Bo och jobba i Estland

Jobba i Estland

På andra sidan Östersjön hittar du vackra Estland. Att flytta för att bo och jobba i Estland  har under senare år ökat enormt i popularitet. Både bland andra européer och svenskar.
Landet har haft en hög ekonomisk tillväxt de senaste åren och det är otroligt enkelt för de som vill
starta upp ett eget företag. Dessutom erbjuder landet ett härligt välkomnande folk, ett pulserande stadsliv och vacker natur.  

De senaste tre åren har den estniska arbetsmarknaden varit attraktiv. Det myllrar inte av jobb i Estland men arbetsmöjligheterna bara växer.
Därför flyttar många européer hit, vilket medför en mer internationell känsla i landet. Detta har även gjort så att Engelska har börjat bli huvudspråket på många internationella arbetsplatser. 

Många lockas även av den låga löneskatten som har ett maxtak på 21%. Dock är lönerna lägre om man jämför med Sverige men det är således även levnadskostnaderna.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta för att jobba i Estland

För dig som EU-medborgare är det väldigt enkelt att flytta för att bo och jobba i Estland. Detta då varken arbetstillstånd eller uppehållstillstånd krävs för att få stanna i landet. Dock ska du skriva in dig på immigrationsmyndigheten och få ett estniskt ID-kort. ID-kortet använder du när du ska skaffa bank och deklarera och det fungerar även som busskort i Tallinn. För detta behöver du ett giltigt pass samt ett adressbevis som visar vart du är bosatt i Estland.

När du skrivit in dig i Estland är det bra att skriva ut sig ur Sverige. Varpå så man inte blir skatteskyldig i två länder. Du behåller såklart ditt svenska medborgarskap och det är enkelt att skriva in sig igen.

Det andra du måste lösa när du flyttar utomlands är sjukvård. I Estland har du som skattebetalare rätt till gratis sjukvård. Det bolag du fått anställning hos ska registrera dig och betala in sociala avgifter till skatteverket.

Efter tre månader har du en plats i sjukförsäkringssystemet. Innan detta är klart kan det vara bra att fortsätta vara skriven i Sverige och använda sig av ett EU-kort som du beställer från skatteverket innan du flyttar för att bo och jobba i Estland.

Rent allmänt så brukar ens företag hjälpa en med alla detaljer som du behöver vid flytt och registrering i landet.

Bo i Estland

Det är inte lönt att leta långsiktigt boende i Estland från Sverige. Detta för att du vill se och få tillgång till lägenheten eller rummet innan innan du betalar någon deposition. Du kan antingen hyra en lägenhet i en månad eller börja med att bo på hostel medan du letar och det är alltid bra att fråga kollegor om tips. Du kan också leta på sidor som Longtermlettings och Red apple apartments samt på Facebook i grupper som Expats in Tallinn/Estonia.

Många väljer att hyra ett rum i ett kollektiv för att på så sätt spara på boendekostnader. I Tallinn kan man hyra en tvåa för mellan 500 till 700 euro i månaden och det finns ingen bostadsbrist i staden.

Allmän fakta

Estland ligger i Baltikum och gränsar till Lettland, Ryssland och Östersjön. Landet har över 1500 öar i Östersjön och Finska viken. Dessa är för det mesta obebodda. Trots detta har Estland en långtgående och djupt rotad ökultur. De har mestadels en lantlig miljö och några har dessutom spår efter vikingatiden och den medeltida kulturen. Fastlandet täcks till 50% av skog och är otroligt djurrikt. Ska du bo bo och jobba i Estland kan du bland annat se lodjur, vargar, brunbjörnar, rådjur och över 380 olika fågelarter.

Estländarna har bevarat en av de största folkvisesamlingarna i världen. Med skriftlig dokumentation över ca 133 000 folkvisor. De firar detta arv vart femte år vid Estlands sång- och dansfestival som lockar över 200 000 besökare.

Estland har många kopplingar till Sverige. Bland annat så finns det en bondegrupp med svenskt ursprung som fortfarande talar en gammaldags svenska. Dessa ska ha utvandrat från Öland flera hundra år sedan. Efter andra världskriget emigrerade ungefär 30 000 estländare till Sverige för att fly Sovjetunionen. En minoritet av dessa var av svenskt ursprung.

Det officiella språket för de som bor i Estland är estniska. Vilket precis som finskan är ett finsk-ugriskt språk. Ungefär två tredjedelar av befolkningen i Estland talar estniska. De resterande talar ryska som sitt förstaspråk. I Tallinn är ungefär hälften av invånarna rysktalande och i Narva, Estlands tredje största stad, är det 93%. Det är på vissa håll stora motsättningar mellan de estnisktalande esterna och de rysktalande esterna. Det kan vara smart att som utomstående hålla sig neutral då det finns olika historier om hur det varit och hur landet fungerar i dag beroende på vem du talar med.

Ta dig runt

Kollektivtrafiken är väl fungerande och det är enkelt att ta sig runt i landet för dig dom ska bo och jobba i Estland. Både med buss och tåg. Med tåget kan man även ta sig till S:t Peterburg i Ryssland och Riga i Litauen.

Historia

De första estniska förfäderna bosatte sig i Estland redan vid 9000 år f.v.t vid Östersjökusten. Mellan 800 och 1200 e.v.t påverkas livet av vikingar. Bland annat estniska vikingar med både plundring och handel. Därefter kommer kristendomen hit och och området blir kristet under tyska orden och danskarnas styre. Under perioden blir tyskarna den jordägande adeln och får enormt stort inflytande de kommande 700 åren. Området Estland och Lettland blir det medeltida Livland. Vilket var en grupp sammanbundna stater som ingick i det Tysk-romerska riket. Från 1500-talet fram till 1721 är området under svenskt styre. Vid denna tidpunkt övertog Kejsardömet Ryssland makten över Estland och styrde landet i nästan 200 år.

Estland har varit en självständig stat sedan 1918. Som ett resultat av oktoberrevolutionen i Ryssland. De förlorade dock sin självständighet efter andra världskriget då de låg under Sovjetisk ockupation fram till 1991. Estland är en otroligt framåtsträvande stat med medlemskap i både EU och NATO.

Du kan vara uppkopplad överallt när du bor i Estland. Till och med i skogen, när du vill. Du kan till exempel rösta via nätet och starta eget företag på mindre än en halvtimme.

Hitta på i Estland

Det finns så otroligt mycket du kan hitta på om du ska bo och jobba i Estland, oavsett var du bosätter dig. Du kan hitta olika Facebookgrupper för olika platser. Till exempel svenskar i Tallinn, där man kan be om tips och råd om vad som helst.

Norra Estland

I norra Estland hittar du långa vita stränder, huvudstaden Tallinn, skogar, historiska städer och fiskebyar. I nordväst är kusten hög och brant, för att sjunka ner till en tolv kilometer lång strand som går ända till ryska gränsen. Vid denna strand hittar du massvis med kuranläggningar.

Vill du göra en härlig dagsutflykt från Tallinn kan du åka till Lahemaa nationalpark. Här hittar du både estnisk kultur och natur med havsstränder, myrar, tallskogar och floder som slingrar sig mellan kalkstensklippor. Lahemaa är ett av Europas viktigaste skogsskyddsområden och många stora däggdjur lever här.

Estlands sjätte största nationalpark, Alutaguse, ligger i nordöstra delen av landet och omfattar 43 000  hektar. Detta får du inte glömma att besöka när du ska bo och jobba i Estland. Området innehar de största barrskogarna och träskområdena och landets längsta sandstrand. En del av området omfattar även Narva floden, en av norra Europas största våtmarker i Puhatu och sanddynerna i Smolnitsa på sjön Peipus norra strand.

Södra Estland

De djupa skogarna och sjöarna mellan kullar och dalar gör södra Estland otroligt vackert. Mellan allt detta hittar du små byar, städer och historiska byggnader.

Tartu ligger i sydöst och är en studentstad med ett universitet som grundades av den svenske kungen Gustav II Adolf år 1632. Staden tillhörde Sverige större delen av 1600-talet. Tartu är Estlands näst största stad och har ett väldigt rikt kulturliv. Både kreativt och vetenskapligt. Året runt pågår allt från teater till olika typer av festivaler. På grund av studenterna är nattlivet pulserande och det finns massvis av barer med priser som passar studenter.

En annan stad i söder är Viljandi. Varje år är staden värd för ett stort antal festivaler med olika teman. Bland annat folkmusik och medeltida mässor. Strax utanför staden ligger Soomaa nationalpark och Olustvere. En vacker herrgård från 1500-talet, båda väl värda ett besök.  

Vill du åka skidor eller ägna dig åt någon typ av vintersport när du ska bo och jobba i Estland så ska du åka till Otepää. Denna mysiga lilla vinterkurort hittar du också i södra Estland mellan kullar och dalar. 

Västra Estland

Västra Estland är omgiven av Östersjön och kusten kantas av stränder och badorter. Det finns dock två huvudsakliga semestermål; badorterna Haapsalu och Pärnu.

Tio mil sydväst från Tallinn ligger kuststaden Haapsalu, som har flest soltimmar i hela Estland. Här hittar du vackra stränder och det varmaste vattnet i hela Östersjön.

Pärnu är Estlands mest klassiska badort och har varit populär bland de som bor i Estland enda sedan 1800-talet. Då blev staden populär på grund av områdets läkande lera. Dessvärre finns inte lerbaden kvar men staden har otroligt många spaanläggningar och hälsoinstitut som är mycket prisvärda. Du kan också åka till Pärnu för att ta del av nattlivet som sprudlar med barer. Vid vattnet har du stranden som mäter sig med stränder i södra Europa. Här hittar du också Estlands största vattenpark.

Missa inte Matsalu nationalpark om du jobbar i Estland. Det är en lugn nationalpark med vandringsleder för både vana och ovana vandrare, och flertalet pensionat. Du kan upptäcka Matsalu till fots, på cykel och med båt.

Öar

Något annat du kommer märka när du ska bo och jobba i Estland är att Estland har många öar. Över 1500 stycken faktiskt och de har mycket att erbjuda. Både när det gäller kultur och natur. De mest populära är Ösel, Dagö, Kynö, Runö och Ormsö. De flesta hittar du utanför Estlands västra kust och du kan enkelt ta färjan över.

Ösel ligger ungefär tio mil från Gotland och är Östersjöns näst största ö. Under Sovjetunionens regim var ön isolerad från omvärlden i årtionden. Ön är idyllisk med folktomma vackra sandstränder och sin gamla landsortsatmosfär. Naturen är mycket lik den gotländska med stränder och klippor.

Tallinn

Tallinn ligger vid kusten i norra Estland och är inbjudande för olika typer av besökare. Under sommaren är sandstränderna och strandpromenaden lockande. Det är en historisk stad med mysig stämning och massvis att se och uppleva. Du kan enkelt att ta dig runt i staden med de fyra spårvagnslinjerna, trådbusslinjer blandat med vanliga bussar.  

Tallinns gamla stad är världens största och bäst bevarade medeltidsstad. Denna stad finns med på UNESCOs världsarvslista. Innanför de gamla stadsmurarna slingrar sig smågatorna som labyrinter. Dessa är fyllda med barer mysiga caféer och små hantverksbutiker. Kärnan är fint renoverad och det finns byggnader från sin storhetstid på 1200- till 1400-talet. Under denna period var staden ledande inom det betydande handelsförbundet Hansan, som nästintill styrde över Östersjön och dess länder. På Domberget får du en otrolig utsikt över gamla staden och havet. Här ligger även Alexander Nevskij-katedralen som du inte får missa när du ska bo och jobba i Estland!

I ett palats från 1400-talet hittar du Historiska museet. Detta museet är ett måste och det perfekta exemplet på modernt historieberättande. Med sina interaktiva rollspel, tv-skärmar och en tidskapsel.

Du får heller inte missa den otroliga marknaden Jaama Turg när du bor och jobbar i Etsland. Här hittar en allt från mat till vintagekläder. Mellan marknaden och stadsdelen Kalamaja hittar du det gamla industriområdet Telliskivi. Detta område är fyllt av restauranger, caféer och barer i en helt unik miljö – ett absolut måste!

Tallinns nattliv är pulserande och det underlättar festandet att det ofta är väldigt prisvärt. En populär klubb är trendiga Seduction Discotheque med sina två våningar och som har öppet till långt in på småtimmarna.