Bo och jobba i Luxemburg

Jobba i Luxemburg

Trots sin lilla yta på ca 2500 km2 är det många som väljer att bo och jobba i Luxemburg. Luxemburg sägs vara ett av de mest välmående länderna i världen och levnadsstandarden här är mycket hög. Årligen toppar det lilla landet BNPs mätningar.

Skatterna är låga och lönerna höga och EU-medborgare är mer än välkomna att ta del av arbetsmarknaden.

 

På grund av just den blomstrande ekonomin men även på grund av det centrala läget i Europa så har flertalet internationella företag valt att placera sina kontor här. Detta i sin tur är positivt för oss svenskar som vill bo och jobba i Luxemburg, då det bidrar till fler chanser för internationella jobb.

 

Många jobb i Luxemburg yrkar på att man ska kunna landets språk för att få arbete. Detta är främst luxemburgiska men även franska och tyska. Talar du dock god engelska så kommer du fortfarande långt på den internationella marknaden.

 

De starka förhållandena när det kommer till landets ekonomi och arbetsmarknad har lett till att det årligen bosätter sig nya människor för att jobba i Luxemburg. Människor från olika länder världen över.
Då lönerna är höga kan man förstå att även levnadskostnaderna har påverkats därefter. Därför är det också många som istället väljer att bo i ett av grannländerna Frankrike, Belgien eller Tyskland men att jobba i Luxemburg. Då får man lönen efter landet man jobbar i men levnadskostnaderna blir efter landet du bor i. 

 

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

 

Armén 

Då folkmängden i Luxemburg inte är jättehög så är invånare från andra EU-länder välkomna att gå med i Luxemburgs armé. Dock behöver du ha bott i Luxemburg i minst 3 år samt inte vara äldre än 24. Stämmer detta in på dig har du alltså möjlighet att ta värvning i Luxemburgs försvarsmakt. Värt att nämna är att Luxemburg är medlemmar i NATO så tjänstgöring utomlands kan förekomma.

 

Flytta till Luxemburg

När du väl bestämt dig för att bo och jobba i Luxemburg har du som svensk en fördel. Då både Luxemburg och Sverige är med i EU så behöver du inte ansöka om visum eller uppehållstillstånd i landet.

 

Du har som EU-medborgare rätt att stanna i landet hur länge du vill. Väljer du däremot att bo och jobba i Luxemburg i mer än 3 månader måste du registrera dig i landet. 

Är du arbetssökande måste du registrera dig i den kommunen du bor i som jobbsökande, ett så kallat “Administration communale”.

Har du fått ett jobb så behöver du istället registrera dig hos det lokala kommunhuset för att få ett typ av personnummer samt för att kunna betala skatt.

 

I Luxemburg är skattesystemet progressivt vilket betyder att skattesatsen ökar beroende på inkomstens storlek. Inkomstskatten i Luxemburg är fortfarande en av de allra lägsta i Europa.

Jobba i Luxemburg

Bo i Luxemburg 

När det kommer till att hitta boende i Luxemburg kan det vara bra att veta att de flesta lägenheter är ägarlägenheter, alltså att man själv äger lägenheten. Självklart kan man fortfarande hitta lägenheter som hyrs ut i andrahand.

 

Det finns inte samma typer av internetsajter som i Sverige för bostadsförmedling utan vanligast är att man går via en agency. Agencyn hjälper dig med att hitta ditt framtida boende men i gengäld tar de då ut en så kallad agency fee. Detta är en summa som går direkt till dem för att de hjälper dig hitta ditt boende i Luxemburg.

 

Hyrorna på lägenheter i landet är tämligen höga om man jämför med andra europeiska länder. Dock är lönerna mycket högre här så det brukar jämna ut sig i längden.

 

Då det är vanligt att man äger lägenheten själv så blir de ofta uppköpta snabbt. Men många väljer sedan att hyra ut lägenheten i andrahand.
Vill man hyra i andrahand kan det vara bra att inte ha för höga krav på exakt vart lägenheten ligger. Då har du större chans att hitta ett boende snabbt. 

Har du dock krav, till exempel att det ska ligga nära ditt jobb etc. kan det ta lite längre tid att hitta ett boende i Luxemburg.

 

När du ska skriva kontrakt gäller det att du kan uppvisa en giltig legitimation så som ditt pass eller ID-kort. Vissa kan även begära ett arbetsintyg. Detta kan du be om att få från din arbetsgivare. 

Det är också vanligt att man betalar en deposition vid inflytt som man sedan får tillbaka när det är dags att flytta ut.

 

Sjukvård

Om du skulle behöva söka sjukvård när du bor och jobbar i Luxemburg kan du som EU-medborgare använda dig av ditt EU-kort. Det ger dig rätt till samma sjukvård som de som bor i landet.
Du beställer enkelt hem ditt EU-kort här.

 

Ska du däremot bo och jobba i Luxemburg längre än 3 månader måste du istället registrera dig för sjukvård i landet. Detta gör man ofta i samband med att man börjar sitt nya jobb i Luxemburg. Då dras 85 procent av kostnaderna för sjukvård av staten. Oftast går det till så att du betalar hela avgiften för besöket själv och skickar sedan in räkningarna till CNS (Hälsovårdsmyndigheten) som i sin tur betalar tillbaka större delen av summan till dig.

 

I Luxemburg finns det en motsvarighet till den svenska vårdcentralen. Är ärendet dock inte akut går man först och främst till privata kliniker.

Sjukvårdssystemet i Luxemburg fungerar riktigt bra. Däremot kan det ibland bli en del köer om man ska uppsöka en specialist då det finns ett underskott på dessa typer av jobb.

 

Språk

Språket i Luxemburg är väldigt fascinerande. Här talar man nämligen tre olika officiella språk på en yta mindre än 3000 km2. De tre officiella språken är Tyska, Franska samt en mix av dem båda som man kallar för Luxemburgiska. Luxemburgiska kan betraktas som en tysk dialekt men med låneord från franskan.

 

När du ska bo och jobba i Luxemburg kommer du märka att samtliga av dessa tre språken används flitigt. I grundskolan är undervisningen på luxemburgiska och franskan är ett obligatoriskt ämne. Tidningarna skrivs mestadels på tyska medan lagar publiceras på franska. Vägskyltar däremot är nästan uteslutande på luxemburgiska.

Ska man kontakta en myndighet så ska det dock inte spela någon roll vilket av de tre språken man väljer att kontakta på. Myndigheterna ska nämligen kunna ge svar på samtliga tre språk.

 

Då nästan hälften av de som bor och jobbar i Luxemburg är internationella så är också engelskan vanligt förekommande i landet. Dock ser många arbetsgivare att man iallafall ska kunna göra sig förstådd på minst ett av de officiella språken i landet.

 

Som du förstår så är det alltså en ypperlig chans att lära sig, inte bara ett nytt språk, utan hela tre nya språk om du väljer att bo och jobba i Luxemburg.

 

Att hitta på

Trots att Luxemburg är ett av världens minsta länder, och liknar en storstad mer än ett land, så finns det gott om sevärdheter och aktiviteter. Allt från ljuvliga naturområden, arkitektur som påminner om sagornas värld till underjordiska tunnlar och ett nattliv som varar långt in på småtimmarna.

 

Ett måste att besöka när du ska bo och jobba i Luxemburg är Gamla stan. Denna vackra inre stadskärna är med på Unescos lista över världsarv och när du är där förstår du varför. Här kan du nämligen beundra välskapt arkitektur och njuta av välsmakande mat på ett flertal Michelinrestauranger. Ta dig till den gamla katedralen och beundra dess skönhet. Eller varför inte något av de mysiga torgen Place Guillaume II och Place d’Armes.

Är du ute efter landets bästa nattliv ska du ta dig till Grund vilket är Gamla stans äldsta del.

 

Om du inte är rädd för trånga utrymmen bör du åka till Bock Casements. Detta är resterna av den gamla fästningen från år 963. Här kan du nämligen gå ner i underjordiska rum samt utforska kilometerlånga underjordiska tunnlar. Du kan välja mellan att göra det ihop med en guide eller göra det själv. Väljer du sistnämnda alternativet rekommenderar vi att du tar med dig en karta för att vara på den säkra sidan.

 

Missa inte staden Vianden när du bor och jobbar i Luxemburg. Vianden ligger i nordöstra Luxemburg mitt i dalen “Our”. Med sitt slott och sitt förtrollande läge påminner denna staden om en saga. I Vianden finns det gott om caféer och restauranger men även museum. Leksaksmuseet “Musée de la Poupée et du Jouet” ligger här samt det pittoreska konstverksmuseet “Musée d’Art rustique”.

 

Slotten dominerar 

Mitt emellan floderna Wark och Süre ligger den lilla byn Bourscheid. Det som framträder byn starkast är det häpnadsväckande slottet som ligger uppe på en platå. Bourscheids slott är förtrollande vackert och har en topp på hela 137 meter. Slottet byggdes redan på 10-talet och har genom århundraden varit kärleksfullt bevarat.

Ett tips är att stanna tills mörkret faller och bevittna när det upplysta sagoslottet möter den svarta natthimlen.

 

Byn bjuder även på fantastiska utomhusaktiviteter och vandringsspår som bara inte får missas.

 

Kan du inte få nog av imaginära slott ska du ta dig till Guttlandsregionen i Luxemburg. Här ligger nämligen den 24 kilometer långa sträckan som kallas för Dalen av de sju slotten. Ta dig tillbaka i historien och upplev den medeltida atmosfären medan du tar dig från ett slott till ett annat. För precis som namnet anger så är det hela sju stycken välbevarade slott som pryder denna fantastiska sträcka.

Jobb i Luxemburg