Jobba på Kreta

Lediga Jobb på Kreta

Jobba på Kreta

Kreta är otroligt vackert och en svensk favorit när det gäller turism. Detta har resulterat i att en del vill stanna kvar och göra semester till vardag genom att bo och jobba på Kreta. Kreta lockar med vacker natur, sol och bad och en stressfri inställning till livet i allmänhet.

Lönerna är mycket lägre på Kreta än i Sverige men det är även levnadskostnaderna. Sverige och Grekland har ett dubbelbeskattningsavtal, vilket innebär att man inte behöver skatta dubbelt om man flyttar till Grekland. Inom några yrken gäller vissa regler och villkor, som inom polisen, domstolen och andra yrken som kräver legitimation, som bland annat läkare. Greklands stora eurokris har ökat arbetslösheten i landet men det är skillnad mellan den inhemska jobbmarknaden och de jobb som finns för utlänningar och expats. Man kan som svensk hitta jobb inom turistsektorn på bland annat hotell, bar och restaurang. Vill man tjäna lite mer, inte har tidigare erfarenhet och inte känner sig bekväm med flera olika språk är callcenter ett mycket bra alternativ. Det finns flera telemarketingföretag i Grekland som inriktar sig på telefonförsäljning och kundtjänst. Ofta kan man även söka tjänster inom IT, HR och andra avdelningar.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Kreta

Ska man jobba på Kreta i ett år eller längre ska man kontakta Skatteverket och Försäkringskassan och anmäla flytt till utlandet. Man behöver inte göra det på en gång utan efter att man testat i någon månad och vet att man kommer stanna så länge. Under den perioden och innan man registrerat sig i Grekland är det viktigt att ha införskaffat sig ett EU-kort hos Försäkringskassan så att man kan få tillgång till gratis sjukvård i utlandet.

Då Grekland är med i EU behöver svenskar inget visum eller arbetstillstånd för att jobba på Kreta. Om du planerar att stanna länge, i mer än 90 dagar, kommer du att behöva registrera dig hos den lokala polismyndigheten. Vanligtvis hjälper din arbetsgivare dig med detta.

För dig som jobbar på Kreta är sjukvård i landet gratis. Standarden är inte lika hög som i Sverige och det kan förekomma långa köer. Vill man välja läkare, inte vänta i kö och annat är det bra att även ha en privat sjukförsäkring.

Det nationella hälso- och sjukvårdssystemet, ESY,  har ett nätverk av offentliga vårdcentraler och sjukhus, samt privata som staten har avtal med, vilka kallas EOPYY, för primärvård, vård på sjukhus och öppenvård. Väljer man att gå till en privatklinik med avtal med staten måste man betala en självrisk på ungefär 30% av kostnaderna. Även tandvård ingår i det nationella systemet men där ingår inga privata tandläkare med EOPYY-avtal, utan endast vårdenheter som ingår i det nationella nätverket för primärvård, så kallad PEDY. Inom privatvården utan EOPYY-avtal får man stå för hela kostnaden själv.

Använd söktjänsten Health Atlas för att hitta den PEDY-enhet som är närmast dig.

Bo på Kreta

Det är någorlunda enkelt att hitta en hyreslägenhet på Kreta. Det finns många privata aktörer och du kan leta på hemsidor som Cretandevelopments och Crete Island. Att betala en till två månaders deposition i samband med inflytt eller påskrivande av kontrakt är helt normalt. Det är viktigt att inte betala något i förväg innan du har inspekterat lägenheten och du har träffat hyresvärden och skrivit på kontrakt. Att leta boende kan kännas tufft men ofta får man tips av andra som valt att bo och jobba på Kreta och de kanske till och med letar efter en roomie.

Bo och jobba på Kreta

Allmän fakta

Kreta är Greklands största ö och en av landets tretton regioner. Med sina 25 mil i längd och två till sju mil i bredd är Kreta Medelhavets femte största ö. Här är mycket solsäkert och behagligt och man kan bada från april till november. Bortsett från i bergen blir temperaturen sällan lägre än 10 grader på vintern. På Kreta finns fyra stora bergskedjor: Lefka Ori som även brukat bli kallade de Vita bergen, Psiloritisbergen som har smeknamnet Idabergen, Lasithibergen och Sitiabergen.

Det största språket på ön och i landet är nygrekiska men de allra flesta talar engelska och man klarar sig bra på det. Det kan förekomma i mindre byar att de äldre inte talar engelska. En person från Kreta är en kretensare.

Grekland har varit igenom stora ekonomiska kriser och har sedan 2015 kapitalkontroller. Det innebär att det finns begränsningar på utlandsbetalningar och att medborgare inte får ta ut hur mycket pengar de vill från bankomater. Oavsett behöver man kontanter för att klara sig i Grekland. Du kan ofta betala med kort, men inte överallt och det är inte alltid uppskattat.

Kretas bussnät är väl utbyggt men alla linjer går inte så frekvent. På Cretetravel kan man se priser, rutter och tidtabeller. Att hyra bil, motorcykel eller moped när du ska jobba på Kreta, om du ska på utflykt eller vara iväg över en helg, är att rekommendera. Detta då det är billigt och praktiskt.

Historia

Något du kommer kunna ta del av när du ska bo och jobba på Kreta är historia. Kretas historia är otroligt lång och krokig och ön har tillhört många kulturer och legat under bland annat romerskt, bysantinskt, arabiskt, venetiansk och turkiskt styre. På 6000-talet f.v.t kom de första människorna till Kreta. Troligen från Mindre Asien eller Afrika. De stora palatsen vid Knossos, Faistos och Malia byggdes från 1900 f.v.t av minoer. Och mellan 1625 och 1375 f.v.t dominerade den minoiska kulturen över haven kring Kreta. Dorerna från Balkan överföll Kreta 1100 f.v.t och vann ön. Vilket blev det definitiva slutet för den minoiska civilisationen.

Efter att romarna vid 100-talet f.v.t erövrat större delen av Grekland invaderade de slutligen Kreta 69 f.v.t. När Romarriket blev delat år 395 blev Kreta en del i det östromerska riket som hade sitt styre i Konstantinopel, nuvarande Istanbul. Efter Romarrikets fall blev situationen kaotisk kring Medelhavet och år 824 erövrades Kreta av arabiska pirater.

Det Bysantinska riket erövrade år 921 ön och det resulterade i att ett visst välstånd återvände. Konstantinopel, som var navet i Bysantinska riket, blev attackerat 1204 och riket föll. Som resultat såldes Kreta till Venedig. Under denna period var skatterna höga, och ön exploateras vilket resulterade i ett stort antal uppror. Osmanska riket erövrade Kreta från Venedig 1645. Staden Heraklion var belägrad i 21 år innan de slutligen gav upp. Följande 200 år var Kreta under turkiskt styre och befolkningen var fortfarande hårt beskattade, tills det grekiska frihetskriget 1821.

År 1832, efter frihetskriget, blev Grekland en självständig stat medan Kreta styrdes av Egypten, tills landet lämnade tillbaka ön till turkarna. Kreta blev med hjälp från andra länder självständigt 1898. Majoriteten av Kretas befolkning ville tillhöra Grekland och de bildade en union 1913.

Samtidshistoria

Grekland har deltagit i både första och andra världskriget. Under första var landet neutralt till en början men anslöt senare de allierade. Kreta blev indraget under andra världskriget 1941 då tyska trupper invaderade ön i det som kallas Slaget om Kreta. Tyskarna hade nyligen ockuperat det grekiska fastlandet efter att Grekland bjudit motstånd mot italienska trupper sedan 1940. Ockupationen varade fram till -45 och var full av upprorsförsök från kretensarna och våldsamma svar från ockupanterna i form av nedbränning av hela byar. Idag finns det massvis av minnesmärken och museer som du kan besöka när du ska bo och jobba på Kreta. Det går båtturer längs Kretas norra kust för att se nedskjutna krigsflygplan.

Mellan 1967 till 1974 styrde en militärdiktatur landet och Grekland var internationellt isolerat. Det kan ses som kulmen av en 30 år lång nationell splittring. Befolkningen hade varit oense under andra världskriget om vilket parti landet borde ta, vilket sedan följdes av ett inbördeskrig från 1946 till 1949. Under diktaturen upphävdes både tanke- och pressfrihet, militärdomstolar inrättades och politiska partier förbjöds. Det var otroligt vanligt med brott mot mänskliga rättigheter. Efter att militärjuntan stått bakom en misslyckad statskupp på Cypern ockuperade Turkiet norra delen av Kreta och diktaturen föll 1974. Slutligen kallades regeringen som varit i exil hem och det blev åter demokrati.

Hitta på

Det finns otroligt mycket att utforska för dig som ska jobba på Kreta. Allt från turkosblått vatten och badsäsong fram till oktober till raviner och grottor samt katedraler, moskéer och små destillerier för tillverkning av raki. Dessa destillerier finns överallt på ön och heter Kazanis. Maten är utsökt och välkänd just på grund av detta. Missa inte tzatsiki, gyros, fetaost, oliver och mycket, mycket mer. I inlandet hittar du små byar på höga branter, slingrande vägar och djupa dalar. Om man vågar är det fantastiskt att hyra en bil och köra runt här.  

Passa på att dyka när du är här, och kanske skaffa dykcertifikat. Crete Diver’s Club har både strand- och båtdyk på över 30 platser på ön och på vissa ställen även nattdyk.

På Kreta kan du vandra genom Europas längsta ravin, Samariaravinen. Det är 18 kilometer att vandra och det tar mellan fem till åtta timmar. Glöm inte att ta med mat medan vatten ska finnas i kranar längs vägen. Starten går vid samhället Omalos och slutar vid stranden i Agia Roumeli. En annan, inte lika turisttät ravin, är ravinen Aradena. Mitt i ravinen kan man otroligt nog hitta en taverna vid namn Livaniana. Vandringen utgår från byn Loutro som ligger på sydvästkusten och slutar vid vackra Marmara Beach. För att ta sig tillbaka till Loutro följer man vandringsleden E4an, vilket också är en vacker upplevelse.

Stränder på Kreta

På Kretas sydkust finns det branta klippor och gömda stränder att besöka när du ska jobba på Kreta. En liten by Matala gömmer en strand med grottor i bergen där hippies, enligt ryktet bland andra Janis Joplin och Bob Dylan, brukade bo i på 70-talet. Här finns aktiviteter, höga vågor och vackra vyer. Platsen är väl värd ett besök och det finns gott om tavernor och campingplatser. En annan vacker strand på sydkusten är Red Beach, Kokkini Ammos, med sitt blågröna vatten. Lite högre upp ligger Kommos, en sju kilometer lång strand där man hittar både havssköldpaddor och minoisk utgrävning. Så långt sydväst man kan komma ligger Elafonissi, en blågrön lagun med vit sand omringad av berg. Längre österut hittar man den långgrunda stranden Frangokastello med kristallklart vatten och en venetiansk borg från 1300-talet.

Så långt västerut man kan komma längs nordkusten hittar man den flera kilometer långa stranden Falassarna, med sitt klara vatten och antika ruiner av en tvåtusenårig hamnstad. Högre norrut på samma sida av ön hittar man halvön Gram­vousa där man kan vandra till Tiganibukten och lagun­stranden Balos. Sträckan är cirka två kilometer och består av stig och trappor.

Kort om några städer på Kreta

Heraklion är Kretas huvudstad och öns största stad som du bara måste besöka när du ska jobba på Kreta. Staden är full av liv och rörelse och längs marknadsgatan Agora hittar du färska råvaror och kryddor. Hamnen har massvis av färjor till öarna i Egeiska havet, grekiska fastlandet och andra hamnar på ön. Några kilometer utanför ligger ruinerna av palatset Knossos som var den minoiska kulturens högborg, och lika gamla som pyramiderna.

Kretas näst största stad är Chaina. Här kan man strosa runt i vackra gamla stan och både bada och festa. Längs hamnpromenaden kan det förekomma turistfällor så leta efter de bästa restaurangerna inne i gränderna. Här hittar du spännande marknader med allt från kryddor till tyger och knivar, Janisjarmoskén och museum.

Platanias och Agia Marina är de mest turisttäta orterna på Kreta. Här finns gott om restauranger, barer och klubbar. Många beach clubs har fest både dag- och kvällstid och det finns långa fina sandstränder.

Rethymnon är Kretas tredje största stad och erbjuder både fest och stadspuls samt lungt stros i mysiga kvarter och en härlig milslång strand. Staden känns fortfarande genuin och inte alltför turistig med sin välbevarade gamla innerstad med smala gränder och gamla arkitektur samt den gamla venetianska hamnen som är fylld med fiskebåtar och restauranger.

Den vackra, gemytliga hamnstaden Agios Nikolaos har kallats för Kretas hjärta. Här hittar du ljuvliga stränder, charmiga gator och otroligt bra restauranger. Inte långt från staden ligger ön Spinalonga som ibland kallas The Island of the Dead. Hit forslades leprasjuka och begravdes fram till 1953 och sedan dess har ön varit obebodd.

Vanliga frågor

Hur är det att jobba på Kreta?

-Kreta är ett fantastiskt ställe att jobba på. Med sina 300 soldagar om året och fantastiska stränder och natur kan du njuta av ön året om. Då Grekland är med i EU behöver svenskar inget visum eller arbetstillstånd för att bo och jobba på Kreta. Det finns många internationella företag på Kreta, så för dig som ska jobba på Kreta är det lätt att knyta kontakter med människor från hela världen. Att jobba på Kreta är en upplevelse du kommer ha med dig hela livet. Förutom de fantastiska stränderna och det kristallklara vattnet så finns det även många sevärdheter och otroliga historiska byggnader att besöka. Befolkningen är välkomnande och hjälpsamma så det är lätt att känna sig som hemma. 

Vad kan man jobba med i Grekland?

Det finns många jobb inom restaurang, bar och turism i Grekland och på Kreta. Andra jobb som är vanliga i Grekland är inom telemarketing eller kundservice och teknisk support. Många stora företag outsourcar dessa delar till callcenters  i Grekland och på Kreta. Vilket betyder att du enkelt kan få ett jobb inom detta och således arbeta på svenska mot den svenska marknaden även i Grekland. 

Vad är en normal lön i Grekland?

Den genomsnittliga årslönen i Grekland är cirka 16 200 €. En lön som du klarar dig bra på i Grekland. Många företag i Grekland och på Kreta erbjuder även bonussystem utöver grundlönen så du som jobbar på Kreta har möjlighet att tjäna lite extra pengar varje månad. Förutom grundlön och bonus har vissa företag även andra förmåner såsom transporttillägg, företagsboende med mera. 

Vart bor man bäst på Kreta?

De bästa områdena att bo i på Kreta varierar givetvis efter tycke och smak. Några av favoriterna är Chania som är den näst största staden på Kreta som erbjuder storstadsliv, nära till flygplatsen och ett stort utbud av barer och restauranger. Heraklion är huvudstaden på Kreta och även Grekland fjärde största stad, här hittar du många sevärdheter och en fantastisk hamn. Agia Marina är en familjevänlig turistort med ungefär 1 500 invånare på Kretas nordvästra kust, mindre än en mil från Chania. Vill du nästintill bo på stranden är Platanias på öns nordvästra kust, strax utanför Chania, att rekommendera. 

Vad kostar det att bo på Kreta?

Det är billigare att bo på Kreta än i Sverige. Dock finns det även inhemska prisskillnader i Grekland. Regioner med stor egen produktion, som exempelvis Kreta, har lägre priser än andra grekiska öar. Även om turismen och den höga levnadsstandarden på Kreta drar upp priserna i turistområdena. Priserna varierar givetvis beroende på område och vad för typ av boende du vill hyra. Men du kan hyra en mindre lägenhet för cirka 300€-450€/månad. För dig som ska jobba på Kreta kan det vara bra att kika vad dig arbetsgivare kan hjälpa till med då många företag erbjuder boende i företagslägenhet åt sina anställda. 

Jobba på Kreta