Bo och jobba i Grekland

Jobba i Grekland

Grekland är ett oerhört populärt svenskt resmål och 850 000 svenskar besöker landet varje år. Det finns flera som bestämt sig för att göra semesterparadiset till vardag, närmare 2500 svenskar har valt att bo och jobba i Grekland. Grekland består av 6000 öar, vilka är maxade med historia, tempel, vackra stränder små fiskebyar och lugn livsstil blandat med fest och puls när man så önskar.

Om du väljer att bo och jobba i Grekland kommer du att upptäcka att lönerna är mycket längre än i Sverige, men det är även levnadskostnader. Många jobb hittar du inom turism på resebyrå, restaurang, bar eller liknande, då det här är en stor fördel med svenska och engelska. En annan bransch där man står ut på grund av sina kunskaper i svenska och engelska är inom telemarketing. Det är många företag som har delar av sin kundtjänst- eller försäljningsavdelning utomlands.

Sedan den stora eurokrisen 2010 drabbades Grekland hårt och arbetslösheten har ökat och jobbmöjligheterna har minskat sedan dess. Detta gäller dock främst på den inhemska arbetsmarknaden.

Eftersom Grekland är med i EU behöver man inget arbetstillstånd eller visum för att bo och jobba i Grekland. Det finns däremot vissa yrken inom polisen, domstolen, statsförvaltningen och yrkesgrupper som kräver legitimation som läkare och advokater där särskilda regler och villkor gäller.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Grekland

Om du tänker bo i Grekland mer än ett år utomlands måste man anmäla detta till Skatteverket och försäkringskassan. Vänta dock med att göra detta tills du testat att bo i landet några månader och vet med säkerhet att du vill stanna. Det är väldigt enkelt att skriva in sig i igen.

Om du ska bo och jobba i Grekland behöver du, väl på plats, registrera dig hos polismyndigheten i landet.

Du har som skattebetalare i landet rätt till den allmänna sjukvården. Dock är det inte svensk standard på sjukvården och det kan vara bra att även ha en privat försäkring.

Det nationella nätverket för primärvård förkortas på grekiska PEDY. På PEDY-enheter och -kliniker är det gratis att söka vård, samt på statliga sjukhus, hälsovårdscentraler, mottagningar på landsbygden och läkarmottagningar inom ESY, det nationella hälso-och sjukvårdssystemet. Förutom detta finns privatläkare som har avtal med EOPYY, en nationell organisation för tillhandahållande av hälsotjänster, där man betalar en självrisk på 30% av totala kostnaden. Hos privatläkare som inte har avtal med EOPYY betalar du hela kostnaden själv. När det gäller tandvård är det endast gratis på PEDY-enheter. För att hitta din närmaste PEDY-enhet kan du använda söktjänsten Health Atlas.

Bo i Grekland

Flest svenskar bosätter sig i Aten, på Rhodos eller Kreta, samt i provinsen Makedonien, inte att blanda ihop med landet Makedonien. Du kan läsa mer om Kreta här.

Det är för det mesta enklare att hitta någonstans att bo  i Grekland än i Sverige. Det är bäst att bo på hostel första perioden och leta boende på plats. Betala aldrig något innan du sett rummet eller lägenheten och fått tillgång. Det är vanligt att du behöver betala en deposition på en till tre månadshyror. Detta får du sedan tillbaka när du flyttar ut, om du är tagit väl hand om lägenheten eller rummet.

Det är vanligt att man hyr ett rum och delar lägenhet med andra. Stor del av uthyrningen sker av privata aktörer, andra via agencies.

Historia

När du ska bo och jobba i Grekland kommer du se många spår av historien.
Många anser Antikens Grekland
 som den västerländska civilisationens vagga då demokrati, västerländsk filosofi, vetenskapliga och matematiska principer, västerländska draman som tragedin och komedin, statsvetenskap och mycket mer har fötts här. Grekerna kallar sitt land för Hellas och sig själva för hellener. På svenska har hellener och Hellas istället en historisk innebörd.

Runt 2000 f.v.t kommer de första grekiska stammarna till den grekiska halvön norrifrån. De sprider ut sig och bygger väldiga borgar som Mykene, Tiryns och Argos. Den nya hellenska civilisationen uppstod omkring 800 f.v.t och bestod av flera stadsstater som i sin tur grundade kolonier runt om i Medelhavet, stod emot perserna. Alexander den store kom att erövra hela Perserriket och la därmed grunden till hellenismen, vilket är den epok i historien då den grekiska kultur med språk och seder började sprida sig till stora delar av världen.

Greklands styrka överträffades tillslut och romarnas och erövring påbörjade 168 f.v.t. När Romarriket blev delat spred sig Östrom, och senare Bysantinska riket, den grekiska kulturen ända tills att landet föll för Osmanska riket 1453. Grekland tillhörde Osmanska riket fram till 1820-talet då det grekiska frihetskriget utbröt och grekerna utropade sin självständighet år 1830.

Samtidshistoria

Grekland deltog i de båda Balkankrigen 1912 till 1913. Efter det påbörjar det grekiska folkmordet 1914 och senare 1919 utbröt även kriget mellan Grekland och Turkiet, vilket de förlorade 1922. Under hela denna perioden blev över en miljon grekisk-ortodoxa mördade av turkarna och 1 104 216 grekisk-ortodoxa flydde till Grekland. Innan folkmordet fanns det 2,5 miljoner greker i nuvarande Turkiet. Turkiet har fortfarande inte erkänt folkmordet vilket har skapat stora problem mellan länderna.

1940 anfölls landet av Mussolini, men de försvarade sig. 1941 kom Nazityskland med förstärkningar och Grekland var ockuperat resten av kriget. Under andra världskriget utbröt ett inbördeskrig i Grekland som varade till 1949, mellan kommunister och konservativa. 1967 genomförde militären en statskupp och landet blev en diktatur fram till 1974 då militärjuntan föll samman efter att ha iscensatt en misslyckad statskupp på Cypern under Cypernkrisen. Följande år utropade man Grekland till en republik och blev åter en demokrati.

Geografi och demografi

Grekland är en republik på Balkanhalvön i södra Europa. Landet gränsar till Albanien, Makedonien, Bulgarien och Turkiet. Förutom fastlandet består landet av 1400 öar, varav 227 är bebodda. Grekland består till 80% av berg och mellan dem finns grönskande dalar. Det högsta berget är Olympen på 2917 meter, där trodde man inom grekisk mytologi att gudarna bodde. Grekland är oerhört solsäkert och har medelhavsklimat, men det är stora skillnader mellan olika delar i landet. Snö förekommer främst i bergsområden och på grund av friska vindar från både berg och hav blir sommarvärmen en aning dämpad. Klimatet lockar helt enkelt många till att bo och jobba i Grekland.

I Grekland talar man främst nygrekiska, även om du klarar dig långt med engelska. I mindre samhällen bland äldre invånare är inte engelskan utbredd. Det finns flera minoritetsspråk, -religioner och -kulturer, däribland romer, slaviska makedonier, turkar, albaner och vlacher. Omkring 95% av alla greker tillhör den grekisk-ortodoxa kyrkan och den största religiösa minoriteten är muslimer. Den grekiska-ortodoxa kyrkan genomsyrar hela samhället och prästers välsignande spelar en central roll vid olika privata, offentliga och statliga firanden och evenemang. Sekularisering har ökat under senare år.

Allmän fakta

Grekland är tillsammans med Portugal det mest jordbruksberoende landet i EU. Detta trots att landet de senaste trettio åren har industrialiserats från att 90% av exporten var inom jordbrukssektorn till att 50% är industriprodukter. Turism är också en viktig inkomstkälla för Grekland.   

2009 drabbades Grekland av en allvarlig ekonomisk kris som kom att påverka hela EU och euron. Detta har internt nästan raserat landets socialförsäkringssystem och många greker lever idag under den nationella fattigdomsgränsen. Sedan 2015 har Grekland kapitalkontroller, vilket innebär att medborgare inte kan ta ut hur mycket pengar som helst från bankomater, och att det finns vissa begränsningar för utlandsbetalningar från Grekland. Kontanter är detta till trots mycket vanligare än i Sverige och kortbetalning är inte alltid tillgängligt. I större städer och turisttäta områden är det dock mycket vanligare att kortbetalning förekommer.

När du ska handla i Grekland ska du handla där locals handlar, och undvika mini markets då de ofta tar överpris. På utomhusmarknader, även kallade Laiki, hittar du ofta frukt och grönt och annat naturligt mycket billigt, och om du handlar hos slaktare, bagare eller fiskhandlare är det ofta billigare och färskare än i större affärer. Turistöar som Santorini, Mykonos, Rhodos och Hydra är dyrare än andra platser i Grekland och se upp med el-användandet när du ska bo och jobba i Grekland. Här är nämligen elektricitet nästan dubbelt så dyrt som i Sverige.

Jobb i Grekland

Hitta på

Det är enkelt att ta sig runt i när du ska bo och jobba i Grekland då kollektivtrafiken fungerar bra och är utbredd. Det finns både bra färjor och speed katamaraner om man vill ta sig runt bland öarna, och det är billigt.

När man befinner sig på Grekland är det nästan ett måste att ta sig runt en sväng med cykel, här finns nämligen en lång tradition av cykling och flertalet vackra cykelleder på olika svårighetsgrader. Du hittar flera kring Aten och Thessaloniki. Det finns även alla möjligheter till klättring och vandring, bland annat i området Thessaly och bland ön Kalymnos jätteklippor, en ö som har omkring 80 klättringsleder.

När vi talar om natur får vi inte glömma havet. Det finns massvis med dykklubbar på de olika öarna och du kan antingen åka på utflykt och snorkla eller testa på att dyka, eller varför inte skaffa dykcertifikat. Missa inte heller att besöka den fantastiska Plastiras Sjö eller det gamla klosterkomplexet Metéora.

Grekisk mat är supergod och finns över hela världen, men det är alltid bäst att pröva originalet. Missa inte att smaka tzatsiki, gyros, souvlaki, fetaost, vindolmar och massa annat utsökt. Klimatet i Grekland har gett landet rätt förutsättningar för både vin- och fruktodling och det finns allt från fikon, apelsin och persika till oliver. När du åker omkring på ön är det enkelt att stanna till på lokala odlingar eller stånd längs vägen.

Saknar man Sverige eller vill möta människor i samma situation som en själv är MeetUp, XpatAthens och InterNations utmärkta hemsidor för att träffa likasinnade. Det finns även facebookgrupper som Svenskar i Aten och Kreta/Sverige där man kan be om råd om allt.

Några platser i Grekland

Grekland har tusentals olika stränder och man kan bada från april till november. Några fantastiska stränder väl värda ett eller annat besök är Apella Beach på Karpathos, Sarakiniko på Milos, Navagio Beach på Zakynthos och Elafonissi på Kreta.

En populär semesterort är paradiset Santorini, en ögrupp i Egeiska havet. Här kan en bada i varma källor, bada på vita, röda och svarta stränder och vandra omkring bland lavastenar och klippformationer.

Staden Mykonos är en labyrint med gränder, mysiga restauranger och barer. Här finns allt för alla, från nattklubbar som håller igång fram till nästa morgon och små butiker med lokalt tillverkade produkter.

Greklands första huvudstad Nafplio ligger någon timme från Aten. Staden är pittoresk och du kan både besöka museum och sitta på ett mysigt café. Om du njuter av klassisk musik får du inte missa Nafpliofestivalen när du ska bo och jobba i Grekland. Denna är sista veckan i juni, med musik av berömda musiker från hela världen.

Överallt i Grekland finns det antika lämningar och historiska platser. Ett är Apollontemplet i Delfi som är med på Unescos världsarvslista. Enligt sägnen satt Oraklet i Delfi här och platsen har kallats för världens nav. Ön Delos är obebodd och här finns inget annat än arkeologiska utgrävningar. Det är ett  paradis för historieintresserade. Befinner du dig i Aten får du inte glömma att besöka Akropolis. Dessa platser är endast ett axplock av vad Grekland historiskt har att erbjuda.

Halvön Pilio är dit greker själva åker på semester. Halvön ligger mellan Aten och Thessaloniki. Här kan du vandra och cykla i bergen, åka skidor och bada i branta bukter, allt efter säsong.

Aten

Aten är den mest populära staden bland svenskar, och det bor omkring 2000 svenskar här. Kollektivtrafiken består av tunnelbana, spårvagn och bussar. Tunnelbanan nyöppnades 2000 och har för tillfället endast tre linjer men det byggs nya linjer hela tiden. Det finns olika pass du kan köpa beroende på hur centralt du ska bo i Grekland och hur mycket du åker. Taxi är väldigt billigt i Grekland.

När det gäller nattlivet har Aten allt att erbjuda och det är intensivt. Staden har massvis av moderna, sköna och unika barer och klubbar. Några bra är Island, Briki och Sodade.

En marknad du inte får missa är Varvakeios Agora i centrala Aten, där allt är billigare. Det Röda Torget i förorten Kaisariani har fått sitt namn från det blodbad orsakat av tyska nazister 1944 då de avrättade 200 partisaner här. Nu äter man färsk fisk och skaldjur till bra priser på tavernor här.

På vintern kan man åka skidor utanför Aten i Kalavryta på norra Peloponnesos eller Arachova som ligger bara någon mil därifrån.

En timme utanför Aten ligger den vackra ön Hydra. Staden Hydra på ön är känd för att vara en av grekiska övärldens vackraste städer. Här är all motortrafik förbjuden och vill man ta sig runt får man hyra åsna eller en taxibåt.

Jobba i Grekland