Jobba i Trondheim
Bo och jobba i Trondheim, Norges tredje största stad. En stad med en sammansmältning av konst, teknik, historia och grönska. Här kan du uppleva ett pulserande stadsliv samtidigt som staden omfamnar sitt småstadshjärta och sköna natur.
När du bor och jobbar i Trondheim kommer du märka att staden är livlig och nytänkande. Ett blomstrande teknisk samhälle som erbjuder många nya start ups. En bidragande faktor till detta är att Norges största universitet för vetenskap och teknik är beläget just här.
Som du förstår så är det en ypperlig chans för dig som vill jobba i Trondheim. Här kommer du kunna hitta spännande jobbmöjligheter inom en rad olika områden samtidigt som du kommer få en lön som är betydligt högre än hemma i Sverige.
Populära jobb i Trondheim är bland annat jobb inom service, IT, vård och försäljning. Det är även många som väljer att jobba inom den norska skaldjursindustrin.
Då Trondheim är en stad full med aktiviteter inom bland annat friluftsliv och idrott förekommer det många arbeten inom underhållning av just detta. Allt från underhållning av parker, idrottsanläggningar och skogar.
En fördel för dig som svensk är att just svensk arbetskraft är mycket eftertraktad på den norska arbetsmarknaden. Svenskar är nämligen kända för att vara noggranna och ha en hög arbetsmoral. Som svensk behöver du heller inte ansöka om något visum eller uppehållstillstånd för att få bo och jobba i Trondheim. Detta för att vi är medlemmar både i Norden men också i EU.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Flytta till Trondheim
När du anländer till Trondheim har du rätt att börja söka jobb från dag ett. Du behöver alltså inte anmäla dig någonstans eller ordna något speciellt dokument innan du kan ge dig ut på arbetsmarknaden. Du har också rätt till att stanna i landet på obestämd tid.
Planerar du däremot att bo och jobba i Trondheim i mer än 6 månader behöver du skaffa dig ett norskt personnummer samt anmäla dig som boende i landet. Detta gör du enkelt hos det norska skatteverket.
För att inte behöva betala mer skatt än nödvändigt är det viktigt att du ansöker om ett skattekort som du sedan ger till din arbetsgivare.
Är det så att du planerar på att stanna kortare än 6 månader behöver du fortfarande inneha ett skattekort för att undvika för hög skatt. Du behöver då ha ett temporärt personnummer även kallat D-nummer.
Det rekommenderar även att be om ett ett skriftligt arbetskontrakt som du kan spara ifall det skulle uppstå något juridiskt problem med din arbetsgivare. Detta ska alla som jobbar i Trondheim ha rätt till att be om.
Bo i Trondheim
När det kommer till boende i Trondheim, eller Norge överlag, så kan hyrorna till en början verka tämligen höga. Däremot är även lönen betydligt högre vilket resulterar i att det jämnar ut sig i slutändan.
Något som är positivt är att det i Norge sällan förekommer svartkontrakt på boenden. Det är även enkelt att hitta boende i Trondheim. Vare sig du söker efter en egen lägenhet eller föredrar att bo kollektiv.
Att bo i kollektiv är särskilt populärt för de som bor och jobbar i Trondheim. Största orsaken är att du genom att bo i kollektiv drar ner på boendekostnaderna men även för att man på detta sättet lär känna nya spännande människor.
För att hitta ditt framtida boende kan du använda dig av hemsidor online som lägger ut lediga lägenheter. Du kan även använda dig av olika facebookgrupper där folk dagligen lägger ut tips och annonser.
Du kan också kontakta en fastighetsmäklare direkt. Detta brukar vara ett snabbt och enkelt alternativ. Var dock beredd på att de flesta mäklare tar ut en extra avgift som går till mäklarbyrån.
Det kan också vara bra att veta att de flesta som hyr ut lägenheter tar en deposition. Detta brukar vara en summa på 1-2 månadshyror som hyresgästen sedan får tillbaka vid utflytt.
Sjukvård
När du bor och jobbar i Trondheim har du rätt till samma sjukvård som resten av befolkningen. Är du ännu inte folkbokförd i landet kan du använda dig av ditt EU-kort. Detta beställer du enkelt hem här.
När du är folkbokförd i landet så kommer du automatiskt att bli tilldelad en husläkare, “fastlege”. Du har alltid rätt till en husläkare vare sig du jobbar eller inte, så länge du är folkbokförd i landet.
Har du bara ett temporärt personnummer, alltså ett D-nummer, räknas du inte som folkbokförd. Däremot har du alltid fortfarande rätt till att söka vård.
Du kontaktar då en vanlig läkarmottagning. Det är upp till varje kommun att se till att samtliga har tillgång till den vård de behöver.
I Norge och då även i Trondheim så är inte all vård gratis. När du söker vård betalar du en så kallad patientavgift. Däremot finns det en gräns på hur mycket man behöver betala per år. Kommer du upp i den summan så får du ett frikort vilket betyder att du resterande av året inte behöver betala något när du söker vård.