Jobba i Barcelona

Lediga jobb i Barcelona

    There are currently no vacancies.

Jobba i Barcelona

Barcelona är Spaniens största besöksmål för internationella turister och lockar många till att flytta för att jobba i Barcelona. Det underlättar något enormt för oss svenskar att EU-medborgare får bo och jobba i Barcelona utan visum eller arbetstillstånd. Barcelona är en stad som har allt: strand, berg, nattliv, kultur och ingen stress. Du kan välja att att ta det lugnt eller att sysselsätta dig konstant om du väljer att jobba i Barcelona.

Barcelona är en av de lättare städerna i Spanien att söka jobb i. Det finns en mängd tjänster inom kundtjänst och telefonförsäljning hos internationella eller skandinaviska företag. Ofta är goda kunskaper i engelska eller svenska meriterande eller nödvändigt. När du ska jobba i Barcelona kan du även hitta jobb inom utelivet som promotor eller i bar och på restaurang men då är det ofta nödvändigt att kunna tala lite spanska. Spanska löner är lägre än svenska men det är även levnadskostnaderna. Inom internationella och skandinaviska företag är lönerna däremot högre än den genomsnittliga spanska lönen.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

NIE när du ska jobba i Barcelona

Du måste du registrera dig om du ska bo och jobba i Barcelona i mer än tre månader och för att kunna jobba lagligt behöver man ett spanskt identitetsnummer, Número de Identificación de Extranjeros. Din arbetsgivare brukar hjälpa dig med detta, samt att skaffa ett bankkonto.

Ansök om NIE-nummer redan i Sverige på spansk ambassad eller spanskt konsulat, i Stockholm, Göteborg och Lund. Detta tar längre tid och kräver framförhållning innan du flyttar för att jobba i Barcelona, men du kan göra allt på svenska.

Ansöker man om NIE väl i Spanien ber man om Inscripción en el Registro General de Extranjeros, inskrivning i utlänningsregistret. Du måste boka ett möte i förväg hos Oficinas de Extranjería och det gör du här. Välj Barcelona som den provins du befinner dig i och klicka på Certificados UE. Välj därefter Policia-UE Certificados, sedan Pasaporte och skriv in dina uppgifter. Följ sedan instruktionerna och boka ett möte. Du måste spara mötesbekräftelsen då den behövs för att komma in i byggnaden, som ligger på Rambla de Guipúscoa 74.

Du kommer att behöva ha med dig pass, anställningskontrakt på spanska samt kopior av båda. Dessutom behöver du ta med och fylla i ansökningsblanketterna Ex-15 (fylls i på dator) och 790. Detta förändras till och från och det är alltid bra att dubbelkolla vilka dokument som krävs när just du ska bo och jobba i Barcelona med kollegor eller arbetsgivare. När du är på plats för mötet kommer du köa länge. Godkänner de dina dokument får du ett inbetalningskort som du ska ta till banken direkt, betala och få kvitto, för att sedan gå tillbaka till Oficinas de Extranjería.

Det låter som mycket men ofta hjälper din arbetsgivare dig. Du har samma Nie-nummer hela livet så det är en engångsprocess.

Bo i Barcelona

Boendedelen i “bo och jobba i Barcelona” kan vara svår. Det är många som söker boende i staden och hyrorna har ökat avsevärt de senaste åren. Det bästa är att leta efter ett rum i en lägenhet om du är själv. Alternativt kan du leta lägenhet tillsammans med vänner. Hyran för ett rum i centrum går från 400 till 600 euro. Du behöver hålla koll på din elkonsumtion då elen är dyr i Spanien.

Börja med att bo på ett hostel när du flyttar ner och leta på plats för att undvika att bli lurad. Det är också bra att leta på plats då spanska hyresvärdar och mäklare värdesätter det personliga mötet. Du kan leta både rum och lägenhet på sajterna Fotocasa, Tucasa och Idealista, och det finns Facebook-grupper, som bland annat Boende i Barcelona, där massvis av människor lägger upp inlägg.

Du kan dricka kranvattnet och det funkar fint att använda i matlagning och för att borsta tänderna. Problemet är emellertid att det inte smakar så gott. Många köper vatten i dunkar eller så kan man investera i ett vattenfilter som man sätter på kranen. Det senare är såklart bättre för miljön då man inte köper på sig massa plast. Apropå miljö finns det bra återvinningsmöjligheter för dig som ska bo och jobba i Barcelona, ofta väldigt nära ens hem.

Sjukvård och försäkring

Om du stannar mindre än 6 månader i Barcelona behöver du inte att rapportera flytt från Sverige hos svenska försäkringskassan och hos skatteverket. Om du tänker jobba i Barcelona längre kan det vara bra att vänta med att skriva ut sig till man provat att bo i Barcelona ett par månader. Innan man lämnar Sverige är det bra att ha införskaffat sig ett EU-kort från Försäkringskassan så att man kan få gratis sjukvård i Spanien innan man har registrerat sig.

Du har automatiskt rätt till den offentliga sjukvården i Spanien om du jobbar i Barcelona och betalar skatt, däremot måste du själv registrera dig vid Seguridad Social för att kunna ta del av den. Du behöver detta för att sedan kunna skriva in sig på vårdcentralen, och få det katalanska sjukvårdskortet (TIS, Tarjeta Sanitaria Individual). I Barcelona heter vårdsystemet CatSalut, och står för Katalansk Hälsovård. Vårdcentralerna kallas för CAP och du tillhör den CAP som ligger i det område där du bor. Du ansöker om kortet på plats och när du har fått ditt sjukvårdskort går du dit igen och de tilldelar dig en läkare.

Du begär Número de Seguridad Social vid närmaste Tesoreria General de la Seguridad Social, TGSS. Ta med dig pass och anställningskontrakt på spanska. Detta är nödvändigt för att få arbeta i Barcelona och något som din arbetsgivare brukar hjälpa dig med.

Empadronamiento, inskrivning i område eller kommun, är också nödvändigt för att kunna skriva in sig på närmaste CAP. Vårdcentralen måste veta vilket område du bor i Barcelona för att kunna skriva in dig. Du kan be din hyresvärd om hjälp med detta då de ibland måste följa med, eller fråga din mäklare var kontoret ligger. Alla som bor i Spanien är skyldiga att mantalsskriva sig.

Jobba i Barcelona

Allmän fakta

Barcelona är Spaniens näst största stad och är en av världens ledande centra för kultur, media, ekonomi, underhållning, mode och turism.

Det är enkelt att skaffa ett kontantkort till mobilen när du bor och jobbar i Barcelona, du hittar affärer överallt för det. Kom däremot ihåg att alla affärer, inklusive mataffärer, har stängt på söndagar. När det kommer till att skaffa mobilabonnemang måste du ha NIE och ofta skriva kontrakt på lång tid.

Bo och jobba i Barcelona som är beläget i nordöstra Spanien och är omgivet av naturliga barriärer. Med Medelhavet i sydost och det naturskyddade Collserolamassivet i nordväst begränsas stadens möjligheter till expansion. Som ett resultat har Barcelona växt ihop med sin grannstad L’Hospitalet de Llobregat så mycket att man endast med hjälp av en karta kan se gränsen mellan städerna. Då Barcelona ligger vid havet blir vintrarna milda och somrarna, som visserligen är mycket varma, inte lika kvävande som i inlandet.

Kollektivtrafiken är väl utbyggd och omfattande med pendeltåg, förortsbanor, tunnelbana, spårvagnar, bussar och bergbanor. Det finns ett drygt hundratal busslinjer bara i Barcelona stad och ytterligare ett hundratal linjer mellan Barcelona och förorterna. Det är väldigt billigt med kollektivtrafik i Barcelona. Bor du centralt och bara åker kollektivt då och då, kan du köpa ett T10- kort, som ger dig tio resor för ungefär tio euro. Åker du oftare finns det även andra alternativ. Köp inte engångsbiljetter, då det är det dyraste alternativet.

Det härligaste sättet att ta sig runt i Barcelona är med cykel. Man kan köpa en billig begagnad på Wallapop eller skaffa Bicing, men för det behöver du NIE. Köper du en cykel måste du antingen förvara den inomhus eller ha två bra lås, ett till framhjulet och ett till bakhjulet. Lås även fast sadeln i cykeln, eller ta med sadeln hem.

Språk

Spanska är världens näst mest talade modersmål och absolut värt att lära sig. Passa på när du bor i Barcelona och därmed ett spansktalande land! Det finns många spanjorer som vill öva sin engelska, och till och med svenska. Alltså finns det mycket språkcaféer och intercambio, språkutbyte, tillgängligt. Du måste inte kunna spanska för att ta dig runt i Barcelona men det underlättar något enormt. Alla katalaner kommer uppskatta att du försöker på spanska, för att inte tala om du skulle prata katalanska. De flesta som är födda och uppväxta i Barcelona är nämligen tvåspråkiga. Alla myndigheter har all information på spanska och katalanska och du kommer säkert stöta på människor som undrar varför du inte pratar katalanska. Katalonien har även en egen flagga som du kommer se hänga från flera balkonger.

Historia

Barcelona var under spanska inbördeskriget 1936–1939 högkvarter för den republikanska sidan. Staden utsattes som första europeiska storstad av militären för systematiska flygbombningar mot civila mål. Det var ett försök att demoralisera de stridande på den republikanska sidan. Under Francos tid förtrycktes katalaner och det katalanska språket var förbjudet. Men när du bor och jobbar i Barcelona kommer du märka att de trots detta pratar katalanska idag. Sedan valet 2011 leds Spanien av konservativa Partido Popular (PP). Under perioden har konflikten med Katalonien förändrats. Den tidigare konflikten om deras grad av autonomi har ersatts med en kring Kataloniens totala självständighet. 2017 har det hela utvecklats till en konstitutionell spansk kris på grund av en ensidigt utlyst folkomröstning och en stor spansk polisaktion för att försöka hindra den.

Att hitta på

Du kan hitta på massvis med saker och besöka fantastiska platser om du väljer att jobba i Barcelona. Stranden är till exempel alltid nära. Tar du tåget både norr och söderut längs kusten hittar du fantastiska sandstränder. Några exempel är i Montgat, Castelldefels eller Garraf. Majoriteten av stadens alla parker ligger som i en ring runt centrala Barcelona. En vacker park i centrum är Parc de la Cituadella. Här samlas många på helger och har picknick, gör yoga eller spelar musik. Ett annat fantastiskt grönområde är Montjüic, ett litet berg i centrala Barcelona. Här hittar du parker, caféer, botaniska trädgården och mysiga promenader. Ett tips om du är sugen på att fynda är att åka till marknaden Els Encants Vells, som är öppen 09.00 till 20.00 på måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar. Det är värt ett besök även om du inte hittar det du söker.

En av Barcelonas stora stoltheter är fotbollslaget FC Barcelona, ett av de mest framgångsrika i Europa. De spelar sina hemmamatcher på Camp Nou, Europas största fotbollsarena. Det är en fantastisk upplevelse att se en hemmamatch, även om det skulle vara en träningsmatch.

För den som längtar hem finns den svenska restaurangen Pappa Sven. På Pappa Sven kan man njuta av en traditionell svensk måltid och även äta julbord och ha kräftskiva efter säsong. Lite utanför staden, lättåtkomligt med buss eller pendeltåg ligger IKEA. Mycket bra och lägligt vid en flytt eller vid cravings av svenska godsaker. Jag rekommenderar även att gå med i Facebook-gruppen Svenskar i Barcelona för att få tips om allt möjligt och på deras hemsida, hittar du information om det mesta.

Kultur

Antoni Gaudi präglar Barcelona med sin unika arkitektur och några kända och sevärda byggnader är, bland andra, katedralen Sagrada Familia, La Pedrera och Casa Batlló. De är fantastiska från utsidan men vill man gå in måste man köpa biljetter online. Gaudi har även designat en vacker park norr om området Gràcia, vid namn Parc Güell, som är väl värd ett besök. Parken är gratis att gå in i men det kostar att se vissa delar av den, fram till klockan sju på kvällen.  

Det finns massvis med intressanta museum att besöka när du bor och jobbar i Barcelona. Det är gratis inträde på många av dem varje söndag från 15.00 och hela dagen första söndagen varje månad.

Barer, klubbar och fest

Det finns barer och caféer överallt i Barcelona och vårt tips är att vandra runt och testa allt för att hitta ditt favorithak. Klubbar finns det gott om och en av de bästa är Razzmatazz, och även Apolo, Macarena, Moog och Arena är mycket populära för de som bor och jobbar i Barcelona. Vill man inte ta sig så långt finns det olika klubbar runt omkring Plaza Real mitt i centrum och det är många som brukar hänga där. Många yngre svenskar gillar strandklubbarna, till exempel Opium, Shoko, Club Catwalk, som ligger på rad vid Port Olimpic.

Under sommaren finns det fler ställen att festa på. En populär open-air-club är La Terazza, som ligger i Poble Espanyol på berget Montjüic. Från mitten av mars och fram till slutet av sommaren pågår Brunch Electronic varje söndag, också på Montjüic, som är en fest du inte vill missa. Det är elektronisk musik, under dagen, i det fria.

Det finns även en hel del festivaler under våren och sommaren som drar stora artister. Gillar du elektronisk musik är Sónar och DGTL mycket intressanta och annars finns bland annat Primavera Sound och Cruïlla.

Vill man lämna Barcelona över en dag eller en helg finns det mycket sevärt i närheten. Du kan ta en dagstur till Montserrat eller åka skidor eller vandra i Andorra eller tälta i Gualba. Det finns ingen hejd på platser att besöka och frågar du runt har varje människa en egen favorit, både i och utanför Barcelona.

Vanliga frågor

Hur är det att jobba i Barcelona?

-Att jobba i Barcelona är en dröm hos många. Spaniens näst största stad har allt och lite till. Klimatet är fantastiskt och du har en mix av både sol och bad men även kultur och sevärdheter. Möjligheterna för dig som svensk är stor i Barcelona, då det finns många svenska företag som är stationerade här. Du kan till exempel välja om du vill jobba med sälj, inom kundservice, som content moderator, med marknadsföring eller med teknisk support. Samtliga mot svenska marknaden. Du brukar kunna välja om du vill jobba från kontor eller hemifrån. Vanligast är att man i början kör från kontoret och sedan kör vissa dagar hemifrån. Ska du jobba i Barcelona brukar man uppskatta att i alla fall jobba vissa dagar på plats med sina kollegor.

Ska man flytta för att jobba i Barcelona en längre period brukar det även finnas goda möjligheter till karriärutveckling, att få mer ansvar och en större roll på företaget. Detta då det är många som flyttar till Barcelona under kortare perioder, företaget uppskattar då de som väljer att jobba i Barcelona under en längre period och satsar gärna lite extra på dem. Företag här ordnar också ofta aktiviteter vid sidan av jobbet så att man lär känna, inte bara Barcelona, men sitt team man jobbar ihop med bättre.

De flesta av dessa svenska företag anställer på spanskt kontrakt vilket betyder att du har en spansk lön och skattar spanskt. Vissa erbjuder en svensk anställning i början, då kan du ansöka om A1. Det betyder att du kommer skatta i Sverige men skatten anpassas efter landet du befinner dig i. 

Hur mycket kostar det att bo i Barcelona?

-Priserna på boende i Barcelona varierar väldigt mycket beroende på var i Barcelona man vill bo, hur stort man vill bo och hur nära centrum eller havet man vill bo. När du ska jobba i Barcelona kan du hitta lägenheter med en hyreskostnad från 500 euro per månad upp till 5000 euro per månad. En fräsch lägenhet hyfsat centralt brukar landa på ca 900-1200 euro per månad. Men du kan givetvis hitta både billigare och dyrare.

Kom ihåg att hyran oftast är kallhyra. Det tillkommer alltså kostnader för el, vatten och gas. Vid inflytt tar de nästan alltid ut en deposition. Depositionen brukar vara på en till två månadshyror. Du får sedan tillbaka dess pengar när du flyttar ut, förutsatt att du lämnar boendet i samma skick som när du flyttade in.

Något som är mycket vanligt när du ska bo och jobba i Barcelona är att dela boende. Att hyra ett rum i en delad lägenhet är särskilt populärt. Ett stort och fint rum i en central lägenhet brukar du kunna hitta för mellan 400-600 euro per månad. När man hyr ett rum brukar även räkningar ingå.

Är det dyrt i Barcelona?

-I Barcelona finns allt. Här kan du hitta både restauranger och barer i lyxformat men det är även fullt med mycket bra och billiga uteställen. Vart du än går i Barcelona kommer det att finnas båda delarna. Samma gäller när det kommer till shopping. Du har de dyrare märkesbutikerna men även affärer som är betydligt billigare i Barcelona än i Sverige. Till exempel Zara, Mango och H&M. På dessa är priserna mycket lägre än hemma. Överlag är det billigare att bo och jobba i Barcelona. En medellön i Barcelona är ca 1300 euro och då kan man leva ett gott liv. Jobbar du på ett svenskt eller internationellt callcenter brukar lönen vara över medel. Även taxi, tunnelbana och bussresor är mycket billiga i Barcelona. Det som är dyrare är dock elen. Så håll kolla på dessa kostnader. Elräkningarna brukar dras ungefär varannan månad. 

Var är bäst att bo i Barcelona?

-Det finns många bra områden att bo på när du ska jobba i Barcelona. Allt hänger på vad för typ av område som lockar just dig. Det är vanligt att man i början vill bo nere i centrum eller vid havet. Dock är det mycket mer liv och rörelse här och många väljer efter ett tag att röra sig uppåt där det är lite lugnare och lite färre turister. Nere i centrum är det vanligt att antingen bo i området El Born med charmiga smågator eller i det gotiska kvarteret Barri Gotic. Vill du bo precis vid havet är det Barceloneta som gäller.

Är man sugen på ett lugnare och grönare område kan du bo i Gracia, ett område lite längre upp. Eixampleområdet är också populärt att bo i när man ska jobba i Barcelona. Vilket område du än väljer att bosätta dig i så kommer du fortfarande att vara omringad utav affärer, caféer, barer och restauranger. Och du kommer enkelt kunna ta dig ner till den härliga hamnen samt den vackra stranden.

Jobb i barcelona