Jobba i Berlin

Lediga jobb i Berlin

    There are currently no vacancies.

Jobba i Berlin

Berlin har lockat många till att bo och jobba i Berlin de senaste decennierna och blir bara mer och mer populärt. Man kallar staden för vår tids inofficiella kulturhuvudstad på grund av att du här hittar Europas kanske största scen för populärkultur och konst med stor kreativ spontanitet. En mängd svenskar har valt att bo och jobba i Berlin och säger att Berlin är mer europeiskt än tyskt.

Berlins arbetsmarknad är en av de största i Europa. Som svensk är det ganska enkelt att få jobb då svenskar generellt har ett gott anseende här. För att maximera chansen till jobb är det bra att söka jobb som kräver god engelska eller svenska. En sådan bransch är inom kundtjänst och telefonförsäljning som ofta har många tjänster att söka. Berlin är även fyllt av startups som riktar sig mot den nordiska marknaden och därför efterlyser svenskakunskaper.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Bo i Berlin

Det var länge billigt att bo i Berlin jämfört med andra europeiska huvudstäder men på senare tiden har en gentrifiering skett och det har blivit svårare att hitta billiga centrala lägenheter. Dock är det fortfarande mycket enklare och billigare att hitta en lägenhet här än i till exempel Paris eller London. Hyrorna beror självklart på standard och läge. Många delar lägenhet i Berlin i kollektiv som kallas WG, Wohngemeinschaft. På så sätt kan en bo billigare och mer centralt, samt snabbt komma in i ett sammanhang och träffa nya människor. Hyran består av grundhyran, Kaltmiete, plus värme, vatten och annan skötsel. Allt tillsammans kallas Warmmiete.

Några hemsidor att leta lägenhet eller rum på är Scout24, Wg-gesucht, Rooms-in-berlin, Craigs List, Immobilienscout24 och studenten-wg. Några sidor är endast till för de som letar rum i kollektiv. Du vill se lägenheten och få tillgång innan du betalar någon deposition och hyra.. Många bor på hostel den första tiden eller hyr ett boende en månad och letar sedan för permanent boende på plats.

Flytta för att jobba i Berlin

Tyskland är medlem i EU och på grund av detta kan svenskar som EU-medborgare bo och jobba i Tyskland utan visum eller arbetstillstånd. Svenskar får stanna i landet i upp till tre månader men vill du bosätta dig längre än så måste du registrera dig på ditt lokala medborgarkontor, även kallat Bürgeramt.

Det finns ett Bürgeramt i varje stadsdistrikt, Bezirk. Det finns olika sätt att få ett möte. Du  kan ställa dig i kö innan kontoret öppnat, och få ett könummer. Processen kommer förmodligen ta hela dagen. Man kan även boka en tid online om man inte har alltför bråttom. Väl på mötet behöver du ha med dig ett giltigt pass, ett adressbevis och 10 euro. Adressbeviset ser olika ut beroende om du hyr i första- eller andrahand. Vanligtvis hyr man i andra hand och då behöver du ett signerat Wohnungsgeberbescheinigung från den du hyr av. De du hyr av kommer säkert veta och hjälpa dig fylla i rätt formulär. När detta är klart får du ditt Meldesbescheinigung.

Får du en anställning måste du även registrera dig hos skatteverket för att skatten ska kunna dras ordentligt. Du ansöker om detta hos skatteverket när du väl fått jobb. Detta brukar din arbetsgivare hjälpa dig med. Det är även viktigt att när du gör detta anmäla till det svenska skatteverket att du planerar vara utomlands en längre tid så att du inte blir skatteskyldig i två länder.

Du måste även skaffa dig en tysk bank om du ska bo och jobba i Berlin. Det främsta du måste tänka på är att det används mycket kontanter här och att det är viktigt att du väljer en bank som ger dig fria uttag.

 

Sjukvård och försäkring

Det tyska sjukvårdssystemet bygger på statlig försäkringsplikt, det vill säga att du betalar en avgift som dras från din lön. Avgiften varierar beroende på hur mycket du tjänar och en stor del betalar din arbetsgivare. Vill du boka en tid hos en läkare måste du gå till en allmän vårdcentral, om det ska gå på den allmänna sjukförsäkringen. Sjukvården i Tyskland kräver mer egenansvar än i Sverige. Till exempel måste du själv ansvara för att boka återbesök, och vid remisser måste du själv leta upp din specialist och boka mötet, samt ringa upp din läkare för att få reda på provsvar.

En annan försäkring du måste skaffa är Haftpfichtförsäkringen som liknar en svensk drulleförsäkring fast på andras saker. Den är superviktig att ha då du enligt lag i Tyskland är skyldig att betala alla eventuella kostnader för skador på saker eller personer som man själv har orsakat.

Ta sig runt i Berlin

Berlin har ett av världens bästa kollektivtrafiksystem med pendeltåg (s-bahn), tunnelbana (u-bahn), spårvagnar och bussar. BVG är företaget som driver allt och biljetter fungerar på alla transportmedel. Ska du bo och jobba i Berlin och alltså vara här en längre period är det smart att köpa ett årskort eller månadskort. Du kan se över olika typer av biljetter i olika zoner här.

Då Berlin är en ganska platt stad är det perfekt för cykling. Staden har satsat på detta genom ett välbyggt nät av cykelbanor och det är ett av de bästa sätten att ta sig runt. En populär cykelrunda är den så kallade Berliner Mauerweg, vilket är den gamla patrullvägen genom Berlinmurens ingenmanlands. Den har man byggt om till en vacker cykelled längs Västberlins tidigare stadsgräns.

Från Berlin kan man också ta sig enkelt till andra delar av Europa via tåg. Centralstationen heter Berlin Hauptbahnhof, men det finns även andra större järnvägsstationer som Berlin Ostbahnhof, Berlin Alexanderplatz, Berlin Zoologischer Garten och många fler.

 

Historia

Berlin hade en storhetstid från 1924, Goldenen Zwanziger, då staden blev Europas största industristad och en europeisk metropol. Här hade man kabaréer, ett pulserande nöjesliv blandat med progressiva rörelser inom bland annat konst och Berlin blev Europas kulturella centrum. Detta tog slut då den stora depressionen kom i början av 30-talet, vilken drabbade Tyskland oerhört hårt. Landet drabbades av både ekonomiskt och politiskt sammanbrott vilket fick många att tappa tron till den fortfarande unga demokratin.

1933 valdes Adolf Hitler till tysk rikskansler med högkvarter i Berlin. Tre år senare var Berlin värd för de olympiska spelen och naziterna utnyttjade detta, samt Berlins 700-årsjubileum för sin politiska propaganda. De fortsätter att rusta upp och 1939 bryter andra världskriget ut. Under andra världskriget blev stora delar av Berlin förstörda genom flygbombningar, samt under slutstriden. 1945 intog Sovjetunionen till slut huvudstaden och Tyskland kapitulerade.

Efter kriget delade man in Berlin i fyra delar vilka som segrarna förvaltade: USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. 1948-49 genomför Sovjetunionen en blockad mot de andra sektorerna, den så kallade Berlinblockaden. Det innebar att inga transporter var tillåtna genom den sovjetiska ockupationszonen i östra Tyskland till de allierade sektorerna i västra Berlin. De allierade svarade med att försörja västra Berlin med kontinuerliga flygtransporter, den så kallade luftbron. År 1949 delade man staden i endast två delar då de allierade gick ihop och bildade Västberlin som knöts till Västtyskland, trots att den delen låg isolerad i Östtyskland. År 1961 började östtyska trupper bygga Berlinmuren och från dess fram till murens fall 1989 var gränsen bevakad av östtyska gränssoldater.

Efter kraftigt ökande opposition från folket faller den kommunistiska regimen i Östtyskland 1989 och därefter börjar man riva muren och Tyskland bli enat 1990. Som resultat blir Berlin återigen officiellt Tysklands huvudstad.

 

Hitta på i Berlin

Berlin har allt du kan tänka dig. Genom sitt kulturella och historiska arv är staden en av Europas mest besökta storstäder. Här hittar du en mångfald av museer, konsthallar, gallerier, minnesplatser och teaterhus. Nattlivet är extremt med klubbar med all typ av musik, men främst elektronisk. Du hittar barer och caféer runt varje hörn och året runt pågår olika typer av festivaler. Vill du ha saker att göra med massvis av olika typer av människor har du hittat rätt.

I Berlin hittar du en mängd olika konstdistrikt. Några ligger i Mitte kring Linien- och Augustrasse, kring Potsdamerstrasse i Schöne­berg och kring Kochstrasse i Kreuzberg. Du får inte missa att strosa runt här. Om du väljer att bo och jobba i Berlin kommer du att lära dig staden med tiden och hitta dina olika favoritområden för olika ändamål.

På söndagar är Mauerpark ett måste och en otrolig upplevelse. Det är en stor loppmarknad med alla typer av saker du kan tänka dig. Det är karaoke i en liten amfiteater du inte får missa. Stämningen är öppen och härlig. En annan plats väl värd minst ett besök är den nedlagda flygplatsen Tempelhof där många samlas för att åka skateboard, flyga drake och så mycket annat. 

Varje tisdag och fredag pågår matmarknaden Der Wochenmarkt. Marknaden är populär bland många för sina superlåga priser, vackra textilier, kryddiga varor och den stirriga livliga stämningen.

Grönområden

Berlins östra och västra delar har stora skogsområden och i centrum finns många stora parkanläggningar. Det finns alltså många platser där du kan ta det lugnt och få en paus från storstaden. En är Tiergarten som är Berlins näst största park. Tidigare var det en skog där preussiska adelsmän jagade men sedan dess har den blivit omgjord och liknar idag mer en trädgård. Ett annat härligt område är Berlins botaniska trädgård där du hittar över 22 000 olika växter, vilket gör det till den största botaniska trädgården i Europa. Här kan du även besöka ett av världens största tropiska växthus. Vill du bada eller utöva olika vattensporter kan du åka sydväst till Wannsee och Nikolassee eller österut till Grünau och Köpenick.

Utelivet

Berlin är känt i hela Europa för sitt intensiva uteliv med tillgång till fest dygnet runt. Det finns mängder av olika typer av klubbar du kan testa när du ska bo och jobba i Berlin. Berlin är främst känt som technomusikens inofficiella huvudstad. En hemsida du kan kika på för att se vad som händer på technoscenen är Resident Advisor.

En av de mest kända och mytomspunna klubbarna är Berghain. Man får inte ta bilder eller filma inne på klubben och där kan vad som helst hända. Dörrvakten släpper inte in vem som helst, det ska helst se ut som att du inte bryr dig om du kommer in över huvudtaget. Här kan du festa dagar i sträck, och det är det många som gör.

En annan populär klubb är Kater Holzig, arvtagare till Berlins mest flippade klubb Bar 25. Här kan du se världskända techno- och house-dj:s spela i en genomtänkt ruffig miljö. 

Det myllrar av barer i Berlin och några du inte får missa är Brewdog, Bravo Bar och Luzia. Brewdog är en härlig ölbar i området Mitte där det även serveras pizza. Du kan njuta av hur många olika ölsorter som helst samtidigt som du lånar sällskapsspel om andan faller på. Bravo Bar är rolig med drinkar och även lite dans. Luzia är ett café på dagen och en barinstitution på kvällen. Den ligger på Oranienstrasse som är Kreuzbergs stora nöjesgata.

Jobba i Berlin