Jobba på Kreta
Kreta är otroligt vackert och en svensk favorit när det gäller turism. Detta har resulterat i att en del vill stanna kvar och göra semester till vardag genom att bo och jobba på Kreta. Kreta lockar med vacker natur, sol och bad och en stressfri inställning till livet i allmänhet.
Lönerna är mycket lägre på Kreta än i Sverige men det är även levnadskostnaderna. Sverige och Grekland har ett dubbelbeskattningsavtal, vilket innebär att man inte behöver skatta dubbelt om man flyttar till Grekland. Inom några yrken gäller vissa regler och villkor, som inom polisen, domstolen och andra yrken som kräver legitimation, som bland annat läkare. Greklands stora eurokris har ökat arbetslösheten i landet men det är skillnad mellan den inhemska jobbmarknaden och de jobb som finns för utlänningar och expats. Man kan som svensk hitta jobb inom turistsektorn på bland annat hotell, bar och restaurang. Vill man tjäna lite mer, inte har tidigare erfarenhet och inte känner sig bekväm med flera olika språk är callcenter ett mycket bra alternativ. Det finns flera telemarketingföretag i Grekland som inriktar sig på telefonförsäljning och kundtjänst. Ofta kan man även söka tjänster inom IT, HR och andra avdelningar.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Flytta till Kreta
Ska man jobba på Kreta i ett år eller längre ska man kontakta Skatteverket och Försäkringskassan och anmäla flytt till utlandet. Man behöver inte göra det på en gång utan efter att man testat i någon månad och vet att man kommer stanna så länge. Under den perioden och innan man registrerat sig i Grekland är det viktigt att ha införskaffat sig ett EU-kort hos Försäkringskassan så att man kan få tillgång till gratis sjukvård i utlandet.
Då Grekland är med i EU behöver svenskar inget visum eller arbetstillstånd för att jobba på Kreta. Om du planerar att stanna länge, i mer än 90 dagar, kommer du att behöva registrera dig hos den lokala polismyndigheten. Vanligtvis hjälper din arbetsgivare dig med detta.
För dig som jobbar på Kreta är sjukvård i landet gratis. Standarden är inte lika hög som i Sverige och det kan förekomma långa köer. Vill man välja läkare, inte vänta i kö och annat är det bra att även ha en privat sjukförsäkring.
Det nationella hälso- och sjukvårdssystemet, ESY, har ett nätverk av offentliga vårdcentraler och sjukhus, samt privata som staten har avtal med, vilka kallas EOPYY, för primärvård, vård på sjukhus och öppenvård. Väljer man att gå till en privatklinik med avtal med staten måste man betala en självrisk på ungefär 30% av kostnaderna. Även tandvård ingår i det nationella systemet men där ingår inga privata tandläkare med EOPYY-avtal, utan endast vårdenheter som ingår i det nationella nätverket för primärvård, så kallad PEDY. Inom privatvården utan EOPYY-avtal får man stå för hela kostnaden själv.
Använd söktjänsten Health Atlas för att hitta den PEDY-enhet som är närmast dig.
Bo på Kreta
Det är någorlunda enkelt att hitta en hyreslägenhet på Kreta. Det finns många privata aktörer och du kan leta på hemsidor som Cretandevelopments och Crete Island. Att betala en till två månaders deposition i samband med inflytt eller påskrivande av kontrakt är helt normalt. Det är viktigt att inte betala något i förväg innan du har inspekterat lägenheten och du har träffat hyresvärden och skrivit på kontrakt. Att leta boende kan kännas tufft men ofta får man tips av andra som valt att bo och jobba på Kreta och de kanske till och med letar efter en roomie.