Bo och jobba på Irland

Jobba på Irland

Irland har otroligt mycket att erbjuda och det är många som väljer att bo och jobba på Irland. Utelivet är pulserande, naturen storslagen och det finns en bra internationell arbetsmarknad. Det finns alla möjligheter för dig att göra Irland till ditt nya hem.

Det är oftare lättare att hitta jobb här än i Sverige men lönerna är lägre. För dig som svensk finns det många möjligheter inom telemarketing och kundtjänst mot svensk eller internationell marknad. Detta beror på de många internationella företag som finns här. Detta i sin tur är ett resultat av att huvudstaden Dublin är ett av Europas största teknikcentrum. Vilket erbjuder många jobb inom IT.

Som fastanställd har du rätt till fyra veckor betald semester per år samt nio betalda helgdagar. Arbetskulturen är, precis som i England, ganska hierarkisk. Du tilltalar dina chefer med Mr eller Miss/Mrs i början.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

 

Flytta till Irland

Irland är med i EU vilket innebär att du som EU-medborgare varken behöver visum eller arbetstillstånd för att bo och jobba på Irland. Vill du stanna i landet i mer än tre månader måste du dock jobba, vara självförsörjande eller studera. Du måste inte registrera dig för att bo på Irland. Men för att kunna jobba måste du ansöka om Personal Public Service Nummer, ett så kallat PPS. Det är ett typ av skattenummer och ID-nummer som används hos alla myndigheter. Du ansöker om PPS-nummer först när du fått ett jobb på ditt regionala socialkontor och du kan boka ett möte online. Till mötet behöver du pass och bevis på din irländska adress. Adressbeviset kan antingen vara en el- eller vattenräkning, ett hyres- eller anställningsavtal eller en bekräftelse från din hyresvärd. När du har fått ditt PPS-nummer ska detta bli skickat till din arbetsgivare.

Det andra du behöver är ett irländskt bankkonto. Välj den bank du vill ha och gå till till lokala bankkontor med pass och adressbevis. Vill du jämföra olika banker kan du göra det på hemsidan för Competition and Consumer Protection Commission.

Om du betalar skatt har du rätt till det offentliga sjukvårdssystemet på Irland. I detta ingår socialförsäkring, sjukförsäkring, föräldrapenning och statlig pension. Ofta är köerna långa och det har resulterat i att många även skaffar sig en privat sjukförsäkring. Det är mycket vanligt att du får det via det företag du fått anställning av.

 

Bo på Irland

Beroende på var du väljer att bo och jobba på Irland varierar både priser och standard på boende. I Dublin är hyrorna mycket högre än i övriga delar av landet. Vanligtvis är lägenheterna möblerade, vilket är skönt om man inte vet exakt hur länge man ska stanna. Något av det vanligaste är att hyra ett rum och bo i kollektiv. Dels för att spara pengar och dels för att träffa nya människor.

Du kan leta rum eller lägenhet på hemsidor som Gumtree, MyHome, Rent och Daft. Även på Facebook i grupper som Svenskar på Irland, Svenskar i Dublin och liknande.

Det är möjligt att hitta boende från Sverige. Dock ska du undvika att betala något innan du sett rummet och fått nyckel till lägenheten. Det är smartast att leta efter sitt permanenta boende på plats. Du kan antingen bo på hostel eller hyra ett rum en månad medan du letar.

Historia

Från 1801 var Irland och Storbritannien en realunion, det Förenade kungariket Storbritannien och Irland. Efter ett gerillakrig lämnade större delen av ön unionen 1922. Denna del blev den irländska fristaten, ett självstyrande landområde inom det brittiska samväldet. Nordirland stannade kvar som en del av Storbritannien. En ny konstitution infördes 1937 vilken förklarade staten Eire, Irland, som en suverän stat. 1949, genom Republic of Ireland Act, trädde Irland helt ur det brittiska samväldet genom att avsäga sig alla plikter mot monarkin och blev således en självständig republik.

I mitten av 1800-talet slog potatisskördarna fel vilket resulterade i massvält. Vilket i sin tur ledde till att stora mängder av irländare emigrerade, bland annat till USA, och på grund av detta präglades Irland av fattigdom långt in i modern tid. Trots detta utvecklades Irland efter svältkatastrofen ända fram till första världskriget. Efter kriget blev tillväxten försämrad igen, bland annat på grund av Storbritanniens ekonomiska svårigheter, som var en viktig handelspartner, och på grund av Irlands inriktning på självförsörjning som inte gick så bra. När Irland gick med i EU 1973 minskade beroendet av Storbritannien och på 1980-talet lade landet om sin politik och satsade mer på utländska investeringar genom avregleringar och strategiska skattesänkningar. De fick dessutom omfattande stöd från EU. Idag är Irland omvandlat till en välfärdsstat baserad på högteknologisk industri och många väljer att bo och jobba på Irland.

 

Allmän fakta

Irland ligger på den nordvästra udden av Europa och här är vädret milt och fuktigt. Ön Irland är en av de Brittiska öarna, den tredje största ön i Europa, och består av landet Irland och Nordirland. Kring ön finns hundratals öar och holmar och österut separerar Irländska sjön Irland från Storbritannien.

De officiella språken är engelska och iriska men iriskan har sakta men säkert ersatts av engelskan i praktiken. Så du behöver inte kunna iriska när du ska bo och jobba på Irland.

 

Att hitta på

Irland har otroligt mycket att erbjuda den som väljer att bo och jobba på Irland, allt från slott till pittoreska fiskebyar och dramatiska kuster. Landet är genomsyrat av myter och legender, vilket gör det speciellt att vara bosatt här. Kustlinjen är över 1448 kilometer med Atlanten i väster och Irländska sjön i öster. Här hittar du vackra sandstränder och enorma möjligheter till olika vattensporter och fiske.

Irland har också en av världens mer kändare firanden, St Patrick’s day, vilket är Irlands nationaldag och firas den 17 mars. Det är tradition att ha gröna kläder på sig och högtiden firas med en fyra till fem dagar lång festival.

Östra Irland

Naturen på östra delen av Irland är väldigt orörd, vilket är gjort det till ett paradis för friluftsmänniskor. Du kan njuta av vackra sjöar, floder, slätter och skogsparker. Här kan du hitta perfekta spår för cykling, vandring och ridning. Förutom detta kan du ägna dig åt fiske, golf, vattensporter och mycket mer. Här hittar du även Newgrange som är en av Irlands viktigaste historiska lämningar. Det är en förhistorisk grav som kan härledas till 3 200 år f.v.t.

Västra Irland

Västra Irland är präglat av den långa, branta kuststräckan med gigantiska klippor. Grevskapen här är rika på tradition och har ett mycket levande kulturarv. I Donegal kan du besöka slottet i Glenveagh National Park och i grevskapet Sligo kan du vandra till toppen av Ben Bulben bergen och se ut över grevskapet Yeats. Man kan cykla på the Mayo Greenway, som anses vara en av världens vackraste cykelvägar eller besöka Cliffs of Moher, de 200 meter höga vertikala klipporna som stupar ner i havet. Du får inte missa Keem Beach, en vacker vit sandstrand som är perfekt för surfning.

Några vackra platser att besöka med båt när du ska bo och jobba på Irland är Achill Island, Irlands största ö, och Aranöarna, tre vackra öar nära västkusten. Galway känner du säkert till, eller känner igen namnet från sånger. Det är en otroligt vacker stad full med färgglada pubar och fasader. Strax utanför staden ligger naturområdet Connemara. Connemara är ett 2957 hektar stort naturområde med berg, sjöar, hedar och historiska lämningar, med andra ord en otroligt plats för vandring, cykling eller andra mindre ansträngande utflykter.

Södra Irland

Södra Irland är pittoreskt och känt för att vara mycket avslappnat med en otroligt vacker natur, dessutom hittar du lokala marknader överallt. I grevskapet Kerry hittar du en hel del fantastiska spa och även otroliga Killarney National Park med de vackra Lakes of Killarney. Utanför Kerry ligger den världsarvskyddade ön Skellig Micheal, som är väl värd ett besök när du ska bo och jobba på Irland. I grevskapen Waterford och Wexford hittar du fina stränder och mysiga byar. Inåt landet ligger grevskapen Kilkenny, Tipperary och Carlow som är kända för sina festivaler, gamla arv och härliga, lugna floder. Kustsamhället Allihies i västra Cork är vackert och här kan du strosa runt bland färgglada gator.

Dublin

Huvudstaden Dublin är en energisk, ungdomlig och händelserik stad. De senaste årtiondet har Dublin blivit ett oerhört populärt resmål. Här hittar du en otroligt blandning av historia, shopping, klubbar och barer, allt med en unik blandning av tradition och modernt. En grön oas där du kan ta det lugnt eller promenera runt är parken St Stephen’s Green som är både välskött och vacker. Du hittar mycket secondhand affärer och loppmarknader i Dublin. När du är här, bosatt eller på besök från en annan plats på Irland, ska du passa på att besöka Guinness Storehouse, där du kan lära dig allt om ölen.

Endast en halvtimme med tåg från Dublin ligger den lilla fiskebyn Howth. Hit kan du åka om man vill pausa från storstaden och på söndagar håller man en farmers market väl värd flertalet besök när du ska bo och jobba på Irland.

Senaste jobben