Jobba på Island
Uppe i norra Atlanten precis söder om norra polcirkeln finner du det charmerande landet Island. Med sina graciösa vattenfall, varma källor, beundransvärda norrsken och en natur utan dess like så är det förståeligt varför många väljer att bo och jobba på Island.
Under finanskrisen 2008 blev Island mycket lidande vilket gav till följd att många blev arbetslösa. Efter detta har Island rest sig snabbare än vad man kunnat ana och läget är nu snarare tvärtom. Island har nu istället den lägsta arbetslösheten i hela Europa enligt EU:s statistikbyrå och jobb erbjuds i överflöd.
Just nu byggs det både nya kontor, bostäder och hotell vilket resulterar i att arbetskraft är efterfrågad. Många företag kämpar för att hitta bra och kvalificerade arbetare.
Turismen har även den ökat så om du ska jobba på Island finns det gott om jobb även inom denna kategorin.
Många svenskar som väljer att bo och jobba på Island jobbar inom fiskeindustrin eller på en gård. Med en natur som på Island är det ett ypperligt tillfälle att slopa de stillasittande kontorsjobben.
Det är många från andra länder, inte bara svenskar som väljer att bo och jobba på Island. Man tror att inom ca 10 så kommer hela 9 procent av Islands befolkning bestå av arbetare från utomstående länder.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Flytta till Island
När du som svensk ska bo och jobba på Island behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd. Detta då Sverige ingår i det Nordiska avtalet. Enligt det Nordiska avtalet får man bo och jobba på Island hur länge man vill. Dock måste man folkbokföra sig i landet om man har för avsikt att stanna längre än ett halvår.
Skulle du däremot bara bo och jobba på Island i 6 månader eller mindre behöver du inte bokföra dig i landet.
Enligt avtalet så kan man bara vara folkbokförd i ett skandinaviskt land i taget.
För att folkbokföra dig på Island behöver du besöka folkbokföringsregistret eller ditt kommunkontor på Island. Det är viktigt att du har med dig ditt pass eller annan ID-handling till mötet.
När du blivit folkbokförd så tilldelas du ett Isländskt personnummer. Detta personnumret kommer du ha livet ut men du behåller givetvis samtidigt ditt svenska personnummer.
Det är också viktigt att du skaffat dig ett isländskt personnummer om du vill öppna ett bankkonto i landet. Eller om du kommer till Island som arbetssökande och vill skriva in dig på Isländska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen.
Skatter
Något som kan vara bra att känna till är att om man kommer för att bo och jobba på Island temporärt så räknas man bara som begränsat skattskyldig. Det betyder att du inte är skyldig att betala full skatt på din ihoptjänade lön.
Så har du bara bott och jobbat på Island under en kortare tid så skickar du in en deklaration till isländska skattemyndigheten så räknar de ut hur mycket du ska få tillbaka på skatten.
Bo på Island
Att hitta boende på Island kan vara en aning svårare då det är gott om konkurrens på bostadsmarknaden. Dock är det desto lättare om man väljer att köpa boende.
Det är däremot inte omöjligt hitta ett ställe att bo på Island det gäller bara att vara snabb när man hittar något som faller en i smaken.
Vanligaste vägen att gå är via annonser på olika hemsidor. När du hittat ett boende som passar dig så kan det vara bra att höra av sig till hyresvärden direkt för att visa sitt intresse.
Det finns två hemsidor som dagligen lägger ut aktuella annonser på lediga bostäder. Dessa två hemsidorna är mbl.is och visir.is.
Det kan även vara bra att hålla ett öga på lokaltidningarna då man även där kan hitta lediga boenden på Island.
Som i de flesta andra länder kan man såklart använda sig av en bostadsförmedling. Dock får man vara beredd att en extra avgift kan tas ut om man går tillväga på detta sätt.
Hyrorna varierar och dyrast är det i huvudstaden Reykjavik. Vill man spara in lite på hyreskostnaden kan ett bra alternativ vara att dela boende med någon annan.
Språk
De som bor på Island har isländska som modersmål och det är även det enda officiella språket i landet.
På grund av Islands nära relation med Danmark så är även danska ett obligatoriskt ämne i de isländska skolorna. Även engelskan är ett obligatoriskt ämne i skolan vilket resulterar i att de flesta på Island har mycket goda kunskaper även inom detta språket.
Det sägs att isländska är ett homogent språk så till skillnad från många andra språk så finns det inte många dialektala skillnader i isländskan.
Även om man kommer långt på sina engelskakunskaper när man ska bo och jobba på Island kan det vara bra att lära sig några grundkunskaper i isländska. Om inte annat kommer det värdesättas av lokalbefolkningen.
Sjukvård
När du bor och jobbar på Island och därmed folkbokför dig på Island har du rätt till sjuk-och tandvård på samma sätt som resterande invånare. För att ta del av den allmänna hälsovården och därmed även betala en lägre avgift, liknande det svenska högkostnadsskyddet, måste du först registrera din hemvist eller lögheimili till Island. Då också ansöka om att bli registrerad i det isländska sjukförsäkringssystemet tryggingaskrá.
När detta är gjort är du sjukförsäkrad retroaktivt från den dag som du registrerade din hemvist på Island. Skulle du råka ut för en olycka eller behöver uppsöka sjukvård innan din isländska sjukförsäkring börjat gälla kan du visa upp ditt blåa sjukförsäkringskort (EU-kortet) tillsammans med din legitimation.
EU-kortet ger europeiska medborgare rätt till sjukvård i annat EES-land eller Schweiz, du kan beställa hem ditt EU-kort här. Se till att du är ute i god tid så att du hinner motta ditt EU-kort innan du lämnar Sverige för ditt nya äventyr på Island.