Bo och jobba i Nederländerna

Jobba i Nederländerna

Nederländerna är en av de mest tätbefolkade länderna i världen. Trots att landet är väldigt litet så bor här ca 15 miljoner människor. Att så många väljer att bo och jobba i Nederländerna kan beror på att befolkningen i landet är kända för att vara oerhört vänliga och glada.
Förutom sina glada invånare bjuder Nederländerna på fascinerande historia och rik kultur. För den festglada erbjuder även landet på ett mycket populärt och omtalat nattliv.

 

Trots sin stora folkmängd kan du fortfarande finna lugnet och bli ett med naturen när du bor och jobbar i Nederländerna. Ta dig lite utanför de största städerna och insup instagramvänliga vyer i dess vackra landskap.

 

Levnadsstandarden i detta enastående land räknas till ett av de högsta i världen. De höga lönerna och de rättvisa arbetsförhållandena lockar många till att bo och jobba i Nederländerna. Något annat som uppskattas är att brottsligheten i landet är mycket låg. Med en solid arbetsmarknad och god ekonomi finns det många bra erbjudanden av jobb i Nederländerna. Fler och fler internationella företag väljer att öppna kontor här och de stora städerna är mycket multikulturella.

Det finns även svenska företag som har sin bas här om du vill bo och jobba i Nederländerna samtidigt som du jobbar mot den svenska marknaden. Många företag använder sig även av outsourcing. Det finns även gott om jobb inom bland annat hotellbranschen och byggbranschen. Dessa arbetsområden söker ständigt nya anställda.

 

Är du flerspråkiga har du hittat till rätt land. Att kunna tala flera språk är särskilt eftertraktat på den Nederländska jobbmarknaden.

 

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

 

Flytta för att jobba i Nederländerna

Som EU-medborgare behöver du inte ansöka om något visum för att bo och jobba i Nederländerna. 

 

Ska du stanna en kortare period behöver du inte heller registrera dig i landet. Har du däremot bestämt dig för att bo och jobba i Nederländerna i mer än 4 månader måste du folkbokföra dig i den kommun du väljer att bo i. Detta gör du hos ditt lokala folkbokföringskontor (Basisadministratie Persoonsgegevens – GBA). 

När du ska folkbokföra dig måste du ha med dig en giltig legitimation samt ett bevis på att du bor i Nederländerna, detta kan vara till exempel ditt hyresavtal.

 

Efter att du registrerat dig kommer du att tillhandahålla ett nederländskt personnummer. Detta personnummer kommer du behöva vid kontakt med olika myndigheter, försäkringsbolag eller vid ny anställning.

 

Du behöver även ditt nya personnummer för att kunna öppna ett bankkonto i landet. Utöver ditt personnummer (BSN) behöver du hit ha med dig ID-handling och adressbevis.
Ett tips är att i samma veva skaffa ett DigiD. Ett DigiD fungerar på samma sätt som ett BankID i Sverige vilket gör det lättare för dig när du ska deklarera på nätet eller vid annan typ av e-handel.  

 

Bo i Nederländerna

Att hitta boende i Nederländerna är inte alltid det lättaste. Byggnaden av bostäder har inte skett i samma snabba takt som befolkningsökningen. Detta i sig bidrar till att det råder en del bostadsbrist i landet. Då tillgången inte är lika hög som efterfrågan så har även priserna ökat.

Men det är fortfarande inte omöjligt att hitta boende i Nederländerna, bara att det kan ta lite längre tid.

 

Priserna på boende varierar beroende på vilken stad du väljer att bo i. Ett tips är att söka dig lite utanför de större städerna då priserna på boende här är betydligt mindre här än i till exempel centrala Amsterdam.

Du kan också välja att dela boende med en eller flera personer. Detta alternativet är särskilt populärt bland personer som flyttat hit från andra länder för att bo och jobba i Nederländerna.

 

De billigaste lägenheterna hittar du via olika bostadsföreningar. Här filtrerar man ibland på inkomst. De med lite högre inkomst får enbart upp bostadsalternativ i deras prisklass och de med lite lägre inkomst blir tilldelade lite billigare alternativ.

 

Lättast är dock att gå via en mäklare vare sig om du ska köpa eller hyra. Dock får man vara beredd på att betala en extra avgift till själva mäklaren.

 

Som EU-medborgare kan du även be staten om ekonomiskt stöd genom att ansöka om bostadsbidrag.

 

Här är bra sida att använda sig av när du letar boende i Nederländerna.

Sjukvård

När man ska bo och jobba i Nederländerna så kan det vara bra att veta att de råder sjukförsäkringsplikt. Det betyder att om du bor och betalar skatt i landet så måste du inom de första fyra månaderna ta ut en sjukförsäkring. 

Du börjar med en grundläggande sjukförsäkring och väljer sedan om du vill lägga till ytterligare tjänster eller ej. 

I Nederländerna betalar du din sjukförsäkring separat, den dras alltså inte av från din lön.  

Språk

I Nederländerna finns det två officiella språk. Det största språket är nederländska. Det andra språket talas endast i den norra provinsen Friesland och kallas för frisiska. Båda språken är germanska språk och en blandning mellan tyska och engelska. Frisiska påminner mer om engelska medan nederländska är mer likt tyska.

 

Invånarna i Nederländerna talar mycket god engelska så det är lätt att göra sig förstådd även om du själv inte talar något av de två officiella språken. Du behöver heller inte vara rädd att känna dig obekväm om du själv bara talar knackig engelska eller nederländska då de som bor i Nederländerna är kända för att vara enormt förstående och hjälpsamma. 

 

Hitta på

Utöver de berömda tulpanerna, väderkvarnar, träskor och ostar så finns det en hel del och lite till att upptäcka när du bor och jobbar i Nederländerna.

 

Då landet är så pass litet till ytan så är en cykeltur något att rekommendera. På cykel kan du ta dig runt och bevittna många av de populäraste sevärdheterna i landet. Ta en cykeltur genom historiska byar. 

Vill du  uppleva riktigt nederländska vibbar ska du ta dig till byn Zaanse Schans. Här är det gamla trähus med grästak som fortfarande gäller. Var med om ost- och träskotillverkning från grundenihop med befolkningen som fortfarande lever här på traditionellt vis.

 

Vare sig du är ett fan av ost eller inte så är en visit till städerna som gett namn till de bedömda ostarna en storfavorit hos många. Smaka goudaost i Gouda och Edamerost i staden Edamer. Två stycken fina historiska städer.

 

När du ätit dig mätt på ost så är ett besök på det före detta Heineken- Bryggeriet att rekommendera. Här kan du får en inblick i hur de välkända nederländska ölet Heineken tillverkas.

 

Amsterdam

Den vackra huvudstaden Amsterdam har mycket att erbjuda. Här finner du välkända gator som De Wallen och Red-light district. Många kanske tänker på bordeller när de hör dessa namn men det du kanske inte visste är att detta även är stadens äldsta plats fylld med pittoresk arkitektur och antika byggnader.

 

En annan historisk byggnad du kan finna i Amsterdam är Anne Franks hus. Det var ju just på den här platsen den unga judiska flickan gömde sig för nazisterna under andra världskriget. Medan hon skrev sin dagbok som idag är känd världen över.
Ett besök till Anne Franks hus är inte bara en stark upplevelse utan även en väldigt viktig sådan.

 

Vill man förstå hur Nederländerna blivit en sådan stor världsmakt när det kommer till kultur och handel så ska man ta sig till Rijksmuseum. Detta museum, med sina 200 rum och över en miljon konstverk, bjuder på målningar gjorda av Rembrandt, Vermeer och flera hundra andra konstnärer. Men det är inte bara insidan som är värt ett besök. Utsidan i sig är makalöst vacker och byggnaden liknar ett  palats.

Jobb i Nederländerna