Bo och jobba i Polen

Jobba i Polen

Polen är ett land som överraskar. Här hittar du allt från stränder, berg, kultur, rik historia och fest, och det finns alltid mer att se och uppleva. Att bo och jobba i Polen är något du inte kommer att ångra!

De senaste åren har den ekonomiska tillväxten i Polen varit positiv, och arbetslösheten ligger på den lägsta nivån på åratal. Lönerna är lägre i Polen men det är även levnadskostnaderna. Har du ingen tidigare utbildning kan du hitta jobb på ett av de callcenter som ofta söker nya anställda. Då är det ofta jobb inom sälj eller kundtjänst som gäller. Det finns även en hel del företag som söker mer högutbildade människor och som ser kunskap i svenska som ett plus. Alla dörrar är öppna.

Ofta påbörjas ett nytt jobb med en provanställning, men den får inte överstiga tre månader. När det gäller uppsägningstiden, varierar den beroende på om det rör sig om en tidsbegränsad anställning eller en tillsvidareanställning.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

 

Flytta för att jobba i Polen

Polen är med i EU vilket betyder att svenskar, som EU-medborgare, endast behöver pass för att resa in i landet. Vill man bo och jobba i Polen och stanna längre än tre månader är det nödvändigt att registrera sig på ens lokala regionkontor. Detta måste man göra senast 30 dagar efter ankomst.

För att kunna påbörja en anställning behöver du ett skattenummer som kallas NIP, Numer Identyfikacji Podatkowej. Du kan enkelt ansöka om detta på skattekontoret. Något annat som är mycket bra att ha är det personliga ID-numret PESEL då många myndigheter kräver det. Detta är dock inte en nödvändighet för att bo och jobba i Polen.

Ett inhemskt bankkonto är nödvändigt för att kunna ta emot sin lön. Vanligtvis kräver de endast pass och adress för att kunna öppna ett konto. Det kan vara bra att jämföra olika villkor för olika banker och se vad som passar dig bäst.

Det finns något som heter sjukförsäkringsplikt för anställda i Polen vilket innebär att avgiften för sjukförsäkringen dras från lönen. Det fungerar på så sätt att ens arbetsgivare skriver in en hos ZUS, socialförsäkringsmyndigheten, som ansvarar för socialförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring. Därefter blir du automatiskt inskriven hos NFZ, Narodowy Fundusz Zdrowia. NFZ är den nationella vård- och hälsoskyddsfonden och genom dem har man tillgång till fri offentlig sjukvård.

 

Bo i Polen

När du ska bo och jobba i Polen kommer du märka att hyrorna varierar en hel del beroende på var du bosätter dig. Det är dyrare i städerna än på landsbygden och det är dyrast i Warszawa. Samtidigt är det väldigt mycket billigare än i Sverige. Kallhyran för en etta är ungefär 3500 till 5000 kronor, men beror såklart på storlek, utrustning och område. Rent allmänt är det dyrast i de mest centrala delarna av en storstad, och man bör undvika dem om man vill ha en billig hyra. Du kan leta boende på sidor som Gratka eller i Facebook-grupper som Svenskar i Warszawa eller Svenskar i Polen. Ha som regel att aldrig betala något förväg utan att ha sett och fått tillgång till lägenheten eller rummet. Det är tråkigt att man måste vara på sin vakt, men mycket viktigt.

Jobb i Polen

Allmän fakta

Polen ligger centralt i Europa, söder om Sverige, öster om Tyskland och gränsar till hela sju länder. Norra delen av landet gränsar till Östersjön och kustremsan ligger endast 16 mil från Sverige.

Naturen varierar mycket i Polen och här finns allt från sandstränder till stora slätter och berg. Norra delen av landet består av kust och stränder medan hela den södra gränsen mot Tjeckien och Slovakien utgörs av Tatrabergen. I södra Polen hittar man även Pustynia Błędowska, en av fem naturligt skapade öknar i Europa. Landets längsta flod Wisła slingrar sig genom hela landet från Tatrabergen i söder till Östersjön i norr, genom städer som Kraków, Warszawa och Gdańsk.

Klimatet är tempererat och varierar med naturen. I södra och östra delar av landet är det inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar, medan det i norr och väst är mildare med svalare somrar och mildare vintrar

UNESCO har utsett den uråldriga Białowiezaskogen i östra Polen till biosfärreservat. Skogen är det enda som återstår av den enorma skog som en gång täckte hela europeiska låglandet. Här hittar du den enda vilda populationen av europeisk bison.

Kollektivtrafiken i de polska städerna är väl utvecklad och järnvägsnätet i landet är omfattande. Warszawa är den enda staden som har ett tunnelbanesystem. Väljer du att bo och jobba i Polen större städerna finns bussar, spårvagnar och trådbussar.  

Polen är romerskt katolskt och 87% av befolkningen identifierar sig som det. Den katolska kyrkan har en stor roll historiskt, kulturellt och politiskt i Polen. Bland annat var katolska kyrkan en vital bas för motståndet mot regimen under kommunisttiden. Man ser även kyrkans starka ställning i det stora inflytandet i Polens lagstiftning. Man har till exempel enligt lag en begränsande hållning till abort.

 

Historia

Polen har funnits sedan 900-talet och var då en stormakt. I slutet av 1700-talet förlorade Polen helt sin självständighet så det mycket försvagade landet blev uppdelat mellan Ryssland, Österrike och Preussen. Efter första världskriget återupprättades den polska staten 1918 efter 123 år som icke existerande.

Andra världskriget inleddes med Tysklands och Sovjetunionens angrepp mot Polen i september 1939. Polen blev mycket hårt drabbat under kriget och stora delar av landet blev förstörda. De mänskliga, materiella och ekonomiska förlusterna var oerhörda. Vid krigsslutet blev Polens gränser ändrade på så sätt att man fick delar av östra Tyskland som kompensation för att stora delar av östra Polen gick förlorat till Sovjetunionen. Samtidigt deporterades stora grupper av etniska minoriteter från Polen. Det resulterade i att landet som tidigare varit ett flernationellt land blev väldigt homogent. Och 96,74 procent av de som bor och jobbar i Polen anser sig idag vara polacker.

Polen började att sovjetiseras efter kriget, vilket pågick fram till 1989 då östblocket föll. Landet var det första av de som ingick i östblocket som höll allmänna val. Efter det har Polen varit en demokrati. Sedan följde tio till femton år av svåra och genomgripande reformer och 1999 blev Polen medlem i Nato och 2004 i EU. Detta har bekräftat landets transatlantiska och europeiska identitet.

 

Hitta på

Det finns otroligt mycket saker att se och göra om du väljer att bo och jobba i Polen. Du behöver inte ha tråkigt en sekund då landet erbjuder upplevelser dygnet runt.

Längs hela kusten i norr hittar du vackra sandstränder, i städer som Sopot och Gdansk, och du hittar otroliga stränder runt Swinoujscie. Några fantastiska platser i norr är även halvön Hel och det masuriska sjödistriktet. Hel är en tre mil lång landtunga med sandstrand där du kan campa med sol och bad, och varför inte testa kitesurfing? Det masuriska sjödistriktet är ett område med omkring 3000 sjöar och härliga kanaler. Det är otroligt vacker på sommaren och det finns mycket restauranger och campingar.

I Polens huvudstad Warszawa hittar du allt från skyskrapor till den mysiga gamla stan. Stora delar av staden bombades sönder under andra världskriget, och många delar byggdes upp efter gamla planritningar. Staden erbjuder allt från kultur och historia i form av museum och annat till fest och puls. Det finns cocktailbarer, nattklubbar och livejazzmusik, och det är bara att hitta det som passar dig. Här finns många evenemang och festivaler året runt. En är Street art festivalen i juli som drar till sig deltagare från hela världen. Man kan underhållas av gatuteater, konstutställningar, installationer och andra kreativa tillställningar och uppvisningar runt omkring i staden. Väl i Warszawa får du inte missa Lazienkiparken som ligger mitt i staden som en grön oas.

Krakow och andra städer

Krakow är någorlunda välbevarat till utseendet och klarade sig förhållandevis bra under kriget. Det är en mycket vacker och intressant stad med säregen arkitektur. Du kan enkelt ta dig runt till fots men det är lika enkelt att åka kommunalt. Det är en väldigt musikalisk stad med flertalet musikfestivaler, och staden är även värd för Krakow Film Festival i maj och International Street Theatre Festival i juli. Det finns mängder av klubbar och barer, nattlivet är varierande och mycket prisvärt. Det är mest puls i Gamla stan och i Kazimierz, de judiska kvarteren. Krakows största klubb, med fyra våningar, heter Klub 30. Staden erbjuder även otroliga museum och historiska platser, som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau och Nationalmuseet.  

Utanför Krakow ligger Wieliczka, en saltgruva där allt från golv till tak är gjort av salt. Man kan även besöka stenbrottet Liban, nationalparken Ojcowski eller åka skidor i Tatrabergen.

Vill du åka skidor när du ska bo och jobba i Polen är Zakopane platsen för det. Det är en otrolig skidort och på sommaren erbjuder den vackra bergspromenader. Väl i södra Polen kan man även besöka staden Walbrzych där den underjordiska staden Osowka ligger. Osowka blev aldrig färdigställd.

I norra Polen hittar du Gdansk med sina historiska byggnader med vackra fasader och mängder av uteserveringar. Här finns vackra stränder, särskilt i grannstaden Sopot som klassas som Polens mest exklusiva badort. Sopot är även känt för att vara staden med bäst nattklubbar.

Jobba i Polen