Bo och jobba i Finland

Jobba i Finland

Bo och jobba i Finland, vår granne i öster. Där kan du andas klar luft som räknas till en av de renaste i världen. Det är ingen tvekan om varför Finland kallas för de tusen sjöarnas och skogarnas land. Med magnifik natur och en atmosfär av friskhet och lugn är Finland en uppskattad kontrast till dagens hektiska tempo.

Finlands utveckling och ekonomi sägs vara en av de starkaste i Europa och landet har därmed mycket att erbjuda den som vill bo och jobba i Finland.

Sverige och Finland har en stark sammansvetsning som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Detta ger de svenskar som vill bo och jobba i Finland en stor fördel. 

Dels få du som Svensk och EU-medborgare stanna i landet hur länge du vill utan att gå igenom proceduren med att ansöka om Visum. 

Det finns även gott om svensktalande jobb i Finland och det faktum att svenska är ett av språken som talas i landet ger oss en extra förmån.

Det finns även gott om internationella jobb i Finland där du får användning av dina engelskakunskaper. Ett sådant jobb gynnar dig då du kommer kunna knyta internationella kontakter vilket är bra i din framtida karriär.

Ett gott råd är att lära sig grunderna i finska då det kommer öppna upp betydligt fler dörrar för dig på arbetsmarknaden.

Lönerna i Finland är på samma nivå som i Sverige men skatten är generellt lägre.

40 timmar i veckan är vanligast och de flesta jobb i Finland efterfrågar heltid då deltid inte är lika vanligt här.

När du fått en anställning i Finland rekommenderar man att be om ett skriftligt arbetsavtal, detta för att förebygga svart ekonomi. Ett arbetsavtal brukar gälla tillsvidare eller om man kommer överens om en viss tid.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Finland

Som nordisk medborgare har du inte bara rätt att vistas här på obestämd tid, du kan också söka jobb från dag ett. Andra länder som är med i EU måste registrera sig hos polisen om de har för avsikt att stanna längre än 3 månader. Medan de nordiska länderna bara behöver registrera sig hos Magistraten. 

Magistraten är den myndighet i Finland som ansvarar för folkbokföringen. Vill man som svensk bo och jobba i Finland mer än ett år så måste man göra ännu en registrering hos Magistraten. 

Du registrerar dig enkelt hos Magistraten genom att boka ett personligt möte dit du tar med dig en giltigt ID-handling som ett arbetsintyg.

När du bor och jobbar i Finland är det bra att skaffa ett finskt bankkonto som du kan få in din lön på. Du väljer vilken bank du vill ha och bokar sedan in ett möte. Kom ihåg att ta med dig giltig ID-handling även hit.

Det är viktigt att du skaffar ett skattekort så fort du fått jobb i Finland. Du kan ansöka om ditt skattekort på denna sidan.

För att få ett skattekort så måste man ha ett finskt personnummer. Om du bara ska bo och jobba i Finland tillfälligt kan du ansöka om detta på Skattekontoret. Vill du däremot stanna mer än ett år ansöker du om ett finskt personnummer hos Magistraten.

När du erhållit ditt skattekort ska detta ges till din arbetsgivare som i sin tur ordnar med preliminärskatteavdrag från din lön.
Kom ihåg att du vid varje anställning endast jobbar med skattekort och att be om lönespecifikation vid varje utbetalning av din lön. 

Bo i Finland

Att bo i Finland har sina fördelar. Dels för att Finland är rankad som ett av världens tryggaste länder men också för att nästan alla bostäder i Finland håller hög standard. 

Man märker även att skillnaderna mellan de olika bostadsområdena inte är lika stora som i andra länder. Detta då inkomstskillnaderna inte är lika påtagliga i Finland.

Hyrorna varierar precis som i de flesta länder beroende på i vilken stad och vilket område du väljer att bosätta dig i. Det kan vara en aning svårare att få tag på boende i Finlands södra delar och i de större städerna.

När man bor i Finland är det vanligt att man bor i hyresbostäder. Detta är speciellt populärt då man enklare kan byta boende om andan skulle falla på utan att behöva lägga tid på att sälja bostaden.

Dock är det viktigt att man i så fall har ett bra hyreskontrakt med hyresvärden så båda parter blir nöjda. Kolla igenom kontraktet noggrant innan du skriver på och se till så att alla villkor står med i kontraktet innan du binder dig. 

För att hitta boende i Finland kan du gå tillväga på lite olika sätt. Du kan antingen söka på olika internetsidor, kolla annonser i tidningarna eller gå via en fastighetsbyrå. Går du via det sistnämnda får du vara beredd på att betala en extra avgift till själva fastighetsmäklaren.

Vill man dra ner på kostnaderna kan man välja att bo kollektivt. Då delar du boende och därmed boendekostnaderna med andra personer. Ett bra sätt att spara pengar på samtidigt som man lär känna nya vänner för livet. 

Språk

I Finland finns det två officiella språk som talas. Det största språket är finska men man talar även svenska i vissa delar. Inte så konstigt då Finland en gång i tiden hörde till Sverige.

De flesta i Finland förstår och talar god svenska då svenska är ett vanligt ämne i grundskolan.

Det finns 310 kommuner i Finland och av dessa talar man svenska i 49 stycken. Oftast är kommunen då tvåspråkig, alltså att man talar både finska och svenska. Däremot är Åland enspråkigt svenskt.

I de kommuner som är tvåspråkiga är de kommunala myndigheterna obligerade till att erbjuda service på både finska och svenska. 

Trots att de flesta finländare talar svenska så är en rekommendation att du lär dig finska som du kan använda dig av i vardagliga situationer. Dels då detta är ett plus även i jobbsammanhang men också ett ypperligt tillfälle att impa på lokalbefolkningen.

Sjukvård

Som Nordisk medborgare har man när det kommer till akuta fall, rätt till samma vård som de som bor i Finland. Kom ihåg att ha med dig ditt pass och ditt EU-sjukförsäkringskort så du kan stryka vart du kommer från. Du kan enkelt beställa hem ett EU kort här.

Har du däremot valt att bo och jobba i Finland permanent har du rätt till den offentliga hälso- och sjukvården.

För att ta del av den offentliga sjukvården måste du först registrera din flyttanmälan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Därefter kan du ansöka om ett sjukförsäkringskort även kallat FPA-kort. 

Det vanliga FPA-kortet är gratis och visar du upp detta i kassan på apotek eller hos din läkare kan du få avdrag direkt i kassan för FPA-ersättningen. Då betalar du bara din självriskandel. 

När du ansöker om ditt sjukförsäkringskort i Finland gör FPA en helhetsbedömning av din situation. Vilket betyder att det även antecknas på ditt FPA-kort om du har rätt till specialersättning för läkemedel etc. Liknande vårt högkostnadsskydd i Sverige. 

Att hitta på

 

Det finns en hel del att hitta på när man bor och jobbar i Finland och vilken stad du än befinner dig i kommer du alltid ha nära till avkopplande natur.

 

I Finland finns det över 40 stycken nationalparker, den ena mer unik än den andra. Parkerna är utspridda över landet och bjuder på olika magiska naturfenomen. 

Du kan besöka landets hemlighetsfulla skogar, dess skimrande sjöar och starka forsar, sprickdalar och rullstensåsar.

Naturen i Finland har en inneboende skönhet som ger dig andrum och lugn. 

Välkommen till landet där skogarna och sjöarna är många och människorna få.

 

Ta dig till finska Lappland bort från gatljus och upplysta reklamskyltar. Här är det norrsken som lyser upp mörkret. I Finland brukar man räkna med att kunna se norrsken ungefär 200 nätter per år. 

Sov i en glasigloo och bevittna denna magiska naturföreteelse.

Vinterland

Finlands erbjudande av vintersport är stort och här finns något för alla. 

Är att åka skidor din passion så ta dig till det lappländska fjällen. Här kan du även pulsa genom snön på en snöskors-promenad. Eller varför inte ta en oförglömlig tur genom snödrivorna med hundspann.

 

Uppfyll din barndomsdröm och besök Jultomten på dennes hemmaplan. Jultomten kommer nämligen från Finland och har sitt kontor i staden Rovaniemi. Hit är du välkommen alla dagar om året, inte bara vid jul. Självklart är atmosfären här precis vad man kan förvänta sig, alldeles förtrollande.

 

När du bor och jobbar i Finland och vill connecta med folket här på ett personligt plan så är det till bastun du ska ta dig. Att basta är en stor del inom den finska kulturen och att det finns över 3 miljoner bastun i landet förvånar ingen. 

Att bada bastu minst en gång i veckan är nästan en oskriven regel i Finland och vissa gör det varje dag. 

Det sägs att en inbjudan till bastubad är ett tecken på förtroende. Så ta med dig ett knippe björkkvistar, något gott att dricka och njut av gott sällskap medan du renar både kropp och knopp.