Grekland är ett oerhört populärt svenskt resmål och 850 000 svenskar besöker landet varje år. Det finns flera som bestämt sig för att göra semesterparadiset till vardag, närmare 2500 svenskar har valt att bo och jobba i Grekland. Grekland består av 6000 öar, vilka är maxade med historia, tempel, vackra stränder små fiskebyar och lugn livsstil blandat med fest och puls när man så önskar.
Om du väljer att bo och jobba i Grekland kommer du att upptäcka att lönerna är mycket längre än i Sverige, men det är även levnadskostnader. Många jobb hittar du inom turism på resebyrå, restaurang, bar eller liknande, då det här är en stor fördel med svenska och engelska. En annan bransch där man står ut på grund av sina kunskaper i svenska och engelska är inom telemarketing. Det är många företag som har delar av sin kundtjänst- eller försäljningsavdelning utomlands.
Sedan den stora eurokrisen 2010 drabbades Grekland hårt och arbetslösheten har ökat och jobbmöjligheterna har minskat sedan dess. Detta gäller dock främst på den inhemska arbetsmarknaden.
Eftersom Grekland är med i EU behöver man inget arbetstillstånd eller visum för att bo och jobba i Grekland. Det finns däremot vissa yrken inom polisen, domstolen, statsförvaltningen och yrkesgrupper som kräver legitimation som läkare och advokater där särskilda regler och villkor gäller.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Flytta till Grekland
Om du tänker bo i Grekland mer än ett år utomlands måste man anmäla detta till Skatteverket och försäkringskassan. Vänta dock med att göra detta tills du testat att bo i landet några månader och vet med säkerhet att du vill stanna. Det är väldigt enkelt att skriva in sig i igen.
Om du ska bo och jobba i Grekland behöver du, väl på plats, registrera dig hos polismyndigheten i landet.
Du har som skattebetalare i landet rätt till den allmänna sjukvården. Dock är det inte svensk standard på sjukvården och det kan vara bra att även ha en privat försäkring.
Det nationella nätverket för primärvård förkortas på grekiska PEDY. På PEDY-enheter och -kliniker är det gratis att söka vård, samt på statliga sjukhus, hälsovårdscentraler, mottagningar på landsbygden och läkarmottagningar inom ESY, det nationella hälso-och sjukvårdssystemet. Förutom detta finns privatläkare som har avtal med EOPYY, en nationell organisation för tillhandahållande av hälsotjänster, där man betalar en självrisk på 30% av totala kostnaden. Hos privatläkare som inte har avtal med EOPYY betalar du hela kostnaden själv. När det gäller tandvård är det endast gratis på PEDY-enheter. För att hitta din närmaste PEDY-enhet kan du använda söktjänsten Health Atlas.
Bo i Grekland
Flest svenskar bosätter sig i Aten, på Rhodos eller Kreta, samt i provinsen Makedonien, inte att blanda ihop med landet Makedonien. Du kan läsa mer om Kreta här.
Det är för det mesta enklare att hitta någonstans att bo i Grekland än i Sverige. Det är bäst att bo på hostel första perioden och leta boende på plats. Betala aldrig något innan du sett rummet eller lägenheten och fått tillgång. Det är vanligt att du behöver betala en deposition på en till tre månadshyror. Detta får du sedan tillbaka när du flyttar ut, om du är tagit väl hand om lägenheten eller rummet.
Det är vanligt att man hyr ett rum och delar lägenhet med andra. Stor del av uthyrningen sker av privata aktörer, andra via agencies.
Historia
När du ska bo och jobba i Grekland kommer du se många spår av historien.
Många anser Antikens Grekland som den västerländska civilisationens vagga då demokrati, västerländsk filosofi, vetenskapliga och matematiska principer, västerländska draman som tragedin och komedin, statsvetenskap och mycket mer har fötts här. Grekerna kallar sitt land för Hellas och sig själva för hellener. På svenska har hellener och Hellas istället en historisk innebörd.
Runt 2000 f.v.t kommer de första grekiska stammarna till den grekiska halvön norrifrån. De sprider ut sig och bygger väldiga borgar som Mykene, Tiryns och Argos. Den nya hellenska civilisationen uppstod omkring 800 f.v.t och bestod av flera stadsstater som i sin tur grundade kolonier runt om i Medelhavet, stod emot perserna. Alexander den store kom att erövra hela Perserriket och la därmed grunden till hellenismen, vilket är den epok i historien då den grekiska kultur med språk och seder började sprida sig till stora delar av världen.
Greklands styrka överträffades tillslut och romarnas och erövring påbörjade 168 f.v.t. När Romarriket blev delat spred sig Östrom, och senare Bysantinska riket, den grekiska kulturen ända tills att landet föll för Osmanska riket 1453. Grekland tillhörde Osmanska riket fram till 1820-talet då det grekiska frihetskriget utbröt och grekerna utropade sin självständighet år 1830.
Samtidshistoria
Grekland deltog i de båda Balkankrigen 1912 till 1913. Efter det påbörjar det grekiska folkmordet 1914 och senare 1919 utbröt även kriget mellan Grekland och Turkiet, vilket de förlorade 1922. Under hela denna perioden blev över en miljon grekisk-ortodoxa mördade av turkarna och 1 104 216 grekisk-ortodoxa flydde till Grekland. Innan folkmordet fanns det 2,5 miljoner greker i nuvarande Turkiet. Turkiet har fortfarande inte erkänt folkmordet vilket har skapat stora problem mellan länderna.
1940 anfölls landet av Mussolini, men de försvarade sig. 1941 kom Nazityskland med förstärkningar och Grekland var ockuperat resten av kriget. Under andra världskriget utbröt ett inbördeskrig i Grekland som varade till 1949, mellan kommunister och konservativa. 1967 genomförde militären en statskupp och landet blev en diktatur fram till 1974 då militärjuntan föll samman efter att ha iscensatt en misslyckad statskupp på Cypern under Cypernkrisen. Följande år utropade man Grekland till en republik och blev åter en demokrati.
Geografi och demografi
Grekland är en republik på Balkanhalvön i södra Europa. Landet gränsar till Albanien, Makedonien, Bulgarien och Turkiet. Förutom fastlandet består landet av 1400 öar, varav 227 är bebodda. Grekland består till 80% av berg och mellan dem finns grönskande dalar. Det högsta berget är Olympen på 2917 meter, där trodde man inom grekisk mytologi att gudarna bodde. Grekland är oerhört solsäkert och har medelhavsklimat, men det är stora skillnader mellan olika delar i landet. Snö förekommer främst i bergsområden och på grund av friska vindar från både berg och hav blir sommarvärmen en aning dämpad. Klimatet lockar helt enkelt många till att bo och jobba i Grekland.
I Grekland talar man främst nygrekiska, även om du klarar dig långt med engelska. I mindre samhällen bland äldre invånare är inte engelskan utbredd. Det finns flera minoritetsspråk, -religioner och -kulturer, däribland romer, slaviska makedonier, turkar, albaner och vlacher. Omkring 95% av alla greker tillhör den grekisk-ortodoxa kyrkan och den största religiösa minoriteten är muslimer. Den grekiska-ortodoxa kyrkan genomsyrar hela samhället och prästers välsignande spelar en central roll vid olika privata, offentliga och statliga firanden och evenemang. Sekularisering har ökat under senare år.
Allmän fakta
Grekland är tillsammans med Portugal det mest jordbruksberoende landet i EU. Detta trots att landet de senaste trettio åren har industrialiserats från att 90% av exporten var inom jordbrukssektorn till att 50% är industriprodukter. Turism är också en viktig inkomstkälla för Grekland.
2009 drabbades Grekland av en allvarlig ekonomisk kris som kom att påverka hela EU och euron. Detta har internt nästan raserat landets socialförsäkringssystem och många greker lever idag under den nationella fattigdomsgränsen. Sedan 2015 har Grekland kapitalkontroller, vilket innebär att medborgare inte kan ta ut hur mycket pengar som helst från bankomater, och att det finns vissa begränsningar för utlandsbetalningar från Grekland. Kontanter är detta till trots mycket vanligare än i Sverige och kortbetalning är inte alltid tillgängligt. I större städer och turisttäta områden är det dock mycket vanligare att kortbetalning förekommer.
När du ska handla i Grekland ska du handla där locals handlar, och undvika mini markets då de ofta tar överpris. På utomhusmarknader, även kallade Laiki, hittar du ofta frukt och grönt och annat naturligt mycket billigt, och om du handlar hos slaktare, bagare eller fiskhandlare är det ofta billigare och färskare än i större affärer. Turistöar som Santorini, Mykonos, Rhodos och Hydra är dyrare än andra platser i Grekland och se upp med el-användandet när du ska bo och jobba i Grekland. Här är nämligen elektricitet nästan dubbelt så dyrt som i Sverige.