Jobba i Lissabon
Lissabon har vuxit i mångas ögon under de senaste åren och har blivit en ny trendig favorit bland Europas huvudstäder. Vackert placerad vid Atlanten erbjuder Lissabon en internationell ung atmosfär, ett härligt klimat och en behaglig livsstil för den som ska jobba i Lissabon.
I Lissabon finns det ett stort utbud av jobb, även för svenskar, då många internationella företag har förlagt delar av sin verksamhet här. För svenskar är det vanligt med jobb inom telemarketing men även kundtjänst eller BPO, Business Process Outsourcing, där en arbetar mot den svenska marknaden. Är en bra på engelska finns det även möjlighet att jobba mot en engelsktalande marknad. Över 400 företag har sina Shared Service Centers här. Då finns det även jobb att tillgå inom HR, ekonomi och administration. Ofta hjälper dessa stora företag en med flytten och med myndigheter på plats. Detta har gjort staden mångkulturell och människor från hela Europa bor här.
Lönerna är lägre i Portugal än i Sverige men det är även levnadskostnaderna. Här får du minst 22 semesterdagar, plus public holidays, per år. Vanligtvis får du hjälp med kontakt med myndigheter av det företag du kommer jobba för eller så kan man alltid fråga kollegor som gått igenom allt själva inte alltför längesen.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här.
Flytta för att jobba Lissabon
Som EU-medborgare kan du bo och jobba i Lissabon i upp till tre månader utan att behöva registrera dig någonstans. Även efter detta behöver du varken visum eller arbetstillstånd men vill du jobba i landet behöver du registrera dig och skaffa ett skattebevis, ett NIF-nummer. Det ansöker om på Finanças, ditt lokala skattekontor i Lissabon. Ta med dig ditt pass och ett officiellt papper där både ditt namn och din svenska adress står, och gärna en räkning eller liknande som bekräftar din bostadsadress, och kopior på detta. Det är via detta nummer du identifierar dig när du ska öppna bankkonto eller hyra bostad. NIF står för Número de Identificação Fiscal.
Du behöver även införskaffa ett CRUE-certifikat, Certificate of Residency in the European Union. Det måste du skaffa inom tre månader efter att du börjat jobba. För detta går du till stadshuset, Camara Municipal, och tar med pass, anställningskontrakt med ditt NIF-nummer, adress och namn på, samt kopior på dessa.
När allt detta är ordnat kan du skaffa ett bankkonto. Du går till det bankkontor du vill ha som ditt med NIF-nummer, CRUE-certifikat och pass. Kika alltid på olika månadskostnader innan du bestämmer dig för vilken bank som passar dig bäst.
Jobbar du och betalar skatt i Lissabon har du rätt till den allmänna sjukvården. För att kunna ta del av den måste du gå och skriva in dig på ett Centro de Saúde, en vårdcentral. Även här behöver du åtminstone pass, NIF-nummer och ett papper med ditt socialförsäkringsnummer (NISS) som du skaffar på Segurança Social. Därefter skickar de ett sjukvårdskort till din adress. Kom ihåg att införskaffa dig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan innan flytten för att få gratis sjukvård i Portugal innan du har registrerat dig.
Bo i Lissabon
Vi rekommenderar att börja sin vistelse med att bo på hostel eller att hyra ett rum under den första tiden. För att därefter kunna leta efter ett permanent boende i Lissabon på plats. Samt i lugn och ro. Då kan du gå på visningar och se boendet med egna ögon så du vet vad du betalar för. Betala aldrig deposition i förväg utan att du har sett lägenheten i verkligheten eller i utbyte mot nyckel.
Eftersom Lissabon är en stad där det är enkelt att ta sig omkring, både med kollektivtrafik men även till fots eller på cykel. Så är det inte alltid värt att betala en dyrare hyra för att bo mitt i centrum. Utan kika även på alternativ lite utanför, då kommer du märka att hyrorna är betydligt mer prisvärda.
För att hålla nere på kostnaderna ytterligare kan man även kolla runt efter delat boende. Antingen att man hyr en lägenhet ihop med någon eller några. Eller att man hyr ett rum i delat boende. Då blir dels hyran lägre samt kostnader som brukar tillkomma såsom räkningar för el, vatten och internet. Det är vanligt att ungdomar som ska jobba i Lissabon kör på detta alternativ. Det är också en ypperlig chans att lära känna nya människor genom att dela boende.
Du kan leta efter boende i Lissabon på hemsidor som Idealista, Expat, GreenAcres och HousingAnywhere. På Facebook finns grupper som Casas/Quartos para arrendar em Lisboa och Lisbon expat rooms och Svenskar i Lissabon där man hittar både annonser om boende och kan få råd om mycket annat.