Jobba i Madrid

Lediga jobb i Madrid

    There are currently no vacancies.

Jobba i Madrid

Bo och jobba i Madrid, Spaniens pulserande hjärta. Bo i den mångkulturella huvudstaden bland de bästa tapasbarerna i landet, coola barer och med extraordinär shopping runt hörnet. För att inte tala om otrolig arkitektur och fantastisk konst. När du bor och jobbar i Madrid kommer du märka att denna imponerande stad har något för alla.

Som svensk brukar det inte vara några problem med att hitta jobb i Madrid. Dels så finns här många svenska företag stationerade. Madrid är även en stad med mycket turism och med det faktum att svenskar generellt är bra på engelska så öppnas det dörrar för jobb inom just detta område, turismen. Det finns gott om jobb på barer, restauranger och hotell.

Vill man däremot jobba mot den svenska marknaden så är Callcenter ett bra alternativ. De flesta svenska Callcenter-jobben i Madrid jobbar med just telemarketing. Här kan du få jobba med sälj, kundservice, mötesbokning, it-support med mera. Många av de större företagen annonserar kontinuerligt vilket gör att man till och med kan få tag på ett jobb innan man flyttat ner.

När du jobbar i Madrid så kommer du märka att lönerna är lägre här än i Sverige. Dock är även skatten lägre samt levnadskostnaderna. Jobbar man inom ett skandinaviskt företag så brukar lönen bli högre än vad standardlön är för genomsnittliga Madridbor. 

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Madrid

Som EU-medborgare behöver du inte inte tänka på att skaffa visum eller arbetstillstånd för att bo och jobba i Madrid. Väljer du däremot att bo och jobba i Madrid i mer än 3 månader så måste du skaffa ett spanskt identitetsnummer “Número de Identificación de Extranjeros” även kallat NIE.

När man ansöker om NIE så kommer processen gå till på spanska. Men man kan hyra en tolk som är med dig hela vägen alternativt skaffa NIE redan i Sverige. I Sverige skaffar du ditt NIE hos spanska ambassaden eller spanska konsulatet. Det brukar vara en längre process att göra det i från Sverige men fördelen är att du kan göra det på svenska i stället för spanska.

Att skaffa NIE

Väljer du att göra det i Spanien brukar det gå lite snabbare. För att ansöka om ett NIE behöver du först boka ett möte antingen hos “la Policia Nacional” eller hos “Oficinas de Extranjería”. Du kan boka ett möte via denna länk.

När du fått en tid för NIE-nummer behöver du ha med dig mötesbekräftelsen och giltig identifikation. Du behöver även ha med ditt anställningskontrakt vilket behöver vara skrivet på spanska (detta hjälper din arbetsgivare dig med) samt en ifylld ansökningsblankett.

Direkt efter mötet kommer du få en inbetalningsblankett som du omgående behöver gå till en bank med. På banken betalar du summan som det kostar samt får ett kvitto. Du behöver sedan ta med dig kvittot tillbaka till Policia National eller Oficinas de Extranjería och visa upp detta innan du får ditt NIE.

Ditt NIE-nummer är sedan giltigt livet ut så du behöver inte gå igenom proceduren fler än en gång.

Bo i Madrid

När det kommer till att hitta ett ställe att bo i Madrid så råder vi dig att du letar på plats. Dels för att vara säker på att boendet du hittat är genuint genom att besöka stället innan du skriver på några papper. Samt för att spanska hyresvärdar värderar personliga möten.

Då Madrid är en av Spaniens största städer så är hyrorna här relativt höga. Många väljer därför att istället hyra ett rum i ett gemensamt boende. Då delar man på hyran och räkningar samtidigt som man lär känna nya människor. 

Hitta boende i Madrid kan du göra på lite olika sätt. Du kan välja att gå via en mäklare, dock brukar dessa ta ut en extra avgift så kallad agency fee. Du kan också använda dig av olika sidor på internet. Fotocasa Tucasa och Idealista är några exempel på populära sajter.

Du kan även ta hjälp av grupper på Facebook där du kan få tips och råd från andra svenskar i Madrid. 

När du väl hittat en lägenhet eller ett rum så kan det vara bra att veta att de flesta tar en deposition. Deposition brukar vara på en eller två månadshyror som man sedan får tillbaka vid utflyttning.  

Jobba i Madrid

Sjukvård

Innan du lämnar Sverige för att bo och jobba i Madrid är det bra att du har beställt hem ditt European Health Insurance Card från Försäkringskassan. Detta blå kort ger dig rätt till gratis sjukvård fram till dess du har registrerat dig som boende i Madrid.

För att kunna jobba och få tillgång till spansk sjukvård behöver du skriva in dig i den kommun du bor i så kallat “Empadronamiento” och få ett  Socialförsäkringsnummer “Número de Seguridad Social”. Du ansöker om detta vid ditt närmaste” Tesoreria General de la Seguridad Social” även kallat “TGSS”. Hit behöver du ha med dig ditt pass samt anställningskontrakt.

 

När du fått ditt Número de Seguridad Social behöver du skriva in dig på en Centro de Salud vilket är din lokala vårdcentral. Man tillhör automatiskt det Centro de Salud som ligger i samma område som man bor. Därefter får man ett sjukkort och blir sedan tilldelad en läkare.

Språk

I Madrid är det självklart modersmålet Spanska man talar. Spanskan är det näst mest talade språket i världen och lär du dig detta kommer du långt även utanför Spaniens gränser.

Man behöver inte tala spanska flytande för att göra sig förstådd i Madrid. Folket här är mycket hjälpsamma och uppskattar när någon gör sitt bästa med att kommunicera på deras språk. 

Då Madrid är en av spaniens största städer samt en stor turistort så är det många som även talar engelska. Du behöver alltså inte kunna spanska för att bo och jobba i Madrid.

Vill du däremot lära dig språket eller fila på de spanska kunskaper du redan besitter så finns det många möjligheter till detta. Du kan nämligen hitta många språkcaféer här och intercambio, språkutbyte. 

Att hitta på

När du bor och jobbar i Madrid är du aldrig ensam. Staden tar emot dig med öppna armar och bjuder på allt mellan himmel och jord.

Ta dig till vackra Puerta del Sol som är ett torg mitt i staden. Här har man samlats i alla tider. Förr var det för att bevittna avrättningar och tjurfäktning. Numer samlas man här för en aning gladare anledning, för umgänge, god mat och fantastisk dryck.

Är mat och dryck ditt intresse så har du hittat rätt. Madrid bjuder på färgsprakande menyer med allt från tapas till lyxiga trerättersmenyer. Njut av madrids egna viner eller ta dig till Saluhallar i världsklass. Strosa runt Mercado San Antón och upplev en stämning och proviant som är svår att hitta hemma i Sverige.

När man ätit sig mätt och fyllt på med energi är man redo för det spanska nattlivet. Madrid har ett nattliv som är svårt att slå. Drick goda drinkar och dansa fram till soluppgången. Eller varför inte köra barhäng på någon av de mysiga små bar-gatorna som ringlar sig genom staden. Här upplever man nätter man sent kommer glömma.

Madrids utbud av konst och dess museum är något du inte får missa när du bor och jobbar i Madrid. Besök ett av världens största konstmuseum Museo del Prado och skåda konst från konstnärer som El Greco, Goya och Velázquez. Eller ta en visit till Reina Sofia där du kan bevittna ingen mindre än Picassos verk. 

Ta en sväng tillbaka till forna Egypten. Temple de Bedod ligger nämligen numera i Madrid. Ett tempel som tidigare var byggt i Egypten. Som när de skulle fabricera Asswandammen i Egypten hotades att rivas. Spanien erbjöd sig då att ta rädda templet genom att flytta det till Madrid. 

Kungarike

Europas största kungliga slott är beläget i Madrid och du är välkommen in. Spaniens kungafamilj bor dock inte här längre men slottet är lika magnifikt för det. Med sina 3 418 rum och en slående arkitektur är slottet helt klart värt att besöka. 

Ta dig till den avkopplande Retiroparken, som tidigare tillhörde kungafamiljen men nu är öppen för avkoppling även för allmänheten. Här kan du promenera i inbäddad grönska och beundra de många monument och statyer som står här. 

Jobb i Madrid