Bo och jobba i Schweiz

Jobba i Schweiz

Schweiz som ligger i mitten av Europa erbjuder inte bara snöklädda alptoppar och enastående vyer. Landets levnadsstandard räknas som ett av de högsta i världen vilket lockar många till att bo och jobba i Schweiz. 

Med sina höga löner, fantastiska natur och mångkulturella sammansättning är Schweiz en solklar favorit även för Svenskar.

 

Om du som svensk ska bo och jobba i Schweiz finns här gott om jobbmöjligheter.
Många internationella företag har valt att ha sin bas här och söker ständigt flerspråkig personal. Detta innebär att du inte behöver kunna språket som talas i landet för att kunna hitta ett  jobb i Schweiz.

 

Det finns många jobb i Schweiz inom finansvärlden så har du en utbildning i ekonomi är detta ett drömläge.

Det finns även en bred arbetsmarknad när det kommer till okvalificerade jobb. Allt från au 

pair till jobb inom hotell och restaurang.

 

En stor turistattraktion i landet är Alperna. Hit kommer tusentals vintersportälskare från hela världen. Detta innebär att det ständigt finns behov av allt ifrån nya skidlärare till bartenders. 

Vanligen brukar man börja med att säsongsjobba men vill man sedan stanna längre så kan man bli erbjuden ett permanent jobb.

 

Förutom turistnäringen så är livsmedel och jordbruk andra stora arbetsområden i Schweiz.

 

De höga lönerna och goda arbetsmöjligheterna bidrar till att åtskilliga väljer att bo och jobba i Schweiz. Detta i sin tur bidrar till att konkurrensen på arbetsmarknaden kan vara tuff så se till att ha förberett ett bra CV.

 

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

 

Flytta till Schweiz 

Till skillnad från många andra länder i Europa så är Schweiz inte medlem i EU. Detta medför att du inte får stanna i landet på obestämd tid utan att ansöka om uppehållstillstånd. Dock har Schwiez ett avtal med EU som gör det lättare för en EU-medborgare att bo och jobba i Schweiz en längre period.

 

Avtalet gäller för en EU-medborgare som ska jobba i Schweiz och man har då 3 månader på sig att hitta boende och arbete innan man måste söka tillstånd.

 

När du hittat ett jobb och du ska stanna längre än 3 månader går du till de lokala myndigheterna i den kommunen du valt att bosätta dig i för att ansöka om tillstånd. Hit måste du ha med dig en giltig ID-handling samt ett anställningsbevis. Anställningsbeviset får du av din arbetsgivare.

 

Skulle du däremot inte hunnit hitta ett jobb i Schweiz under dessa 3 månader kan du som medlem i EU ansöka om ett temporärt uppehållstillstånd som ger dig  ytterligare 3 månader i landet, totalt 6 månader. 

 

Bankkonto

De flesta jobben i landet betalar enbart ut din lön till ett schweiziskt bankkonto så kom ihåg att öppna ett i god tid när du ska bo och jobba i Schweiz. Andra fördelar med att ha ett bankkonto i landet är att du slipper onödiga överföringsavgifter.

 

För att öppna ett bankkonto i Schweiz behöver du vara bosatt i landet. Du behöver boka ett personligt möte med den banken du väljer. Till mötet måste du ha med dig giltig ID-handling, papper på ditt uppehållstillstånd samt arbetsintyg.

 

Bra att komma ihåg är att nästan alla banker tar ut en liten månadsavgift.

Bo i Schweiz

För den som valt att bo och jobba i Schweiz finns det lite olika alternativ när det kommer till boendefrågan. Du kan välja mellan storstad eller natur. Lägenhet eller stuga.
Det vanligaste är att man hyr ett boende i andrahand. 

 

Många väljer även att dela boende och därmed hyran med flera personer då kostnaderna för ett boende i Schweiz kan ses som något högre.
Priserna på boende varierar beroende på om du väljer att slå dig ned i en storstad eller inte. Inne i de större städerna eller huvudstaden Bern så brukar hyrorna vara relativt höga. Ett tips är då att man söker boende i någon av förorterna istället. 

 

Väljer du att bosätta dig i Alperna men samtidigt vill hålla nere på boendekostnaderna så är ett tips att söka sig lite utanför de typiska turistorterna.

 

Trots att hyrorna är höga i landet så är även lönerna det, samtidigt som skatten är låg. Detta gör så att det hela jämnar ut sig en aning.

 

För att hitta ett boende i Schweiz kan du antingen ta kontakt med andra svenskar som sitter på råd och tips genom olika sociala medier. Det finns många olika grupper på till exempel facebook du kan använda dig av.

 

Det finns även flertalet hemsidor där du kan söka efter ditt framtida boende i Schweiz. Bland annat någon utan av dessa: Wgzimmer.ch, Homegate.ch, Immoscout24.ch

 

Språk 

Med sitt centrala läge i Europa så har Schweiz en del grannländer. Länderna som gränsar mot Schweiz är Tyskland i norr, Liechtenstein och Österrike i öst, Frankrike i väst samt Italien i söder. Självklart har länderna influerat språket som talas i landet.

 

Man kan säga att majoriteten i Schweiz talar tyska och två tredjedelar av landet har tyskan som modersmål. Det näst största språket som talas i Schweiz är franska och i vissa delar förekommer italienska. 

 

På grund av landets centrala läge samt mångspråkiga sida har många internationella företag och turister hittat hit. Vilket resulterar i att engelskan är ett språk som de flesta som väljer att bo och jobba i Schweiz behärskar väl.

 

Vill du lägga mer krut på ett av språken som talas här så är tyskan att rekommendera. Detta kommer hjälpa dig på traven inom de flesta jobbsammanhang och sociala  situationer. 

Att hitta på 

När du ska bo och jobba i Schweiz kommer du märka att det finns mängder av saker att se och göra. Allt från ståtliga byggnader och berömd arkitektur till naturområden som får en att tappa andan.

 

Ta en tripp till norra Schweiz och bevittna ett av Europas största vattenfall, Rheinfall.
Det är nämligen här som den mäktiga floden Rhen brusar ner och bildar ett vattenfall som är 150 meter brett. Det berömda vattenfallet bjuder till en episk och kraftfull känsla och vyn sägs vara häpnadsväckande.

 

Det har väl inte undgått någon att skidåkning är något du inte får missa  när du bor och jobbar i  Schweiz. För dig som är van i backen är skidorten Verbier ett måste, där kan du ta dig till höjder på upp till 3300 meter. Verbier bjuder på en spektakulär upplevelse med branta pister, ett enormt liftsystem och oslagbara vyer. 

För dig som känner dig lite extra vågad så erbjuder Verbier även en gedigen offpist som du lätt kan ta dig till via det vanliga liftsystemet. 

Orten ligger ca 12 mil från Genève och du tar dig enklast från Genève till Verbier med hyrbil. 

 

Är du däremot något ringrostig på skidorna och hellre sitter ner ett slag så kan vi rekommendera den populära tågresan mellan St. Moritz och Zermatt. Resan tar dig genom 91 tunnlar och över 291 broar och tar cirka 8 timmar att genomföra. Det finns oändligt många mäktiga och vackra platser längs vägen och du kan närsomhelst under resan hoppa av tåget för att besöka någon av de mysiga byarna under resan. 

 

Bern

En solklar plats att besöka när du ska bo och jobba i Schweiz är givetvis huvudstaden Bern. 

Här blandas arkitektur från både Tyskland, Schweiz och Frankrike och staden är full av saker att både se och göra. Strosa runt i den medeltida stadskärnan och besök den gamla katedralen eller traska längs floden Aare som slingrar sig genom staden. 

Bern är en av de charmigaste platserna i Europa och det är föga förvånande att den medeltida delen av Bern varit med på UNESCOs världsarvslista i över 35 år.

Jobba i Schweiz