Jobba i Lettland

Lediga jobb i Lettland

Jobba i Lettland

Lettland är det mittersta landet i Baltikum. Landet ligger på andra sidan Östersjön så vill du flytta till ett helt nytt och spännande land, samtidigt som du har nära hem, så är att jobba i Lettland det perfekta valet för dig.

Landet som bjuder på medeltida ruiner jämsides med sovjetiska bestående verk har de senaste åren upplevt stor ekonomisk tillväxt. Fler och fler väljer att flytta för att jobba i Lettland och det har blivit populärt både bland svenskar men också bland många andra länder runt om i Europa.

Att hitta jobb i Lettland för dig som svensk brukar inte vara några problem. Dels så har Sverige och Lettland ett bra affärsavtal mellan sig och många svenska företag är även belägna här.

Företag som H&M, SEB, Ericsson och Scania är bara några exempel på svenska företag stationerade just i Lettland.

Du kan antingen välja att jobba mot den svenska marknaden men det finns även många internationella bolag om det skulle vara av intresse. Besitter man goda engelskakunskaper så är ett jobb på ett internationellt bolag ofta populärt. Du får arbetskollegor från hela världen samtidigt som arbetsmarknaden är väldigt bred. 

Har du utbildning inom IT så har du ett guldläge då behovet av jobb inom detta är mycket eftertraktat i Lettland. 

Det finns även jobb inom hotell- och restaurangbranschen. Dessa är speciellt efterfrågade i och runt om i huvudstaden och här är kunskaper som att tala engelska ett stort plus.

Bra att veta när du ska jobba i Lettland

När du ska  jobba i Lettland kommer du märka att skatten här är betydligt lägre än i Sverige. Detta är en av anledningarna till varför så många globala företag valt att lokalisera sig här. Skatten ligger på 24 %. 

Var beredd på att lönen är lägre i Lettland än i Sverige. Detta jämnar dock ut sig då det är betydligt billigare att bo i Lettland.

När det kommer till uppsägning så har du normalt rätt till en månads uppsägningstid. Se gärna till att kolla upp vad som gäller på just ditt arbete.

Observera att om du eller den du är anställd hos väljer att avsluta tjänsten under provanställningsperioden så är uppsägningstiden endast på 3 dagar.

Flytta till Lettland

När du ska bo och jobba i Lettland har du som EU-medborgare en fördel. Då Lettland är med i EU så får du vistas här hur länge du vill utan att behöva ansöka om visum.

Skulle du däremot jobba i Lettland längre än 3 månader måste du registrera dig hos landets myndigheter.

Du behöver även registrera dig och få ett Personas kods för att öppna ett bankkonto. Personas kods är ett typ av ID-nummer som är unikt för varje person i Lettland.

För att skaffa detta måste du först boka en tid hos PMLP (Lettlands byrå för medborgarskap). Hit tar du med dig ett giltigt pass och fyller i ett dokument.

Efter att du gjort detta måste du fixa en sjukförsäkring. 10 dagar senare tar du med bevis på din sjukförsäkring för att sedan kunna hämta ut ditt nya ID-nummer.

När du har fått ditt ID så måste du komma tillbaka inom en månad för att lämna in ett intyg på att du bor i Lettland. Det brukar räcka med ett hyreskontrakt.

Bo i Lettland

Att hitta boende i Lettland är oftast lättare än att hitta ett i Sverige. Det är även mycket billigare att bo i Lettland. 

Har ett företag valt att stationera dig i Lettland brukar företaget även hjälpa till med att hitta ett boende.
Men det går självklart bra att hitta ett på egen hand. Ett tips är dock att du gör det först när du är på plats då det rekommenderas att du får se lägenheten innan du skriver på något kontrakt.

Du kan antingen hyra en lägenhet eller till och med köpa en. Ska du inte stanna en längre period så är det bättre att hyra.

Du hittar enklast boende i Lettland via nätet. Du kan också gå med i olika facebookgrupper för att få råd och tips på boenden i Lettland.

Jobba i Lettland

Sjukvård

Om du befinner dig i Lettland och olyckan skulle vara framme behöver du bara visa upp ditt blå EU-kort då du har rätt till gratis sjukvård i alla EU-länder.

Ska du däremot jobba i Lettland längre än 3 månader måste du ha en sjukförsäkring då detta är obligatoriskt för alla som bor i landet.

En sjukförsäkring kan man få via sitt jobb, ofta i form av att en del av lönen automatiskt går till sin sjukförsäkring.

Nationella hälso- och sjukvårdsmyndigheten (NVD) ansvarar för den offentliga sjukvården i Lettland. Se till så att den klinik du besöker har ett avtal med NVD för då behöver du inte betala någon vårdkostnad. 

Observera att tandvården i landet endast är gratis för barn. Vuxna måste således betala fullpris.

Språk

I Lettland så är lettiska det officiella språket. Men det förekommer även en del ryska. Även språk som vitryska, polska och ukrainska förekommer i landet.

När du ska jobba i Lettland kommer du märka att de flesta talar och skriver god engelska. Dock kommer du även märka att man i vissa mindre städer eller byar bara pratar lettiska och en del ryska.

Trots att de flesta behärskar det engelska språket så kan det vara bra att lära sig lite lettiska samt ryska. Dels för att invånarna föredrar att prata lettiska och dels för att vissa jobb kan ha det som ett krav.

Vill du fördjupa dig i språket så finns det olika alternativ för att studera lettiska.

Det statliga universitetet i Riga erbjuder språkutbildning och är ett alternativ om du vill lära dig lettiska.

Att hitta på

Något du kommer märka när du ska bo och jobba i Lettland är att landet har mycket att erbjuda när det kommer till saker att se och uppleva.

Allt från fascinerande byggnadskonst till frisk natur. Och för att inte tala om shoppingmöjligheterna som på grund av prisnivån i landet inte behöver kosta dig skjortan.

Är du en matfantast kommer du inte bli besviken i Lettland. Trots att landet för 25 år sedan inte hade mycket att erbjuda i matväg så är det helt annorlunda idag.

Här kan du testa mat tillagat på lokala råvaror och uppleva nya smaksensationer då restaurangerna i Lettland numera bjuder på spännande och kreativa menyer. 

Fördelen med att priserna är mycket lägre än i Sverige är att man kan unna sig besök på Lettlands lyxigaste restauranger. 

Lettlands natur är helt klart något du måste utforska när du bor och jobbar i Lettland. Ett perfekt ställe för detta är Gaujas nationalpark. Här har du kilometerlånga vandringsleder, magiskt vackra slott som tar dig tillbaka till medeltiden och massor av aktiviteter. För den våghalsiga bjuder nationalparken på aktiviteter som bungyjump och bobsleigh. Helt klart en upplevelse man sent kommer glömma.

Medeltida slott

På Lettland finns det många olika slott som bara måste besökas, samtliga helt unika i sig.

Ta en tur till Turaidas museiområde. Här besöker du det medeltida slottet medan du blickar ut över Gaujas dalgång och dess häpnadsväckande utsikt.

Turaida betyder “Guds trädgård” och tar du dig hit förstår du varför stället fått just det namnet.

Åk till norra Lettland och besök staden Cēsis. Staden som är en härlig blandning av historia och nutid. Insup den harmoniska stämningen i Gamla stan. Gå på mysiga cafeer och betrakta unik konst.

Känn av en verklig medeltid känsla när du ska bo och jobba i Lettland och besök det historiska slottet. Bland magiska ruiner som viskar om Livlands Tiden får du även chansen till att fila på dina kunskaper inom bågskytte och smyckessmide.

Det enda före detta militära fängelset som är öppen för allmänheten ligger på Lettland. Nämlige Hamn Fängelset i Karosta som byggdes år 1900. Här satt militära fångar ända fram till 1997.  

Gå in i cellerna och ta en resa tillbaka till olika historiska perioder såsom andra världskriget och sovjetregimen. Vill du ta upplevelsen ett steg längre kan man boka in en “Extreme night”. Du får chansen att spendera en natt i en av fängelsecellerna för att sedan äta frukost i fängelse terminalen. Ett riktigt ruggigt men spännande äventyr.

Riga

Lettlands huvudstad Riga har massor att erbjuda. Vandra på gamla kullerstensgator i Gamla stan, bevittna vackra kyrkor, mysiga caféer och intressanta museer. 

Ta en drink på den omtalade takbaren som du hittar på hotellet Latvijas 26:e våning.

Är det sol och bad som lockar är Jūrmala med sina långa vita sandstränder en perfekt destination för dig.

I Riga hittar du frihetsmonumentet som är beläget här för att hedra de soldater som omkom under det lettländska oberoendekriget. En mycket viktig symbol för Lettlands självständighet och frihet.

Betrakta centrala Riga uppifrån när du besöker utsiktsplatsen från St Peterskyrkan. Kyrkan, vars torn har träffats av blixten 6 gånger och kollapsat 2 av dessa gånger.

Vill du uppleva oslagbar arkitektur när du ska jobba i Lettland så ska du ta dig till Alberta street. Där ligger byggnader av stilarten Jugend, eller Art Nouveau som det också kallas, tätt efter varandra. Jugendstilen var en trend inom arkitektur under 1890-1920.

Lettlands huvudstad sticker ut lite extra när det kommer till denna typ av arkitektur och det finns ingen annan stad runt Östersjön som erbjuder samma utbud av Jugend som Riga.

Anledningen till att just Riga besitter så unik samling av denna typ av byggnader har sin förklaring i att Lettlands huvudstad på slutet av 1800-talet dubblerades i folkmängd. Det var akut behov av nya bostäder och då Jugendstilen var modern under denna tidsperiod var det i den stilen byggnaderna blev skapade efter.

Här kan du läsa mer om att jobba i Riga.

Vanliga frågor

Hur är det att leva i Lettland?

-Att leva i Lettland är en dröm hos många. Det är inte så konstigt att många svenskar väljer att jobba i Lettland. Dels är det mycket billigt att leva här, vilket du kommer märka när du ska jobba i Lettland. Allt från boende till shopping. Samt ett stort utbud av saluhallar där du kan få tag på unika råvaror för en billig peng, för att inte tala om deras ölkultur. Ölen i Lettland är betydligt billigare än i Sverige. 

Men det är även en mycket populär destination för oss svenskar då det är så pass nära och enkelt att åka hem till Sverige och hälsa på. Förutom detta är deras natur helt fantastisk och du kommer kunna njuta av många härliga naturupplevelser när du ska jobba i Lettland. För att inte tala om deras unika kultur och historia. Du kommer aldrig sitta sysslolös utan du kommer kunna leva ett gott och äventyrsfullt liv här.

Är det enkelt att få jobb i Lettland?

-När det kommer till att hitta jobb i Lettland finns det goda jobbmöjligheter för dig som svensk. Då både Lettland och Sverige är medlemmar i EU behöver du heller inget visum för att kunna flytta och jobba i Lettland. Du kan enkelt hitta jobb även på svenska företag som är stationerade här. Att hitta jobb i Lettland på svenska callcenter är särskilt populärt. En av anledningarna är att lönen på dessa typer av jobb brukar vara högre än medellönen i Lettland. Men också att man på svenska callcenter oftast inte kräver någon tidigare erfarenhet, även om det så klart är meriterande.

Du får nämligen en grundlig utbildning när du börjar jobba, där du lär dig allt du behöver för att kunna utföra ett bra jobb. Har du dock en tidigare utbildning öppnar det såklart fler dörrar på jobbmarknaden men det är som sagt inget måste. Du kan även hitta jobb på den internationella jobbmarknaden. Det finns flera olika företag placerade i Lettland där man kan jobba mot den internationella marknaden. Så talar du flytande engelska kan du enkelt söka dig dit. Vi svenskar har ett gott rykte när det kommer till vår arbetsmoral vilket uppskattas på dessa typer av företag. 

Vill du flytta till huvudstaden och jobba i Riga finns det även många möjligheter att jobba inom turismområdet här. Då Riga är en stad som lockar många turister från alla delar av världen.

Hur mycket tjänar man i Lettland?

-Hur mycket man tjänar i Lettland beror helt på vad för typ av jobb man har. En lokalbo brukar ha en lägre lön än de som flyttar för att jobba i Lettland. Medellönen varierar men brukar vara på ca 900 euro per månad. Jobbar du i Lettland på ett svenskt eller internationellt företag brukar medellönen landa på cirka 1200 euro per månad.

Lönerna i landet är lägre än hemma i Sverige men det är även levnadskostnaderna. Du får alltså mer för pengarna när du ska jobba i Lettland.

Är det dyrt att leva i Lettland?

-Som vi nämnt tidigare är det mycket billigare att bo och jobba i Lettland. Både priser på boende, basprodukter samt uteliv är låga i landet och du går lätt runt på din lön utan att behöva hålla hårt i pengarna. Även att ta sig runt i landet är billigare, så priserna för till exempel buss, tåg och taxi är lägre här än hemma i Sverige. Priserna i Lettland är en stor anledning till varför så många företag valt att slå sig ner just här.

Är det enkelt att hitta boende i Lettland?

-Det är lättare att hitta boende i Lettland än i Sverige. Det är även mycket billigare att bo här då hyrorna är lägre än hemma. Om du ska jobba i Lettland kan du även kika med din arbetsgivare, de brukar nämligen antingen erbjuda gratis boende i början alternativt hjälpa till att hitta boende i Lettland.

Du kan givetvis även leta på egen hand. Antingen redan från Sverige innan du flyttar eller letar när du väl är på plats. Betala dock inget i förskott innan du får se boendet med egna ögon. Priserna på boende varierar beroende på vart i Lettland du vill bo. I huvudstaden Riga är hyrorna aningen dyrare än i andra städer. Vill du bo i Riga men hålla boendekostnaderna nere kan du leta boende i utkanten av staden. Här brukar hyrorna vara billigare. Precis som i många andra länder i Europa är det populärt bland unga expat att dela boende i Lettland. På så vis blir det billigare med både boendet men även räkningar såsom vatten och el.

Vilket språk pratas i Lettland?

-Det officiella språket i Lettland är lettiska men det förekommer även en del minoritetsspråk såsom ryska, ukrainska och polska. När du ska jobba i Lettland kommer du dock märka att de på många ställen talar och förstår god engelska. Speciellt på de mest turisttäta områdena.

Du kommer långt med engelskan när du ska jobba i Lettland. Dock kan det vara en ypperlig chans att lära sig baskunskaperna i lettiska när du ändå ska jobba i Lettland. Att snappa upp de vanligaste fraserna dels för din egen skull för att lättare kunna kommunicera med lokalbefolkningen. Men även för att det uppskattas enormt av de som bor där. Det visar att du tar seden dit du kommer och att du är villig att lära dig nya saker.

Jobb i Lettland