Bo och jobba på Cypern

Jobba på Cypern

Cypern lockar många som semestermål på grund av det fantastiska vädret. Landet har nämligen runt 300 soldagar om året. De senaste åren har landet genomfört en del skattelättnader och avregleringar vilket lockat andra än turister, det vill säga företag, som alltmer väljer att etablera sig i landet. Detta resulterar i sin tur i att många ser en möjlighet att flytta ner och bo och jobba på Cypern.

De flesta internationella företagen hittar du i huvudstaden Nicosia och även i Limassol. Att tala franska, tyska, ryska eller arabiska underlättar för att hitta jobb. Som svensk är det bra att leta efter arbete där svenska språket är en fördel eller ett krav för att urskilja sig på arbetsmarknaden. De svenska jobben finns främst på callcenter med tjänster inom kundtjänst, sälj, IT eller HR. Du kan även hitta arbete inom finans och försäkring.

Lönerna är lägre på Cypern jämfört med svenska men det är även prisnivåerna. Man klarar sig därför ofta bra på lönen och du får sol och en mer avslappnad miljö. Medellönen ligger på ungefär 1200 euro i månaden. Sedan skiljer det sig en del mellan företag vad som är inbakat i lönen. Det kan ingå fackföreningsavgifter och sjukförsäkringsavgift eller annat och det kan vara bra att kolla upp. Alla arbetsgivare är tvungna att betala sociala avgifter men för att kunna utnyttja dem, till exempel om du blir arbetslös måste du har arbetat en viss tid i landet.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

 

Flytta till Cypern

Cypern är med i EU och man behöver som svensk inte arbetsvisum eller något annat för att bo och jobba på Cypern. Vill man stanna längre än tre månader måste man dock registrera sig. Detta gör man vanligtvis hos migrationsverket och du behöver ha med dig pass och anställningskontrakt samt kopior på båda.

Tidigare kunde man ansöka om ett cypriotiskt ID-kort, och det talas om att det ska införas igen. För tillfället får man använda sitt gula papper, som man får från migrationsverket och som visar att man är skriven i landet, som ID.

Innan du beger dig för att bo och jobba på Cypern är det bra att ha beställt hem ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan. På så sätt kan du få gratis sjukvård i landet innan du har skrivit in dig. Kortet gäller inte på den norra, turkiska delen av Cypern, där krävs en privat sjukförsäkring.

När du har fått ditt gula papper, ditt registreringsbevis, har du möjlighet att ansöka om ett sjukvårdskort för att få rätt till den offentliga sjukvården. Detta ansöker du om på vårdcentralen eller på sjukhuset och du behöver ditt registreringsbevis samt ett bevis på inkomst från socialkontoret. Det skaffar du på socialkontoret med ditt anställningskontrakt, pass och registreringsbevis. Vad som krävs kan ha ändrats och det är alltid bra att fråga kollegor och vänner. Beroende på din inkomst får du antingen fri vård eller så måste man betala lite. För att slippa stå i kö och själv få välja klinik och läkare behöver du en privat sjukförsäkring. Väl skriven på Cypern beställer du även det cypriotiska EU-kortet på sjukhuset här, som kan vara bra att ha om du ska åka och hälsa på i Sverige.

 

Bo på Cypern

Det ä ganska enkelt att få både temporära boenden och långtidsboende när du ska bo och jobba på Cypern. Ofta får du tips via kollegor eller vänner och du kan hitta annonser i facebookgrupper som ”Svenskar bosatta på Cypern” och på sidor som Lettingscyprus och Finehomescyprus.

Alla hyreskontrakt på Cypern är förstahandskontrakt då det är olagligt att hyra ut i andra hand med syfte att tjäna pengar. Detta kan bero på att man vill undvika enorma hyreshöjningar triggade av turister och expats med mer kapital än cyprioter. Hyrorna varierar mycket beroende på område och standard. Det är dyrare centralt i huvudstaden Nicosia och i de mer populära turistområdena än i resten av landet. Standarden kan variera mycket och det är viktigt att se ett boende och få nycklar innan man skriver på kontrakt och betalar något. Ofta krävs en deposition på allt från en till tre månaders hyra och en standardhyra för en tvåa går på 450 till 700 euro. I Limassol kan du ofta inte få billigare hyra än 900 i månaden.  

Utöver hyran tillkommer ofta el, värme och vatten och du kan komma att behöva kontakta elbolaget själv för att teckna ett nytt kontrakt. Elräkningen kommer varannan månad och vattenräkningen en gång i kvartalet. Det finns även en årskostnad på omkring 120 euro för renhållning och sophämtning.

Jobba på Cypern

Allmän fakta

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet. Placerad tio mil från den syriska kusten och ännu närmare den turkiska ligger ön geografiskt i Asien men brukar politiskt räknas till Europa. Sedan 2004 är Cypern med i EU. Det officiella språket är grekiska men man klarar sig på engelska men har även nytta av tyska, franska, arabiska och ryska.   

Klimatet är varmt och hamnar uppemot 35 grader på sommaren och stannar kring 17 grader under vintern. Stora delar av ön är bergiga men Cypern har fantastiska sandstränder längs kusten som är fylld med mysiga vikar.

Cypern är indelat i två delar, den norra turkcypriotiska delen och den grekcypriotiska delen. Det går inga lokalbussar över gränsen men du kan åka till Nicosia och därifrån ta dig över till den norra delen. Annars kan du åka lokalbuss runt hela ön. Det är flera bussbolag som kör olika busslinjer och man måste köpa en ny biljett om man byter till en linje med ett annat bussbolag. En biljett kostar en euro. Det är billigt med taxi på ön men det är viktigt att fråga om priset innan man kör iväg och se efter om taxametern är påslagen. Det kan vara bra att veta att det inte är tillåtet med att ta extra avgift per person.

När du ska bo och jobba på Cypern kommer du märka att de har kvar vänstertrafik sedan det brittiska styret. Är du bekväm med detta är hyrbil att rekommendera vid helgutflykter eller längre turer. Det är billigt att hyra, omkring 350 kronor för en dag.

 

Historia

Cypern ligger strategiskt i Medelhavet och flera olika stormakter har genom åren styrt landet. Ön har bland annat en lång historia med Storbritannien. 1878 tog de över förvaltningen av ön och Cypern blev en brittisk kronkoloni 1925. Cypern blev en självständig republik 1960, och Turkiet, Grekland och Storbritannien skulle garantera självständigheten.

På ön fanns nu grekcypriotiska, turkcypriotiska och blandade byar och stämningen var våldsam. 1974 skedde ett statskuppsförsök av grekcypriotiska nationalister och delar av den grekiska militärjuntan. Målet var att uppnå en förening med Grekland. Turkiet försökte på grund av detta bilda en övervakningsstyrka med de andra garantländerna men de vägrade att delta. Detta ledde i sin tur till att Turkiet ingrep i norra delen av ön med syfte att skydda den turkiska befolkningen. Efter vapenvilan stannade de turkiska trupperna kvar vilket resulterade i att ön delades. Detta var enligt vissa ett mål Turkiet haft sedan 1955. Turkiet inrättade en turkcypriotisk politisk enhet och hundratals cyprioter fördrevs från området.

Endast Turkiet erkänner det turkiskt kontrollerade området i norr, Turkiska republiken Nordcypern. Detta område blev beroende av ekonomisk hjälp från Turkiet och utvecklingen stagnerade. Republiken Cypern är i alltså i praktiken uppdelat i två huvuddelar och hela ön tillhör officiellt republiken Cypern. Det är sedan 2003, då gränserna öppnades, enkelt att besöka den norra delen, vilket du nu kan göra om du ska bo och jobba på Cypern.

 

Hitta på

Det varma klimatet på Cypern möjliggör aktiviteter utomhus året runt. De vackra stränderna och klara vattnet erbjuder bad, dykning eller andra vattensporter som surfing. Känner man någon med båt eller har tillgång till båt kan man utforska den grekiska övärlden en långhelg.

Södra delen av ön är full av stränder och långa strandpromenader där det är perfekt att promenera eller jogga. I väster är det mer vikar och undangömda ministränder. Här hittar du den kända stranden Lara och Blå Lagunen som båda är väl värda ett eller flera besök. Även i öster finns klippiga vikar som är perfekta för snorkling och dykning.

Mitt i landet ligger Troodosbergen som är kända för sina otroligt vackra vandringsleder. Längst österut hittar man Cape Grecko som också har vackra vandringsleder. Mitt i landet finns det under våren ett mycket grönt landskap som har en hel del vinodlingar. Dessa erbjuder vinprovning och är mycket värda minst ett besök när du ska bo och jobba på Cypern.

Några städer på Cypern

Huvudstaden Nicosia ligger mitt på ön och är delad i två delar som skiljs åt med taggtråd och avspärrningar. En del hus nära gränsen visar fortfarande spår av kriget -74. Det är sedan 2003 enkelt att vid Ledra Street strosa över till norra delen av staden och ön och se sig omkring på den sidan. I södra delen är gatorna fyllda med restauranger, gatuförsäljare och butiker. Staden är full av museum och här kan du även hitta IKEA när du längtar hem. Best Buy är annars den stormarknad som har bäst sortiment på svenska varor.

I sydväst ligger den mycket gamla staden Paphos som grundades redan på 300-talet f.v.t. och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Är man intresserad av arkeologi finns det mycket av intresse i Paphos. Mycket nära staden ligger det stora naturreservatet Akamas, som täcker hela den västra delen av ön. Väster om Paphos ligger öns största sandstrand Coral Bay och högre upp på östra kusten ligger den lilla fiskebyn Latchi där det finns massa bra fiskrestauranger vid hamnen.

Ayia Napa ligger i sydost och är Cyperns största turistort. Här finns barnfamiljer och festande ungdomar. Det finns flera stränder här som Grecian Beach, Nissi Beach, Sandy Bay och Makronissos Beach. Det är mycket populärt med vattensporter och du kan även besöka vattenlandet Waterworld eller nöjesparken Parko Paliatso. Mitt i centrala Aiya Napa finns ett torg fyllt med där man samlas för att festa på de kringliggande barerna och klubbarna. Precis bredvid ligger ett vackert medeltida klostret som du inte får missa. Öster om centrum hittar du en skulpturpark, där skulpturerna byts ut regelbundet, så du hittar alltid något nytt att fascineras av när du ska bo och jobba på Cypern. 

Jobb på Cypern

Senaste jobben