Bo och jobba i Italien

Jobba i Italien

Att många suktar efter att bo och jobba i Italien är inte så förvånande. Härliga Italien kan erbjuda allt från historiska sevärdheter till charmiga stränder och hektar av oslagbara vingårdar. Med sitt varierande klimat, beroende på om du befinner dig i norr eller söder, så har Italien allt och lite till att erbjuda.

Italien är även ett EU-land vilket betyder att du som svensk och EU-medborgare enkelt kan både bo och jobba i Italien.

Italien har många olika jobberbjudanden. Arbeten som finns att välja mellan varierar baserat på vilken del av landet du vill bosätta dig i.

Det är i norr som den större delen av Italiens industri är belagd. Du kan hitta många olika internationella företag som finns representerade här. Som svensk har du bland annat H&M och Tetra pak.
Det finns även gott om callcenter för dig som vill jobba mot den svenska marknaden medan du njuter av det Italienska livet.

Även Italiens huvudstad Rom erbjuder bra jobbmöjligheter hos mondiala storföretag.

Vill du däremot jobba inom turistväsendet så borde du söka dig för att bo och jobba i Italiens södra delar. Här finns det gott om möjligheter inom både restaurang och hotellverksamhet.
Det är även populärt att hitta sin inkomstkälla på jordbruk och vingårdar.

Besitter du goda kunskaper inom språk eller IT så finns det en bred arbetsmarknad då detta är eftertraktade egenskaper runt om i Italien.

Anställning

Vid arbete i Italien är skattesatsen gradvis ökande beroende på din inkomst.
Det tas även ut avgifter för pension och sjukförsäkring från din lön. Utöver detta kan en regional och kommunal skattesats tillkomma som varierar beroende på vilken region i Italien du väljer att bo i.

När du bor och jobbar i Italien så finns det en lag som säger att alla anställda har rätt till minst fyra veckor semester. Två av dessa veckor måste tas ut. Du har även enligt lag rätt till mammaledighet och sjukskrivning.

Företag i Italien kan heller inte avsluta en anställning utan en föregående uppsägningstid.

Sociala koder

Det finns vissa sociala koder när du jobbar i Italien. En sak är den formella klädseln. Då Italien är ett modeland lägger de ofta stor vikt i hur du klär dig. De uppmuntrar ofta till formell och prydlig klädsel.

Något annat som uppskattas på arbetsmarknaden är hur du för dig med dina kollegor. Många kommer långt i sin karriär baserat på hur de socialiserar sig med sina kollegor samt deras kontaktnät.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Italien

Som svensk medborgare får du bo och jobba i Italien upp till tre månader utan att du behöver ansöka om arbetstillstånd eller liknande. Planerar du att studera eller jobba i Italien längre än tre månader måste du anmäla detta till ditt lokala folkbokföringskontor. Kontoren finns i alla större städer och regioner.

När du fått ett jobb i Italien är det dags att skaffa ett skattekort, innehållande ditt 16 siffror långa skattekodnummer. Du ansöker om ditt skattekort på skattemyndigheten i staden du bosätter dig i.

Till skillnad från exempelvis Sverige så är det ett måste att ha en arbetslöshetsförsäkring när du arbetar i Italien. Den avgiften dras automatiskt från din lön tillsammans med avgifter för sjukförsäkring och pension.

När du bor och jobbar i Italien kan du öppna ett vanligt eget eller gemensamt bankkonto hos den bank du föredrar. I Italien finns även bankkonton med en del tillhörande fördelar för barnfamiljer, kvinnor eller för dig som studerar i landet.
Om du inte är bosatt i Italien kan du ändå öppna ett bankkonto men då ett tillfälligt kontot även kallat ”conto internazionale” eller ”conto estero”.

Bo i Italien

Det är generellt billigare att hyra lägenhet i Italien än vad det är i bland annat Sverige. Däremot varierar priserna beroende på var du väljer att bosätta dig. I storstäderna som Milano, Rom och Venedig är det överlag något dyrare men lönerna är däremot oftast något högre.

För att hitta ditt nya boende i Italien kan du besöka hemsidan Immobiliare.it, där annonseras boenden för hela landet ut både för att köpa eller att hyra.

Det finns även gott om facebookgrupper du kan använd dig av för att hitta boende i Italien. Ett exempel är gruppen “Svenskar i Italien”. Där du kan både ge och ta emot tips från andra svenskar som bor och jobbar i Italien.

Du kan också ta en titt på hemsidan Internations.org och leta upp det svenska communityt. Här får du inte bara tips om boende i Italien utan även tips på olika evenemang som Italien-svenskarna brukar samlas på.

När du hittat ditt framtida boende kan det vara bra att veta att hyresvärden oftast tar en deposition och går du via en Agency så brukar även dem ta ut en avgift.
Fördelen med att gå genom en Agency är att de oftast hjälper till med registrering, internet och andra räkningar.
Dock brukar inte el, gas och sophämtning ingå i dessa räkningar utan detta tillkommer oftast separat.

Uppsägningstiden brukar ligga på sex månader men detta brukar inte vara några problem att förhandla om till en kortare tid om det skulle önskas.

En sak som kan vara bra att veta när du skriver kontrakt för ditt nya boende i Italien är att det finns vissa regler som säger att man inte kan förbjuda barn eller husdjur.

När du skrivit på ditt kontrakt så har hyresvärden 30 dagar på sig att registrera detta hos skattemyndigheten.

Sjukvård

Allra bästa sjukvård i Italien hittar du i storstäderna Rom och Milano. I Italien finns en hälsoplan vilket innebär att alla har rätt till allmän sjukvård vare sig du är italiensk eller utländsk medborgare.

Du betalar en låg eller ingen kostnad för sjukvård om du är sjukförsäkrad i Italien. För att erhålla ett sjukförsäkringsintyg behöver du besöka ditt socialförsäkringskontor i staden du befinner dig i.
När du bor och jobbar i Italien och ska ansöka om din sjukförsäkring behöver du ha med dig ditt pass, skattenummer samt ditt arbetsintyg.

Innan du fått din sjukförsäkring så kan du som svensk använda ditt EU-kort om du behöver uppsöka sjukhus, du ansöker om detta på försäkringskassans hemsida här.

Språk

Italienska är det mest förekommande språket i Italien. Men många italienare pratar även franska och tyska.
Engelskan är inte lika omfattande i Italien som i Sverige. Detta då man i skolan kan välja mellan engelska och franska som andraspråk och det är ofta populärt inom familjen att man väljer franska.

Trots detta så kommer du som bor och jobbar i Italien ändå långt på engelskan då italienare är väldigt hjälpsamma och gärna försöker att slänga in de engelska kunskaper de besitter om de märker att detta efterfrågas.
Det finns även många jobb där det är till fördel att kunna engelska.

Har du även kunskap i franska eller tyska så är du redan på god väg att kunna kommunicera med de flesta i Italien. Men ett tips är absolut att lära sig grundkunskaperna i Italienska då detta kommer öppna upp fler möjligheter för dig.

Kultur

När det kommer till Italiens kultur så är det ingen nyhet att den haft stor inverkan på resten av världen. Det var till exempel här som Michelangelo och Leonardo da Vinci
inriktade sina krafter under renässansen. Allt från antikens Rom till vår nutid.

När du väljer att bo och jobba i Italien är det viktigt att förstår att man har ett annat mindset här jämfört vad vi är vana vid hemma i Sverige. Livet går i ett lugnare tempo här.
Man spenderar timmar på att äta och umgås och allt annat får gärna vänta på sin tid. Det tar ofta längre tid för saker att bli färdiga då man helt enkelt prioriterar annorlunda här.

Måltider med gott umgänge är nästintill heligt i Italien och inget man kan skynda på eller hoppa över.
Man får helt enkelt lägga in en lite lägre växel mot vad vi är vana vid och bara flyta med i den familjära stämningen.

Något annat som tas väldigt seriöst är La Passegiata. Detta sker oftast på söndagar eller vid högtider. Då tar man på sig sina finaste kläder och skor som egentligen inte är gjorda att gå i och så ger man sig ut på en promenad i staden. Under denna promenad träffar man familj, grannar och vänner. Man knyter gott om nya kontakter så att gå med på en La Passegiata är ett utmärkt tillfälle att träffa nytt folk och njuta av deras underbara kultur.

Att hitta på

Det finns gott om saker att hitta på när du bor och jobbar i Italien.
Ett måste är matupplevelserna i Toscana. Där kan du njuta av de världskända Italienska råvarorna på en helt ny nivå.

Upplev lugnet vid Italiens största insjö Gardasjön. Besök Verona i östra delen av sjön. Verona är en av världens mest romantiska destinationer och berömt för kärlekshistorien Romeo och Julia.
Besök även den charmiga fiskebyn Garda. Här kan du strosa längst sjön kring palmer och olivträd.

Varför inte hyra en bil och ta sig runt sjön för att uppleva fantastisk natur, skimrande vatten och eleganta berg fyllda med den italienska kulturens anda.

Åk till Venedig, staden utan trafik där du bara kan ta dig fram till fots eller på vatten. Glid fram i en gondol längst de berömda kanalerna och upplev en skatt av arkitektur och kultur.

Rom

När du bor och jobbar i Italien är ett besök i huvudstaden Rom ofrånkomligt om du vill vara med om världsberömd, för att inte tala om magnifik, arkitektur.

I Rom ligger även Vatikanstaten. Vatikanstaten är världens minsta land och centrum för den Romersk-katolska kyrkan. Här finner du även vatikanmuseerna med bland annat Sixtinska kapellet där du kan uppleva Michelangelos berömda takmålning.

Roms kanske mest populära turistattraktion är Colosseum. Colosseum är en arena där gladiatorerna slogs för sina liv inför åskådarna. Ruinerna finns kvar än idag och är häpnadsväckande.

Bara ett stenkast från Colosseum ligger Forum Romanum och dess storslagna efterlämningar. Här finner du en plats fylld av ruiner efter byggnader, tempel och triumfbågar.

Man brukar ju säga att Rom inte byggdes på en dag och åker du dit så får du verkligen ett svar på varför.