Jobba i Berlin
Berlin har lockat många till att bo och jobba i Berlin de senaste decennierna och blir bara mer och mer populärt. Man kallar staden för vår tids inofficiella kulturhuvudstad på grund av att du här hittar Europas kanske största scen för populärkultur och konst med stor kreativ spontanitet. En mängd svenskar har valt att bo och jobba i Berlin och säger att Berlin är mer europeiskt än tyskt.
Berlins arbetsmarknad är en av de största i Europa. Som svensk är det ganska enkelt att få jobb då svenskar generellt har ett gott anseende här. För att maximera chansen till jobb är det bra att söka jobb som kräver god engelska eller svenska. En sådan bransch är inom kundtjänst och telefonförsäljning som ofta har många tjänster att söka. Berlin är även fyllt av startups som riktar sig mot den nordiska marknaden och därför efterlyser svenskakunskaper.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Bo i Berlin
Det var länge billigt att bo i Berlin jämfört med andra europeiska huvudstäder men på senare tiden har en gentrifiering skett och det har blivit svårare att hitta billiga centrala lägenheter. Dock är det fortfarande mycket enklare och billigare att hitta en lägenhet här än i till exempel Paris eller London. Hyrorna beror självklart på standard och läge. Många delar lägenhet i Berlin i kollektiv som kallas WG, Wohngemeinschaft. På så sätt kan en bo billigare och mer centralt, samt snabbt komma in i ett sammanhang och träffa nya människor. Hyran består av grundhyran, Kaltmiete, plus värme, vatten och annan skötsel. Allt tillsammans kallas Warmmiete.
Några hemsidor att leta lägenhet eller rum på är Scout24, Wg-gesucht, Rooms-in-berlin, Craigs List, Immobilienscout24 och studenten-wg. Några sidor är endast till för de som letar rum i kollektiv. Du vill se lägenheten och få tillgång innan du betalar någon deposition och hyra.. Många bor på hostel den första tiden eller hyr ett boende en månad och letar sedan för permanent boende på plats.
Flytta för att jobba i Berlin
Tyskland är medlem i EU och på grund av detta kan svenskar som EU-medborgare bo och jobba i Tyskland utan visum eller arbetstillstånd. Svenskar får stanna i landet i upp till tre månader men vill du bosätta dig längre än så måste du registrera dig på ditt lokala medborgarkontor, även kallat Bürgeramt.
Det finns ett Bürgeramt i varje stadsdistrikt, Bezirk. Det finns olika sätt att få ett möte. Du kan ställa dig i kö innan kontoret öppnat, och få ett könummer. Processen kommer förmodligen ta hela dagen. Man kan även boka en tid online om man inte har alltför bråttom. Väl på mötet behöver du ha med dig ett giltigt pass, ett adressbevis och 10 euro. Adressbeviset ser olika ut beroende om du hyr i första- eller andrahand. Vanligtvis hyr man i andra hand och då behöver du ett signerat Wohnungsgeberbescheinigung från den du hyr av. De du hyr av kommer säkert veta och hjälpa dig fylla i rätt formulär. När detta är klart får du ditt Meldesbescheinigung.
Får du en anställning måste du även registrera dig hos skatteverket för att skatten ska kunna dras ordentligt. Du ansöker om detta hos skatteverket när du väl fått jobb. Detta brukar din arbetsgivare hjälpa dig med. Det är även viktigt att när du gör detta anmäla till det svenska skatteverket att du planerar vara utomlands en längre tid så att du inte blir skatteskyldig i två länder.
Du måste även skaffa dig en tysk bank om du ska bo och jobba i Berlin. Det främsta du måste tänka på är att det används mycket kontanter här och att det är viktigt att du väljer en bank som ger dig fria uttag.
Sjukvård och försäkring
Det tyska sjukvårdssystemet bygger på statlig försäkringsplikt, det vill säga att du betalar en avgift som dras från din lön. Avgiften varierar beroende på hur mycket du tjänar och en stor del betalar din arbetsgivare. Vill du boka en tid hos en läkare måste du gå till en allmän vårdcentral, om det ska gå på den allmänna sjukförsäkringen. Sjukvården i Tyskland kräver mer egenansvar än i Sverige. Till exempel måste du själv ansvara för att boka återbesök, och vid remisser måste du själv leta upp din specialist och boka mötet, samt ringa upp din läkare för att få reda på provsvar.
En annan försäkring du måste skaffa är Haftpfichtförsäkringen som liknar en svensk drulleförsäkring fast på andras saker. Den är superviktig att ha då du enligt lag i Tyskland är skyldig att betala alla eventuella kostnader för skador på saker eller personer som man själv har orsakat.