Bo och jobba i Frankfurt

Jobba i Frankfurt

Mängder av människor världen över väljer idag att bo och jobba i Frankfurt. Staden i Tyskland som under andra världskriget förstördes nästintill helt. Detta stoppade dock inte Frankfurt från att bygga upp sig starkare än någonsin. 

Med en skyline som Europeer inte är vana vid kallas Frankfurt ibland för “Mainhattan”. Detta då staden med sina magnifika skyskrapor liknar mer en amerikansk storstad.
Frankfurt är även hemmet för internationella mässor och många företag väljer att ha sin utgångspunkt i staden. Detta i sig leder till att det erbjuds många internationella jobb i Frankfurt.

Att som svensk bo och jobba i Frankfurt är relativt enkelt. Man behöver inte ansöka om visum eller uppehållstillstånd då både Sverige och Tyskland är medlemmar i EU. 

Jobben finns det gott om. Du kan välja mellan att jobba mot den svenska marknaden på till exempel ett svenskt callcenter. Här erbjuds ofta jobb inom kundservice eller telefonförsäljning.

Ett tips är dock att välja ett internationellt företag och ta dig an ett engelsktalande jobb i Frankfurt. Dels för att jobbmarknaden här är större men också för att kunna knyta nya kontakter världen över till gynning för din framtida karriär.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Arbetskultur

Arbetskulturen i Frankfurt skiljer sig lite från den i Sverige.

I Tyskland är tiltar viktigt och man ska veta vem som är ens chef. Det är mer raka rör här och de är heller inte konflikträdda. Här kritiserar man gärna och tar det inte personligt.
Man kan helt enkelt inte vara konflikträdd på arbetsmarknaden i Frankfurt.

Med tanken på den breda arbetsmarknaden och dess mångfald så är konkurrensen stor. Det är viktigt att höras och synas för att komma någon vart. Du ska visa att just du är rätt person för jobbet. Konkurrens är något man lär sig tidigt i Frankfurt då tyskar tror på att detta motiverar effektiviteten och viljan.
Att bo och jobba i Frankfurt är en ypperlig chans att lära sig det lilla extra som kommer göra att du senare sticker ut i mängden även på hemmaplan.

Se alla tillgängliga jobb här!

Flytta till Frankfurt 

Ska du bo och jobba i Frankfurt i mer än tre månader måste du registrera dig i landet. Det gör du på närmaste Meldeamt i den kommun du väljer att bosätta dig i. Oftast hittar du ditt Meldeamt på rådhuset även kallat “Rathaus”. Hit måste du ha med dig en giltig identifikationshandling som till exempel ditt pass.
Därifrån gör de sedan en intern anmälan till skattemyndigheten. När registreringen är gjord kommer de skicka ditt Steuer- Identifikationsnummer (IdNr.) på posten.

Bo i Frankfurt 

Precis som i de andra större städerna i Tyskland så är boende i Frankfurt en aning dyrare. Dock är hyran inte jättehög om man jämför med andra stora städer runt om i Europa.

Vill man hålla nere på boendekostnaderna kan man antingen dra sig lite utanför centrum, ju längre utanför desto lägre hyror. Alternativt så kan man hyra ett rum i en lägenhet ihop med andra. Detta är även ett kanontillfälle att lära känna nya människor.

Vi rekommenderar att hitta boende i Frankfurt på plats. Välj ett kortsiktigt boende först för att sedan i din egna takt söka boende efter att du anlänt till staden.

Du kan gå tillväga på olika sätt när du letar efter ditt framtida boende. Dels så finns Svenska kyrkan i Frankfurt som mer än gärna hjälper dig med tips på hur du kan gå tillväga. Du kan också använda dig av internet där det finns ett helt hav av bra hemsidor. Två exempel på bra sidor är WG-gesucht.de eller hemsidan Immobilienscout24. 

Det finns dessutom Facebook-grupper för svenskar i Frankfurt där man kan ta del av tips och råd av andra svenskar i samma situation.

Bra att veta

När du väl hittat ditt boende kan det vara bra att veta att det oftast förväntas en deposition vid inflytt. Den brukar vara på två eller tre månadshyror. Givetvis får man tillbaka depositionen vid utflytt.

Var även uppmärksam på att det finns två olika typer av hyror i Tyskland och då även i Frankfurt. Dessa är Kaltmiete och Warmmiete, motsvarande kallhyra och varmhyra. Vanligtvis innebär Kaltmiete att du bara betalar för själv boendet och att räkningar såsom el och vatten tillkommer. I Warmmiete ingår oftast samtliga räkningar. 

Sjukvård

När det kommer till sjukvården så tillhör Tysklands sjukvård en av de med högst standard i världen. Har du ditt blå EU-kort med dig räcker det att du visar upp detta i samband med besöket så blir vistelsen gratis. 

Ska du bo och jobba i Frankfurt i mer än tre månader kommer du inte kunna använda dig av EU-kortet i samma utsträckning. Då måste du anmäla dig till en sjukkassa. Vanligtvis hjälper din arbetsgivare dig med detta. Efter att det är gjort får du får själv välja vilken husläkare du vill bli tilldelad.

Om olyckan skulle vara framme kommer du först besöka din husläkare som sedan skriver en remiss om en specialist behövs.

Bra att veta är att det råder större ansvarstagande inom den tyska sjukvården till skillnad från sjukvården i Sverige. Väntar du till exempel på provsvar är det i många fall du själv som måste höra av dig i efterhand för att få dina svar. Samma gäller om du behöver komma på ett återbesök.

Språk

I Frankfurt är modersmålet tyska. Tyskan är ganska lik engelskan i många fall och har även sina likheter med det svenska språket.

Då många internationella personer valt att bo och jobba i Frankfurt så är engelska vanligt förekommande. Till skillnad från lite mindre städer i Tyskland där engelskan är knapp så kan man komma långt med den i Frankfurt.

Däremot kan det vara till ens fördel att iallafall lära sig grundkunskaperna i det tyska språket. Dels kommer det öppna upp ytterligare dörrar på arbetsmarknaden men det kommer även bli uppskattat av människorna som bor här. 

Då tyskan har sina likheter med både svenskan och engelskan brukar det inte vara några större svårigheter att lära sig baserna i språket.

Hitta på

När man talar om Frankfurt är det oftast den stora flygplatsen och den betydande rollen staden har när det kommer till finans som kommer på tal. Men givetvis finns det en uppsjö av andra saker att se och upptäcka när du ska bo och jobba i Frankfurt. Allt från kultur och konst till shopping och god mat.

Ta dig till söder om floden Main och besök Sachsenhausen, en av de mest mysiga och originella kvarteren i Frankfurt. Strosa bland de mysiga och trånga barerna som slingar sig här och upplev de lokala restaurangerna. Njut av ett glas Apfelwein som är en ciderliknande dryck och mycket välkänd i denna stadsdel. Besök Sachsenhausen i Augusti och var med på Apfelwein festival som årligen håller till här.

Visste du att Tysklands mest betydande författare föddes och levde i just Frankfurt. Givetvis talar vi om Johann Wolfgang Goethe. Besök Goethe-huset och ta en tripp tillbaka i tiden genom att få en inblick i hur Goethe levde under sin tid.

Spår av historien

Ta en sväng till den fantastiska byggnaden av operahuset Alter Oper.
Tyvärr var operahuset en av de byggnader som fick lida under andra världskriget då det blev förstört när de allierade släppte bomber över staden. Men sen dess har man byggt upp den tjusiga byggnaden på nytt och på många sätt har man även försökt efterlikna så som det såg ut under sin tid.
Här finns dessutom en restaurang där du kan slå dig ner på och betrakta huset om hungern eller törsten skulle falla på.

Något annat som också förstördes av regnande bomber under andra världskriget är torget Römerberg. Torget som under medeltiden var Frankfurts centrum.
Torget har precis som Operahuset byggts upp på nytt och bjuder på en mysig atmosfär för alla besökare. På Römerberg står även Rättvisans fontän där den berömda statyn av gudinnan Justitia står och håller i rättvisans vågskål.
Varje år hålls det flertalet festivaler på det vackra torget så se till att inte missa dessa.

Du kommer märka att det finns mysiga marknader när du bor och jobbar i Frankfurt. En av de mest kända marknaderna är Kleinmarkthalle som med sitt otroliga utbud av råvaror och delikatesser helt klart är värt ett besök.

Frankfurt från vattnet

Frankfurt är en väldigt vacker stad med sin manhattan-liknande skyline. Har du mot förmodan fått nog av staden från land-perspektiv är det dags att bevittna dess skönhet från vattnet. Ta en båttur på flode Main och se de berömda sevärdheterna från ett nytt perspektiv.
Ett starkt tips är att ta en båttur även på kvällen. Då du kan njuta av en god drink medan du bevittnar Frankfurts upplysta horisont mot den becksvarta stjärnhimlen.