Jobba på Irland

Jobba på Irland

Irland har otroligt mycket att erbjuda och det är många som väljer att jobba på Irland. Utelivet är pulserande, naturen storslagen och det finns en bra internationell arbetsmarknad. Det finns alla möjligheter för dig att göra Irland till ditt nya hem.

Det är oftare lättare att hitta jobb här än i Sverige men lönerna är lägre. För dig som svensk finns det många möjligheter inom telemarketing och kundtjänst mot svensk eller internationell marknad. Detta beror på de många internationella företag som finns här. Detta i sin tur är ett resultat av att huvudstaden Dublin är ett av Europas största teknikcentrum. Vilket erbjuder många jobb inom IT.

Som fastanställd har du rätt till fyra veckor betald semester per år samt nio betalda helgdagar. Arbetskulturen är, precis som i England, ganska hierarkisk. Du tilltalar dina chefer med Mr eller Miss/Mrs i början.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Irland

Irland är med i EU vilket innebär att du som EU-medborgare varken behöver visum eller arbetstillstånd för att bo och jobba på Irland. Vill du stanna i landet i mer än tre månader måste du dock jobba, vara självförsörjande eller studera. Du måste inte registrera dig för att bo på Irland. Men för att kunna jobba måste du ansöka om Personal Public Service Nummer, ett så kallat PPS. Det är ett typ av skattenummer och ID-nummer som används hos alla myndigheter. Du ansöker om PPS-nummer först när du fått ett jobb på ditt regionala socialkontor och du kan boka ett möte online. Till mötet behöver du pass och bevis på din irländska adress. Adressbeviset kan antingen vara en el- eller vattenräkning, ett hyres- eller anställningsavtal eller en bekräftelse från din hyresvärd. När du har fått ditt PPS-nummer ska detta bli skickat till din arbetsgivare.

Det andra du behöver är ett irländskt bankkonto. Välj den bank du vill ha och gå till lokala bankkontor med pass och adressbevis. Vill du jämföra olika banker kan du göra det på hemsidan för Competition and Consumer Protection Commission.

Om du betalar skatt har du rätt till det offentliga sjukvårdssystemet på Irland. I detta ingår socialförsäkring, sjukförsäkring, föräldrapenning och statlig pension. Ofta är köerna långa och det har resulterat i att många även skaffar sig en privat sjukförsäkring. Det är mycket vanligt att du får det via det företag du fått anställning av.

Bo på Irland

Beroende på var du väljer att bo och jobba på Irland varierar både priser och standard på boende. I Dublin är hyrorna mycket högre än i övriga delar av landet. Vanligtvis är lägenheterna möblerade, vilket är skönt om man inte vet exakt hur länge man ska stanna. Men du kan givetvis hitta även möblerade alternativ. Något av det vanligaste är att hyra ett rum och bo i kollektiv. Dels för att spara pengar och dels för att träffa nya människor.

Du kan leta rum eller lägenheter på hemsidor som Gumtree, MyHome, Rent och Daft. Även på Facebook i grupper som Svenskar på Irland, Svenskar i Dublin och liknande.

Det är möjligt att hitta boende från Sverige. Dock ska du undvika att betala något innan du sett rummet och fått nyckel till lägenheten. Det är smartast att leta efter sitt permanenta boende på plats. Du kan antingen bo på hostel eller hyra ett rum en månad medan du letar. Många företag hjälper även till med boende första veckorna, antingen i företagslägenheter eller på hotell. Så att man i lugn och ro kan leta efter sitt permanenta boende när man kommit fram. Kika med din arbetsgivare vad som gäller för just din arbetsplats.

Jobba på Irland

Historia

Från 1801 var Irland och Storbritannien en realunion, det Förenade kungariket Storbritannien och Irland. Efter ett gerillakrig lämnade större delen av ön unionen 1922. Denna del blev den irländska fristaten, ett självstyrande landområde inom det brittiska samväldet. Nordirland stannade kvar som en del av Storbritannien. En ny konstitution infördes 1937 vilken förklarade staten Eire, Irland, som en suverän stat. 1949, genom Republic of Ireland Act, trädde Irland helt ur det brittiska samväldet genom att avsäga sig alla plikter mot monarkin och blev således en självständig republik.

I mitten av 1800-talet slog potatisskördarna fel vilket resulterade i massvält. Vilket i sin tur ledde till att stora mängder av irländare emigrerade, bland annat till USA, och på grund av detta präglades Irland av fattigdom långt in i modern tid. Trots detta utvecklades Irland efter svältkatastrofen ända fram till första världskriget. Efter kriget blev tillväxten försämrad igen, bland annat på grund av Storbritanniens ekonomiska svårigheter, som var en viktig handelspartner, och på grund av Irlands inriktning på självförsörjning som inte gick så bra. När Irland gick med i EU 1973 minskade beroendet av Storbritannien och på 1980-talet lade landet om sin politik och satsade mer på utländska investeringar genom avregleringar och strategiska skattesänkningar. De fick dessutom omfattande stöd från EU. Idag är Irland omvandlat till en välfärdsstat baserad på högteknologisk industri och många väljer att jobba på Irland.

Allmän fakta

Irland ligger på den nordvästra udden av Europa och här är vädret milt och fuktigt. Ön Irland är en av de Brittiska öarna, den tredje största ön i Europa, och består av landet Irland och Nordirland. Kring ön finns hundratals öar och holmar och österut separerar Irländska sjön Irland från Storbritannien.

De officiella språken är engelska och iriska men iriskan har sakta men säkert ersatts av engelskan i praktiken. Så du behöver inte kunna iriska när du ska jobba på Irland.

Att hitta på

Irland har otroligt mycket att erbjuda den som väljer att bo och jobba på Irland, allt från slott till pittoreska fiskebyar och dramatiska kuster. Landet är genomsyrat av myter och legender, vilket gör det speciellt att vara bosatt här. Kustlinjen är över 1448 kilometer med Atlanten i väster och Irländska sjön i öster. Här hittar du vackra sandstränder och enorma möjligheter till olika vattensporter och fiske.

Irland har också en av världens mer kändare firanden, St Patrick’s day, vilket är Irlands nationaldag och firas den 17 mars. Det är tradition att ha gröna kläder på sig och högtiden firas med en fyra till fem dagar lång festival.

Östra Irland

Naturen på östra delen av Irland är väldigt orörd, vilket gjort det till ett paradis för friluftsmänniskor. Du kan njuta av vackra sjöar, floder, slätter och skogsparker. Här kan du hitta perfekta spår för cykling, vandring och ridning. Förutom detta kan du ägna dig åt fiske, golf, vattensporter och mycket mer. Här hittar du även Newgrange som är en av Irlands viktigaste historiska lämningar. Det är en förhistorisk grav som kan härledas till 3 200 år f.v.t.

Västra Irland

Västra Irland är präglat av den långa, branta kuststräckan med gigantiska klippor. Grevskapen här är rika på tradition och har ett mycket levande kulturarv. I Donegal kan du besöka slottet i Glenveagh National Park och i grevskapet Sligo kan du vandra till toppen av Ben Bulben bergen och se ut över grevskapet Yeats. Man kan cykla på the Mayo Greenway, som anses vara en av världens vackraste cykelvägar eller besöka Cliffs of Moher, de 200 meter höga vertikala klipporna som stupar ner i havet. Du får inte missa Keem Beach, en vacker vit sandstrand som är perfekt för surfning.

Några vackra platser att besöka med båt när du ska jobba på Irland är Achill Island, Irlands största ö, och Aranöarna, tre vackra öar nära västkusten. Galway känner du säkert till, eller känner igen namnet från sånger. Det är en otroligt vacker stad full med färgglada pubar och fasader. Strax utanför staden ligger naturområdet Connemara. Connemara är ett 2957 hektar stort naturområde med berg, sjöar, hedar och historiska lämningar, med andra ord en otroligt plats för vandring, cykling eller andra mindre ansträngande utflykter.

Södra Irland

Södra Irland är pittoreskt och känt för att vara mycket avslappnat med en otroligt vacker natur, dessutom hittar du lokala marknader överallt. I grevskapet Kerry hittar du en hel del fantastiska spa och även otroliga Killarney National Park med de vackra Lakes of Killarney. Utanför Kerry ligger den världsarvskyddade ön Skellig Micheal, som är väl värd ett besök när du ska bo och jobba på Irland. I grevskapen Waterford och Wexford hittar du fina stränder och mysiga byar. Inåt landet ligger grevskapen Kilkenny, Tipperary och Carlow som är kända för sina festivaler, gamla arv och härliga, lugna floder. Kustsamhället Allihies i västra Cork är vackert och här kan du strosa runt bland färgglada gator.

Dublin

Huvudstaden Dublin är en energisk, ungdomlig och händelserik stad. De senaste årtiondet har Dublin blivit ett oerhört populärt resmål. Här hittar du en otroligt blandning av historia, shopping, klubbar och barer, allt med en unik blandning av tradition och modernt. En grön oas där du kan ta det lugnt eller promenera runt är parken St Stephen’s Green som är både välskött och vacker. Du hittar många secondhand affärer och loppmarknader i Dublin. När du är här, bosatt eller på besök från en annan plats på Irland, ska du passa på att besöka Guinness Storehouse, där du kan lära dig allt om ölen.

Endast en halvtimme med tåg från Dublin ligger den lilla fiskebyn Howth. Hit kan du åka om man vill pausa från storstaden och på söndagar håller man en farmers market väl värd ett flertal besök när man ska jobba på Irland. 

Vanliga frågor

Vad kan man jobba med i Irland?

-Som svensk finns det många möjligheter till jobb på Irland. Några av de vanligaste jobben är inom kundtjänst, IT, teknik samt inom turism.

Det finns många internationella företag som valt att flytta sina kontor hit vilket du kommer märka när du ska jobba på Irland. Som svensk är det enkelt att få jobba både inom den svenska marknaden men även på den irländska eller något av de internationella marknaderna. Eftersom svenskar i regel talar god engelska är vi särskilt eftertraktade. Talar du även ett tredje språk är det ännu en bonus. Jobben kan du söka antingen på plats i Irland eller redan hemifrån Sverige. Söker du ifrån Sverige brukar intervjuerna ske via videosamtal och det kan vara skönt att ha ett jobbkontrakt redo innan flytt. Söker du på plats har du dock fördelen att få se din arbetsplats med egna ögon samt dina framtida kollegor.

Hur är det att leva i Irland?

-Human development index, som mäter välståndet i länder, utsedde Irland till en andra plats när det kommer till välstånd i landet. Det är alltså ett land med hög levnadsstandard och med låg arbetslöshet. De som flyttar för att jobba på Irland brukar tala mycket gott om befolkningen som bor där och den irländska gästfriheten.

Något som är mycket uppskattat är den irländska häpnadsväckande naturen. De smaragdgröna kullarna har folk skrivit låtar om i alla tider. Vilket inte är så konstigt, för om du en gång varit där är det svårt att glömma dess unika natur och skönhet. Sen är det även relativt enkelt att få jobb på Irland, vilket såklart lockar många till att flytta hit. Det är även en väldigt populär destination på grund av språket. Det finns två officiella språk på Irland, engelska och iriska. Men de talar engelska överallt. Sen finns det givetvis många dialekter men det är även det som gör Irland så charmigt. Ska du jobba på Irland behöver du alltså inte lära dig ett nytt språk. Istället kommer du bredda dina engelskakunskaper vilket du kommer ha nytta av även i framtiden. 

Vad krävs för att flytta till Irland?

-Irland är med i EU vilket innebär att du som EU-medborgare inte behöver något visum eller arbetstillstånd för att jobba på Irland. Vill du däremot stanna i landet i mer än tre månader måste du antingen jobba på Irland, vara självförsörjande eller studera. Du måste inte registrera dig för att bo på Irland. 

Är det dyrt att leva på Irland?

-Att leva i Irland är ungefär lika dyrt som att leva i Sverige. Priserna kan vara något högre på vissa saker men lägre på andra. När du ska jobba på Irland kommer du märka att de är väldigt stolta över sin ölkultur, och att en lokal öl kostar betydligt mindre än i Sverige.

Dublin, Irlands huvudstad, är generellt dyrare att leva i än i andra städer på Irland. Överlag kan man säga Dublins prisläge är ungefär 10% högre än vad priserna är i Stockholm. Då är allt från mat, till taxi och shopping inräknat. Man får komma ihåg att Irland är en ö-nation vilket gör att priserna kan öka lite på grund av importkostnader.  Dock är skatten lägre på Irland vilket gör att man får ut mer i månaden.

Är det enkelt att hitta boende på Irland?

-Att hitta ett boende när du ska jobba på Irland är såklart ett måste. Du kan antingen skaffa ett boende redan innan du flyttar men vi rekommenderar att man väntar med att leta boende tills man är på plats. Detta då det oftast är enklare att hitta ett boende när man är på plats i landet. Plus att du inte heller behöver betala för något du inte sett med egna ögon. Så att du inte råkar köpa grisen i säcken. Betala inte någon hyra eller deposition i förväg, utan vänta tills du sett boendet eller fått nycklar.

Priserna på boende i Irland varierar. Vill du till exempel bo i huvudstaden Dublin är hyrorna betydligt högre här. Sen varierar givetvis priserna beroende på hur stort eller centralt man vill bo. Även på Irland är det vanligt att dela boende, speciellt för expat som flyttar för att bo och jobba på Irland. Du kan då antingen hyra ett rum i delad lägenhet eller bo i kollektiv. Då kan du hålla nere på boendekostnaderna ytterligare eftersom man då delar på både hyran och räkningar. 

Vilken stad får man inte missa att besöka i Irland?

-Av alla enastående platser och städer som finns att besöka när du ska jobba på Irland så får du inte missa ett besök i huvudstaden. Dublin är en av de mest charmiga huvudstäderna i Europa och du kommer inte ångra ditt besök hit. De gästvänliga lokalborna kommer att ta dig med storm. För att inte tala om de mysiga pubarna och den traditionella irländska musiken som spelas runt om i staden. Väl här är det nästan ett måste att prova en Guinness. Följ sedan berömda författares fotspår vars avtryck du kan känna av lite överallt i Dublin.

Ett annat tips är att skaffa ett Dublin pass. Detta ger dig både fri inträde och oftast köföreträde till det mesta sevärt i Dublin. Till exempel får du fritt inträde till Dublin Zoo, Guinness Storehouse, Dublin Castle, The Old Jameson Distillery, Kilmainham Gaol och många andra ställen.

Detta pass ger dig även rabatterade priser på flera restauranger och barer runt om i Dublin. Även på bussturer och i butiker. Du kan välja om du vill köpa för en dag eller en hel vecka. Irlands huvudstad Dublin har så otroligt mycket att erbjuda och du kommer kunna åka hit flertalet gånger när du ska flytta för att jobba på Irland utan att känna dig mättad på staden.

Jobb på Irland