Bo och jobba i USA

Jobba i USA 

Drömmen om att bo och jobba i USA är något som många svenskar har och som tusental svenskar uppfyllt ända sedan utvandringarna till USA i mitten på 1800-talet.


Det finns mycket som attraherar svenskar till att bo och jobba i USA. Landets mångfald med tropiskt klimat längs Mexikanska golfen, Medelhavsklimat i kustområdena som Kalifornien till polarklimat i norra Alaska.

För att inte tala om den fantastiska och varierande naturen, storslagna skyskrapor och storstäder, kritvita stränder och palmer.
Med låga skatter och hög levnadsstandard så finns det mycket som lockar människor från hela världen att bosätta sig och prova lyckan i USA.

För dig som svensk som vill bo och jobba i USA är det lite krångligare än det är inom Europa men det finns givetvis möjligheter.  Många större svenska företag har avdelningskontor eller dotterbolag i USA, vilket för dig som svensk kan vara en bra väg in. 

Vägar att gå 

Den lättaste vägen att gå för dig som svensk, för att få bo och jobba i USA, är att kunna erbjuda arbetskraft som inte amerikaner kan erbjuda. Alternativt har en kunnighet eller specialitet inom ett visst område. Du ska helt enkelt erbjuda något som ett företag sedan ska vilja betala och motivera för immigrationsdepartementet varför du ska ha jobbet istället för en amerikansk medborgare.
Exempel på sådana yrken och kunskaper är civilingenjörer, akademiker, systemvetare eller om du sitter på en talang inom till exempel idrott eller musik. 

Du kan även välja att studera på förslagsvis collage och den vägen få ett temporärt uppehållstillstånd så du kan bo och jobba i USA. När man studerar i landet har man nämligen även rätt till att jobba under studietiden. En vanlig collegeutbildning brukar vara runt 3-5 år. När studietiden är klar så går dock även ditt temporära uppehållstillstånd ut.  

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Företagskultur 

Något som väger tungt på den amerikanska arbetsmarknaden är hög arbetsmoral. Det är inte ovanligt för dig som anställd att jobba helg eller vara tillgänglig för dina chefer även efter arbetstid. Till skillnad från Sverige så är det vanligt inom amerikanska företag att det finns tydliga hierarkier. Det ställs höga krav på dig som anställd och tiden du lägger ner på ditt arbete.

Många företag har även olika bonussystem som sporre för att få anställda att prestera. Samt är det inte ovanligt med regelbundna genomgångar av dina prestationer så kallade performance reviews. Där du får veta hur du ligger till arbetsmässigt samt vad du behöver förbättra. 

Annat som kan vara bra att förbereda sig på när du ger dig ut på den amerikanska arbetsmarknaden är att kollektivavtalen vi har i Sverige kommer vara ett minne blott. Istället ska anställningsavtalen etableras mellan arbetsgivaren och den anställde. Detta kan resultera i att den anställde kan bli avskedad lite när och hur som helst.
Däremot har en del arbetsgivaren en så kallad “redundancy packages”. Detta innebär att om den anställde blir sparkad så måste företaget betala ett antal månadslöner till denne.

Löner

När du ska bo och jobba i USA kommer du märka att lönerna skiljer sig en del beroende på vart du jobbar samt inom vilken bransch du jobbar. Lönerna skiljer sig från stat till stat men på det stora hela finns det en röd tråd i samtliga stater.
Jobbar man till exempel inom servicebranchen så hänger mycket av din lön på dricksen du får in. Då många inom denna sektor jobbar för en väldigt låg lön, i vissa fall nästan ingen lön, så är dricksen oerhört viktig. Därför är att ge dricks en väldigt naturlig sak att göra för amerikanarna och du kommer märka att det sker i betydligt större utsträckning här än hemma i Sverige.

Skatten är inte lika hög i USA som i Sverige vilket resulterar i att de disponibla inkomster är generellt högre. Exempel på jobb i USA som överlag ger högre lön är läkare, apotekare, ingenjörer eller datavetare. Sen skiftar självklart efterfrågan beroende på vart i landet du befinner dig och efter perioder.
Något annat som kan få dig att klättra högre upp på lönestegen är din kompetens, din personlighet och din förmåga att knyta kontakter. Detta värderas högt bland jobben i USA.

Au-Pair

Det finns olika typer av visum eller arbetstillstånd för dig som vill bo och jobba i USA. För dig som vill lära känna den amerikanska kulturen på nära håll och samtidigt öva upp dina språkkunskaper är ett tips att jobba som au-pair. Du kan då ansöka om ett Non-Immigrant Visa, vilket är ett kortare uppehållstillstånd som ger dig rätten att arbeta i USA i ett år.
Som au-pair bor du hos din amerikanska värdfamilj och tar hand om barnen. Arbetsuppgifterna kan givetvis variera. Det är vanligt att det innefattar passning av barnen, matlagning, hämtning och lämning för aktiviteter och så vidare. Detta är en unik chans för dig att utforska USA samtidigt som du arbetar och i ersättning får du husrum, mat samt en veckopeng. 

Diversity Immigrant Visa Program

Om du inte besitter några speciella kunskaper men ändå vill ha en chans till ett green card kan du delta i Green card-lotteriet eller Diversity Immigrant Visa Program. Detta lotteri har införts för att alla, oavsett bakgrund ska ha en chans till den amerikanska drömmen.
Anmälan till lotteriet sker mellan oktober och december varje år. Är du en av de lyckliga vinnarna så får du ett permanent uppehållstillstånd i USA. Du anmäler dig till lotteriet här.  

Jobba i USA

Bo i USA

Priserna och tillgängligheten för boenden skiljer sig beroende på vart du väljer att bosätta dig när du ska jobba i USA. En bra sida för att hitta både boenden att hyra men även nya rumskompisar i USA är Craigslist. Där annonseras allt från rum i kollektiv till lägenheter och villor ut. 

Som i de flesta andra länder är det betydligt dyrare att bo central i storstäderna. Då är ett tips att dela lägenhet med en eller flera andra. Både för att få ner kostnaderna men det är även ett bra sätt att lära känna nya människor och skapa ett kontaktnät. 

På nätet är det också lätt att komma i kontakt med andra svenskar som valt att bo och jobba i USA och du kan på så sätt få tips och råd samt utbyta erfarenheter. 

I USA är det också betydligt vanligare att villor hyrs ut än vad det är i Sverige. Andra typer av boenden du kan hyra är en del av ett tvåbostadshus, ett så kallat duplex. Du kan även hyra en condo i ett flerbostadshus eller ett townhouse. 

När du ska hyra ditt boende i USA är det mer vanligt än ovanligt att hyresvärde kräver referenser. Det kan vara både tidigare hyresvärdar men även vänner. Det är fördelaktigt för dig om du har amerikanska referenser. Hyresvärden kan också i vissa fall begära en credit check, för att se din kreditvärdighet.

Kontraktskrivning 

Efter att du hittat ditt drömboende i USA är det dags att skicka in en rental application till hyresvärden. Om du blir godkänd har man vanligtvis en genomgång av boendet tillsammans med hyresvärden där ni går igenom eventuella brister eller liknande. Var noga med att alla eventuella fel dokumenteras och uppmärksammas av er båda under genomgången. Detta för att du inte ska bli betalningsskyldig för eventuellt slitage du inte orsakat vid utflytt. När du ska flytta ut från boendet kommer hyresvärden ha ytterligare en genomgång av boendet. 

Det finns olika typer av hyreskontrakt, du kan antingen välja att hyra månad för månad. Då har du vanligtvis 30 dagars uppsägningstid om det är så att du vill flytta ut.
Sedan finns det även ett långtidskontrakt eller lease, som kan vara ett eller flera år. Har du ett lease när du bor och jobbar i USA kan det vara bra att känna till att du då ofta är skyldig att betala hela hyrestiden ut oavsett om du vill flytta ut tidigare. 

Vid kontraktskrivningen av boendet så betalar man ofta en deposition, det kan vara en eller flera månadshyror som hyresvärden behåller som en säkerhet tills dess att du flyttar ut och hyresvärden ser att du lämnar boendet i det skick det var i när du flyttade in. 

Bra att veta

Något som kan vara bra att känna till när du ska bo och jobba i USA är att det amerikanska mätsystemet skiljer sig en hel del från det vi är vana vid i Sverige och större delen av världen. Detta gäller både när det kommer till sträckor och volym men även temperatur. 

Det amerikanska mätsystemet eller USA system of measurement som det kallar härstammar från det brittiska. Storbritannien använde tidigare detta enhetssystem men har med tiden mer och mer gått över till det metriska systemet. Amerikanerna valde dock att behålla det engelska mätsystemet efter självständighetsförklaringen 1776, med vissa modifikationer. 

Du kommer garanterat att stöta på uttryck som miles, feet, inches, pounds, ounces, fahrenheit etc. när du ska bo och jobba i USA. Om du hyr bil kommer hastighetsmätaren och skyltarna att visa dig miles per hour (mph). Inte att förknippa med vår mil, en mile motsvarar 1,6 km. 

När du ska handla möbler kommer måtten att visa dig exempelvis inches och följer du ett recept kommer du säkerligen bli ombedd att tillsätta cups, ounces osv. 

Samtidigt som meteorologerna informerar dig om att det blir en härlig dag med temperaturer uppåt 75 grader fahrenheit ute. 

För att underlätta för dig själv så kan det vara bra att ladda ner en konverterings app till din telefon. På så sätt kan du lätt omvandla de enheter du stöter på. Tills du mer eller mindre lär dig hur det amerikanska mätsystemet är uppbyggt. Det finns också många bra hemsidor som du kan använda dig av.

Lathund

Här har du en liten guide till en början innan bitarna faller på plats: 

2 pounds är strax under 1 kg
1 foot (12 inches) är 30 centimeters
1 inch är ungefär 25 millimeter eller 2.54 centimeter
Ett 3-foot mått är nästan precis 1 meter och 1 yard är 0.9144 m.
1 mile motsvarar 1,6 kilometer
0 grader Celsius är lika med 32 grader Fahrenheit.
24 grader Celsius är 75 grader Fahrenheit.
För att konvertera celsius till Fahrenheit använder du denna formeln: (c x 1.8) + 32

Jobb i USA