Jobba i Barcelona
Barcelona är Spaniens största besöksmål för internationella turister och lockar många till att flytta för att jobba i Barcelona. Det underlättar något enormt för oss svenskar att EU-medborgare får bo och jobba i Barcelona utan visum eller arbetstillstånd. Barcelona är en stad som har allt: strand, berg, nattliv, kultur och ingen stress. Du kan välja att att ta det lugnt eller att sysselsätta dig konstant om du väljer att jobba i Barcelona.
Barcelona är en av de lättare städerna i Spanien att söka jobb i. Det finns en mängd tjänster inom kundtjänst och telefonförsäljning hos internationella eller skandinaviska företag. Ofta är goda kunskaper i engelska eller svenska meriterande eller nödvändigt. När du ska jobba i Barcelona kan du även hitta jobb inom utelivet som promotor eller i bar och på restaurang men då är det ofta nödvändigt att kunna tala lite spanska. Spanska löner är lägre än svenska men det är även levnadskostnaderna. Inom internationella och skandinaviska företag är lönerna däremot högre än den genomsnittliga spanska lönen.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
NIE när du ska jobba i Barcelona
Du måste du registrera dig om du ska bo och jobba i Barcelona i mer än tre månader och för att kunna jobba lagligt behöver man ett spanskt identitetsnummer, Número de Identificación de Extranjeros. Din arbetsgivare brukar hjälpa dig med detta, samt att skaffa ett bankkonto.
Ansök om NIE-nummer redan i Sverige på spansk ambassad eller spanskt konsulat, i Stockholm, Göteborg och Lund. Detta tar längre tid och kräver framförhållning innan du flyttar för att jobba i Barcelona, men du kan göra allt på svenska.
Ansöker man om NIE väl i Spanien ber man om Inscripción en el Registro General de Extranjeros, inskrivning i utlänningsregistret. Du måste boka ett möte i förväg hos Oficinas de Extranjería och det gör du här. Välj Barcelona som den provins du befinner dig i och klicka på Certificados UE. Välj därefter Policia-UE Certificados, sedan Pasaporte och skriv in dina uppgifter. Följ sedan instruktionerna och boka ett möte. Du måste spara mötesbekräftelsen då den behövs för att komma in i byggnaden, som ligger på Rambla de Guipúscoa 74.
Du kommer att behöva ha med dig pass, anställningskontrakt på spanska samt kopior av båda. Dessutom behöver du ta med och fylla i ansökningsblanketterna Ex-15 (fylls i på dator) och 790. Detta förändras till och från och det är alltid bra att dubbelkolla vilka dokument som krävs när just du ska bo och jobba i Barcelona med kollegor eller arbetsgivare. När du är på plats för mötet kommer du köa länge. Godkänner de dina dokument får du ett inbetalningskort som du ska ta till banken direkt, betala och få kvitto, för att sedan gå tillbaka till Oficinas de Extranjería.
Det låter som mycket men ofta hjälper din arbetsgivare dig. Du har samma Nie-nummer hela livet så det är en engångsprocess.
Bo i Barcelona
Boendedelen i “bo och jobba i Barcelona” kan vara svår. Det är många som söker boende i staden och hyrorna har ökat avsevärt de senaste åren. Det bästa är att leta efter ett rum i en lägenhet om du är själv. Alternativt kan du leta lägenhet tillsammans med vänner. Hyran för ett rum i centrum går från 400 till 600 euro. Du behöver hålla koll på din elkonsumtion då elen är dyr i Spanien.
Börja med att bo på ett hostel när du flyttar ner och leta på plats för att undvika att bli lurad. Det är också bra att leta på plats då spanska hyresvärdar och mäklare värdesätter det personliga mötet. Du kan leta både rum och lägenhet på sajterna Fotocasa, Tucasa och Idealista, och det finns Facebook-grupper, som bland annat Boende i Barcelona, där massvis av människor lägger upp inlägg.
Du kan dricka kranvattnet och det funkar fint att använda i matlagning och för att borsta tänderna. Problemet är emellertid att det inte smakar så gott. Många köper vatten i dunkar eller så kan man investera i ett vattenfilter som man sätter på kranen. Det senare är såklart bättre för miljön då man inte köper på sig massa plast. Apropå miljö finns det bra återvinningsmöjligheter för dig som ska bo och jobba i Barcelona, ofta väldigt nära ens hem.
Sjukvård och försäkring
Om du stannar mindre än 6 månader i Barcelona behöver du inte att rapportera flytt från Sverige hos svenska försäkringskassan och hos skatteverket. Om du tänker jobba i Barcelona längre kan det vara bra att vänta med att skriva ut sig till man provat att bo i Barcelona ett par månader. Innan man lämnar Sverige är det bra att ha införskaffat sig ett EU-kort från Försäkringskassan så att man kan få gratis sjukvård i Spanien innan man har registrerat sig.
Du har automatiskt rätt till den offentliga sjukvården i Spanien om du jobbar i Barcelona och betalar skatt, däremot måste du själv registrera dig vid Seguridad Social för att kunna ta del av den. Du behöver detta för att sedan kunna skriva in sig på vårdcentralen, och få det katalanska sjukvårdskortet (TIS, Tarjeta Sanitaria Individual). I Barcelona heter vårdsystemet CatSalut, och står för Katalansk Hälsovård. Vårdcentralerna kallas för CAP och du tillhör den CAP som ligger i det område där du bor. Du ansöker om kortet på plats och när du har fått ditt sjukvårdskort går du dit igen och de tilldelar dig en läkare.
Du begär Número de Seguridad Social vid närmaste Tesoreria General de la Seguridad Social, TGSS. Ta med dig pass och anställningskontrakt på spanska. Detta är nödvändigt för att få arbeta i Barcelona och något som din arbetsgivare brukar hjälpa dig med.
Empadronamiento, inskrivning i område eller kommun, är också nödvändigt för att kunna skriva in sig på närmaste CAP. Vårdcentralen måste veta vilket område du bor i Barcelona för att kunna skriva in dig. Du kan be din hyresvärd om hjälp med detta då de ibland måste följa med, eller fråga din mäklare var kontoret ligger. Alla som bor i Spanien är skyldiga att mantalsskriva sig.