Jobba i Málaga

Lediga jobb i Málaga

Jobba i Málaga

Málaga är solkustens huvudstad och Spaniens sjätte största stad. Det är en stad som har allt man kan önska hos en storstad och det är många som lockas av att bo och jobba i Málaga. Det underlättar något enormt för oss svenskar att EU-medborgare får bo och jobba i Málaga och Spanien utan visum eller arbetstillstånd. Om man vågar är det enkelt för svenskar att dagligen få ta del av Málagas spännande historia, moderna shoppingkvarter, museer i världsklass och myllrande gator med barer och caféer. För att inte tala om de cirka 320 soldagarna per år.

Som svensk är det lättare att få jobb om du söker arbete inom företag som letar efter skandinaver. Eller efter människor som talar mycket god engelska. Där kan svenska vara meriterande eller ett krav.

Detta skiljer vår arbetsmarknad från den mer inhemska där konkurrensen är större och arbetslösheten stor. Självklart underlättas ditt liv allmänt om du kan lite spanska. Men det finns en del arbeten som inte kräver det. Det är främst på callcenter med jobb inom sälj och kundtjänst som detta är möjligt. Dessa jobb kan du söka från Sverige innan du flyttar.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta för att jobba i Málaga

Från flygplatsen tar du dig enkelt in till staden med antingen tåg eller buss. Tåget tar tio minuter och bussen upp till en halvtimme. Både buss och tåg avgår varje halvtimme och taxi är såklart ett alternativ för den mer bekväma.

Om du stannar för att jobba i Málaga i mindre än sex månader i Spanien så behöver du inte att rapportera flytt från Sverige hos svenska försäkringskassan och hos skatteverket. Om du tänker stanna längre kan det vara bra att vänta med att skriva ut sig tills man provat att bo i Spanien ett par månader.

Vid en vistelse längre än tre månader måste du registrera dig och man behöver ett spanskt identitetsnummer, Número de Identificación de Extranjeros, för att kunna jobba lagligt. Vanligtvis hjälper ens arbetsgivare en med detta, samt att skaffa ett bankkonto. Det nästan alltid spanska som gäller på myndigheter. Därför kan det vara bra att ha med en spansktalande vän eller lära sig några ord inför mötet.

Det är även nödvändigt att skriva in sig i området du bor i, så kallat empadronamiento, och skaffa sig ett socialförsäkringsnummer, Número de Seguridad Social, för att kunna få jobba och få tillgång till spanska sjukvården.

NIE

Man ansöker om Inscripción en el Registro General de Extranjeros, inskrivning i utlänningsregistret. Detta gör man hos la Policia Nacional eller hos Oficinas de Extranjería. Vid det senare måste du boka ett möte i förväg och det gör du här. Välj provinsen du befinner dig i, Málaga, klicka vidare och välj Policia-UE Certificados, sedan Pasaporte och skriv in dina uppgifter. Följ sedan instruktionerna och boka ett möte. Spara mötesbekräftelsen då du behöver den för att komma in i byggnaden.

Du behöver pass, anställningskontrakt på spanska samt kopior av båda och ansökningsblanketterna Ex-15 (fylls i på dator) och 790 ifyllda. Vilka dokument som krävs kan ha utökats och se efter med kollegor eller arbetsgivare vad de tror behövs.

Att du har en mötestid betyder inte att du kommer att slippa köa. Väl framme och dokument godkända får du ett inbetalningskort som du ska ta till banken direkt, betala och få kvitto och sedan gå tillbaka till Policia National eller Oficinas de Extranjería.

Ska du jobba i Málaga kan man även ansöka om NIE-nummer på spansk ambassad eller spansk konsulat, i Stockholm, Göteborg och Lund. Detta tar längre tid och kräver framförhållning innan du flyttar, men du kan göra allt på svenska.

Det låter som mycket men vanligtvis bokar din arbetsgivare ditt möte och ger dig instruktioner. Du har samma Nie-nummer hela livet.

Sjukvård

Om du ska jobba i Málaga i mer än sex månader skrivs du ut ur folkbokföringen och ur det svenska socialförsäkringssystemet. Innan du lämnar Sverige är det bra att ha införskaffat sig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan så att du kan få gratis sjukvård i Spanien innan du har registrerat dig.

Jobbar du i Málaga och betalar skatt har du automatiskt rätt till den offentliga sjukvården i Spanien men du måste själv registrera dig vid Seguridad Social för att kunna ta del av den. Detta behöver du för att sedan kunna skriva in dig på Centro de Salud, vårdcentralen, och få det spanska sjukvårdskortet. Varje region i Spanien har sitt eget kort med olika färg och utseende. Du tillhör det Centro de Salud som ligger i det område där du bor. Du går dit och ansöker om kortet och när du har fått ditt sjukvårdskort går du dit igen och de tilldelar dig en läkare.

Número de Seguridad Social ansöker du om vid närmaste Tesoreria General de la Seguridad Social, TGSS. Du måste ha med dig pass, och NIE om du har, och anställningskontrakt på spanska. Då detta är nödvändigt för att få arbeta i Spanien är det något som din arbetsgivare brukar hjälpa dig med.

Empadronamiento är också nödvändigt för att kunna skriva in dig på närmaste Centro de Salud. Det du gör är att du registrerar dig i ditt område i staden eller i kommunen. Du behöver NIE eller pass och hyreskontrakt. Du kan be din hyresvärd om hjälp med detta då de ibland måste följa med, eller fråga din mäklare var kontoret ligger. Alla som bor i Spanien är skyldiga att mantalsskriva sig. Vårdcentralen måste veta vilket område du bor i för att kunna skriva in dig.

Jobb i Malaga

Bo i Málaga

Åk ner först och bo på hostel för att sedan på plats hitta ditt mer permanenta boende i Málaga. Detta för att undvika att bli lurad och för att du har större chans att få kontrakten om hyresvärden eller mäklaren har träffat dig personligen. Ska du bo och jobba i Málaga själv är det rekommenderat att leta efter ett rum och dela lägenhet med andra då det blir både billigare och du snabbt kommer in i ett sammanhang. Är ni flera är det bra att leta efter en större lägenhet och dela. Du kan leta både rum och lägenhet på sajterna Fotocasa, Tucasa, Idealista, Yaencontre och Malagapisos. Sedan det finns Facebook-grupper, som bland annat Svenskar i Malaga, där människor lägger upp inlägg om både boende och annat.

Allmän fakta

Málaga är en hamnstad på Spaniens södra kust och huvudstaden på Costa del Sol. Som namnet lovar så skiner solen nästan varje dag. Under vintern blir det vanligtvis inte kallare än 15 grader på dagen och på sommaren kan det stiga till över 30. Staden ligger i en dal med två floder som rinner ut i Medelhavet, omringat av berg.

Priserna på det mesta är billigare i Spanien. Något man däremot bör hålla koll på är sin elkonsumtion då elen är dyr i Spanien, dyrare än i Sverige. Det är enkelt att skaffa ett kontantkort till mobilen i Spanien, det finns många olika affärer för det i hela staden. När det kommer till abonnemang måste du ofta skriva kontrakt på lång tid och du måste ha NIE.

I stadens kompakta centrum kan man enkelt promenera från punkt A till punkt B men det finns både buss och tunnelbana om du ska ta dig längre eller vill vila fötterna. Tunnelbanesystemet består av två linjer. Stadsbussarna är mer utbredda och är ett effektivt sätt att ta sig runt i Málaga. Det går även tre nattbussar. Du borde undvika att köpa engångsbiljetter då det är dyrast. Du kan antingen köpa ett busskort med 10 resor för cirka 9 euro eller ett kontantkort som heter Tarjeta Monedero som du kan använda för både buss och tunnelbana. Vill du ta dig till grannstäder eller längs kusten när du ska bo och jobba i Málaga kan du antingen ta pendeltåget, som har ändstation Fuengirola eller regionbussar.

Historia och språk

Málaga grundades omkring 1000 år f.v.t av Fenicier och hette då Malaka. Under 700-talet kom södra Spanien att tillhöra morerna, och redan på den tiden var Málaga en viktig handelsplats och en strategisk stad att hålla. Den moriska perioden varade i över 700 år och har påverkat Málagas arkitektur, uppbyggnad, språk och kultur. 1478 blev staden åter spansk som en slutspurt på reconquistan, den spanska kampen att driva ut morerna.

I Málaga talar man naturligtvis spanska men många av invånarna är goda engelsktalare, främst på grund av stadens viktiga affärsliv. Det är många som vill förbättra sin engelska och det kan du utnyttja om du vill öva spanska. Om du bor och jobbar i Málaga kommer du märka att det finns mycket språkcaféer och intercambio, språkutbyte.

Att hitta på

Málaga är rikt på kultur, ligger vid stranden och myllrar av liv, det finns ingen hejd på vad du kan hitta på här. Gamla stan är det mysigaste området med smala och krokiga gränder fyllda med butiker, restauranger och caféer. I utkanten av gamla stan ligger Mercado Central de Atarazanas, Málagas saluhall, som du inte får missa. Atarazanas ligger i ett gammalt skeppsvarv som är ombyggt till saluhall med bland annat en imponerande marmorentré och en stor glasmålning som täcker ena gaveln. Här hittar du färsk fisk, frukt, grönsaker och Málagas specialitet zurrapa, som är en röra av fläsk i paprikasås, och mycket mer. Gillar man markander hittar på man söndagar en med lokala varor på strandpromenaden Muelle Uno.

Festen i Málaga börjar runt midnatt och håller på till sent. Du kan samlas med andra festsugna på torget Plaza de la Merced.
Plaza Marquéz del Vado del Maestre i gamla stan, som kallas Mitjana, är en annan samlingspunkt och omgivet av bargator. Det finns fantastiska cocktailbarer på olika takterrasser och klubbar vid stranden och du vill dansa loss. Ett restaurangtips är institutionen El Pimpi i gamla stan som har bra mat, snabb service och lokalen och atmosfären är en upplevelse i sig. Det finns massa tapasbarer i de mysiga kvarteren runt Plaza de la Mercéd, Plaza de la Constitución och katedralen.

Málagas drygt två kilometer långa strand heter Malagueta och börjar bakom strandpromenaden Muelle Uno. Fortsätter du österut kommer du till badvikarna Playas del Palo som är lite mindre och lugnare. Innan du kommer till Playas del Palo hittar du Pedregalejo, en gammal fiskeby, med breda stränder, kubanska barer och fisk- och skaldjurskrogar. El Cabra i Pedregalejo är en av de bättre fiskrestaurangerna som du bara måste testa när du ska jobba i Málaga.

Kultur och parker

Kulturellt har Málaga mycket att erbjuda. Du kan gå runt i Barrio del Soho och njuta av graffitikonst av kända gatuartister. Det finns massvis av museum såsom Picassomuseet, Carmen Thyssen museet, Centre Pompidou och det Ryska museet. Málaga har även ett alldeles nybyggt kulturhus på 13 000 kvadratmeter, som heter La Termica.

Historiska byggnader hittar du på många platser i Málaga. Något du inte får missa när du jobbar i Málaga är resterna av den moriska borgen Castillo de Gibralfaro. Som från början var en fenicisk borg, från 700-talet. Här hittar du också stadens bästa utsikt. La Alcazaba, ett slott och fästning, byggdes på 1000-talet av morer. Här kan du promenera i vackra trädgårdar med fontäner och terrasser och det är väldigt välbevarat. Precis nedanför La Alcazaba ligger den romerska amfiteatern och här hålls ibland föreställningar under bar himmel.

Det finns härliga parker och grönområden i Málagas och två av de finaste är La Conception, den botaniska trädgården och Montes de Málaga. La Conception, som har beskrivits som ett tropiskt paradis, skapades på 1800-talet av ett välbärgat par. Och har på senare år tagits över av kommunen. Parken Montes de Málaga ligger några kilometer utanför centrum och är perfekt om du vill lämna staden bakom dig ett tag. Parken har flera vandringsleder och ställen där du kan picknicka eller gå på restaurang.

Vanliga frågor

Är det mycket svenskar i Malaga?

När du ska jobba i Malaga kommer du märka att det är ganska enkelt att träffa svenskar här. Permanent bor det ca 30 000 svenskar här året om. Staden på den spanska solkusten är även en väldigt populär semesterdestination, inte minst för svenskar. Men det är givetvis inte bara svenskar som är lockade av denna idylliska stad vid havet. När du bor och jobbar i Malaga kommer du stöta på personer från alla delar av världen som valt att styra kosan hit. Samt alla lokalinvånarna såklart. Fördelen med att Malaga är en turiststad är att lokalbefolkningen ofta talar god engelska, så det är enkelt att kommunicera även om man själv inte talar flytande spanska.

Hur mycket skatt betalar man i Malaga?

-Skatten när du ska jobba i Malaga varierar beroende på din inkomst per år. Tjänar du mindre än 12 450 euro per år ligger skatten på cirka 19 procent. Skulle din årsinkomst vara mellan 12 450- 20 000 euro skattar du istället 24 procent. Du kommer då inte att skatta 24% på allt utan enbart på summan över 12 450, resten skattar du fortfarande 19% på. 

Vad kostar det att bo i Malaga?

-Att hitta ett boende att hyra när du ska jobba i Malaga är relativt enkelt. Priserna varierar beroende på område, hur centralt du vill bo samt vad för typ av boende i Malaga du vill ha. Men man kan i regel säga att en lägenhet hyfsat centralt brukar landa på cirka 700-900 euro per månad. Vill man däremot hyra ett rum i delat boende är det billigare. Du kan enkelt hitta ett bra rum för 300-400 euro per månad. Är du dock ute efter att köpa bostad i Malaga ligger priserna runt 100 000- 500 000 euro, beroende på område och typ av bostad. Hus är i regel dyrare i Malaga så vill man kika på ett billigare alternativ är lägenhet eller radhus att rekommendera. 

Var bor svenskar i Malaga?

-Om man utgår från provinsen Malaga så bor det flest svenskar i själva staden Malaga samt områden som Nerja, Fuengirola och Marbella. Det bor ca 30 000 svenskar i Malaga året om ca 250 000 svenskar som besöker den spanska solkusten årligen. Har man en gång varit i Malaga så är det inte svårt att förstå varför vilket du kommer märka när du ska bo och jobba i Malaga.

Finns det kundtjänstjobb i Malaga?

-Precis som i många andra delar av Spanien har flera svenska företag valt att starta kontor just i Malaga. Det flesta av dessa jobb är just kundtjänstjobb. Du kommer alltså kunna bo och jobba i Malaga men fortfarande jobba mot marknaden hemma i Sverige. Fördelen med kundtjänstjobb i Malaga är att de oftast inte kräver någon tidigare erfarenhet utan du får en grundlig utbildning när du väl är på plats. Där går de igenom allt man behöver tänka på vid kontakt med kunder samt systemen man jobbar i. Har du tidigare erfarenheter inom kundservice är det givetvis ett stort plus. Vissa av dessa kontor har även personer från andra länder som jobbar mot just sin marknad. Det betyder att du kommer ha både kollegor från Sverige men även från andra delar av världen. Vilket många brukar uppskatta. Du hittar lediga kundtjänstjobb i Malaga här!

jobba i malaga