Jobba i Frankfurt
Mängder av människor världen över väljer idag att bo och jobba i Frankfurt. Staden i Tyskland som under andra världskriget förstördes nästintill helt. Detta stoppade dock inte Frankfurt från att bygga upp sig starkare än någonsin.
Med en skyline som Europeer inte är vana vid kallas Frankfurt ibland för “Mainhattan”. Detta då staden med sina magnifika skyskrapor liknar mer en amerikansk storstad.
Frankfurt är även hemmet för internationella mässor och många företag väljer att ha sin utgångspunkt i staden. Detta i sig leder till att det erbjuds många internationella jobb i Frankfurt.
Att som svensk bo och jobba i Frankfurt är relativt enkelt. Man behöver inte ansöka om visum eller uppehållstillstånd då både Sverige och Tyskland är medlemmar i EU.
Jobben finns det gott om. Du kan välja mellan att jobba mot den svenska marknaden på till exempel ett svenskt callcenter. Här erbjuds ofta jobb inom kundservice eller telefonförsäljning.
Ett tips är dock att välja ett internationellt företag och ta dig an ett engelsktalande jobb i Frankfurt. Dels för att jobbmarknaden här är större men också för att kunna knyta nya kontakter världen över till gynning för din framtida karriär.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Arbetskultur
Arbetskulturen i Frankfurt skiljer sig lite från den i Sverige.
I Tyskland är tiltar viktigt och man ska veta vem som är ens chef. Det är mer raka rör här och de är heller inte konflikträdda. Här kritiserar man gärna och tar det inte personligt.
Man kan helt enkelt inte vara konflikträdd på arbetsmarknaden i Frankfurt.
Med tanken på den breda arbetsmarknaden och dess mångfald så är konkurrensen stor. Det är viktigt att höras och synas för att komma någon vart. Du ska visa att just du är rätt person för jobbet. Konkurrens är något man lär sig tidigt i Frankfurt då tyskar tror på att detta motiverar effektiviteten och viljan.
Att bo och jobba i Frankfurt är en ypperlig chans att lära sig det lilla extra som kommer göra att du senare sticker ut i mängden även på hemmaplan.
Flytta till Frankfurt
Ska du bo och jobba i Frankfurt i mer än tre månader måste du registrera dig i landet. Det gör du på närmaste Meldeamt i den kommun du väljer att bosätta dig i. Oftast hittar du ditt Meldeamt på rådhuset även kallat “Rathaus”. Hit måste du ha med dig en giltig identifikationshandling som till exempel ditt pass.
Därifrån gör de sedan en intern anmälan till skattemyndigheten. När registreringen är gjord kommer de skicka ditt Steuer- Identifikationsnummer (IdNr.) på posten.
Bo i Frankfurt
Precis som i de andra större städerna i Tyskland så är boende i Frankfurt en aning dyrare. Dock är hyran inte jättehög om man jämför med andra stora städer runt om i Europa.
Vill man hålla nere på boendekostnaderna kan man antingen dra sig lite utanför centrum, ju längre utanför desto lägre hyror. Alternativt så kan man hyra ett rum i en lägenhet ihop med andra. Detta är även ett kanontillfälle att lära känna nya människor.
Vi rekommenderar att hitta boende i Frankfurt på plats. Välj ett kortsiktigt boende först för att sedan i din egna takt söka boende efter att du anlänt till staden.
Du kan gå tillväga på olika sätt när du letar efter ditt framtida boende. Dels så finns Svenska kyrkan i Frankfurt som mer än gärna hjälper dig med tips på hur du kan gå tillväga. Du kan också använda dig av internet där det finns ett helt hav av bra hemsidor. Två exempel på bra sidor är WG-gesucht.de eller hemsidan Immobilienscout24.
Det finns dessutom Facebook-grupper för svenskar i Frankfurt där man kan ta del av tips och råd av andra svenskar i samma situation.
Bra att veta
När du väl hittat ditt boende kan det vara bra att veta att det oftast förväntas en deposition vid inflytt. Den brukar vara på två eller tre månadshyror. Givetvis får man tillbaka depositionen vid utflytt.
Var även uppmärksam på att det finns två olika typer av hyror i Tyskland och då även i Frankfurt. Dessa är Kaltmiete och Warmmiete, motsvarande kallhyra och varmhyra. Vanligtvis innebär Kaltmiete att du bara betalar för själv boendet och att räkningar såsom el och vatten tillkommer. I Warmmiete ingår oftast samtliga räkningar.
Sjukvård
När det kommer till sjukvården så tillhör Tysklands sjukvård en av de med högst standard i världen. Har du ditt blå EU-kort med dig räcker det att du visar upp detta i samband med besöket så blir vistelsen gratis.
Ska du bo och jobba i Frankfurt i mer än tre månader kommer du inte kunna använda dig av EU-kortet i samma utsträckning. Då måste du anmäla dig till en sjukkassa. Vanligtvis hjälper din arbetsgivare dig med detta. Efter att det är gjort får du får själv välja vilken husläkare du vill bli tilldelad.
Om olyckan skulle vara framme kommer du först besöka din husläkare som sedan skriver en remiss om en specialist behövs.
Bra att veta är att det råder större ansvarstagande inom den tyska sjukvården till skillnad från sjukvården i Sverige. Väntar du till exempel på provsvar är det i många fall du själv som måste höra av dig i efterhand för att få dina svar. Samma gäller om du behöver komma på ett återbesök.