Bo och jobba i Frankrike

Jobba i Frankrike

Att bo och jobba i Frankrike är mångas dröm.
Frankrike är den europeiska kulturens vagga vad gäller mat, vin, konst och mode. Landet är stort, det näst största i Europa, och bjuder på väldigt skilda upplevelser. Både städer och landsbygd. Det är Atlanten i väster, Alperna i öster och Medelhavet i söder och i norr ligger Paris.
Du har även vindistrikten med sina vingårdar och lavendelfälten i Provence. Det är floder och dalar, stora städer och små byar.

Jobb i Frankrike kan vara allt ifrån plocka vindruvor på en vingård eller på café till att jobba inom vården eller ett fabriksjobb.

Många jobb i Frankrike utgår från att man kan språket. Här på siten kommer det även att finnas jobb som man inte behöver kunna språket för att klara av. Jobb inom IT kan vara ett exempel där du inte behöver franska språkkunskaper. Säsongsjobb på vingård kan det vara bra att ha viss grundkunskap i det franska språket.

Språket är nyckeln, så även om du hittar ett jobb där franska inte är nödvändigt, så ta chansen att lära dig språket.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Frankrike

Frankrike är ett EU-land så svenska medborgare får bo och jobba i Frankrike utan att ha arbets- och uppehållstillstånd. En del arbetsgivare kan vilja att du har papper på att du har rätt att arbeta i Frankrike och det söker du på franska ambassaden. Inkomstskatt heter ”impôt sur le revenu”

Det är lätt att ta sig till vilken region som helst med flyg från någon av Paris två flygplatser. Det finns direktflyg till ett fyrtiotal andra städer. Vill man hellre ta tåget går även det utmärkt.
Man kanske inte tänker på att Frankrike även består av fem departement utanför Europa dit man också kan resa och arbeta, i och med att det tillhör EU.

Frankrikes utomeuropeiska departement:
Franska Guyana som gränsar mot Brasilien och Surinam. Ögruppen Guadeloupe och ön Martinique som ligger i Västindien och även öarna Réunion och Mayotte öster om Madagaskar. Dessa departement utgör förenade delar av Republiken Frankrike.

Bo i Frankrike

Att hitta en bostad är olika lätt i olika delar av Frankrike.
Genom kontakter och vänners vänner brukar man kunna hitta hyreslägenheter. Det kan vara lättare att bli en godkänd hyresgäst om man träffar hyresvärden öga mot öga.

Hyran är dyrare i större städer och på Franska Rivieran och är lite billigare på landsbygden. Även här kan ibland arbetsgivaren hjälpa till, det kan till och med finnas boende som ingår i anställningen.

Facebook har också flera grupper för ”Svenskar i Frankrike” där kan man få och dela med sig av tips om både jobb och boende i Frankrike.

Vi har samlat några länkar till några bostadsförmedlingar här nedan, exempelvis French-Rentals  där du enkelt kan välja region och om du söker långtids- eller korttidsboende.
Denna sidan listar allt från fritidshus på landsbygden till lägenheter i storstäderna och är dessutom översatt till svenska vilket gör det lätt att navigera sig runt.

Två andra bra internetsidor för att hitta ditt framtida boende hittar du här och här där kan du välja mellan både möblerade och omöblerade alternativ.

Försäkringar och sjukvård

Du bör ha en egen försäkring för sjuk- och olycksfall, framför allt innan du börjar ditt nya jobb i Frankrike. I vissa fall kan din arbetsgivare hjälpa dig med detta.

Om oturen skulle vara framme och du behöver vård kan du gå till nästan vilken vårdinrättning som helst. Du ska bara försäkra dig om att vårdgivaren har ett giltigt avtal med franska hälso- och sjukvårdssystemet, ett ”conventionné/agréé”.

Franska försäkringskassan blir du registrerad i när du fått en anställning och betalar skatt.
Du är oftast försäkrad i det land där du arbetar. Du kan inte vara försäkrad i Sverige och ett annat land inom EU/EES eller i Schweiz samtidigt.

När du bor och jobbar i Frankrike är det viktigt att du har ditt European Health Insurance Card med dig om du behöver uppsöka läkarvård innan du fått ett arbete i Frankrike och på så sätt kan registrera dig hos den franska försäkringskassan.
Du kan beställa hem ditt EU-kort här

Vilken ersättning du kan få och vilka sociala avgifter du eller din arbetsgivare ska betala varierar mellan länderna.
Ta därför reda på vad som gäller i det land där du är jobbar, direktlänk till gällande regler hos Försäkringskassan.

Språk

Ska du bo och jobba i Frankrike så är att tala franska inget måste.
Men det rekommenderas att lära sig då Fransmännen ofta är väldigt stolta över det franska språket och gärna ser att du som boende i Frankrike försöker anamma deras språk.

Detta romantiska språk räknas som världsspråk. Runt krig 80 miljoner människor talar franska och det är, efter Engelskan det mest studerade språket.

Med andra ord är det inte bara när du bor och jobbar i Frankrike som franskakunskaper är till din fördel. Detta språket är modersmålet i 29 olika länder och för att inte tala om att Franskan är besläktat med flera andra stora språk.

Lär du dig franska kommer du inte bara bli populär bland fransmännen utan du kommer garanterat kunna göra dig förstådd i många olika länder världen över.

Historia

Frankrikes historia kan intressant för dig som ska bo och jobba i Frankrike. Den präglas främst av interna konflikter och stridigheter med sina grannländer.
På grund av sitt centrala läge i Europa har Frankrike innefattas i återkommande krig.

Många ser att Frankrikes historia börjar med gallerna och när romarriket bredde ut sitt imperium över Gallien. År 122 f Vt. påbörjade således 500 år av Romersk dominans.
Förutvarande Frankrike delades efter den stora folkvandringen och romarrikets fall år 400 e Vt.

Under den så kallade Karolingska dynastin (751–987) nådde dock detta rike sin höjdpunkt. När landets dåvarande kung avled så delades landet upp till hans två söner. Delen i väster kom så småningom att bli dagens Frankrike.

Dock var det mycket splittringar i landet både politiskt och landsmässigt. Det pågick ständigt strider mellan feodala furstar mellan år 1000 och 1500 och det var först på 1300-talet som en fransk nation kom på tal. Man kan säga att det var när det hundraåriga kriget bröt ut (1337–1453), efter att England gjorde anspråk på den franska kronan, som Frankrike på riktigt började ge form åt en fransk nationalkänsla.

Revolution

Under 1700-talet var Frankrike Europas stormakt och fransk kultur spreds sig i hela Europa.
Det rådde dock mycket missnöje bland den franska befolkningen och man började ifrågasätta varför bara några få utvalda skulle styra och bestämma över resterande av folket.

Det var här som upplysningsfilosofer började tala om allas lika värde och upplysa folket om sina rättigheter. Detta i sig banade väg för den Franska revolutionen. Revolutionens ideal om frihet, jämlikhet och broderskap skulle inte bara påverka politiken i Frankrike utan politiken i hela världen.

Man slår fast de mänskliga och de borgerliga rättigheterna. Däremot var svårt att hitta en sammansmältning mellan kungen och den nya nationalförsamlingen. Detta ledde till att revolutionärerna gick på allt hårdare och tillslut avskaffades monarkin och kungen dödades. Detta la grunden för det så kallade Skräckväldet.

De två världskrigen

Som många andra länder har Frankrike präglats av de två världskrigen. I början av 1900-talet var det spänningar runt om i världen och speciellt var spänningarna mellan Frankrike och Tyskland.
Det hade skapats allianser mellan Frankrike och Ryssland vilket ledde till att hela världen drogs med i krig och Första världskriget (1914–1918) bröt ut.

Tyskarna förlorade Första världskriget och Frankrike vann tillbaka vissa landområden. Men trots vinsten så tog konsekvenserna av kriget hårt på Frankrike. Så när andra världskriget startade var man inte ordentligt utrustad.

Så när Tyskarna anföll Frankrike 1940 märkte man direkt att landet inte var helt återställt efter första kriget. På bara några veckor förlorade fransmännen 92 000 man och Tyskland tog 1,8 miljoner krigsfångar.

En motståndsrörelse började i London och leddes av Charles de Gaulle. När denna motståndsrörelsen så småningom började agera på Fransk mark lyckades Gaulle få med Frankrike som en av segermakterna av Andra världskrigets slut.

Att hitta på

Om du bor och jobbar i Frankrike finns det så mycket mer att beskåda än det magnifika Eiffeltornet.

Frankrike är nämligen privilegierad med ett varierande klimat, från norra delen av landet som är svalt och fuktigt till det varma och torra medelhavsklimatet i de södra delarna. Detta resulterar i att du kan uppleva ett mångfald av varierande intryck och äventyr.

Något som är väldigt omtalat i Frankrike är deras erbjudande av mat. Här kan du gå på restauranger och prova provinsens delikatesser. I Lyon kan du uppleva mat som aldrig förr, där det gastronomiska är i fokus.

Vill du gå på museum när du ska bo och jobbar i Frankrike så finns det sådana i varje stad. Det är nästan ett måste att besöka museet Louvren i Paris där Mona-Lisa pryder en av väggarna.

När du känner dig mätt på besök av museer, teatrar och operor så kan du alltid ta dig till den kosmopolitiska staden Grenoble som är porten till Alperna.
Förutom att låta vinden smeka ditt hår medan du testar på en utförsskidåkning som aldrig förr så finns där härliga kaféer och restauranger att testa.

Är du däremot redo att byta ut pudersnön till kritvita stränder och varma vindar så är Franska Rivieran ett hett tips. Här kan du snorkla med färgglada fiskar och koraller, prova viner, olivolja eller varför inte skämma bort dig med en spaupplevelse du sent kommer glömma.

Franska Rivieran är även full av barer och nattklubbar med olika inriktningar, allt från jazz till disco.

Festivaler

Besöker du Frankrike i slutet av Februari borde du styra kosan till Menton där deras citronfestival kommer vara i full gång. Här blir du bjuden till en glatt fruktig jamboree varje år.
Eller varför inte bli uppslukad av magin och fantasin som råder på karnevalen i Nice. Där du följer med och upplever karnevalens puls.