Bo och jobba i Österrike

Jobba i Österrike

Många är frestade av att bo och jobba i Österrike. Med sina dramatiska berg, vackra natur och skidåkning så är detta inte så konstigt. 

En förmån för oss svenskar är att Österrike ingår i EU och låter oss därmed bo och jobba i landet utan att behöva ansöka om något visum.

Något som är extra populärt med att bo och jobba i Österrike är att säsonga i Alperna. Då kombinerar du jobb med oslagbar skidåkning. Du spenderar några av dagens timmar med att till exempel jobba på ett Café för att sedan kunna spendera resterande av dagen  i backen.

Då Alperna ger liv åt mycket turism så finns det gott om jobb inom detta område. När du säsongar brukar du kunna få jobb som till exempel bartender, servitör, städare eller diskplockare. Att jobba som bartender är ett plus då man många gånger får bra med dricks. Däremot är det desto lättare att få ett jobb som till exempel städare eller diskplockare.

Är du å andra sidan en skicklig skidåkare och besitter någorlunda goda kunskaper i pedagogik så är snowboard- eller skidinstruktör ett mycket omtyckt jobb att söka.

Fördelen med att säsonga i just Österrike är att man kan välja att göra det när som under året då semesterfirare kommer hit både under vinter men även sommarperioden. På vintern är det främst skidåkning som gäller och på sommaren kommer folk hit för att vandra och njuta av den sagolika naturen.

Jobba i Österrikes större städer

Det är inte bara Alperna som Österrike har att erbjuda. Många väljer att bo och jobba i Österrike för att bosätta sig i de större städerna såsom Wien, Graz eller Linz.

Där är arbetsmarknaden inom turism inte lika omfattande som i Alperna. Här är jobb inom IT, bryggerier eller serviceyrken mer efterfrågade.

I dessa städer är det till ens fördel om man kan lite tyska då inte lika många pratar engelska här som i de större turistorterna. 

Lönerna i Österrike ligger på ungefär samma som i Sverige. När du bor och jobbar i Österrike så ligger inkomstskatten på 25- 55 procent, beroende på vad du har för inkomst.

Denna procenten betalar du varje månad med undantag för 2 extra månadslöner du får per år. Dessa betalar du en lägre skatt på och brukar komma under Juni och December månad. De här extra månadslönerna kallas för semesterpengar respektive julledighetspengar.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Österrike

Innan du åker från Sverige så är det viktigt att du har ditt EU-kort klart, det europeiska sjukförsäkringskortet. Med ett knapptryck beställer du hem det här

Detta då du som EU-medborgare har tillåtelse att befinna dig i landet i hela 3 månader utan att det krävs uppehålls- eller arbetstillstånd.

Vill du däremot bo och jobba i Österrike längre än i 3 månader måste du registrera dig som boende i Österrike.

För att registrera sig som boende i Österrike behöver du ta reda på vilket Gemeinde (kommun) du tillhör och sedan besöka ett så kallat “Magistrat”. Hit behöver du ha med dig ett giltigt pass,  ett personbevis från svenska skatteverket och sedan fylla i en “Meldebestätigung”. Vilket är en blankett som du får när du registrerat dig som boende i Österrike.

Bo i Österrike

Precis som i de flesta länder så varierar priserna på boende i Österrike beroende på vart i landet du väljer att slå dig ned. 

Det finns olika typer av boende i Österrike. Allt från hus uppe i bergen och mysiga trästugor till vanliga lägenheter eller en studio. Vilken boendetyp du än väljer så kan det vara bra att komma ihåg att hyresvärden nästan alltid tar ut en deposition. Denna får man givetvis tillbaka vid utflyttning så länge du lämnar boendet i ett bra skick. Depositionen ligger vanligtvis på 3 månadshyror så se till att ha ett kapital undanlagt till detta.

Vill man däremot inte punga ut med allt för mycket pengar på samma gång så är att hyra ett rum att rekommendera. Då spar du dels pengar samtidigt som du lär känna nya människor att dela ditt äventyr med.

Ett annat tips är att ta börja med en korttidsuthyrning. Inte lika dyrt och du har du tid att i lugn och ro leta efter ditt framtida långtidsboende.

För att skriva på ett kontrakt för boende i Österrike så behöver du någon typ av identifikation. Du kommer med mycket säkerhet behöva visa upp ditt pass och ibland kan man även behöva visa sitt arbetstillstånd. Detta får du enkelt av din arbetsgivare.

Sjukvård

Sjukvården i Österrike är rankad som en av de 10 bästa i världen och om du bor och jobbar i Österrike har du rätt till gratis sjukvård. 

Alla som har ett jobb bidrar genom att betala skatt till det offentliga halso- och sjukvårdssystemet.

Så fort du fått ett jobb i Österrike måste din arbetsgivare registrera dig i “Gebietskrankenkasse”, en typ av sjukvårdsförsäkring. När detta är gjort får du som anställd ett Sozialversicherungskarte, ett kort du visar upp vid besök hos läkare.

Du som patient har rätt att själv välja din husläkare och du har fri tillgång till de flesta andra former av vård. 

Däremot kan det vara bra att veta att bara vissa typer av tandvård ingår i detta.

Se till att du alltid går till en läkare eller tandläkare som har avtal med den österrikiska försäkringskassan. De flesta har en skylt med  ”Kassenarzt” (avtalsläkare) eller ”Alle Kassen” Har dem denna skylt ingår dessa i österrikiska försäkringskassan och då  behöver du inte betala någonting.

Allmän fakta

Då Österrike är en inlandsstat så gränsar landet till en rad andra länder i Europa. Länderna som delar gräns med Österrike är Ungern, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Italien, Schweiz och Liechtenstein.

 

Österrike tillhörde en gång i tiden till Tyskland och det är därför inte konstigt att de har tyska som språk. Eller snarare Österrikiska tyska. Majoriteten av Österrikes folk ser sig själva som Österrikare men det finns fortfarande dem som identifierar sig som Tyskar. 

 

Det kan vara bra att vara medveten om att tyskan som pratas i Österrike kan vara svår att förstå då även folk som kommer från Tyskland finner dialekten en aning komplicerat.

 

Att det är många turister i Österrike förstår man då dess natur och kultur lockar folk över hela världen. Men den största turistgruppen är från grannlandet Tyskland följt av nederländare och schweizare.

 

Trots att Österrikes huvudstad Wien är dubbelt så stort som Stockholm så finns det ett annat typ av lugn här. Till exempel tar Österrikare gärna en sväng förbi en lyxig uteservering och avnjuter en uppfriskande drink på vägen hem ifrån jobbet. Inte alls samma stress som man annars kan märka av i storstäder.

 

Kollektivtrafiken i Österrike

När du bor och jobbar i Österrike kommer du märka att det finns ett välutvecklat nät av kollektivtrafik i landet. De fyra vanligaste transportmedlet inom kollektivtrafiken är U-Bahn (tunnelbana), Schnellbahn eller S-Bahn (lokaltåg), Straßenbahn (spårvagn) och Autobus (buss).

Dock är det bara huvudstaden Wien som erbjuder tunnelbana.

 

Det är viktigt att du  köper biljett när du ska åka kollektivtrafik då du oftast behöver stämpla din biljett innan du stiger på. Biljetter kan man köpa i biljettmaskinerna på stationen. Har du ingen biljett och en kontrollant kommer så riskerar du även höga böter.

Åker du kollektivt ofta rekommenderas att du köper ett månads- eller årskort.

 

Österrikes offentliga kommunikationsmedel följer ett strikt schema av punktlighet, så se till att kolla upp när bussar och tåg går så du inte missar avgångstiden.

 

Ett annat populärt och miljövänligt sätt att ta sig runt på är att cykla. I de större städerna såsom Wien, Salzburg eller Graz finns det stadscyklar utplacerade som man kan hyra för en liten summa pengar.

 

Att hitta på

Österrike har mycket att tillhandahålla. Med sin enastående gröna natur, blanka sjöar och dramatiska alptoppar så erbjuds det gott om möjligheter till friluftsliv och vandring.

Ta en lift upp på Alperna sommartid och vandra i den underbara naturen eller åk på vintern och upplev svårslagen skidåkning i pudervit snö. Här finns många av de mest kända skidorterna som till exempel St Anton, Bad Gastein, Sölden samt Alpbachtal.

 

Det Österrikiska köket har mycket att erbjuda. Låt smaklökarna stimuleras av lokalt producerade delikatesser medan du avnjuter Österrikisk specialitet ; vällagad husmanskost.

När du bor och jobbar i Österrike kommer du märka att portionerna här alltid är mycket stora och mättande. För att inte tala om de hejdlöst goda desserterna.

Österrike har också massor av populära ölbarer där du kan släcka din törst efter timmar ute i naturen eller skidbacken.

 

Vackra städer

Det är inte bara Alperna som du kan besöka när du är i Österrike. Här finns nämligen ett hav av eleganta städer som bara måste upplevas. En av dessa är Salzburg som också råkar vara Mozarts födelsestad. Salzburg omges av höga majestätiska berg och har en vacker flod som slingrar sig rakt igenom staden. Vill du uppleva ljuvlig utsikt är ett besök till borgen Hohensalzburg ett måste. 

 Salzburg är även staden som den berömda filmen Sound of music spelades in i. Helt klart en stad värd att besöka.

 

Strax utanför Salzburg kan du besöka världens största isgrotta, Eisriesenwelt. För att komma till isgrottan tar du antingen shuttle buss eller bil för att sedan vandra eller ta linbanan till en enastående vy. Grottan i sig är sedan isande vacker.

 

Sen är ju huvudstaden Wien ett måste på din bucket list när du bor och jobbar i Österrike. När du är i Wien är ett gott tips att passa på att besöka Slottet Schönbrunn. Slottet som sedan 1960- talet varit den sevärdhet i Wien som lockat störst antal besökare.

Ett sagoliknande slott med en spännande historia och en enormt vacker park. Åker du hit under vintertid bjuds det även på en magisk julmarknad.

Jobb i Osterrike