Bo och jobba i Lettland

Lediga jobb i Lettland

Jobba i Lettland

Lettland är det mittersta landet i Baltikum. Landet ligger på andra sidan Östersjön så vill du flytta till ett helt nytt och spännande land, samtidigt som du har nära hem, så är att bo och jobba i Lettland det perfekta valet för dig.

 

Landet som bjuder på medeltida ruiner jämsides med sovjetiska bestående verk har de senaste åren upplevt stor ekonomisk tillväxt. Fler och fler väljer att bo och jobba i Lettland och det har blivit populärt både bland svenskar men också bland många andra länder runt om i Europa.

 

Att hitta jobb i Lettland som svensk brukar inte vara några problem. Dels så har Sverige och Lettland ett bra affärsavtal mellan sig och många svenska företag är även belägna här.

Företag som H&M, SEB, Ericsson och Scania är bara några exempel på svenska företag stationerade i Lettland.

 

Du kan antingen jobba mot den svenska marknaden men det finns även många internationella bolag om det skulle vara av intresse. Besitter man goda engelskakunskaper så är ett jobb på ett internationellt bolag ofta populärt. Du får arbetskollegor från hela världen samtidigt som arbetsmarknaden är väldigt bred. 

 

Har du utbildning inom IT så har du ett guldläge då behovet av jobb inom detta är mycket eftertraktat i Lettland. 

 

Det finns även jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Dessa är speciellt efterfrågade i och runt om huvudstaden och här är kunskaper som att tala engelska ett stort plus.

Bra att veta när du ska jobba i Lettland

När du ska bo och jobba i Lettland kommer du märka att skatten här är betydligt lägre än i Sverige. Detta är en av anledningarna till varför så många globala företag valt att lokalisera sig här. Skatten ligger på 24 %. 

Var beredd på att lönen är lägre i Lettland än i Sverige. Detta jämnar dock ut sig då det är betydligt billigare att bo i Lettland.

 

När det kommer till uppsägning så har du normalt rätt till en månads uppsägningstid. Se gärna till att kolla upp vad som gäller på just ditt arbete.

Observera att om du eller den du är anställd hos väljer att avsluta tjänsten under provanställnings-perioden så är uppsägningstiden endast på 3 dagar.

 

Flytta till Lettland

När du ska bo och jobba i Lettland har du som EU-medborgare en fördel. Då Lettland är med i EU så får du vistas här hur länge du vill utan att behöva ansöka om visum.

 

Skulle du däremot bo och jobba i Lettland längre än 3 månader måste du registrera dig hos landets myndigheter.

 

Du behöver även registrerar dig och få ett Personas kods för att öppna ett bankkonto. Personas kods är ett typ av ID-nummer som är unikt för varje person i Lettland.

 

För att skaffa detta måste du först boka en tid hos PMLP (Lettlands byrå för medborgarskap). Hit tar du med dig ett giltigt pass och fyller i ett dokument.

Efter att du gjort detta måste du fixa en sjukförsäkring. 10 dagar senare tar du med bevis på din sjukförsäkring för att sedan kunna hämta ut ditt nya ID-nummer.

 

När du har fått ditt ID så måste du komma tillbaka inom en månad för att lämna in ett intyg på att du bor i Lettland. Det brukar räcka med ett hyreskontrakt.

 

Bo i Lettland

Att hitta boende i Lettland är oftast lättare än att hitta ett i Sverige. Det är även mycket billigare att bo i Lettland. 

 

Har ett företag valt att stationera dig i Lettland brukar företaget även hjälpa till med ett hitta ett boende.
Men det går självklart bra att hitta ett på egen hand. Ett tips är dock att du gör det först när du är på plats då det rekommenderas att du får se lägenheten innan du skriver på något kontrakt.

 

Du kan antingen hyra en lägenhet eller till och med köpa en. Ska du inte stanna en längre period så är det bättre att hyra.

 

Du hittar enklast boende i Lettland via nätet. Du kan också gå med i olika facebookgrupper för att få råd och tips på boenden i Lettland.

Jobba i Lettland

Sjukvård

Om du befinner dig i Lettland och olyckan skulle vara framme behöver du bara visa upp ditt blå EU-kort då du har rätt till gratis sjukvård i alla EU-länder.

 

Ska du däremot bo och jobba i Lettland längre än 3 månader måste du ha en sjukförsäkring då detta är obligatoriskt för alla som bor i landet.

 

En sjukförsäkring kan man få via sitt jobb, ofta i form av att en del av lönen automatiskt går till sin sjukförsäkring.

 

Nationella hälso- och sjukvårdsmyndigheten (NVD) ansvarar för den offentliga sjukvården i Lettland. Se till så att den klinik du besöker har ett avtal med NVD för då behöver du inte betala någon vårdkostnad. 

 

Observera att tandvården i landet endast är gratis för barn. Vuxna måste således betala fullpris.

 

Språk

I Lettland så är lettiska det officiella språket. Men det förekommer även en del ryska. Även språk som vitryska, polska och ukrainska förekommer i landet.

 

När du ska bo och jobba i Lettland kommer du märka att de flesta talar och skriver god engelska. Dock kommer du även märka att man i vissa mindre städer eller byar bara pratar lettiska och en del ryska.

 

Trots att de flesta behärskar det engelska språket så kan det vara bra att lära sig lite lettiska samt ryska. Dels för att invånarna föredrar att prata lettiska och dels för att vissa jobb kan ha det som ett krav.

 

Vill du fördjupa dig i språket så finns det olika alternativ för att studera lettiska.

Det statliga universitetet i Riga erbjuder språkutbildning och är ett alternativ om du vill lära dig lettiska.

 

Att hitta på

Något du kommer märka när du ska bo och jobba i Lettland är att landet har mycket att erbjuda när det kommer till saker att se och uppleva.

Allt från fascinerande byggnadskonst till frisk natur. Och för att inte tala om shoppingmöjligheterna som på grund av prisnivån i landet inte behöver kosta dig skjortan.

 

Är du en matfantast kommer du inte bli besviken i Lettland. Trots att landet för 25 år sedan inte hade mycket att erbjuda i matväg så är det helt annorlunda idag.

Här kan du testa mat tillagat på lokala råvaror och uppleva nya smaksensationer då restaurangerna i Lettland numera bjuder på spännande och kreativa menyer. 

Fördelen med att priserna är mycket lägre än i Sverige är att man kan unna sig besök på Lettlands lyxigaste restauranger. 

 

Lettlands natur är helt klart något du måste utforska när du bor och jobbar i Lettland. Ett perfekt ställe för detta är Gaujas nationalpark. Här har du kilometerlånga vandringsleder, magiskt vackra slott som tar dig tillbaka till medeltiden och massvis av aktiviteter. För den våghalsiga bjuder nationalparken på aktiviteter som bungyjump och bobsleigh. Helt klart en upplevelse man sent kommer glömma.

 

Medeltida slott

På Lettland finns det många olika slott som bara måste besökas, samtliga helt unika i sig.

Ta en tur till Turaidas museieområde. Här besöker du det medeltida slottet medan du blickar ut över Gaujas dalgång och dess häpnadsväckande utsikt.

Turaida betyder “Guds trädgård” och tar du dig hit förstår du varför stället fått just det namnet.

 

Åk till norra Lettland och besök staden Cēsis. Staden som är en härlig blandning av historia och nutid. Insup den harmoniska stämningen i gamla stan. Gå på mysiga cafeer och betrakta unik konst.

Känn av en verkligt medeltid känsla när du ska bo och jobba i Lettland och besök det historiska slottet. Bland magiska ruiner som viskar om Livlandstiden får du även chansen till att fila på dina kunskaper inom bågskytte och smyckessmide.

 

Det enda före detta militära fängelset som är öppen för allmänheten ligger på Lettland. Nämlige Hamnfängelset i Karosta som byggdes år 1900. Här satt militära fångar ända fram till 1997.  

Gå in i cellerna och ta en resa tillbaka till olika historiska perioder såsom andra världskriget och sovjetregimen. Vill du ta upplevelsen ett steg längre kan man boka in en “Extreme night”. Du får du chansen att spendera en natt i en av fängelsecellerna för att sedan äta frukost i fängelseterminalen. Ett riktigt ruggigt men spännande äventyr.

 

Riga

Lettlands huvudstad Riga har massor att erbjuda. Vandra på gamla kullerstensgator i Gamla stan, bevittna vackra kyrkor, mysiga caféer och intressanta museer. 

 

Ta en drink på den omtalade takbaren som du hittar på hotellet Latvijas 26:e våning.

 

Är det sol och bad som lockar är Jūrmala med sina långa vita sandstränder en perfekt destination för dig.

 

I Riga hittar du frihetsmonumentet som är beläget här för att hedra de soldater som omkom under det lettländska oberoendekriget. En mycket viktig symbol för Lettlands självständighet och frihet.

 

Betrakta centrala Riga uppifrån när du besöker utsiktsplatsen från St Peterskyrkan. Kyrkan vars torn har träffats av blixten 6 gånger och kollapsat 2 av dessa gånger.

 

Vill du uppleva oslagbar arkitektur när du ska bo och jobba i Lettland så ska du ta dig till Alberta street. Där ligger byggnader av stilarten Jugend, eller Art Nouveau som det också kallas, tätt efter varandra. Jugendstilen var en trend inom arkitektur under 1890-1920.

Lettlands huvudstad sticker ut lite extra när det kommer till denna typen av arkitektur och det finns ingen annan stad runt Östersjön som erbjuder samma utbud av Jugend som Riga.

 

Anledningen till att just Riga besitter sån unik samling av denna typen av byggnader har sin förklaring i att Lettlands huvudstad på slutet av 1800-talet dubblerades i folkmängd. Det var akut behov av nya bostäder och då Jugendstilen var modern under denna tidsperiod var det i den stilen byggnaderna blev skapade efter.

Här kan du läsa mer om att jobba i Riga.

Jobb i Lettland

Senaste jobben