Flytta utomlands

Flytta utomlands

Har du fått ett jobberbjudande utomlands, ska studera utomlands eller har träffat kärleken på andra sidan jorden eller helt enkelt bara är sugen på att upptäcka världen utanför Sveriges gränser? Drömmen om att flytta utomlands finns hos många och hos oss hittar du alla svar på de frågor du kan tänkas ha.
Att flytta utomlands är ett stort beslut vare sig det gäller för några månader eller flera år. Men det är även ett beslut du sent kommer ångra.

Det finns många funderingar inför en eventuell flytt utomlands. Likt hur mycket startkapital man behöver, vilka dokument och registreringar förväntas av en, behöver man kunna språket i det landet man ska flytta till eller så enkelt som hur man gör med boende och jobb. Frågorna är många när man ska flytta utomlands och det gäller att vara förberedd.

Förberedelser när man ska flytta utomlands

Förberedelserna när du ska flytta utomlands varierar beroende på destination och på hur länge du ska stanna i ditt nya land.
Som svensk medborgare behöver du till exempel inte ansöka om något visum eller uppehållstillstånd om landet du ska flytta till är medlemmar i EU/EES. Stannar du dock längre än tre månader i detta EU/EES-land behöver du registrera dig som boende i landet. Det gör du enkelt hos de lokala myndigheterna i den staden du valt att flytta utomlands till. Se våra artiklar om vad som gäller i just ditt nya land här!

Ska du däremot flytta utomlands utanför EU kräver flytten mer förberedelser vad det gäller byråkrati. Här behöver man oftast ansöka om visum eller uppehållstillstånd. Ta reda på vad som gäller på just din destination så du kan ordna med de dokument som du kommer behöva redan innan avresa. Du kan alltid kontakta landets ambassad för att få mer kunskap i vad som gäller.

Skatteverket

Om du ska flytta utomlands och vistelsen blir längre än ett år ska du kontakta svenska skatteverket och registrera din flytt utomlands. Detta gör du enkelt här. Kom också ihåg att folkbokföra dig i den nya landet.

Ska du flytta utomlands men inom Norden ska du även göra en så kallad inflyttningsanmälan i det andra nordiska landet.

När du fyllt i din flyttanmälan till Skatteverket kommer de registrerar den nya adress du angivit samt skicka vidare informationen till kommun, landsting och andra väsentliga myndigheter som exempelvis försäkringsbolag och banker så att även dessa uppdateras.
Kom ihåg att även meddela nära och kära samt företag och organisationer så de får information om din nya adress när du ska flytta utomlands. Även fast du registrerat dig som utflyttad i Sverige behåller du givetvis fortfarande ditt svenska medborgarskap samt personnummer och du kan enkelt skriva in dig i landet igen.

Skatt

När man ska flytta utomlands kan vart man ska betala skatt skifta. Det beror på liknande sätt här på vilket land i världen du valt att flytta till samt under hur lång tidsperiod du kommer vara borta. Det finns många svenska företag stationerade utomlands och på dessa jobb kan det vara att man i början betalar skatt i Sverige trots att man bor utomlands. Andra jobb vill att man skattar i det landet man bor i. Det beror helt enkelt på arbetsgivare samt omständigheterna kring din flytt.

Är du osäker på vad som gäller i just ditt fall kan du alltid höra av dig till skatteverket när du ska flytta utomlands. De kommer kunna ge en bedömning på huruvida du är antingen obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige. Är du obegränsat skattskyldig innebär det att du skattar i Sverige på alla dina inkomster, både inom Sverige men även utomlands. Är du begränsat skattskyldig skattar du bara på de inkomster du tjänar inom Sverige.

Försäkringskassan

Ska du flytta utomlands och stanna i det nya landet längre än ett år måste du registrera din flytt utomlands till Försäkringskassan. Detta gör du enkelt på försäkringskassans hemsida. Anledningen är att man inte kan vara försäkrad och få ersättning i två länder samtidigt. Flyttar du däremot inom EU/EES kan du alltid använda dig av ditt blå EU-kort (Det europeiska sjukförsäkringskortet). Detta ger dig rätt till gratis vård i det EU-land du befinner dig i. Du beställer smidigt hem ditt EU-kort här. Kom ihåg att alltid kolla upp vad för försäkringar som du behöver teckna samt vad som ingår för just dig i ditt nya land . Eftersom att detta varierar från land och situation.

Boende när man ska flytta utomlands

När du ska flytta utomlands är ett boende A och O. Då flytten kommer innebära många nya intryck och anpassningar är det viktigt att ha ett stabilt och bra hem som grund.
Vad för typ av boende som passar dig bäst bestämmer du helt själv. Typer av boenden och boendekostnader skiftar beroende på land och stad. I regel är hyrorna en aning dyrare ju närmare centrum du söker dig. Många föredrar därför att hitta ett boende lite utanför centrum men med goda kommunikationer när det kommer till kollektivtrafik. Då tar du dig enkelt in till centrum med buss, spårvagn eller tåg medan din hyra blir betydligt billigare.

På många ställen runt om i världen prefererar flera att bo i kollektiv när de ska flytta utomlands. Fördelar med att bo i kollektiv är att man delar på hyra samt räkningar såsom el och vatten. Men utöver att du på detta vis håller nere på boendekostnaderna så är det mycket uppskattat att bo i just kollektiv då men genom denna typ av boende lär känna nya spännande människor från olika delar av världen.

Hitta boende

För att hitta ett boende när du ska flytta utomlands kan du använda dig av lite olika strategier. Du kan använda dig av olika webbplatser eller sociala medier. Facebook är en guldgruva när det kommer till att få tips och råd i olika grupper specificerade för just den staden du ska flytta till.
Du kan också gå direkt via en mäklare. Mäklaren hjälper dig att hitta just det boendet som du vill ha. Dock får man vara beredd på att mäklaren tar ut en typ av “Agency fee”. Kolla upp vad som gäller dit just du ska flytta utomlands.

Det kan även vara bra att man i förväg har bestämt sig för om man vill ha ett möblerat eller omöblerat boende. Samt kolla upp om el och vatten ingår i hyran eller om det tillkommer bredvid. Väljer du ett omöblerat boende när du ska flytta utomlands kan du alltid kika runt på olika köp- och säljsidor och hitta möbler av god kvalitet till bra priser.

Kom ihåg att de flesta tar ut en deposition, vare sig du ska hyra ett eget boende eller ett rum. Vanligtvis brukar depositionen ligga på runt två månadshyror. Ska du flytta utomlands för att jobba kan det vara fördelaktigt att kika med din arbetsgivare vad som gäller på just ditt företag. Många arbetsgivare hjälper nämligen till med boende för sina anställda.

När man ska flytta utomlands kan det kännas skönt att ha sitt boende färdigt innan själva flytten bär av. Men det är att rekommendera att hitta ett tillfälligt boende i början, till exempel på ett hotell eller hostel, så att man i lugn och ro kan gå på visningar och vara säker på att man inte köper grisen i säcken.

Jobb utomlands

Om du inte redan fått ett jobb och det är anledningen till att du ska flytta utomlands finns det goda möjligheter att söka jobb utomlands.
Många stora svenska företag har valt att stationera sina kontor utomlands i många delar av världen. Så vill du flytta utomlands men fortfarande jobba mot den svenska marknaden finns det möjlighet till detta. Ett av de vanligaste typerna av sådana jobba är kundtjänstjobb. Lär mer om detta i vår guide om kundtjänstjobb utomlands här.

Det är inte bara svenska företag som valt att ha sina kontor i andra länder, många internationella företag har gått tillväga på samma sätt. När du ska flytta utomlands kommer du märka att svenskar är generellt eftertraktade även på den internationella marknaden. Då vi har ett gott rykte om att besitta goda engelskakunskaper samt ha en hög arbetsmoral. Jobbar du mot den internationella marknaden öppnas det ständigt nya dörrar för en karriär bortom Sveriges gränser och du har möjlighet att knyta kontakter på ett bredare perspektiv.

Beroende på vad för land du ska flytta utomlands till så är det olika marknader som är mer efterfrågade än andra. Flyttar du till exempel till en turiststad är jobb inom turism oftast mycket enkelt att hitta. Kolla upp vad som är eftertraktat just dit du ska flytta. Många jobb erbjuder även distansjobb vilket betyder att du inte heller måste befinna sig i samma stad som själva kontoret ligger i. Det finns många fördelar med att jobba hemifrån och du kan läsa mer om dessa här.

Vare sig du ska flytta utomlands en kortare period för att utforska världen eller för att stanna mer permanent så kommer du hitta jobbet för just dig. Här kan du se alla våra jobb utomlands!

När du flyttar utomlands

Språket

En av de största frågorna folk ställer sig inför att flytta utomlands är Måste jag kunna språket i det landet jag flyttar till? Vi skulle i regel säga att svaret på frågan är Nej, du måste inte kunna språket som talas i det landet du ska flytta till. Anledningen är att de flesta länder i världen nuförtiden talar god engelska. Även om den inte är flytande kan man göra sig förstådd på engelska nästan överallt i världen. Du behöver heller inte kunna språket för att få ett jobb då det idag finns så många olika jobbalternativ samt internationella företag stationerade världen över.

Ska du dessutom flytta utomlands men till ett av våra grannländer i Norden kan du även komma långt på svenska språket. Eftersom de nordiska länderna har lätt att förstå varandras språk.

Däremot, vilket land du än väljer att flytta utomlands till, så skulle vi rekommendera att man i alla fall lär sig grundkunskaperna i det språket som de talar i landet. Dels för din egen del då att lära sig ett nytt språk öppnar upp möjligheter både privat men också på ett jobbmässigt plan. För att inte tala om att det med säkerhet kommer vara mycket uppskattat av lokalborna att du lagt ner engagemang och tid på att ta seden dit du kommer.

Lära sig det nya språket

Det finns många sätt att gå tillväga på för att anamma det nya språket när du ska flytta utomlands. Ett sätt är att ladda ner en språk-app som till exempel appen Duolingo. Genom att använda en sådan app lär man sig mer än vad man tror.

Du kan också kolla om det finns några språkkurser i staden du väljer att flytta utomlands till. Eller varför inte slå två flugor i en smäll och lära dig ett nytt språk samtidigt som du skaffar nya vänner genom att gå på en arrangerad meet up. Du hittar lätt sådana erbjudanden på Facebook och du kan även erbjuda dig att lära någon svenska i utbyte mot att de i sin tur lär dig sitt språk.

Ett annat tips är att ge dig ut och träffa människor som inte pratar svenska eller engelska. Det är lätt att när man ska flytta utomlands hamna i en kompiskrets där alla pratar samma språk. Se då till att även umgås med lokalbor så att du mer eller mindre tvingas prata det nya språket. Det kan kännas lite läskigt i början men är helt klart det bästa sättet att lära sig ett nytt språk på. Du kommer inte ångra dig.

Bra att tänka på

När man ska flytta utomlands kan det vara svårt att avgöra hur mycket av sina personliga ägodelar man ska packa med sig. Ett tips är att inte packa med varenda kaffekopp och grytunderlägg. Gör flytten så enkel för dig som möjligt.

Ska du flytta utomlands en kortare tid kan du förvara dina saker i till exempel ett förråd eller hos någon du känner. Ska du vara borta längre och inte vet om du kommer återkomma kan det vara bra att sälja eller skänka bort saker du inte behöver packa med. Det finns affärer även i ditt nya land där du kan införskaffa det du behöver.

Har du en lägenhet i Sverige kan det vara bra att förbereda det som behövs för att hyra ut din bostad när du ska flytta utomlands. Kolla med bostadsrättsförening vad som gäller för just dig. Kom även ihåg att det kan vara en aning krångligt att hålla stenkoll på din nya hyresgäst på distans så lägg ner tid på att hitta någon du litar på.

Kolla upp hur du ska transportera dina ägodelar när du ska flytta utomlands. Är det via bil, tåg, flyg eller en flyttfirma? Är det utanför EU måste du också kolla upp vad för tull-avgifter som tillkommer. Inom EU är du fri från tull och andra skatter som kan tillkomma.

Glöm inte att kolla upp giltighetstiden på viktiga dokument såsom pass, körkort, EU-kort och bankkort när du ska flytta utomlands. Det är betydligt knepigare att förnya dessa från utlandet så passa på att göra det innan flytten bär av. Kom även ihåg att säga upp eventuella försäkringar du har i Sverige om flytten skulle vara långvarig.

Hemlängtan

Att flytta utomlands till ett land där man inte känner någon och där de flesta talar ett helt annat språk mot vad du gör kan kännas läskigt. Ta bort lite av denna känslan och passa på att gå med i Facebookgrupper som är till för andra utlandssvenskar, exempel ”Svenskar i Barcelona” eller “Svenskar i New York”. Där kan du få tips och lära känna svenskar som gått igenom samma resa som du är påväg att göra. I dessa grupper brukar man även arrangera event tillsammans som till exempel att man möts upp för att fira olika svenska traditioner. Skulle hemlängtan bli påtaglig när du väl flyttat? Åk till närmaste IKEA, som finns i nästan alla städer världen över, och avnjut en tallrik med svenska köttbullar, brunsås och lingonsylt.

Flytta utomlands med barn

Att flytta utomlands med dina barn är något som kommer att vara ett stort äventyr för hela familjen. Men en flytt utomlands med barnen kräver givetvis en del förberedelser. Se först och främst till att involvera barnen så mycket som möjligt både i beslutet och i de förberedelserna som kommer att göras. På så sätt kommer inte flytten utomlands att bli en lika stor chock för barnen. Beroende på barnens ålder kan flytten från Sverige medföra blandade känslor. Är barnen redan i skolålder kommer de att lämna tryggheten i skolan samt kompisarna. Det är viktigt att barnen är införstådda med detta och att nya utmaningar kommer att uppstå i nya landet. Dels med ett nytt språk, nya kulturer, vänner och skolgång.

Att tänka på

Innan du ska flytta utomlands är det bra att kolla upp potentiella skolor till barnen samt hur det ser ut med uppstart och ansökningsdatum. Det är fördelaktigt för barnen om skolstarten i det nya landet inte infaller mitt i en termin, vilket kan göra det svårt för barnen att anpassa sig vilket leder till en sämre start. Ta även reda på vilka förkunskaper barnen behöver ha och vilka möjligheter det finns för barnen att lära sig det nya språket genom skolan. Ju yngre barnet är desto snabbare kommer de att lära sig det nya språket om de är omgivna av det.

Ett äldre barn kan behöva mer hjälp och stöttning. För att övergången till den nya skolan och läroplanen ska bli så smidig som möjligt kan det också vara bra att ta hjälp av läxhjälp eller en privatlärare till barnen så de inte hamnar efter till en början. Då barnen kommer att ha mycket på sin tallrik som det är med nya intryck och alla förändringar en flytt utomlands innebär. En annan bra grej när ni ska flytta utomlands är att besöka den nya skolan tillsammans med barnen så att de får en chans att träffa sina nya lärare och eleverna på skolan innan start. Detta kan göra att det hela blir mer avdramatiserat.

Flyttanmälan

När du ska flytta utomlands med barnen måste en flyttanmälan göras både för dig själv och dina barn. Samtliga i familjen måste göra en anmälan om att ni flyttar till Försäkringskassan. Är barnet 16 år eller äldre kan de själva sköta flyttanmälan dock måste samtliga vårdnadshavare skriva under flyttanmälan i de fallen då barnet är under 18 år.

Du kan lämna uppgifter i din egen flyttanmälan om de barn som du är vårdnadshavare för. Ska båda vårdnadshavare flytta utomlands med barnen skriver ni båda med detta i respektive flyttanmälan. Är det endast en av er som ska flytta behöver den andra styrka detta i blanketten.

En flytt utomlands med dina barn är något som kommer gynna er alla. Genom att få uppleva andra kulturer kommer det inte bara sätta en enorm prägel på deras karaktär de kommer också utvecklas som individ på ett sätt de kommer har nytta av resten av sitt liv. Låt inte tanken på att flytta utomlands med barn skrämma dig. Barnet kommer med säkerhet ha lättare för att acklimatisera sig än vad du kommer ha.
Att flytta utomlands med sina barn är ett äventyr och en utvecklingsmöjlighet få förunnat.

Flytta utomlands