Bo och jobba i Norge

Lediga Jobb i Norge

    There are currently no vacancies.

Jobba i Norge

Norge, vårt kära grannland i väster. Med sin fantastiska natur och sina sagolika fjordar. Detta i kombination med sin höga levnadsstandard och välbetalda jobb har lockat svenskar till att bo och jobba i Norge i flera generationer. 

Landet har haft en enorm tillväxt rent ekonomiskt på grund av sina naturtillgångar såsom gas och olja. Detta resulterar i att Norge är ett av världens länder med högst levnadsstandard. 

Det finns alltså gott om arbetsmöjligheter för dig som vill bo och jobba i Norge. Några av de främsta områden att jobba inom för dig som svensk är försäljning, serviceyrken, vården, transport och IT samt givetvis många fler områden.

Du hittar den största arbetsmarknaden i de större städerna såsom Oslo, Stavanger och Bergen. Det finns även gott om jobb på landsbygden inom till exempel fiskeindustrin och turism. Då Norges naturtillgångar står för en stor del av näringen.

En bidragande faktor som lockar många svenskar till att jobba i Norge är den höga lönen. Som ibland är upp till 50 procent högre än i Sverige. Trots detta är skatten inte jättehög. 

Internet är en guldgruva när det kommer till att hitta jobb i Norge och många arbetsgivare förväntar sig utländska arbetssökande. Använd vår sökmotor för att hitta ditt nya jobb i Norge.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Norge

En av de många fördelarna som svensk med att bo och jobba i Norge är att du har rätt att söka jobb i landet från dag ett. Du får även stanna i Norge på obestämd tid utan att du behöver ansöka om visum eller liknande. 

Däremot ska du ansöka om norskt personnummer om du ska bo och jobba i Norge mer än 6 månader. Planerar du att stanna längre än 6 månader måste du även registrera din flytt till Norge. Detta gör du hos det norska skatteverket du behöver ha ett norskt personnummer för att sedan kunna folkbokföra dig samt för att ansöka om ett så kallat skattekort. 

Planerar du däremot att stanna kortare än 6 månader ansöker du om ett tillfälligt personnummer, kallat d-nummer. D-numret fungerar som ett temporärt personnummer och detta behöver du för att ansöka om ett skattekort.

Det är enkelt att öppna ett norskt bankkonto. För att göra detta krävs legitimation i form av ett giltigt pass samt ditt norska personnummer eller D-nummer.

När du jobbar i Norge har du rätt till ett skriftligt arbetskontrakt. Som rekommenderas att du sparar ifall det skulle bli något juridiskt problem med din arbetsgivare.

För att inte behöva betala för hög skatt på din lön är det viktigt att dubbelkolla så att din arbetsgivare fått in ditt skattekort samt anmält dig till  Aa-registret.

Bo i Norge

Några av de populäraste norska städerna för oss svenskar att bo och jobba i är Oslo,  Stavanger och Bergen.

Det är relativt lätt att hitta boende i Norge, både eget boende men även kollektiv. Bor du kollektivt sparar du in en slant samtidigt som du träffar nya människor i samma situation som du själv.

Då är det vanligt att man hyr in sig i ett rum i ett större hus. Det är tämligen dyrt med boende i Norge men då lönerna är höge än i Sverige brukar det inte ses som ett större problem.

För att hitta boende i Norge kan du gå online på olika sidor som annonserar ut lediga lägenheter. En sådan sida är bland annat Aftenposten.no

Använd dig av lokaltidningarna för att hitta annonser om lediga boenden. Du kan även kontakta en fastighetsmäklare direkt. De flesta bostäder är privatägda vilket resulterar i att det brukat vara betydligt lättare att få tag på en lägenhet i Norge jämfört med i Sverige.

Är du bara en person som söker boende kan du enkelt fråga dig runt på stan eller bland bekanta.

Det är bra att vara förberedd på att de flesta som hyr ut lägenheter tar en deposition. Depositionen brukar ligga på 2-3 månadshyror. Du får tillbaka depositionen när det är dags att flytta ut. Förutsatt att du lämnar lägenheten i det skicket boendet var i när du flyttade in.

Jobba i Norge

Sjukvård

När du är folkbokförd i Norge så blir du automatiskt tilldelad en husläkare, som i Norge kallas fastlege. Rätten till husläkare har du vare sig du har ett jobb eller inte.

När du blir sjuk så ska du alltid i första hand söka vård hos din utdelade husläkare. Skulle du vilja byta din husläkare kan du göra detta genom den här hemsidan helsenorge.no

Har du ett temporärt personnummer, ett så kallat D-nummer så anses du inte vara folkbokförd i Norge. Det innebär att rätten till en egen husläkare inte ingår. 

Å andra sidan har du alltid rätt till att söka vård. Blir du sjuk kontaktar du en läkarmottagning och kollar om det finns lediga tider. Det är upp till kommunen att se till så att alla får den vården de behöver.

Sjukvården är inte helt gratis i Norge. Man betalar en patientavgift, egendel, när du söker vård på akutmottagning eller hos en allmänläkare. Det finns en gräns på vilken summa man behöver betala per år. När du når den summan blir du tilldelad ett frikort vilket betyder att du inte behöver betala någon patientavgift fram tills nästa år.

Språk

I Norge är modersmålet Norska. Språkskillnaderna är emellertid inte så stora mellan det svenska och det norska språket. Många svenskar förstår norska och vice versa. Precis som i Sverige pratar de allra flesta även engelska om det skulle behövas. Att lära sig Norska brukar gå väldigt lätt just för att norska språket är så pass lik det svenska språket.

Skulle du däremot välja att bara prata svenska så brukar detta gå hem bra hos norrmännen. Vilket betyder att du inte behöver kunna språket för bo och jobba i Norge. 

Att hitta på 

När du bor och jobbar i Norge så finns det mycket att göra och många städer att upptäcka. För att inte tala om den häpnadsväckande naturen och fjordarna som bara måste upplevas.

Om du vill kombinera storstadsliv med natur är Oslo en perfekt destination. Oslo omges av Oslofjorden och stora skogsområden. Det erbjuder en härlig kompott av museer, matupplevelser och parker. Det finns även en populär badstrand inne i centrum av Oslo.

Aktiviteter som cykling, skidåkning och båtturer finns det gott om. 

Är det konst som fångar din uppmärksamhet så ligger Norges nya konstcentrum Hadeland bara en timmes bilresa bort.

Magiska platser

Vill du däremot uppleva norrsken, midnattssol och valsafari ska du åka till Tromsø som ligger mitt i landet. Denna stad brukar kallas för Arktis huvudstad och upplevelserna här skapar magiska minnen för livet.

Åk till Lofoten i Nordnorge för att bevittna ofattbara vyer och en av världens vackraste platser. Här kan du tälta på sagolika platser och uppleva magiskt norrsken. Här finns vackra stränder, ett rikt djurliv och mycket goda fiskemöjligheter. Besök en fiskeby och avnjut en måltid ute på en brygga till den spektakulära utsikten.

Ett annat tips är att styra skutan till Stavanger. Var med om mångkulturell stämning och gatukonst i toppklass i varje hörn.  Fyll din mage på Michelinrestauranger eller ta en tripp längst Fargegaten. En gata där husen är målade i alla regnbågens färger som en härlig kontrast till de annars vitmålade byggnaderna.Tar du färjan 20 minuter så kommer du till Norges enda ö med palmer. Ja du hörde rätt.

När du bor och jobbar i Norge borde du passa på att testa erbjudandet av Norges skidåkning. Valla skidorna och ta dig till Norges största skidorter som Trysil, Geilo, Hemsedal och Hafjel. Du kan även besöka dessa orter under sommaren, då har de förvandlats till cykeldestinationer i världsklass. 

Sørlandet

Sørlandet, det vill säga Norges sydligaste region är Norges egna sommarparadis. Hit bör du åka om du vill uppleva en klassisk norsk sommar. Är du en soldyrkare är detta stället för dig. Här har du fler soltimmar per år än vanligt som du kan spendera på vackra stränder vid det glittrande vattnet eller varför inte på en av de tusentals öarna som ligger runt om. 

Ta en promenad längs de gamla gränderna med sina idylliska trähus. Frossa i nyfiskade skaldjur eller var med på en av alla populära festivaler som anhålls här.

Med andra ord, upplev en sommar du sent kommer glömma.

jobb i norge