Jobba i London
London är en populär stad och tusentals svenskar besöker staden varje år. Det är en stad som aldrig sover. Med storstadspuls och massivt utbud av både shopping och kultur i form av allt från museum till teater. Det är många som väljer att bo och jobba i London och det är fullt förståeligt!
Storbritannien begärde officiellt utträde ur EU i mars 2017 och utträdesförhandlingarna pågår för fullt. Innan de är avslutade är Storbritannien fortsatt medlem i EU, vilket innebär att man endast behöver pass för att komma in i landet. För att jobba behöver man dock både ett engelskt bankkonto och National Insurance nummer.
Det finns mycket jobb i London och många företag anställer innan sommaren eller mellan september och oktober. Beroende på vilket typ av jobb du vill ha söker du på olika sätt. Vid servicejobb inom restaurang och bar är det bäst att ge sig ut på stan och dela ut CV. Många klädaffärer vill att man söker via deras hemsidor. När det gäller callcenter med jobb inom kundtjänst och telemarketing är en fördel att du kan söka redan från Sverige. Företaget brukar också ofta hjälpa dig med flytt, bank och NI-nummer.
När du ska söka jobb i London måste du ha skrivit ett engelskt CV och gärna följa engelsk standard. Det ska inte innehålla personlig information såsom nationalitet, ålder, civilstånd eller bild. Det hjälper mycket att ha ett brittiskt telefonnummer istället för ett svenskt.
Om en jobbar heltid har en rätt till 28 dagars betald semester per år, eller 20 dagar plus bank holidays. Lönen betalas vanligtvis ut varannan vecka men det kan variera till en gång i veckan eller en gång i månaden. Generellt så är det mer hierarkiskt på arbetsplatser än i Sverige och det är ett hårdare arbetsklimat.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Konsekvenser av Brexit när du ska jobba i London
Just nu kan du med pass bo och jobba i London. Detta kan komma att ändras och man kan följa utvecklingen på svenska ambassadens hemsida eller på Storbritanniens regerings hemsida, som båda uppdateras regelbundet med aktuell information.
En hel del är redan överenskommet mellan Storbritannien och EU, bland annat att EU-medborgare som redan bor där kommer att behöva ansöka om Settled Status för att få stanna i landet. Det är det nya permanenta uppehållstillståndet. EU-medborgare som flyttar till England under övergångsperioden, 2019-03-30 till 2020-12-31, kan få stanna på samma premisser som tidigare. Sista ansökningsdagen för de som kommer inom den perioden är 30 juni 2020. Anländer man efter detta ska man vara tvungen att ansöka om uppehållstillstånd, BRP, enligt framtida invandringslagstiftning.
Flytta för att jobba i London
När du flyttar för att bo och jobba i London och planerar vara borta ett år eller mer ska du anmäla detta hos Skatteverket och Försäkringskassan. Det gäller även om du förlänger tiden på plats. Det kan vara bra att åka till London och känna efter innan man skriver ut sig från Sverige. Det är enkelt att skriva in sig igen och du förlorar inte ditt medborgarskap. En hemsida med tips om det mesta om att flytta till London är Londonsvenskar.
För att få jobba i London behöver man ett NI-nummer. Det är via detta nummer du betalar skatt och får dina förmåner. Man ansöker om NI-nummer hos Job Centre Plus, vilket är Storbritanniens arbetsförmedling, och för att få ett möte ringer man till National Insurance number application line. Du kommer att bli informerad om vilka dokument som behövs och behöva uppge en adress dit de kan skicka kallelsen. Det kan ta upp till fyra veckor innan du får ett möte så det är bra att ringa så fort du får jobb. Efter intervjun får du kortet hemskickat efter någon vecka.
För att kunna få lön i London behöver du ett engelskt bankkonto. Det kan vara lite klurigt att skaffa ett då olika kontor kräver olika dokument och vissa inte vill öppna ett åt dig om du inte har jobb. Gå till ett bankkontor antingen i närheten av ditt hem eller ditt jobb då detta kommer bli ditt huvudkontor. Ta med dig pass, hyreskontrakt eller ett typ av adressbevis, alltså ett officiellt brev skickat till din adress i London. Man kan be ens svenska bank skicka ett kontoutdrag dit man bor. Om du redan har jobb är det bra att ta med sig sitt jobbkontrakt. Det kan som sagt variera beroende på kontor vilka dokument som man kräver.
Försäkring och sjukvård
Innan du lämnar Sverige för att bo och jobba i London är det bra att ha skaffat ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan så att du kan få gratis sjukvård i London innan du har registrerat dig. Om du har hemförsäkring, kanske hos dina föräldrar, så brukar en reseförsäkring ingå i upp till tre månader utomlands. Efter det måste du antingen skaffa en försäkring i England eller en utlandsförsäkring från Sverige. Försäkring går även att skaffa genom många banker och vissa arbetsplatser erbjuder det.
Som EU-medborgare har du rätt till sjukvårdssystemet, National Health Service, så fort du börjar jobba och skatta. Sjukvård är oftast gratis eller väldigt billigt. När du bosatt dig i ett område ska du registrera sig hos en allmänläkare, General Practitioner. Vilka som finns i ens närhet och vilka man har rätt att skriva in sig på kan man se på NHS’ hemsida under Services near you. Även här behöver man visa ID och adressbevis för att registrera sig. Därefter blir man automatiskt bokförd hos NHS och tilldelas ett National Health Number. Via NHS får man även tandvård.