Bo och jobba i London

Jobba i London

London är en populär stad och tusentals svenskar besöker staden varje år. Det är en stad som aldrig sover. Med storstadspuls och massivt utbud av både shopping och kultur i form av allt från museum till teater. Det är många som väljer att bo och jobba i London och det är fullt förståeligt!

Storbritannien begärde officiellt utträde ur EU i mars 2017 och utträdesförhandlingarna pågår för fullt. Innan de är avslutade är Storbritannien fortsatt medlem i EU, vilket innebär att man endast behöver pass för att komma in i landet. För att jobba behöver man dock både ett engelskt bankkonto och National Insurance nummer.

Det finns mycket jobb i London och många företag anställer innan sommaren eller mellan september och oktober. Beroende på vilket typ av jobb du vill ha söker du på olika sätt. Vid servicejobb inom restaurang och bar är det bäst att ge sig ut på stan och dela ut CV. Många klädaffärer vill att man söker via deras hemsidor. När det gäller callcenter med jobb inom kundtjänst och telemarketing är en fördel att du kan söka redan från Sverige. Företaget brukar också ofta hjälpa dig med flytt, bank och NI-nummer.

När du ska söka jobb i London måste du ha skrivit ett engelskt CV och gärna följa engelsk standard. Det ska inte innehålla personlig information såsom nationalitet, ålder, civilstånd eller bild. Det hjälper mycket att ha ett brittiskt telefonnummer istället för ett svenskt.

Om en jobbar heltid har en rätt till 28 dagars betald semester per år, eller 20 dagar plus bank holidays. Lönen betalas vanligtvis ut varannan vecka men det kan variera till en gång i veckan eller en gång i månaden. Generellt så är det mer hierarkiskt på arbetsplatser än i Sverige och det är ett hårdare arbetsklimat.  

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Konsekvenser av Brexit när du ska jobba i London

Just nu kan du med pass bo och jobba i London. Detta kan komma att ändras och man kan följa utvecklingen på svenska ambassadens hemsida eller på Storbritanniens regerings hemsida, som båda uppdateras regelbundet med aktuell information.

En hel del är redan överenskommet mellan Storbritannien och EU, bland annat att EU-medborgare som redan bor där kommer att behöva ansöka om Settled Status för att få stanna i landet. Det är det nya permanenta uppehållstillståndet. EU-medborgare som flyttar till England under övergångsperioden, 2019-03-30 till 2020-12-31, kan få stanna på samma premisser som tidigare. Sista ansökningsdagen för de som kommer inom den perioden är 30 juni 2020. Anländer man efter detta ska man vara tvungen att ansöka om uppehållstillstånd, BRP, enligt framtida invandringslagstiftning.

Flytta för att jobba i London

När du flyttar för att bo och jobba i London och planerar vara borta ett år eller mer ska du anmäla detta hos Skatteverket och Försäkringskassan. Det gäller även om du förlänger tiden på plats. Det kan vara bra att åka till London och känna efter innan man skriver ut sig från Sverige. Det är enkelt att skriva in sig igen och du förlorar inte ditt medborgarskap. En hemsida med tips om det mesta om att flytta till London är Londonsvenskar.

För att få jobba i London behöver man ett NI-nummer. Det är via detta nummer du betalar skatt och får dina förmåner. Man ansöker om NI-nummer hos Job Centre Plus, vilket är Storbritanniens arbetsförmedling, och för att få ett möte ringer man till National Insurance number application line. Du kommer att bli informerad om vilka dokument som behövs och behöva uppge en adress dit de kan skicka kallelsen. Det kan ta upp till fyra veckor innan du får ett möte så det är bra att ringa så fort du får jobb. Efter intervjun får du kortet hemskickat efter någon vecka.

För att kunna få lön i London behöver du ett engelskt bankkonto. Det kan vara lite klurigt att skaffa ett då olika kontor kräver olika dokument och vissa inte vill öppna ett åt dig om du inte har jobb. Gå till ett bankkontor antingen i närheten av ditt hem eller ditt jobb då detta kommer bli ditt huvudkontor. Ta med dig pass, hyreskontrakt eller ett typ av adressbevis, alltså ett officiellt brev skickat till din adress i London. Man kan be ens svenska bank skicka ett kontoutdrag dit man bor. Om du redan har jobb är det bra att ta med sig sitt jobbkontrakt. Det kan som sagt variera beroende på kontor vilka dokument som man kräver.

Försäkring och sjukvård

Innan du lämnar Sverige för att bo och jobba i London är det bra att ha skaffat ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan så att du kan få gratis sjukvård i London innan du har registrerat dig. Om du har hemförsäkring, kanske hos dina föräldrar, så brukar en reseförsäkring ingå i upp till tre månader utomlands. Efter det måste du antingen skaffa en försäkring i England eller en utlandsförsäkring från Sverige. Försäkring går även att skaffa genom många banker och vissa arbetsplatser erbjuder det.

Som EU-medborgare har du rätt till sjukvårdssystemet, National Health Service, så fort du börjar jobba och skatta. Sjukvård är oftast gratis eller väldigt billigt. När du bosatt dig i ett område ska du registrera sig hos en allmänläkare, General Practitioner. Vilka som finns i ens närhet och vilka man har rätt att skriva in sig på kan man se på NHS’ hemsida under Services near you. Även här behöver man visa ID och adressbevis för att registrera sig. Därefter blir man automatiskt bokförd hos NHS och tilldelas ett National Health Number. Via NHS får man även tandvård.

Jobba i London

Bo i London

När du ska bo och jobba i London kommer du märka att det är en aning dyrt med boende i London. Det billigaste och vanligaste alternativet är att bo i kollektiv eller flatshare, alltså dela lägenhet med andra. Det bästa är att hitta din permanenta bostad på plats i London då många luras och det är viktigt att du ser lägenheten själv innan du betalar något. Betala endast i utbyte mot nycklar och kontrakt. Första tiden kan det vara bra att bo på hostel eller hyra ett rum för kort period medan en hittar ett mer permanent boende.

När du ska välja var du vill bo i London kan det vara bra att läsa på om de olika områdena och gå runt lite i området och känna efter. Utgå ifrån var du kommer jobba någonstans och bosätt dig nära eller med bra resväg dit. På så sätt så slipper du långa resvägar. Desto mindre centralt du bor desto billigare blir det, men samtidigt så kostar transportkorten mer ju fler zoner det innefattar.

Hur hittar du boende i London?

Du hittar annonser om boende på hemsidor som Moveflat, Gumtree, Roommatesuk, Spareroom och Rightmove. Du kan även hitta olika forum för boende på Facebook. Det går snabbt och ofta är det först i kvarn som gäller. Boka en visning, ha depositionen redo och bestäm dig snabbt. Dock finns det många rum och lägenheter ute på nätet så ta inget som inte känns bra bara för att du är stressad.

Viktigt att ha i åtanke:

När du kollar på en lägenhet eller ett rum är det viktigt att kolla efter tecken på mögel, fuktskador och ohyra och testa så att allt fungerar. När du skriver på hyreskontraktet ska du kräva en inventarieförteckning som är undertecknad av hyresvärden. Detta för att alla parter är medvetna om tidigare skador och vad som finns i lägenheten. Innan du skriver kontrakt för ditt boende i London är det bra att dubbelkolla med hyresvärden vad som ingår i hyran. Ofta ingår inte räkningar eller council tax, men om du hyr ett rum är det möjligt att allt är inkluderat. Council tax är en kommunal skatt som betalar kommunala tjänster som sophantering, polis, brandkår och så vidare och det är en räkning per bostad. Det ska stå i kontraktet vad som ingår och PCM (per calendar month) och PCW ( per calendar week) visar när du ska betala hyran.

Det är helt normalt att betala en deposition som säkerhet för hyresvärden när du ska bo och jobba i London. Den ska inom 30 dagar skyddas av antingen Deposit Protection Service, My Deposit eller Tenancy Deposit Scheme, så kallade Deposit Schemes. Du får ett officiellt certifikat från företaget depositionen hålls i med referensnummer. Man kan dubbelkolla att den verkligen är insatt med referensnumret på respektive hemsida. Det är bra att fråga var depositionen kommer att förvaras innan man skriver kontrakt och betalar något.

 

Allmän fakta

London har, genom att göra förorter av närliggande byar och städer , stadigt vuxit genom århundradena och spridit sig i alla riktningar. Växandet ökade markant på 1700-talet och under tidigt 1800-tal var staden den största i världen. Det som förändrat staden mest de senaste 100 åren är de tyska bombningarna under andra världskriget. Mer än 30 000 londonbor dog och stora områden jämnades med marken. Återuppbyggnaden pågick från 50-talet in på 70-talet och karaktäriserades av många olika stilar vilket har resulterat i en avsaknad av enhetlighet i arkitekturen.

Genom historien har London haft ett enormt inflytande när det gäller kultur, politik, handel och finans, både nationellt och internationellt. London är idag ett av världens största finansiella centrum inom internationella affärer och internationell handel. Staden har flertalet anrika museum, teatrar, bibliotek och andra kulturcentra som innehar kulturarv från både Storbritannien och världen.

När du ska bo och jobba i London är det är nödvändigt för dig att snabbt skaffa ett brittiskt telefonnummer för att söka jobb och det underlättar även när du letar boende. Det är enkelt att skaffa ett kontantkort, pay-as-you-go, medan abonnemang ofta kräver lång bindningstid vilket inte är optimalt om man inte vet hur länge man ska stanna.

För att ta sig runt i London kan man använda sig av tunnelbana, buss, pendeltåg, spårvagn och tåg. Det är otroligt enkelt att ta sig runt men London är stort, EU:s folkrikaste storstadsregion, och det tar ofta lång tid från punkt A till punkt B. Till råga på allt är det väldigt dyrt med buss- och tunnelbanekort som kostar är ungefär £30 per vecka beroende på zon. Bussarna gäller i alla zoner även om en har transportkort för zon 1-2. London är en av de viktigaste järnvägsknutarna i Europa med flera stora stationer.

 

Hitta på

London är staden som aldrig sover, här kan du göra nästan vad som helst när du ska bo och jobba i London. Vill du dessutom lämna London finns det massvis med dagsutflykter du kan göra till bland annat Stonehenge, Windsor, Oxford och Bath. Få städer erbjuder lika stort utbud på allt från museer och teatrar till shopping och restauranger. Sevärdheterna är oräkneliga och finns överallt, från Westminster, den politiska knutpunkten med klocktornet Big Ben, till Buckingham Palace och London Eye.

London har otroligt mycket olika museer, gallerier och andra institutioner och de flesta stora tar inte någon entréavgift. Några är Nya Tate Modern, National History Museum, Saatchi Gallery, British Museum och många många fler.

Du får inte missa teaterdistriktet West End om du gillar musikal eller teater. I teatrarnas gemensamma biljettkiosk på Leicester Square kan du ofta få bra pris på biljetter till föreställningar samma dag. Utanför West End finns det andra teatrar och olika föreställningar pågår hela tiden i hela staden. Under sommarsäsongen kan du se utomhusteater i Regent’s Park Open Air Theatre och utomhusbio med Luna Cinema.

Av shopping finns det allt från märkesshopping längs New Bond Street till vintage på Camden Market i norr och Portobello Road vid Notting Hill. I Brick Lane området, i östra delen av staden, hittar du butiker och marknader. I området vimlar det av ­gallerier och konstutställningar, nattklubbar och matstånd.

Parker

En härlig promenad är längs South Bank, på Themsens södra sida, där det under helgerna bjuds på gratis underhållning, gatukonstnärer och en fantastisk utsikt över floden. Vill man hitta mer lugn finns otroligt många olika parker i och omkring London som är otroligt vackra och erbjuder olika aktiviteter. Några du verkligen borde besöka är St Dunstan in the East, Epping forest, den kungliga botaniska trädgården Kew Gardens, Hyde Park, Victoria Park som även kallas Vicky Park och många många fler.

Matmarknader och fest

Det finns massvis av olika marknader i London och en mumsig kategori är matmarknader. Missa inte  Maltby Street Market när du ska bo och jobba i London eller mat från hela världen på Mercato Metropolitano.Vid Duke of York Square hittar du en matmarknad på lördagar och matmarknaden Borough Market, belägen under London Bridge, kan du provsmaka starka ostar, härliga marmelader och nybakat surdegsbröd.

London är som sagt staden som aldrig sover och du hittar olika typer av barer, events och klubbar överallt. Några grymma pubar är The Cow, i Notting Hill, och The Owl and the Pussycat, i Shoreditch. Temabarer som  Cahoots, Alcotraz, The Bootlegger and Moonshine Saloon är väl värda ett besök.

I östra London hittar du Village Underground som har olika musik events. Klubben The Egg har tre stora house- och technogolv och en utomhusdel med stora gräsmattor och pool. På lördagar stänger de vid elva på söndagsförmiddagen och på vardagar stänger de “redan” klockan åtta på morgonen.

Det arrangeras olika musikvenemang i staden, som Wireless Festival, South West Four, Lovebox och Hyde Park’s British Summer Time.

Det bästa tipset är att strosa runt, testa allt och hitta dina favoriter. Fråga vänner och kollegor om deras och njut av bo och jobba i London.

Jobb i London