Jobba hemifrån

Jobba hemifrån 

Vill du, precis som många andra, byta ut arbetsplatsen på ett kontorsjobb till en lugn och harmonisk arbetsplats på hemmaplan? Slippa lägga tid på att ta sig till och från jobbet varje dag och få mer tid över till annat? Då är ett distansjobb där du kan jobba hemifrån något för dig. 

Fler och fler arbetsgivare har tagit steget till att rigga hemmakontor till deras anställda och flyttat sina anställnings- och onboardningprocesser till digitala plattformar via nätet. 

Den sedvanliga rekryteringsprocessen har således blivit ersatt av en virtuell version.
Den inledande fasen av rekryteringsprocessen såsom granskande av CV, personligt brev och referenser är fortfarande densamma. Men när det kommer till den personliga intervjun är detta en process som många företag som erbjuder distansjobb tar online istället. Med ny teknik och nya program är det enkelt för många HR-avdelningar att sköta detta digitalt.

Sådana typer av plattformar har funnits länge. Men det är främst på senare dagar allt fler arbetsgivare börjat använda sig utav just detta moderniserade typ av tillvägagångssätt.

Givetvis varierar det från företag till företag. Många vill att man fortfarande tar sig in för ett möte ansikte mot ansikte innan man påbörjar sitt distansjobb för att jobba hemifrån.

Hur själva onboardingprocessen ser ut varierar också.
Onboarding är ett systematiserat arbetssätt som innefattar introduktionen för de nyanställda. Processen inkluderar allt från att skriva på kontrakt, fylla i dokument och tillhandahålla den utrustning som den anställde behöver för att kunna jobba hemifrån på sitt distansjobb. Till exempel datorer, headset, telefon, skrivbord etc. Till utbildning av själva systemen och tjänsten samt givetvis lära känna alla kollegor.

Vissa som erbjuder distansjobb sköter fortfarande denna första introduktion på plats medan andra gör det online. Vilket tillvägagångssätt just din arbetsgivare använder sig kan du alltid fråga om. 

Fördelar med att jobba hemifrån

Det finns flera fördelar med att jobba på distans och därmed jobba hemifrån. En av de största fördelar med att jobba hemifrån är att produktivitet ökar.

Istället för att jobba på till exempel ett kontor där miljön kan vara bullrig med andra människor runt omkring som stör ditt fokus och då lätt bli ett störningsmoment. Kan du istället jobba på distans i en lugn och trygg miljö och fokusera helhjärtat på dina arbetsuppgifter. Många upplever denna isolering som ett sätt att uppnå högre koncentration men också mindre stress och avskildhet. 

Studier har visat på att de som jobbar med ett distansjobb och därmed jobbar hemifrån inte bara har ökat den genomsnittliga produktiviteten hos individen. Utan att man även tagit ut färre sjukdagar. Man tror att en bidragande faktor kan vara att man har en bekvämare arbetsmiljö och då inte stressar lika mycket när man jobbar hemifrån men också att man inte befinner sig på en plats där sjukdomar lätt kan spridas mellan kollegor. 

Förutom färre sjukdagar och mindre stress upplever de som har ett distansjobb att de får mer tid över till annat. Man behöver inte längre lägga onödig tid på att ta sig fram och tillbaka från jobbet. Vilket leder till att när du väl slutar för dagen så är du redan hemma.

Du är heller inte lika utmattad efter en arbetsdag vilket resulterar i att du har mer energi till annat. Man får helt enkelt ut mer av sin fritid.

Du behöver heller inte bo mitt i stan för att ha nära till jobbet utan du kan bo precis vart som helst och därmed bo på en plats med billigare hyra eller närmare till naturen. 

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Bra att tänka på när du ska jobba hemifrån

Det är viktigt att skilja på arbetsmiljö och hemmiljö när du ska jobba på distans och jobba hemifrån. Att till exempel sitta i soffan och jobba kan låta lockande men är inte bra i slutändan. Dels för att du behöver skilja på jobb och privatliv men också för att det inte är bra ergonomiskt.

Ergonomi handlar just om hur man ska anpassa arbetsmiljön för människan och inte människan efter arbetsmiljö. Detta blir extra påtagligt för dig som ska jobba hemifrån.

Det gäller att du har en plats där du kan sitta upp rakt och bekvämt, med rätt ljus och redskap och där det inte finns något störningsmoment. De flesta arbetsgivare som erbjuder jobba på distans erbjuder även riggande av hemmakontor. Då kommer de förbi med samtliga redskap som du behöver för att du ska kunna gör att så bra jobb som möjligt när du utför ditt distansjobb. Det kan vara allt från en bra arbetsstol, till dator eller något så enkelt som en bra lampa.

En annan sak som till en början kan låta onödigt är, trots att du ska jobba hemifrån och inte ska träffa någon, att du fortfarande gör dig i ordning och klär på dig kläder som om du skulle till ett kontor. Detta har visat sig ha effekt både fysiskt och psykiskt. Skillnaden mellan jobb och fritid blir mer påtaglig samt att man får mer engagemang och fokus på själva arbetet. 

Tänk även på att kontakta skatteverket om du sköter ditt arbete från utlandet för att se vad som gäller för just dig om du får din lön från ett svenska företag.

Distansjobb utomlands

Har du planer på att flytta utomlands men fortfarande jobba mot den svenska marknaden? Då är att jobba på distans utomlands något för dig.

I många fall drar sig folk med att flytta utomlands just på grund av den ekonomisk frågan. Hur ska jag kunna hitta ett jobb i ett land där jag inte ens kan språket så att jag kan försörja mig? Många tror att man måste spara ihop en förmögenhet innan man kan bege sig för att bo utomlands. Men så är inte fallet.

Många svenska företag erbjuder nämligen distansjobb så att du kan jobba hemifrån vart du än befinner dig i världen.

Att jobba på distans betyder att du inte är beroende av att befinna dig på en speciell plats. Du kan alltså jobba på distans medan du befinner dig på olika ställen i världen.

Genom att jobba på distans för ett svenskt företag behöver du inte heller kunna språket i det landet du väljer att bo i för att få ett jobb.

CV 

Vare sig du ska jobba på distans eller ej så är första intrycket något arbetsgivare värderar högt. Det första som ska fånga arbetsgivarens intresse är ditt CV och ditt personliga brev. 

När du ska söka ett distansjobb är första steget att skicka in ett CV. Ditt CV ska lyfta fram de tidigare jobberfarenheter, kunskaper men också personliga erfarenheter du har. Du behöver inte ha med alla dina tidigare erfarenheter utan det bästa är att anpassa CV:t efter det distansjobb du söker. Ta med saker som du tror kan komma att vara en fördel i det jobbet du söker.

Skriv inte bara vad för jobb du haft innan utan även om vad för egenskaper ditt tidigare jobb gett dig som du kan ha nytta för i ditt nya jobb. Anpassa ditt CV med dina tidigare erfarenheter till det distansjobb du söker nu.

Personligt brev

Något annat som är mycket uppskattat är det personliga brevet. Tillsammans med ditt CV ska du även skicka med ett personligt brev. Med detta brev ska du visa att just du är rätt person för jobbet på distans.

Det personliga brevet är en närmare presentation av dig själv. Här kan du gå ner mer på djupet. Se till att du inte bara upprepar det du skrivit i ditt CV.

Börja ditt personliga brev med en inledning om vad för tjänst du söker samt varför du tror att du är rätt person för just den tjänsten. Precis som med ditt CV ska du anpassa ditt personliga brev efter just det distansjobb du söker.

Kom ihåg att uttrycka dig professionellt utan att bli alltför formell. Undvik även klyschor som “gillar att ha många bollar i luften” och “stresstålig” och få med detta på ett personligt sätt istället och på detta sätt sticka ut ur mängden.

Kom ihåg att avsluta ditt personliga brev med en positiv känsla som visar att du ser fram emot deras återkoppling.

Intervju

Nästa steg i rekryteringsprocessen för att få ditt distansjobb är intervjun. Det gäller att komma förberedd och framförallt i tid. Att komma sent till intervjun ger ett mycket negativt första intryck.
Öva gärna på frågor och svar hemma. Kom fram till saker du kan säga för att belysa din kompetens och anpassa dessa efter jobbet du söker. Ska du till exempel jobba på distans och därmed jobba hemifrån kan det vara bra att lyfta egenskaper som att man är självgående. Lyft fram en situation eller tidigare erfarenhet som visar på att du är självgående.

Kom gärna på frågor som du kan ställa till arbetsgivaren, det kan vara något om företaget eller tjänsten i sig. Det visar på att du är intresserad och vet ditt eget värde. 

Tänk på kroppsspråket och ha ögonkontakt. Detta kan vara en aning svårare om intervjun sker på distans och inte öga mot öga. Då kan det vara bra att till exempel nicka eller på något annat vis visa att du tar in det som sägs.
Kom ihåg att gå in med inställningen att du är den perfekta personen för just detta distansjobb. 

Påverkan av Covid-19

Det finns nog ingen som har missat den pågående Pandemi med coronaviruset i centrum. En Pandemi som påverkat hela världen. De nya restriktionerna med social distansering är något som alla företag behövt anpassa sig efter. Detta i sin tur har lett till att många företag och arbetsgivare behövt införa jobb på distans så att deras anställda kan jobba hemifrån.

Håll koll på vad det senaste är som gäller när det kommer till försäkring gällande Covid-19 här. 

I början visste man inte hur länge detta skulle pågå så man hittade kortsiktiga lösningar. Men med tiden har man förstått att ingen vet när man kommer kunna gå tillbaka till det “normala” och har därmed börjat fila på långsiktiga lösningar för att man ska kunna jobba på distans.

Det innebär att företag världen över behövt tänka om och genomfört stor förändringar så att jobb som tidigare skett på plats nu kan genomföras på distans.
Anställda över hela världen har flyttat sin kontorsplats till hemmet. Företagen har åkt ut med all den utrustning som de anställda behöver för att kunna fortsätta utföra sitt jobb hemifrån.

Det är inte bara de anställda som blivit flyttade till att jobba hemifrån. Samtliga avdelningar har behövt lära sig ny teknik och program för att kunna utföra tidigare uppgifter online istället. HR-avdelningar har behövt anpassa sig till nya tekniska lösningar för att kunna fortsätta ha intervjuer och onboardingprocesser på ett så enkelt och strukturerat sätt som möjligt. 

Att lära känna och utbilda nya personer virtuellt istället för ansikte mot ansikte har varit något av en utmaning. Det kräver mer planering och struktur för att få allt att gå så smidigt som möjligt. Men med nya uppgraderade tekniska lösningar har det gått bättre än förväntat.

Framtid

Många av de plattformar som företag nu använder för distansjobb och jobb hemifrån har funnits att tillgå länge. Men det är först efter att Covid-19 bröt ut som många fler upptäckt dessa. Man kan se en otrolig ökning bara det senaste månaderna.

Med det nya digitala arbetssättet är det otroligt viktigt att företagen lägger ner ännu mer energi på att kommunicera med sina anställda. Det är viktigt att de som jobbar hemifrån med distansjobb vet om vilka mål och visioner företaget har. Samt vad som förväntas av dem. På så sätt är det enklare för den anställda att göra ett bra jobb på distans.

En av de största skillnaderna är hur synen på distansjobb har förändrats. Även om det har tagit tid att anpassa sig till de nya arbetssättet med att jobba hemifrån så har många nu insett att jobba på distans fungerar minst lika bra som när de sitter på ett kontor.

Det är också många som känner att arbetet går ännu bättre när de jobbar på distans då de kan fokusera bättre än i en kontorsmiljö. Flera känner att de växer på ett personligt plan när det inneburit mer eget ansvar och att man behövt vara mer självgående.

Man tror att detta typ av distansjobb kommer att fortsätta även efter Pandemin då det finns så många fördelar med att jobba hemifrån. För var dag som går utvecklar man nya tekniska hjälpmedel som gör det enkelt och effektivt att jobba på distans. Man tror att det nya normala kommer vara att man kombinerar distansjobb med jobb hemifrån ihop med jobb på kontor. Att man vissa dagar i veckan kör just jobb hemifrån men att man även tar sig in till kontoret ibland.  

Kom ihåg

Erbjudandet om att jobba på distans har ökat enormt bara senaste året. Det varierar från företag till företag hur mycket av själva onboardingprocessen som sker online. Så ta reda på vilket tillvägagångssätt som gäller på just ditt nya arbete.
Kom ihåg att vara förberedd med ett bra CV och personligt brev som är anpassat efter det distansjobb du söker.

En bra arbetsmiljö är A och O så var noga med att rigga en bra arbetshörna när du ska jobba hemifrån. Tänk på att ha en bra stol, bra ljus och rätt utrustning. Kika med din nya arbetsgivare vad som ingår i just ditt distansjobb.

Det finns många fördelar med att jobba på distans. Genom att ha en lugn och stressfri miljö runt omkring dig kan du lättare fokusera och prestera. 

Du behöver heller inte lägga ut onödiga kostnader på resa fram och tillbaka jobbet eller på dyra luncher. Du spar även in tid på detta som du kan lägga på annat. Genom att vakna direkt på din “arbetsplats” behöver du heller inte gå upp lika tidigt på morgonen och kan således få ut mer av din sömn.

Men kom ihåg att det är viktigt att få in den dagliga motionen även när du jobbar hemifrån. Ett distansjobb kan lätt leda till mycket stillasittande så var noga med att ta regelbundna pauser.

Du kan fortfarande få ut det social med kollegor trots att du ska jobba på distans. Det finns många nya plattformar som är utvecklade just för kommunikation mellan kollegor och chefer. Digitala After work hör numer till vardagen.

Möjligheter

Dina chefer och coacher är medvetna om att det kräver extra bra kommunikation och uppföljningsmöten för just de som jobbar på distans. Kom ihåg att ta vara på dessa tillfällen för frågor eller funderingar.

Är du sugen på att jobba på distans utomlands finns det oändligt många möjligheter. Då kan du välja om du vill jobba för ett svenskt företag mot den svenska marknaden eller för ett internationellt företag. Jobbar du på distans men mot den svenska marknaden har du som fördel att du inte behöver lära dig något nytt språk för att få ett jobb utomlands. Väljer du att ha ett distansjobb för ett internationellt företag kommer det öppnas många nya dörrar för en internationell karriär.

En annan fördel med att ha ett distansjobb när du bor utomlands är att du inte behöver hålla dig på ett och samma ställe. Du kan flytta runt och upptäcka världen samtidigt som du har en stadig inkomst.

På grund av Covid-19 så har allt fler arbetsgivare valt att erbjuda distansjobb för att kunna jobba hemifrån. Detta betyder att det finns goda möjligheter att jobba på distans inom alla olika typer av arbeten som förr kanske inte hade det erbjudandet.

Man har märkt goda skillnader och man tror att jobba på distans kommer vara ett alternativ även i framtiden när man är tillbaka till det “normala”. 

Erbjudandet med att jobba hemifrån och därmed jobba på distans har inte bara hjälpt många att behålla sina jobb. Det här även öppnat upp en ny värld av nytänk och möjligheter. Det är med andra ord inte konstigt att många väljer att ha ett distansjobb framför det traditionella kontorsjobbet.

Internationella marknaden

En annan ypperlig chans med att ha ett distansjobb när du bor utomlands är att många internationella företag också erbjuder just distansjobb. Då kan du bredda dina vyer i din karriär och få in en fot på den internationella marknaden. Som svensk har du en stor fördel när det kommer till just internationella distansjobb. Detta då svenskar överlag är kända för att besitta goda engelskakunskaper men också för att vara självständiga och ha hög arbetsmoral, två viktiga punkter när man ska jobba på distans och jobba hemifrån.

Många företag har även kontor stationerade runt om i världen. Vilket betyder att du kan kombinera ditt distansjobb med att vissa dagar jobba från kontoret. Då får du ut det bästa av två världar. 

En annan fördel med att ha ett distansjobb när du bor utomlands är att du inte måste hålla dig på ett och samma ställe. Du kan resa och röra dig hur mycket du vill samtidigt som du har en stadig inkomstkälla.

Kom ihåg att kolla upp vad som gäller i just det landet du väljer att flytta till så inga speciella dokument behövs. Du kan läsa om vad som gäller i just det landet du ska flytta till i våra artiklar här! 

Motion

Då fokuset ofta blir bättre när man jobbar hemifrån med distansjobb så kan man lätt fastna utan att tänka på det. Se därför till att inte sitta still för långa stunder åt gången. Ställ en klocka en gång i timmen och ta dig en bensträckare varje gång den ringer. Den finns även enkla typer av övningar i form av stretching för nacke och axlar.

Då du heller inte får den vardagliga motionen som ofta tillkommer när man tar sig från och till jobbet, kom ihåg att försöka få in den under din lunchrast eller efter jobbet istället. Ta en promenad utomhus och få frisk luft. 

Chefer och kollegor

När man har ett distansjobb är det viktigt att ha en bra kontakt med sina chefer och kollegor. Företag som erbjuder distansjobb är ofta mycket noga med den dagliga kontakten med sina anställda. De ser till att ha regelbundna digitala möten. Även möten i form av en mer informell typ. Det brukar handla om hur medarbetarna som jobbar hemifrån mår och om något speciellt stöd behövs. Det är viktigt att de som jobbar på distans känner sig hörda och sedda.

När det kommer till kollegor och det sociala så är detta något många tror att det kommer missa när de ska jobba på distans. Men så är ofta inte fallet. Många företag använder sig av digitala plattformar där alla kollegor kommunicerar och har daglig kontakt med varandra. Det brukar alltid finnas någon typ av grupp där man kan dela roliga länkar och klipp samt prata om allt mellan himmel och jord för att lära känna sina medarbetare.

Trots att man jobbar hemifrån är det även vanligt att kollegor möter upp varandra efter jobbet på till exempel en AW, detta är något som företaget själva brukar styra upp trots att deras anställda jobbar på distans.

Något som blivit mer vanligt bara senaste året är AW på distans. Då möter man upp sina kollegor och medarbetare digitalt som i ett gruppsamtal med bild och ljud. Man får då det sociala trots att man befinner sig på olika platser. Detta är något som blivit mycket uppskattat senaste tiden.

Kommunikation

Om du fått ett jobb på distans där allt sker online, allt från intervju till själva onboardingprocessen. Brukar detta kräva lite mer struktur både från arbetsgivaren men även från dig som nyanställd. Kommunikationen är A och O så det inte blir några missförstånd från någons sida.

Företag som erbjuder distansjobb för att jobba hemifrån brukar lägga stor vikt i hur de kommunicerar med sina anställda så att du ska kunna känna dig säker på hur företagets visioner, arbetskultur och mål ser ut. De lägger helt enkelt stor vikt i att du som nyanställd enkelt ska kunna identifiera dig med ditt nya företag. 

Något annat som är viktigt att tänka på när du ska jobba hemifrån är att du har frihet under ansvar. Det är viktigt att du har rätt karaktär då arbetet kommer att vara mer självständigt. Eftersom du inte kommer att sitta på ett fysiskt kontor med kollegor och med en ansvarig eller coach bakom axeln gäller det att disciplinen som annars kommer från denna omgivning istället kommer från dig själv.

Självklart kommer du fortfarande i många fall kunna kommunicera med både dina kollegor och din ansvariga via digitala plattformar men då du ska jobba hemifrån kommer du märka att du själv står för detaljstyrningen. 

Spara

Man kommer också spara in pengar på transportkostnader som du hade lagt på att ta dig fram och tillbaka från jobbet, för att inte tala om lunchpengar. Har du ett distansjobb och jobbar hemifrån kan du enkelt laga något att äta hemma istället för att lägga pengar på dyra restaurangbesök.

Något annat som är positivt med att ha ett distansjobb är att du inte behöver gå upp lika tidigt på morgonen. För när du vaknar har du bara några meter till din arbetsplats vilket betyder att du kommer få ut mer av din sömn. Detta i sin tur leder till att du inte kommer vara lika trött under dagen och därmed prestera bättre på jobbet.

Jobba hemifran