon myndighet. Vill man jobba i England behöver man dock enligt lag både bankkonto och NI-nummer, National Insurance Number. Man ansöker om NI-nummer hos Job Centre Plus, vilket är Storbritanniens arbetsförmedling, och för att få ett möte ringer man till National Insurance number application line.

För att få öppna ett bankkonto behöver du giltigt pass och ett adressbevis. Ett giltigt adressbevis skulle kunna vara el/gas räkningar eller bankbrev. Du behöver inte stå på hyreskontraktet utan skulle kunna vara inneboende, eller uppge en adress till ett hostel. Man kan be sin svenska bank skicka ett kontoutdrag dit man bor i England. Det kan förekomma att banker och kontor har olika metoder och godkänner olika typer av dokument.

Man har rätt till sjukvård om man bor och jobbar i England. För att kunna ta del av den måste man registrera sig hos en allmänläkare, General Practitioner, som finns i ditt område. Vilka som finns i ens närhet och vilka man har rätt att skriva in sig på kan man se på NHS’ hemsida under Services near you. Även här behöver man visa ID och adressbevis för att registrera sig. Därefter blir man automatiskt bokförd hos NHS, National Health Service, som är Storbritanniens vårdsystem och tilldelas ett National Health Number. Via NHS får man även tandvård. Privata tandläkare kan vara mycket dyra så var noga med att veta priset innan du påbörjar en behandling.

Bo i England

Beroende på var du befinner dig i England varierar priserna otroligt mycket. Det är till exempel mycket dyrt att bo i London. Letar du boende i huvudstaden kan det vara bra att utgå från närhet och resväg till jobbet och pendlingskartor då kollektivtrafiken också kostar väldigt mycket. Du kan leta efter boende i England på Facebook i grupper som Boende i London och på hemsidor som Gumtree, Roommatesuk, Spareroom, Rightmove och Zoopla.

När man ska bo och jobba i England är det mycket vanligt att bo kollektivt, hyra ett rum i en lägenhet eller ett hus. På det sättet får man ner hyran och kan ofta bo mer centralt. Många gånger delar alla på kostnaderna för el, vatten, gas, TV licens, wifi och kommunalskatt, vilket inte brukar ingå i hyran. Kommunalskatten, council tax, betalar kommunala tjänster som sophantering, polis, brandkår och så vidare och det är en räkning per bostad.

Betala aldrig någonting innan du har sett ditt framtida boende i England. Det är dessvärre många som vill lura en och det är bra att först bo på hostel när man flyttar ner. Det är viktigt att kolla efter tecken på mögel, fuktskador och ohyra och testa så att allt fungerar. När du skriver på hyreskontraktet ska du kräva en inventarieförteckning som är undertecknad av hyresvärden så att alla parter är medvetna om tidigare skador och vad som finns i lägenheten.

Det är helt normalt att betala en deposition för ditt nya boende i England. Som säkerhet för hyresvärden. Den ska inom 30 dagar skyddas av antingen Deposit Protection Service, My Deposit eller Tenancy Deposit Scheme, så kallade Deposit Schemes. Du får ett officiellt certifikat från företaget depositionen hålls i med referensnummer. Man kan dubbelkolla att den verkligen är insatt med referensnumret på respektive hemsida.

Allmän fakta

Storbritannien är ett av de folkrikaste länderna i Europa och England är den folkrikaste riksdelen av Storbritannien med omkring 53 miljoner invånare. Utöver England, som omfattar centrala och södra delen av ön, består Storbritannien av tre andra länder: Skottland, Wales och Nordirland. Englands geografi består främst av låga kullar och slätter, speciellt i mitten och i söder.

När du ska bo och jobba i England kommer du märka att det är mycket enkelt att ta sig runt landet. Man kan antingen ta tåg, båt, eller långfärdsbuss. Järnvägsnätet sträcker sig långt och och mycket välbyggt. England var först i världen med järnväg för persontrafik. Man kan bland annat ta sig till Paris och Bryssel med höghastighetståget Eurostar.

England har fått sitt namn från angler, en av de germanska stammar som var bosatta här kring 400- och 500-talet. Sedan 1400-talet, då många länder sponsrade upptäcktsresor och senare koloniserade områden, har England haft en stor kulturell, historisk och juridisk påverkan på resten av världen.  England var ett av de länder som koloniserade mest landområden och var bland annat med att ruta in Afrika i dess länder. Detta kom att skapa stora konflikter och England har varit oerhört brutala i många av sina kolonier. Under 1500-talet började England utvecklas till en världsmakt och på 1700-talet hade den industriella revolutionen sin början här och England blev världens första industrialiserade nation.

England enades 927 och efter 1284 kom även Wales att ingå. En politisk union med Skottland 1707 resulterade i skapandet av Kungariket Storbritannien. År 1801 kom även Irland att ingå men 1922 grundade man den Irländska fristaten som en separat koloni som senare blev det egna landet Irland. Man återinförde sex irländska grevskap 1927 i Storbritannien, vilket kom att heta Nordirland.

 

Hitta på i England

Det finns mycket att göra för dig som ska bo och jobba i England och många städer som bjuder på aktiviteter. Man kan fiska, vandra och cykla, det finns stränder, slätter, nationalparker, sjöar och skogar om vart annat. Birmingham är nästan lika stort som London och är en framåtblickande, rolig och spännande stad med mycket att erbjuda. Liverpool och Newcastle är kända för fotboll, pulserande nattliv och ståtlig viktoriansk arkitektur.

Historia genomsyrar hela landet med otroliga byggnader, museum och fornminnen. Man kan besöka de stora medeltida katedralerna i Canterbury, York eller Durham och otroliga herrgårdar och dricka afternoon tea. Missa inte Cambridge som har varit en universitetsstad sedan 800 år tillbaka och har otroligt vackra kanaler som är perfekta för en båttur.

Man kan som sagt ta sig runt otroligt enkelt i England, antingen kollektivt eller med bil. Utforska regioner med allt från dramatiska landskap som norra Lake District eller Cornwalls storslagna kust i sydväst till pittoreska byar i Oxfordshire. En och en halv timme söderut längs kusten från London hittar du Whitstable, en vacker liten fiskestad med färska skaldjur tillgängliga året om. Whitstable är även känt för sin ostronfestival och sin regatta, som båda hålls i början på augusti.

 

London

Många som flyttar för att bo och jobba i England hamnar i London. London är en världsstad, ett finansiellt och kulturellt centrum där du kan hitta absolut allt du kan tänka dig. Kollektivtrafiken är dyr och det kostar och tar tid att ta sig runt i den enorma staden. Att ta bussen är billigare än tunnelbana och tåg. Saknar du Sverige kan du hitta kontakter på Facebook i grupper som Svenskar i London och London Svenskar samt LondonSwedes, där du kan be om råd och tips om det mesta. Du kan även besöka någon av de sex IKEA som ligger i området kring London för att dämpa hemlängtan.

Få städer erbjuder lika stort utbud på allt från museer och teatrar till shopping och restauranger. Sevärdheterna är oräkneliga och finns överallt, från Westminster, den politiska knutpunkten med klocktornet Big Ben, till Buckingham Palace och London Eye. Många museum är gratis och det är en idealisk stad för konstälskare då även de flesta gallerier är gratis och man hittar det bästa i både klassisk och samtida konst. Vid Piccadilly Circus, hjärtat av området West End, hittar man Londons största teatrar och nattklubbar, inklusive Criterion Theatre.

Det kan bli hektiskt i en så stor stad som London. Tur nog finns det massvis av vackra, stora parker att pausa i. Hyde Park är en av de största och några andra är The Royal Botanic Gardens och Hampstead Heath. Det är också vackert att promenera längs the North Bank, den norra stranden av Themsen, som är Englands längsta flod. Här ligger solen på och man kan njuta av utsikten bland broar och arkitektur. Roliga rundvandringar erbjuds av London Alternative Tours som fokuserar på östra Londons gatuliv, gatukonst och marknader. Man betalar efter förmåga och de kan göras till fots eller på cykel.

Marknader och några härliga områden

Älskar man marknader har man hittat rätt. En klassiker är  blomstermarknaden på Columbia Road som står året om och i vars omkringliggande gränder man hittar pittoreska caféer, ostronstånd, konsthantverk och loppisbord. Battersea Boot Sale är en baklucke-loppis som erbjuder allt du kan tänka dig och som dessutom är välorganiserad. Marknaden öppnar kl 12 och ligger på 401 Battersea Park Road. Vem älskar inte mumsiga matmarknader? Några är Borough Market och Maltby Street Market och på Camden Market hittar du mat från hela världen. Här hittar du även vintagekläder, häftiga föremål och tavlor. En liknande marknad är Brick Lane Market.

Ett av de trendigaste områdena att bo i England är det nyligen regenererade Shoreditch, som kan liknas med Brooklyn i New York. Nattlivet pulserar och här finns gatukonst, restauranger och mysiga caféer. Här hittar man Brick Lane fylld med loppisar och barer, caféer och second hand. Stor del av de bosatta här är av indiskt ursprung och det finns till exempel vägmärken på både engelska och bengali, och här hittar du den absolut bäst indiska maten i London.

SOHO är en oerhört populär stadsdel och en kulturell hotspot med ett otroligt nattliv. Många säger att det är centrum för stadens LGBTQ-samhälle. Här hittar man allt från barer och klubbar till teatrar, jazzbarer och restauranger. På dagen är det ett mysigt område att strosa runt i med musikaffärer, små kaféer och pittoreska bagerier.

Camden är ett välkänt kulturområde i norra London och ett centrum för alternativa livsstilar och subkulturer. I närheten kan man hitta klubben The Egg. Klubben har tre stora house- och technogolv samt en utomhusdel med stora gräsmattor och pool. På lördagar stänger de vid elva på söndagsförmiddagen och på vardagar stänger de “redan” klockan åtta på morgonen.

Läs mer om att bo och jobba i London här.