Jobba i Frankrike
Att bo och jobba i Frankrike är mångas dröm.
Frankrike är den europeiska kulturens vagga vad gäller mat, vin, konst och mode. Landet är stort, det näst största i Europa, och bjuder på väldigt skilda upplevelser. Både städer och landsbygd. Det är Atlanten i väster, Alperna i öster och Medelhavet i söder och i norr ligger Paris.
Du har även vindistrikten med sina vingårdar och lavendelfälten i Provence. Det är floder och dalar, stora städer och små byar.
Jobb i Frankrike kan vara allt ifrån plocka vindruvor på en vingård eller på café till att jobba inom vården eller ett fabriksjobb.
Många jobb i Frankrike utgår från att man kan språket. Här på siten kommer det även att finnas jobb som man inte behöver kunna språket för att klara av. Jobb inom IT kan vara ett exempel där du inte behöver franska språkkunskaper. Säsongsjobb på vingård kan det vara bra att ha viss grundkunskap i det franska språket.
Språket är nyckeln, så även om du hittar ett jobb där franska inte är nödvändigt, så ta chansen att lära dig språket.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Flytta till Frankrike
Frankrike är ett EU-land så svenska medborgare får bo och jobba i Frankrike utan att ha arbets- och uppehållstillstånd. En del arbetsgivare kan vilja att du har papper på att du har rätt att arbeta i Frankrike och det söker du på franska ambassaden. Inkomstskatt heter ”impôt sur le revenu”
Det är lätt att ta sig till vilken region som helst med flyg från någon av Paris två flygplatser. Det finns direktflyg till ett fyrtiotal andra städer. Vill man hellre ta tåget går även det utmärkt.
Man kanske inte tänker på att Frankrike även består av fem departement utanför Europa dit man också kan resa och arbeta, i och med att det tillhör EU.
Frankrikes utomeuropeiska departement:
Franska Guyana som gränsar mot Brasilien och Surinam. Ögruppen Guadeloupe och ön Martinique som ligger i Västindien och även öarna Réunion och Mayotte öster om Madagaskar. Dessa departement utgör förenade delar av Republiken Frankrike.
Bo i Frankrike
Att hitta en bostad är olika lätt i olika delar av Frankrike.
Genom kontakter och vänners vänner brukar man kunna hitta hyreslägenheter. Det kan vara lättare att bli en godkänd hyresgäst om man träffar hyresvärden öga mot öga.
Hyran är dyrare i större städer och på Franska Rivieran och är lite billigare på landsbygden. Även här kan ibland arbetsgivaren hjälpa till, det kan till och med finnas boende som ingår i anställningen.
Facebook har också flera grupper för ”Svenskar i Frankrike” där kan man få och dela med sig av tips om både jobb och boende i Frankrike.
Vi har samlat några länkar till några bostadsförmedlingar här nedan, exempelvis French-Rentals där du enkelt kan välja region och om du söker långtids- eller korttidsboende.
Denna sidan listar allt från fritidshus på landsbygden till lägenheter i storstäderna och är dessutom översatt till svenska vilket gör det lätt att navigera sig runt.
Två andra bra internetsidor för att hitta ditt framtida boende hittar du här och här där kan du välja mellan både möblerade och omöblerade alternativ.
Försäkringar och sjukvård
Du bör ha en egen försäkring för sjuk- och olycksfall, framför allt innan du börjar ditt nya jobb i Frankrike. I vissa fall kan din arbetsgivare hjälpa dig med detta.
Om oturen skulle vara framme och du behöver vård kan du gå till nästan vilken vårdinrättning som helst. Du ska bara försäkra dig om att vårdgivaren har ett giltigt avtal med franska hälso- och sjukvårdssystemet, ett ”conventionné/agréé”.
Franska försäkringskassan blir du registrerad i när du fått en anställning och betalar skatt.
Du är oftast försäkrad i det land där du arbetar. Du kan inte vara försäkrad i Sverige och ett annat land inom EU/EES eller i Schweiz samtidigt.
När du bor och jobbar i Frankrike är det viktigt att du har ditt European Health Insurance Card med dig om du behöver uppsöka läkarvård innan du fått ett arbete i Frankrike och på så sätt kan registrera dig hos den franska försäkringskassan.
Du kan beställa hem ditt EU-kort här
Vilken ersättning du kan få och vilka sociala avgifter du eller din arbetsgivare ska betala varierar mellan länderna.
Ta därför reda på vad som gäller i det land där du är jobbar, direktlänk till gällande regler hos Försäkringskassan.