Bo och jobba i Tjeckien

Jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien, landet som under de senaste åren blomstrat och utvecklats till en favoritdestination för miljoner besökare varje år.

Trots modernisering så erbjuder Tjeckien en nära intakt medeltid känsla, speciellt i sin huvudstad Prag.  

Tjeckien har inte bara fascinerande byggnader och karismatisk arkitektur att bjuda på. Landet besitter även vacker natur och exklusiva vingårdar. Vilket du kommer kunna ta del av när du bor och jobbar i Tjeckien.

 

Arbetsmarknaden i Tjeckien levererar många varianter av jobb. Bland annat jobb inom IT, sjukvård, kommunikation eller kundtjänst. 

Det finns även många jobb inom BPO:s (Business Process Outsourcing) i Tjeckien. Jobb inom detta är ofta populärt då det brukar finnas en del jobb mot den svenska marknaden.

 

Det är även många Europeiska och Amerikanska storföretag belägna i Tjeckien. Behärskar du goda kunskaper i Engelska är ett jobb hos dessa att rekommendera. Dels för att marknaden på dessa jobb är väldigt bred men det är också ett toppenläge för din karriär att få in en fot på något av världens största bolag. 

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Bra att tänka på:

När du ska söker jobb i Tjeckien är ett välformulerat och noggrant CV A och O. Detta kan komma att bli avgörande om du får tjänsten eller ej. Ett väl formulerat CV och ett inspirerande personligt brev värderas högt i Tjeckien och kan ibland betyda mer än dina tidigare studier- och arbetserfarenheter.  

 

Det kan vara bra att tänka på att ordentligt kika igenom ditt anställningsavtal innan du skriver på något. Se till så att du har den lönen du blivit lovad, att semesterdagar finns noterade samt att din arbetstitel är korrekt.

 

När du jobbar i Tjeckien så är 40 timmar på en arbetsvecka maximum. Annars ska du få betalt för övertid. Du har rätt att ta ut 20 dagars semester per år och de flesta arbeten erbjuder 4 veckors ledighet.

 

När det kommer till uppsägning och uppsägningstid så brukar denna vara på 2 veckor. Om det är arbetsgivaren som säger upp den anställde måste arbetsgivaren ange orsak. 

 

Flytta till Tjeckien 

Landet tillhör EU vilket underlättar för dig som svensk att bo och jobba i Tjeckien.
Detta just för att du inte kommer behöva ansöka om visum vilket annars kan vara ett krångligt projekt.

 

Du som EU-medborgare får bo och jobba i Tjeckien upp till 3 månader utan att behöva söka om uppehållstillstånd. Däremot måste en anmäla till polisen i Tjeckien ske om du väljer att stanna i mer än 30 dagar. Detta är en boenderegistrering som görs i det området du befinner dig i.

Skulle du sedan bestämma dig för att vara kvar längre än 3 månader behöver du  gå till det tjeckiska migrationsverket och ansöka om ett stående uppehållstillstånd. Hit behöver du ha med dig ett giltigt pass samt ett arbets- eller studieintyg. Det kan även behövas ett bevis på att du har ett boende i Tjeckien. Detta kan du enkelt få av din hyresvärd.

 

Om du vill öppna ett bankkonto när du ska bo och jobba i Tjeckien måste du först vara registrerad hos polisen. Sedan behöver du även här ett giltigt pass eller annan identifikation. Samt ett dokument som intygar din adress.

Du kan registrera detta via internet men du måste sedan ta dig till banken för att signera kontraktet.

 

Processen för att öppna ett bankkonto är oftast inte så svår. Dock kan det ta några veckor efter att du ansökt om ett bankkort tills du får det i handen. 

Jobb i Tjeckien

Bo i Tjeckien 

Då Tjeckien har fri bostadsmarknad så behöver man inte stå i en flera år lång kö. Detta hjälper dig enormt på traven. Det kan fortfarande ta lite tid innan du hittar ett boende i Tjeckien som passar dig, så ha tålamod.

 

Precis som i andra större städer så kan priserna för boende i till exempel huvudstaden Prag vara en aning högre. Ju längre ut från storstäderna du söker dig desto lägre brukar hyran vara.

 

Det kan vara ett bra tips att kika med din arbetsgivare om bostadsråd. De brukar ofta kunna rekommendera ställen eller mäklarfirmor. 

Var förberedd på att om du går via en mäklare så kan dessa ibland ta ut en avgift.

 

Många väljer att hyra rum och på så sätt hålla nere boendekostnaderna. Då delar du på alla avgifter ihop med dina rumskompisar.

 

När du ska skriva på ett hyreskontrakt så är det bra att du kollar om alla räkningar ingår. Räkningar för el, vatten, gas och uppvärmning.
Vatten och uppvärmning ingår nästan alltid. Däremot måste du i vissa fall själv registrera dig hos de lokala leverantörerna för el och gas. 

 

Sjukvård

Sjukvården i Tjeckien har ett allmänt väl rykte. Det är enkelt att besöka både läkare, tandläkare och gynekologer.

Ibland får man räkna med långa köer. Men jämför man med andra länder i Europa så har Tjeckien bra resurser och fler läkare på plats.

 

När du är EU-medborgare så har du rätt till samma typ av sjukvård som invånarna i landet du befinner dig i.

Kom bara ihåg att ha ditt blå EU-kort med dig. Detta beställer du enkelt hem från försäkringskassans hemsida.

 

De flesta som bor i Tjeckien täcks av en allmän sjukförsäkring. Denna försäkring står för de flesta sjukvårdskostnader.
Du blir vanligen försäkrad automatiskt när du får ett jobb i Tjeckien. Dubbelkolla gärna detta med din arbetsgivare.

Ingår inte försäkringen i din anställning så kan du alltid ansöka om sjukvårdsförsäkring personligen. Där kan du välja mellan allmän eller privat sjukvård.

 

Språk

Tjeckiska är ett västslaviskt språk och talas av 10 miljoner människor. Språket är besläktat med slovakiskan och polskan. Det innehåller även många låneord från Tyskan.

 

Det finns flera olika dialekter inom tjeckiskan men dessa skiljer sig bara i uttal och ej i skrift.

 

När du ska bo och jobba i Tjeckien så kommer du långt på engelskan men det är inte till ens nackdel att lära sig grundkunskaperna i tjeckiska. 

Dels är det väldigt uppskattat av lokalbefolkningen och dels öppnar det fler dörrar på arbetsmarknaden.

 

För svenskar så kan tjeckiska språket uppfattas som en aning svårlärt. Många arbetsplatser erbjuder som tur är språklektioner i tjeckiska.

 

Att hitta på

Om du väljer att bo i Tjeckien kommer du kunna besöka massor av mysiga städer, vackra byggnader och förtrollande natur. 

 

Du kommer märka att öl och spa är två viktiga faktorer i Tjeckien. Lägger du samman dessa får du öl-spa. Ja du hörde rätt! Besök landets äldsta och  största ölspa Chadovar. Här sänks du ner i äkta mörk öl som ska vara bra för både kropp och knopp. Dem säger att detta ska hjälpa mot stress samt mot hudproblem som till exempel psoriasis och celluliter. 

Självklart blir du även försedd med ett stort uppfriskande glas öl i handen för “invändig behandling”.

 

Ta dig till södra Moravians och häng med på Moravian Wine Trails. En cykeltur längs olika vingårdar. Där du får provsmaka en mängd olika lokala viner och produkter.

 

Det finns mycket historia att uppleva i Tjeckien. Åker du till staden Terezin, kanske mer känt som Theresienstadt, så finner du många olika museer och fästningar. Här kan du bland annat uppleva andra världskrigets ryslighet då staden är mycket känd för sitt “okända” koncentrationsläger. Besök Lilla fästningen där det sammanlagt satt 32 000 oskyldiga fångar under andra världskriget.

En mycket hemsk men viktig historia som inte får glömmas bort.

 

Passa på att njuta av naturen när du bor och jobbar i Tjeckien. Här finns det mängder av sagolika platser att besöka.

Ta dig till södra Bohemia och ge dig ut i skogen för vandring, och varför inte fiskning, i någon av de klara sjöarna.

 

Besök Bohemian Switzerland, som trots sitt namn ligger i Tjeckien, och bevittna Europas största naturliga  sandbåge. En häpnadsväckande sevärdhet.

Här kan du vandra, cykla eller paddla kajak medan du upplever en natur som inte går att beskriva annat än förtrollande.

 

Prag

När du bor och jobbar i Tjeckien är en vistelse i huvudstaden Prag näst in till ofrånkomlig.

Ta en sväng till Gamla stadens torg som bjuder på 1000 år gammal historia och arkitektur. 

Torget är täckt av kullerstenar som upplevt mycket genom historien. Leta reda på de 27 stycken vita korsen som finns målade på stenarna. Dessa kors är ett monument från de 30-åriga kriget och de martyrer som blev halshuggna här. 

 

Torget bjuder också på en livlig stämning med många gatuartister och konstnärer.

Befinner du dig på torget när klockan slår hel måste du passa på att besöka den medeltida astronomiska klockan. Varje timme bjuder klockan på en föreställning mycket populär bland besökarna.

 

Efter shopping och avnjutning av goda delikatesser på de många cafeer och restauranger som finns i Prag, kan en visit till ett av vår världsdels största slott vara att rekommendera.

 

En storslagen favorit när du besöker Prag är Karlsbron som binder ihop Lillsidan med gamla stan. Ta en tur på bron och beskåda det många statyerna av helgon. 

Då Karlsbron är en populär turistattraktion så kan ett tips vara att man går dit tidigt på morgonen. Du slipper inte bara myllret av människor utan kan även från bron uppleva Prag med nya ögon.

Jobb i Tjeckien