Bo och jobba i Oslo

Lediga Jobb i Oslo

    There are currently no vacancies.

Jobba i Oslo

Bo och jobba i Oslo, staden som växt sig till en metropol med grönskande natur runt hörnet. Här blandas det pulserande storstadslivet med natursköna friluftsområden. 

Oslo räknas till en av de mest snabbväxande städer i Europa. Med sin höga levnadsstandard och ekonomiska tillväxt väljer många svenskar att ta sig till grannlandet för att bo och jobba i Oslo.

 

Redan på tidigt 90-tal började det bli mycket populärt för svenskar att ta sig över gränsen för att söka lyckan i denna magnifika stad.
Många ser Oslo som en chans att uppleva något nytt samtidigt som man tjänar ihop extra pengar. När du bor och jobbar i Oslo kommer du märka att lönerna här är avsevärt högre än lönerna för samma typer av jobb i Sverige. Oslo är en perfekt stad att tjäna ihop betydligt mer pengar än vad man hade gjort i Sverige.

 

Jobbmöjligheter i Oslo

Det finns gott om jobbmöjligheter för den som vill jobba i Oslo, vare sig du har en färdig utbildning eller ej. Det finns gott om områden att jobba inom. Vanligaste jobben för svenskar som väljer att bo och jobba i Oslo är inom yrken som försäljning, service, transport, IT och inom vården.
Har du redan en färdig sjuksköterskeutbildning finns det inga tvivel om varför du bör ta steget till att jobba i Oslo. Läs mer om att jobba som sjuksköterska i Norge här. 

Men du behöver som sagt inte heller ha någon utbildning för att enkelt få tag på ett jobb i Oslo. 

 

Som svensk har du även många fördelar när det kommer till att jobba i Oslo. Dels för att svenskar är generellt eftertraktade på grund av sin höga arbetsmoral. De flesta arbetsgivare menar på att just den svenska arbetskraften är noggranna och hårt arbetande. Men det är också till en fördel att vi är medlemmar i både Norden samt EU och då inte behöver ansöka om något visum eller arbetstillstånd. Vi har därmed rätten att söka jobb redan från dag ett.

 

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

 

Flytta till Oslo

Ska du bo och jobba i Oslo i mer än 6 månader är det första du ska göra att skaffa ett norskt personnummer. Detta är inget som påverkar ditt svenska personnummer. 

Sedan måste du registrera dig som boende i Oslo. Detta gör du hos norska Skatteverket. Här ansöker du även om ett så kallar skattekort. Skattekortet behöver du när du ska börja din nya anställning. Har du inget skattekort kommer 50 procent av din lön att dras som skatt.

 

Planerar du däremot att stanna kortare än 6 månader räcker det att du skaffar ett provisoriskt personnummer, även kallat D-nummer. Detta behöver du för att kunna ansöka om ett skattekort.
Dubbelkolla med din arbetsgivare så att de fått in ditt skattekort samt anmält dig till Aa-registret. Just för att du inte ska behöva betala för hög skatt på din inkomst.

 

När du bor och jobbar i Oslo är det att rekommendera att du öppnar ett norskt bankkonto som du kan få in din lön på. Du väljer vilken bank som passar dig bäst och bokar sedan in ett möte. Till mötet behöver du ha med dig giltig ID-handling samt ditt norska personnummer alternativt D-nummer.

Bo i Oslo

Det är förhållandevis lätt att hitta boende i Oslo. När du ska bo och jobba i Oslo kommer du märka att omsättningen av svenskar är relativt hög. Fördelen med detta är att du kommer stöta på många i samma situation som du och som gärna hjälper dig med tips och råd.

 

Det kommer ut lediga lägenheter dagligen dock försvinner dessa samtidigt väldigt snabbt. Därför kan det vara bra att vara beredd på att de som lägger ut lägenheter oftast söker folk som kan flytta in omgående. Alltså är det ofta ingen idé att söka boende förrän flytten börjar närma sig alternativt till och med vänta tills du väl är på plats.

 

Du kan gå tillväga på lite olika sätt när du söker efter ditt boende i Oslo. Du kan använda dig av olika sajter på nätet. Några bra exempel är nav.no, finn.no och hybel.no. Du kan även kontakta en fastighetsmäklare direkt. Eller hålla ett öga i lokaltidningen då många väljer att annonsera den vägen.

 

När du ska bo och jobba i Oslo kommer du upptäcka att hyrorna här är en aning höga. Men då även lönerna är höga så brukar detta egalisera sig. Många väljer dessutom att dela boende med andra. Antingen att man går ihop flera stycken och hyr en lägenhet alternativt att man hyr in sig i ett rum i kollektiv. Då håller du inte bara nere på boendekostnaden utan får en utmärkt chans att lära känna nytt och spännande folk.

 

Deposition 

Nästan alla som hyr ut ett boende väljer att i samband med kontraktskrivning ta ut en deposition. En typ av startkostnad som är relativt markant. Depositionen brukar ligga på mellan 1-3 månadshyror och det kan därför vara bra att ha ett färdigt kapital för detta ändamål. 

Denna summa ligger sedan och väntar och du får givetvis tillbaka depositionen vid utflytt, förutsatt att du lämnar lägenheten i gott skick. 

 

Sjukvård

Alla som är folkbokförda i Oslo blir automatiskt tilldelad en husläkare (fastlege). När du väl har folkbokfört dig har du alltså rätt till norsk sjukvård. Detta gäller vare sig du har ett jobb eller inte.

Men kom ihåg att det temporära personnumret (D-numret) inte gäller som att vara folkbokförd i detta fall.

Dock har alla som befinner sig i landet alltid rätt till att söka vård. Har du ett D-nummer kontaktar du inte en husläkare utan vänder dig istället till en läkarmottagning som i sin tur kikar på om det finns lediga tider. 

 

För dig som är folkbokförd och har fått en tilldelad husläkare är det hos denne du först och främst ska söka vård. 

Man har rätt till att byta husläkare om man inte är nöjd med den man blivit tilldelad. Det gör du på hemsidan helsenorge.no.

 

Sjukvården är inte helt gratis för de som bor och jobbar i Oslo. När man sökt vård hos en akutmottagning eller hos en allmänläkare betalar man själv patientavgiften. Dock finns det ett tak på hur mycket man behöver betala sammanlagt på ett år. Når man detta “taket” så har du uppnått ditt frikort och behöver inte betala något resterande av året. 

 

Språk

I Norges huvudstad Oslo är det officiella språket Norska. Samma som i Sverige så pratar norrmän även god engelska. Speciellt i en storstad som Oslo där många internationella människor befinner sig.

 

Genom att bo och jobba i Oslo kommer du märka att norskan är snarlik det svenska språket. Språkskillnaderna är emellertid inte så stora och norskar brukar enkelt förstå svenska och tvärtom.

Detta är det även enkelt för de som vill lära sig att prata norska. Just för att norska språket är så pass lik det svenska språket.

 

Skulle du dock välja att enbart prata svenska när du bor och jobbar i Oslo så brukar även detta gå hem hos norrmännen. Det är med andra ord inget måste att lära sig norska när du ska bo och jobba i Oslo.

 

Hitta på

Utbudet på saker att se och göra i Oslo är både stort men även kontrastrikt. 

Bo och jobba i Oslo medan du utforskar historiska museum, vackra parker och läckra matställen som inbjuder till gastronomisk upplevelse. Det “nya Oslo” bjuder även på arkitektur i världsklass och runt hörnet har du Oslofjorden som en härlig kontrast till storstads-viben. 

 

Något som nästan är ett måste när man bor och jobbar i Oslo är att ta ett besök på Nobels fredssenter. Här har man delat ut nobelpriset i flertalet år. Även om det krävs en speciell inbjudan för att få vara med på självaste ceremonin så är centret välkommet för allmänheten övriga dagar. Här kommer du kunna lära dig mer om Alfred Nobel men också ta del av det enorma arbete som Nobelpristagare gjort genom åren. Upplev spännande utställningar om krig, fred och konfliktlösning.

 

Beskåda kungliga byggnader och vackra parker på halvön Bygdøy. För den historieintresserade finns här även ett stort utbud av olika museum. Bland annat kan du besöka Kon-Tikimuseet. Ta del av norrmannen Thor Heyerdahls resa på flotten som tog honom och hans besättning till Peru och Polynesien.
Här finns också det berömda Sjöfartsmuseet som bjuder på bland annat kulturminnesmärken under vattenytan. Du kan även bevittna polarskeppet Fram på Frammuseet. Eller varför inte passa på att uppleva vikingatiden på Vikingskipshuset som också är beläget på halvön Bygdøy.

 

Vaktavlösning

Något som är mycket populärt bland de som bor och jobbar i Oslo är att se vaktavlösningen på slottet. Ta dig till slottsparken och strosa runt bland grönska för att efter lunch titta på vaktavlösning. Lägg märke till om de spelar musik eller inte. Spelar de musik så betyder det nämligen att självaste Kungen är hemma på slottet. Lägg också märke till statyn som står utanför slottet. Statyn föreställer ingen mindre än Kung Karl Johan som styrde både Sverige och Norge på 1800-talet.

 

Mat och vatten

Är du matintresserad är Mathallen i Oslo en destination du bara måste ta dig till. Här finns restauranger och matbodar som erbjuder mat från alla världens hörn.

Är drinkar istället din passion, då ska du ta dig till Voksenåsen Bar & Terrace. Avnjut goda drinkar samtidigt som du blickar ut över den fantastiska utsikten då du sitter på en terrass 501 meter över havet.

 

Upplev båtlivet och ta en båttur ut på Oslofjorden. Avnjut norsk sommar när den är som bäst och se till att ta med dig badkläderna då ett svalkande dopp i det blå står näst på tur.

Jobb i Oslo