Cypern lockar många som semestermål på grund av det fantastiska vädret. Landet har nämligen runt 300 soldagar om året. De senaste åren har landet genomfört en del skattelättnader och avregleringar vilket lockat andra än turister, det vill säga företag, som alltmer väljer att etablera sig i landet. Detta resulterar i sin tur i att många ser en möjlighet att flytta ner för att jobba på Cypern.
De flesta internationella företagen hittar du i huvudstaden Nicosia och även i Limassol. Att tala franska, tyska, ryska eller arabiska underlättar för att hitta jobb. Som svensk är det bra att leta efter arbete där det svenska språket är en fördel eller ett krav för att urskilja sig på arbetsmarknaden. De svenska jobben finns främst på callcenter med tjänster inom kundtjänst, sälj, IT eller HR. Du kan även hitta arbete inom finans och försäkring.
Lönerna är lägre på Cypern jämfört med svenska men det är även prisnivåerna. Man klarar sig därför ofta bra på lönen och man får sol och en mer avslappnad miljö. Medellönen ligger på ungefär 1200 euro i månaden. Sedan skiljer det sig en del mellan företag vad som är inbakat i lönen. Det kan ingå fackföreningsavgifter och sjukförsäkringsavgift eller annat och det kan vara bra att kolla upp. Alla arbetsgivare är tvungna att betala sociala avgifter men för att kunna utnyttja dem, till exempel om du blir arbetslös måste du har arbetat en viss tid i landet.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Flytta till Cypern
Cypern är med i EU och man behöver som svensk inte arbetsvisum eller något annat för att kunna jobba på Cypern. Vill man stanna längre än tre månader måste man dock registrera sig. Detta gör man vanligtvis hos migrationsverket och du behöver ha med dig pass och anställningskontrakt samt kopior på båda.
Tidigare kunde man ansöka om ett cypriotiskt ID-kort, och det talas om att det ska införas igen. För tillfället får man använda sitt gula papper, som man får från migrationsverket och som visar att man är skriven i landet, som ID.
Innan du beger dig för att bo och jobba på Cypern är det bra att ha beställt hem ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan. På så sätt kan du få gratis sjukvård i landet innan du har skrivit in dig. Kortet gäller inte på den norra, turkiska delen av Cypern, där krävs en privat sjukförsäkring.
När du har fått ditt gula papper, ditt registreringsbevis, har du möjlighet att ansöka om ett sjukvårdskort för att få rätt till den offentliga sjukvården. Detta ansöker du om på vårdcentralen eller på sjukhuset och du behöver ditt registreringsbevis samt ett bevis på inkomst från socialkontoret. Det skaffar du på socialkontoret med ditt anställningskontrakt, pass och registreringsbevis. Vad som krävs kan ha ändrats och det är alltid bra att fråga kollegor och vänner. Beroende på din inkomst får du antingen fri vård eller så måste man betala lite. För att slippa stå i kö och själv få välja klinik och läkare behöver du en privat sjukförsäkring. Väl skriven på Cypern beställer du även det cypriotiska EU-kortet på sjukhuset här, som kan vara bra att ha om du ska åka och hälsa på i Sverige.
Bo på Cypern
Det är ganska enkelt att få både temporära boenden och långtidsboende när man ska bo och jobba på Cypern. Ofta får du tips via kollegor eller vänner och du kan hitta annonser i facebookgrupper som ”Svenskar bosatta på Cypern” och på sidor som Lettingscyprus och Finehomescyprus.
Alla hyreskontrakt på Cypern är förstahandskontrakt då det är olagligt att hyra ut i andra hand med syfte att tjäna pengar. Detta kan bero på att man vill undvika enorma hyreshöjningar triggade av turister och expats med mer kapital än cyprioter. Hyrorna varierar mycket beroende på område och standard. Det är dyrare centralt i huvudstaden Nicosia och i de mer populära turistområdena än i resten av landet. Standarden kan variera mycket och det är viktigt att se ett boende och få nycklar innan man skriver på kontrakt och betalar något. Ofta krävs en deposition på allt från en till tre månaders hyra och en standard hyra för en tvåa går på 450 till 700 euro. I Limassol kan du ofta inte få billigare hyra än 900 i månaden.
Utöver hyran tillkommer ofta el, värme och vatten och du kan komma att behöva kontakta elbolaget själv för att teckna ett nytt kontrakt. Elräkningen kommer varannan månad och vattenräkningen en gång i kvartalet. Det finns även en årskostnad på omkring 120 euro för renhållning och sophämtning.