Jobba i Kanada

Jobba i Kanada

Bo och jobba i Kanada, landet i Nordamerika som sträcker sig från ishavet i norr till gränsen mot USA i söder. Med en areal om nästan 10 miljoner kvadratkilometer är Kanada världens näst största land. Sin stora yta till trots så är Kanada ett glesbefolkat land men ett av de mest välutvecklade länderna i västvärlden.

Kanadas arbetsmarknad är solid och aktiv samt välkomnar utländsk arbetskraft med rätt kvalifikationer. Jämför man med USA är det betydligt enklare att som icke medborgare flytta för att jobba i Kanada på grund av dess öppna ekonomi och arbetsmarknad. Besitter du goda erfarenheter och utbildning är drömmen om att flytta för att jobba i Kanada inte långt borta.

Arbetsmarknaden när du ska jobba i Kanada

De flesta jobben när du ska jobba i Kanada finner du i de större städerna såsom Ottawa, Vancouver och Toronto. Arbetsmarknaden i Kanada är för det mesta kunskapsbaserad och man söker ständigt arbetskraft även från andra delar av världen som kan bidra med rätt kunskap.

Ditt yrken kan alltså då vara till din fördel när det gäller att få jobba i Kanada. Kanada är nämligen i behov av att utveckla kompetensen inom vissa arbetsområden som den inhemska arbetskraften råder brist på. Man söker därför immigranter som kan bidra med denna kunskap och på så vis föra landet framåt. Exempel på sådana yrken är ingenjör, psykolog, läkare och lärare.

Råvaruindustrin råder det heller ingen brist på i landet. Här kan du jobba i Kanada inom bland annat skogs- eller oljeindustrin. Dessa jobben är inte centrerade till enbart de större städerna utan sträcker sig genom alla delar av landet.

I runda slängar skulle man kunna säga att arbetsmarknaden är tvådelad när du ska jobba i Kanada. Kanada är nämligen ett tvåspråkigt land med franskan i de östra delarna och engelskan i de resterande. Även om de som bor i den fransktalande delen av landet oftast talar god engelska så brukar jobben här efterfråga obligatoriska kunskaper i franska.

Kanada är även uppdelad i olika provinser där det råder olika regler när det kommer till att jobba i Kanada. Men i de allra flesta fall så behöver man innan man flyttar för att jobba i Kanada en arbetsgivare som kan gå i god för att hen ska anställa dig.

Tillstånd

Eftersom Kanada inte är med i EU så behöver man ordna ett arbetstillstånd för att jobba i Kanada. För att få ett arbetstillstånd behöver man på ett eller annat vis kunna visa att man kan vara till en fördel för landet. Till exempel att man besitter en viss utbildning, jobberfarenhet eller andra kvalifikationer som Kanada kan dra nytta av. Som vi tidigare nämnde söker Kanada ständigt arbetskraft utifrån så länge man har något att bidra med till landet.

Om man inte har ett arbetstillstånd kan man även söka olika “special”-visum. Det kan vara att man tidigare har jobbat eller studerat i Kanada och nu vill utnyttja sin examen i landet. Det finns även en typ av överenskommelse mellan Kanada och Sverige som låter svenska studenter bo i landet och leta jobb i Kanada under en begränsad tid. I de senaste fallen behöver du alltså inget färdigt arbetstillstånd för kunna att flytta för att jobba i Kanada.

Det finns även svenska företag stationerade i Kanada samt svenska resebolag som söker svenskar för säsongsjobb. I dessa fallen kan man kontakta de svenska företagen direkt och genom dem få mer information om vad som gäller när du ska jobba i Kanada.

Ett tips är att även söka jobb i Kanada bland någon av våra grannländers resebolag såsom till exempel Norge eller Danmark. Då öppnar det fler dörrar för att hitta ett jobb i Kanada.

Här hittar du våra tillgängliga jobb utomlands!

Visum för att jobba i Kanada

Innan du åker för att jobba i Kanada behöver du ansöka om ett visum. Ansökan ser olika ut beroende på anledning. Åker du för att jobba i Kanada, studera under en viss period eller har du kanske träffat kärleken i landet? Är planen att stanna permanent eller inom en viss period? Beroende på vad anledningen är så ser förutsättningarna för visum olika ut.

Som svensk sker ansökan om visum på Kanadensiska ambassaden i London. Du behöver inte besöka ambassaden personligen utan det räcker med att du skickar in din ansökan vi nätet. Har du redan fått ett arbete i Kanada och därmed ska stanna för att jobba i Kanada ett par år brukar ansökan, med intyg från din arbetsgivare, gå relativt snabbt. När du fått ditt visum är det bara att ge dig av till ditt nya jobbland.

Working holiday-visum

Har du inte redan fått ett jobb i Kanada och därmed ett arbetsintyg för att du ska jobba i Kanada finns det fortfarande möjligheter för att ansöka om visum. Du kan till exempel ansöka om ett så kallat “Working holiday”-visum. Detta är ett visum som du mellan 18 och 30 år kan söka. Visumet ger dig chans att åka till Kanada och leta jobb på plats. Du har då 12 månader på dig att vara i Kanada med möjlighet till att förlänga vistelsen med ytterligare 12 månader.

Processen för denna typ av visum går i korta drag ut på att du först ansöker till att få ansöka för att få jobba i Kanada. När du väl fått igenom din ansökan har du lite mindre än en månad på dig att skicka in din slutgiltiga ansökan. Varje år bestäms en kvot på hur många av dessa visum så får delas ut i Sverige så se till att vara ute i god tid så visumen inte hinner “ta slut”.

Federal skilled worker

Ett annat typ av visum du kan ansöka om är ett så kallat “Federal skilled worker”- visum. Detta lämpar sig för dig som är över 30 år och har god arbetslivserfarenhet. Här kommer du att behöva ta ett test för att se om du är lämplig för detta visum. Testet grundar sig bland annat i om du har en viss typ av arbetskompetens som är eftertraktad i Kanada. Vad du har för tidigare utbildning, arbetserfarenhet, språkkunskaper i engelska och franska och andra liknande faktorer. Även här skickar du först in en ansökan om att få ansöka för att jobba i Kanada.

Eftersom att svenskar är generellt eftertraktade på grund av sina goda språkkunskaper och arbetsmoral har vi goda möjligheter till att få denna typ av visum. Så snart du fått ditt visum är du redo att ge dig iväg för att jobba i Kanada.

Boende när du ska jobba i Kanada

När du ska jobba i Kanada gäller det att hitta ett ställe att bo på. Vare sig du ska stanna en längre period eller för en kortare visit så är boendemöjligheter goda i Kanada. Det första du måste utgå från är vart i Kanada du vill bo. Har du redan fått ett jobb i Kanada kanske destinationen redan är vald. Annars gäller det att bestämma sig vilken del av Kanada du vill bo i samt om du vill bo i en storstad eller på landet.

Då de flesta jobben ligger i de större städerna så är det även här som många väljer att bosätta sig. Bostadsmarknaden är även stor i södra delen av Kanada då många väljer att bo nära gränsen mot USA.

Vill man bo längst med kusten kan man hitta unika boenden med kanadensisk arkitektur. Då landet sträcker sig över en så pass stor area kan även klimatet vara avgörande då detta varierar beroende på i vilken del av Kanada du väljer. Även kulturen skiljer sig åt.

Ska du stanna för att jobba i Kanada en längre period är det att föredra att hyra egen lägenhet eller ett hus. Ska du däremot stanna en kortare period finns det gott om hotell och vandrarhem. Det finns mängder av urval av boenden för dig som ska jobba i Kanada, både om du går via företag eller privatpersoner.

Hyra

Bostadspriserna varierar givetvis beroende på vart du ska jobba i Kanada. Som i alla andra länder är hyrorna desto dyrare i de större städerna samt ju närmare centrum du väljer att bo. Folk från hela världen har tagit steget till att jobba i Kanada och några av de vanligare städerna att bosätta sig i är Ottawa, Montreal, Vancouver och Toronto. Så priserna här tenderar till att vara ganska höga om man jämför med priserna på den glesbefolkade landsbygden.

Har du precis flyttat till Kanada är ett boende i kollektiv att rekommendera. Dels för att du då delar, inte bara på boendekostnaden, utan även på räkningar såsom el och vatten. Men också för att det är en gyllene chans att lära känna nya människor från alla världens delar. Varför inte passa på att utbyta språkkunskaper med dina roomies och lära dig ett nytt språk på vägen.

Ett bra ställe att leta boende på är Craigs list vilket är Nordamerikas motsvarighet till Blocket. Här väljer du vilken del av landet du söker i samt vad för typ av boende du är ute efter. Här kan du hitta boende för både förstahandskontrakt, andrahandsuthyrning eller delat boende. Ett annat bra forum är Facebook, där finns det massvis av grupper du kan ta del av tips och råd från andra som redan bor i Kanada.

Kanadensare värdesätter personlighet samt att vara artig högt. Se därför till att vara artig och personlig i din ansökan om boendet. På detta sättet kommer du märka av att du enklare får napp genom att du skapar ett förtroende.

Jobb i Kanada

Förberedelser

När du ska flytta för att jobba i Kanada kan det vara bra att vara väl förberedd med det du kan ordna på hemmaplan. Ska du vara borta en längre tid, längre än ett år, måste du meddela din flytt till svenska skatteverket. När du registrerat din flytt kommer skatteverket skicka vidare informationen till andra väsentliga myndigheter såsom kommun, landstinget, försäkringsbolag och banker så att dessa uppdateras.

Även om du gör en flyttanmälan behåller du givetvis fortfarande ditt svenska medborgarskap och du kan enkelt skriva in dig i Sverige igen. Du måste även meddela att du ska jobba i Kanada till försäkringskassan om du ska jobba i Kanada i mer än 12 månader.

Kom ihåg att även meddela dem i din närhet så de blir uppdaterade om din flytt. Har du en lägenhet i Sverige kan det även vara bra att säga upp den i tid alternativt hitta någon att hyra ut den till. Kom ihåg att det är svårare att hålla koll på din hyresgäst när du numer ska jobba i Kanada så var noga med vem du väljer så det är någon du litar på.

Eftersom du ska flytta ganska långt kan det vara en fördel att inte flytta med för mycket bagage. Se därför till att du har någonstans att förvara dina ägodelar under perioden du ska jobba i Kanada. Är du osäker på om du ska flytta tillbaka till Sverige igen kan det vara bra att sälja av det mesta.
Ska du däremot ha med dig något större som inte får plats på flyget är det bra om du kollar upp transport samt tullavgifter. Kom även ihåg att kolla upp giltighetstid så att alla dina viktiga dokument är uppdaterade, såsom ditt pass, körkort och bankkort. Det är nämligen svårare att förnya dessa från andra sidan jorden.

Att hitta på

Kanada är känt för sin välkomnande atmosfär, sina livliga städer och för att inte tala om sin enastående natur och djurliv. Med majestätiska bergskedjor, forsande fjordar, smaragdgröna sjöar och häpnadsväckande glaciärer. På många ställen är naturen som orörd och bjuder på samma vy som när de första människorna upptäckte stället. Något som du bara måste vara med om när du ska jobba i Kanada är mötet med en isbjörn. Folk runt om i världen brukar skämta om att man i Sverige delar gatorna med isbjörnar. I staden Churchill i Manitoba är detta verklighet. En gång per år när havsisen smälter går nämligen isbjörnarna iland i Churchill. Och blir under ett par månader en del av befolkningens vardag innan isen återvänder och isbjörnarna ger sig ut på havet igen.

På tal om häpnadsväckande natur så ligger inget mindre än Niagarafallen i Kanada och helt klart värt minst ett besök när du ska jobba i Kanada. Ta dig således till östra Nordamerika, vid gränsen mellan Kanada och USA, och bevittna detta spektakulära turistmål. Niagarafallen är en grupp vattenfall i Niagarafloden och är det mest besökta vattenfallen i världen. Med tanke på dess magiska stämning är det inte konstigt att många filmer nämligen har haft scener inspelade just här.

En annan magisk upplevelse som Kanadas natur erbjuder är även “Rocky mountains”. En bergskedja som sträcker sig från Kanada ner till södra USA. Denna bergskedja erbjuder mer än tusen olika toppar som sträcker sig 4000 meter över havet. Detta är en vy som känns tagen direkt från en saga. Hit kommer besökare året om och varje år har Rocky mountains miljontals människor som besöker bergen.

Kultur

De flesta av oss har nog någon gång läst eller iallafall hört om Anne på Grönkulla. En ungdomsbok som lästs av ungdomar runt om i världen och är skriven av Lucy Maud Montgomery. Boken utspelar sig på en gård på ön Prince Edward Island i Kanada. Gården heter Green Gables och har blivit en av de mest kända litterära platserna i Kanada. Upplev därför kultur och litteratur i ett när du ska bo och jobba i Kanada och besök platsen där Anne på Grönkulla utspelar sig.

Åk till Quebec som tillhör den franska delen av Kanada. För att uppleva en kompott av franska delikatesser, jazzig musik där dragspel och saxofon är framträdande instrument. Mysiga små kullerstensgator fyllda med mysiga caféer och konst i varje hörn. En stad vars kultur verkligen måste upplevas när du ska jobba i Kanada.

Har du vägarna förbi Montreal, som ligger i Quebec och är Kanadas näst största stad, när du ska jobba i Kanada får du inte missa The Underground City. Detta är faktiskt precis som namnet säger, en underjordisk stad. Underjordiska gångar på 30 kilometer leder fram till en stad fylld med affärer, restauranger, barer, biosalonger och även bostäder. Här kan du spendera timmar på shopping, avnjuta god mat eller varför inte kolla på den senaste släppta filmen.

Toronto

Om man ska bo och jobba i Kanada är det nästan ett måste att besöka Kanadas största stad Toronto. Här kan du nämligen blanda konst och kulturupplevelser genom att besöka museet Royal ontario, gå på konserter, uppleva CN tower eller varför inte svänga förbi den berömda marknaden St Lawrence market. Spendera sedan en heldag i Toronto island park. En ö med vacker natur där du kan göra allt från att spendera hela dagen på stranden, uppleva naturen på en hikingtur, ha picknick i magiska parker till att spela golf, fiska, ta en ridtur eller besöka nöjesparken med över 30 attraktioner.

För att inte tala om Torontos erbjudande av matupplevelser. Här finns nämligen restauranger i alla matvägar. Allt från undangömda små barer med hemgjorda delikatesser till michelinrestauranger i världsklass. I Toronto behöver du aldrig gå hungrig.

Det finns otroligt mycket att se och uppleva när du ska jobba i Kanada, världens näst största land, fylld av erbjudanden och möjligheter.

Jobba i Kanada