Jobba i Lissabon

Lediga jobb i Lissabon

    There are currently no vacancies.

Jobba i Lissabon

Lissabon har vuxit i mångas ögon under de senaste åren och har blivit en ny trendig favorit bland Europas huvudstäder. Vackert placerad vid Atlanten erbjuder Lissabon en internationell ung atmosfär, ett härligt klimat och en behaglig livsstil för den som ska jobba i Lissabon.

I Lissabon finns det ett stort utbud av jobb, även för svenskar, då många internationella företag har förlagt delar av sin verksamhet här. För svenskar är det vanligt med jobb inom telemarketing men även kundtjänst eller BPO, Business Process Outsourcing, där en arbetar mot den svenska marknaden. Är en bra på engelska finns det även möjlighet att jobba mot en engelsktalande marknad. Över 400 företag har sina Shared Service Centers här. Då finns det även jobb att tillgå inom HR, ekonomi och administration. Ofta hjälper dessa stora företag en med flytten och med myndigheter på plats. Detta har gjort staden mångkulturell och människor från hela Europa bor här.

Lönerna är lägre i Portugal än i Sverige men det är även levnadskostnaderna. Här får du minst 22 semesterdagar, plus public holidays, per år. Vanligtvis får du hjälp med kontakt med myndigheter av det företag du kommer jobba för eller så kan man alltid fråga kollegor som gått igenom allt själva inte alltför längesen.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här.

Flytta för att jobba Lissabon

Som EU-medborgare kan du bo och jobba i Lissabon i upp till tre månader utan att behöva registrera dig någonstans. Även efter detta behöver du varken visum eller arbetstillstånd men vill du jobba i landet behöver du registrera dig och skaffa ett skattebevis, ett NIF-nummer. Det ansöker om på Finanças, ditt lokala skattekontor i Lissabon. Ta med dig ditt pass och ett officiellt papper där både ditt namn och din svenska adress står, och gärna en räkning eller liknande som bekräftar din bostadsadress, och kopior på detta. Det är via detta nummer du identifierar dig när du ska öppna bankkonto eller hyra bostad. NIF står för Número de Identificação Fiscal.

Du behöver även införskaffa ett CRUE-certifikat, Certificate of Residency in the European Union. Det måste du skaffa inom tre månader efter att du börjat jobba. För detta går du till stadshuset, Camara Municipal, och tar med pass, anställningskontrakt med ditt NIF-nummer, adress och namn på, samt kopior på dessa.

När allt detta är ordnat kan du skaffa ett bankkonto. Du går till det bankkontor du vill ha som ditt med NIF-nummer, CRUE-certifikat och pass. Kika alltid på olika månadskostnader innan du bestämmer dig för vilken bank som passar dig bäst.

Jobbar du och betalar skatt i Lissabon har du rätt till den allmänna sjukvården. För att kunna ta del av den måste du gå och skriva in dig på ett Centro de Saúde, en vårdcentral. Även här behöver du åtminstone pass, NIF-nummer och ett papper med ditt socialförsäkringsnummer (NISS) som du skaffar på Segurança Social. Därefter skickar de ett sjukvårdskort till din adress. Kom ihåg att införskaffa dig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan innan flytten för att få gratis sjukvård i Portugal innan du har registrerat dig.

Bo i Lissabon

Vi rekommenderar att börja sin vistelse med att bo på hostel eller att hyra ett rum under den första tiden. För att därefter kunna leta efter ett permanent boende i Lissabon på plats. Samt i lugn och ro. Då kan du gå på visningar och se boendet med egna ögon så du vet vad du betalar för. Betala aldrig deposition i förväg utan att du har sett lägenheten i verkligheten eller i utbyte mot nyckel. 

Eftersom Lissabon är en stad där det är enkelt att ta sig omkring, både med kollektivtrafik men även till fots eller på cykel. Så är det inte alltid värt att betala en dyrare hyra för att bo mitt i centrum. Utan kika även på alternativ lite utanför, då kommer du märka att hyrorna är betydligt mer prisvärda.

För att hålla nere på kostnaderna ytterligare kan man även kolla runt efter delat boende. Antingen att man hyr en lägenhet ihop med någon eller några. Eller att man hyr ett rum i delat boende. Då blir dels hyran lägre samt kostnader som brukar tillkomma såsom räkningar för el, vatten och internet. Det är vanligt att ungdomar som ska jobba i Lissabon kör på detta alternativ. Det är också en ypperlig chans att lära känna nya människor genom att dela boende.

Du kan leta efter boende i Lissabon på hemsidor som Idealista, Expat, GreenAcres och HousingAnywhere. På Facebook finns grupper som Casas/Quartos para arrendar em Lisboa och Lisbon expat rooms och Svenskar i Lissabon där man hittar både annonser om boende och kan få råd om mycket annat.

Jobb i Lissabon

Allmän fakta

Lissabon ligger i västra Portugal, vid nordsidan av viken Mar del Palha där floden Tejo har sitt utlopp i Atlanten. Staden byggdes på sju kullar och har på grund av alla branta gator och sina spårvagnar jämförts med San Francisco. Detta resulterar i att det finns många vackra utsiktsplatser för dig som planerar att jobba i Lissabon.

Här talar man portugisiska, vilket är det sjätte största språket i världen, men man klarar sig bra på engelska. Ska du däremot bo länge i Portugal är det dock en fördel att lära sig språket.  

Klimatet är lite svalare än vanligt medelhavsklimat på grund av sin närhet till Atlanten och vindarna från havet. Det är dock fortfarande varmt men inte tryckande hett som i inlandet. Detta medför även mer fuktiga vintrar, vilka är ganska varma men mycket regniga. Sommaren börjar kring april och slutar  i oktober med temperaturer kring 25 grader.

Att ta sig runt i Lissabon är både enkelt och vackert. Ett av de trevligaste sätten är med hjälp av spårvagnar, hissar eller bergbanor. Tunnelbanan är utbredd och det finns även välfungerande pendeltåg och färjetrafik. Införskaffa ett Zapping-card i en biljettmaskin som finns på alla stationer och som gäller för alla transportmedel. Välj att ladda med den summa som passar dig bäst beroende på hur mycket du åker. Ju mer du laddar på desto mer rabatterat blir det.

Historia

Lissabon räknas som den Västeuropas äldsta stad då romarna redan 195 f.v.t grundade ett framgångsrikt samhälle här. År 715 intar arabiska morer staden och deras närvaro kommer du som ska bo och jobba i Lissabon kunna se tydligt än idag. Afonso Henriques, greve av Portugal, besegrade morerna i ett slag 1139 och utropar sig därefter till Portugals första kung, förkunnar regionens oberoende av Kastilien 1143 och erövrade Lissabon från morerna 1147. År 1249 blir Lissabon Portugals huvudstad.

Under 1500-talet har Portugal sina upptäcktsresor och koloniala expansion och detta gör Lissabon till Europas största och viktigaste handelsstad fram till spanska ockupationen 1580. Ockupationen varar fram till 1640.

År 1755 drabbas huvudstaden av en enorm jordbävning som ödelade två tredjedelar av staden och drygt 30 000 människor omkom. Stora delar av staden återuppbyggdes. I början av 1800-talet förklaras Brasilien självständigt vilket i sin tur innebär att Portugal förlorar sin guldkälla. Detta i kombination med jordskalvet inledde en period av ekonomiskt förfall som Lissabon först i början av 1900-talet började återhämta sig ifrån. År 1910 utropas Portugal till en republik.

År 1986 får Portugal sin första socialistiska president på 50 år och går med i EU. Lissabon blir en av 1994 års kulturhuvudstäder i Europa och 1998 hölls den stora världsutställningen, Expo -98, här.

Mellan 2010 och 2013 genomgick landet en stor ekonomisk kris och var tvungen att motta internationell hjälp. Via ett ekonomiskt åtstramningsprogram har de tagit sig ur krisen och ekonomin är på stark frammarsch.

Att hitta på

Det finns mycket att se och göra när du ska bo och jobba i Lissabon. Staden har historiska tempel och borgar, kultur, över 40 museum, shopping och fest. Festivaler och events pågår hela tiden och det finns också en stark café- och restaurangkultur. Klimatet är behagligt vilket bjuder på utomhusaktiviteter som surfing, segling eller till att bara hitta en favoritplats att ta det lugnt på. Staden är byggd på branta kullar vilket gjort att det finns utsiktsplatser överallt. 20 minuters gång från centrum hittar du Miradouro da Senhora do Monte och vid slottet São Jorge hittar du en otrolig utsikt och staden och floden. Utanför borgen kan man köpa vin att ta med upp på borgen.

Västerut om São Jorge ligger den historiska delen av staden, Bélem. Här kan du besöka Torre de Belém och Monsteiro dos Jeronimos, som är två av Portugals mest berömda monument, eller bara strosa runt på de trånga gatorna.

Alfama anses av många vara det vackraste distriktet i Lissabon. Det ligger inklämt mellan São Jorge och floden Tejo och här kan man vandra runt i en labyrint av gränder, smågator och stentrappor. Här ligger även stadens katedral. Här finns en stor gatumarknad, som funnits sedan 1600-talet, som heter Feira da Ladra. Den hålls varje tisdag och lördag på Campo de Santa Clara. Västra delen av staden består främst av en park, Monsantoparken, som är en av världens största stadsparker, med en yta på nära tio kvadratkilometer.

Fest och mat

De trendigaste områdena i Lissabon är Bairro Alto och Chiado. Här hittar man nattlivet med klubbar, barer och restauranger. Följer en Rua Garrett kommer du till stadens centrum och en av stadens populäraste nattklubb. Xafarix är en klubb som drivs av musiker och som lägger krutet på bra livemusik. The Park kan vara stadens hemligaste bar och ligger uppe på ett parkeringshus. Du tar dig in via parkeringen. I Barrio Alto hittar en även många av stadens fadoställen, så kallade Casa de Fados. Fado brukar kallas för den portugisiska blusen och bör upplevas på plats.

Det finns många trevliga restauranger du kan njuta av när du ska bo och jobba i Lissabon. Några är Xapuri, BA Wine Bar do Bairro Alto, Enoteca de Belem, Cultura do Hamburguer, Cervajeria Trindade och Cantinho do Aziz. Mercado da Ribeira öppnade redan på 1100-talet och är en stor nyrenoverad saluhall. Tidningen Timeout har valt ut vad de anser är Lissabon och Portugals coolaste och bästa barer och restauranger och samlat alla här.

En av Lissabons stora broar är 25:e april-bron. Den gamla passagerarterminalen har blivit salsaklubb med liveband. Under bron hittar du området LX Factory som består av små butiker, barer och caféer. På söndagar finns här dessutom en marknad med second hand och egenproducerade delikatesser.

Utanför staden

Väster om Lissabon, ute vid kusten ligger de båda populära badorterna Estoril och Cascais. Hit åker du bor i Lissabon med tåget på 30 minuter från stationen Cais du Sodre. Här är det riviera, lyxhotell och kasinon blandat med gamla mysiga stadsdelar. Utmed stranden går en lång strandpromenad med mängder av restauranger och barer. 

Tre mil från Lissabon ligger staden Sintra som har ett lite svalare klimat med otroliga kulisser och vyer. Här byggde de rika rojalisterna sina sommarslott förr i tiden. Den lilla staden finns numera med på UNESCOS världsarvslista. Det är mycket turistigt under somrarna men värt ett besök. Missa inte Pena Palace, Quinta da Regaleira och Palácio Nacional de Sintra.

Vanliga frågor

Vart är bäst att bo i Lissabon?

-Det finns många trevliga delar att bosätta sig i när man ska jobba i Lissabon. Populära ställen för utländska som flyttar för att jobba i Lissabon är framför allt Baixa-distriktet, Amoreiras, Benfica och Penha de França, Avenida Almirante Reis, samt mellan Bairro Alto och Castelo São Jorge. Var du än väljer att bosätta dig kommer du ha nära till både stad och hav. I vissa områden är det lite dyrare än andra men priserna varierar även på hur stort du vill bo samt om du vill bo själv eller i delat boende.

Hur mycket kostar det att bo i Lissabon?

-Att hitta eget boende i Lissabon är relativt enkelt. Du kan välja mellan möblerat eller omöblerat. Vanligast för de som flyttar för att jobba i Lissabon är att man hyr ett redan möblerat boende. Då slipper man lägga stora summor på att skaffa möbler det första man gör när man kommer ner. Ska man stanna ett par år är det dock vanligt att man sedan går vidare till ett omöblerat boende för att köpa egna möbler och dekorera sitt långtidsboende efter sina egna preferenser.

Vill man hyra en egen lägenhet kan du enkelt få tag på en fräsch etta för ca 100 euro/månad. Kom dock ihåg att kika med hyresvärden om räkningar är inkluderade eller ej. I många fall tillkommer dessa utöver hyran. Lissabon räknas som en av Europas billigaste huvudstäder och varor är betydligt billigare här än i Sverige. Samma sak när det kommer till shopping. Affärer som H&M, Mango och Zara ligger på cirka 50 procent billigare än i Sverige.

Är det lätt att få jobb i Lissabon?

-Som svensk är det generellt lätt att få jobb i Lissabon. Dels för att det är enkelt att flytta för att jobba i Lissabon då du inte behöver ansökan om visum eller dylikt utan får vistas fritt i landet, då du är EU-medborgare. Du behöver alltså inte genomgå någon process innan du kan börja söka jobb i Lissabon. Du kan till och med söka jobb redan från Sverige. 

De vanligaste jobben i Lissabon för svenskar är på callcenters. Antingen mot den svenska marknaden eller den engelska marknaden. Då är det vanligast att du antingen jobbar med kundtjänst eller som säljare. Fördelen med dessa typer av jobb på callcenters är dels att du inte behöver lära dig ett helt nytt språk. Men även att du ofta känner igen produkten eller företaget sedan innan. De flesta callcenters kräver heller inte att du har någon tidigare erfarenhet, även om det såklart är meriterande. Utan de brukar ha en grundlig utbildning när man väl börjar. 

Är det fint i Lissabon?

-Lissabon ligger norr om Tejofloden uppe på ett par kullar i Portugal. När du ska jobba i Lissabon kommer du märka att det är en otroligt mysig hamnstad med pittoreska gränder, fantastisk miljö och nära stranden och det svalkande havet. Byggnaderna och kulturen i Lissabon kommer du aldrig att bli mätt på. Däremot kommer du garanterat bli mätt på någon av de trevliga matställen som erbjuder skaldjur i världsklass. Många som kommer på semester i Lissabon brukar återvända då det alltid finns något nytt att uppleva eller upptäcka.

Hur varmt är det i Lissabon?

-Landet gränsar till Spanien och har i princip samma typ av klimat men något svalare då det ligger vid Atlanten. Det är vanligt att personer väljer att jobba i Lissabon just på grund av det härliga klimatet. Här är det varma somrar och milda vintrar. Våren är en fantastisk tid i Lissabon då temperaturen börjar stiga i mars så du kan sitta ute och lämna jackan hemma redan då. Sen ökar graderna varje månad och under högsommaren landar de vanligtvis mellan 28-30 grader dagtid. Sommaren håller i sig längre än i Sverige och det börjar först bli svalare i oktober. Men trots detta är det fortfarande milt och behagligt väder. Under vintern kan det vara lite ostadigare med regnperioder men titt som tätt går graderna upp även under vintermånaderna.

Hur säkert är Lissabon?

-Precis som i alla stora städer bör man vara uppmärksam på ficktjuvar när man är i stora folksamlingar. Det är större risk för ficktjuvar i de mest turistiga områdena i Lissabon. Håll även extra uppsyn när du åker kollektivt, såsom buss, tunnelbana och spårvagn. Tar man normala försiktighetsåtgärder och håller ett litet extra öga på sina värdesaker i dessa sammanhang är det lugnt.

Lokalbefolkningen är mycket trevliga och hjälpsamma. Då det är många som både flyttat för att jobba i Lissabon men även många turister i rörelse så är du sällan ensam och kan alltid fråga om hjälp om du skulle känna dig osäker.

Jobba i Lissabon