Jobba i Marbella

Lediga jobb i Marbella

    There are currently no vacancies.

Jobba i Marbella

Marbella är solkustens lyxigaste och dyraste stad. Detta tillsammans med de i genomsnitt 320 soldagarna per år och den avslappnade spanska livsstilen lockar många till att flytta för att jobba i Marbella. Marbella är en av solkustens pärlor. Det underlättar också något enormt för oss svenskar att EU-medborgare får bo och arbeta i Spanien utan visum eller arbetstillstånd. Detta då både Spanien och Sverige är medlemmar i EU.

Lönerna är inte lika höga som i Sverige men det är lägre levnadskostnader, ofta lägre skatt och det stora pluset är att du kommer få bo i Marbella. De bättre lönerna hittar du inom svenska eller internationella företag och det är också lättare för svenskar att få jobb på dessa. Här är det främst callcenter med sälj- och kundtjänstjobb som är aktuellt. Ofta är svenska och engelska meriterade eller nödvändigt då man jobbar mot Sverige eller engelsktalande länder. Du kan söka dessa från Sverige och de hjälper dig ofta med allt det praktiska, som socialförsäkringsnummer, bankkonto och NIE-nummer.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta för att jobba i Marbella

Ska man bo och jobba i Marbella i mer än sex månader ska man rapportera flytt från Sverige hos svenska försäkringskassan och hos skatteverket. Det kan dock vara bra att bo någon månad i Spanien innan man tar det beslutet. Om man skriver ut sig ur folkbokföringen lämnar man det svenska socialförsäkringssystemet.

Efter tre månader i Marbella måste du vara registrerad och ha skaffat dig ditt spanska identitetsnummer, Número de Identificación de Extranjeros. Det finns alltid hjälp att få, det är bara att be om det, från kollegor, grannar eller främlingar på gatan. Spanjorerna anses vara mycket hjälpsamma. På myndigheter är det nästan alltid spanska som gäller.

Du måste skriva in dig i det område du bor i, vilket kallas empadronamiento, samt införskaffa dig ett socialförsäkringsnummer, Número de Seguridad Social. Detta möjliggör arbete och tillgång till offentlig sjukvård.

NIE

När du ska jobba i Marbella kan du ansöka om NIE-nummer redan i Sverige på spansk ambassad eller spanskt konsulat, i Stockholm, Göteborg och Lund. Detta tar längre tid och kräver framförhållning innan du flyttar, men du kan göra allt på svenska.

Om du befinner dig i Spanien ansöker du om Inscripción en el Registro General de Extranjeros, inskrivning i utlänningsregistret. Du söker antingen hos la Policia Nacional eller hos Oficinas de Extranjería- CNP.

Du kommer att behöva pass, anställningskontrakt på spanska samt kopior av båda och ansökningsblanketterna Ex-15 (fylls i på dator) och 790 ifyllda. De kan ha utökat eller ändrat detta och det är alltid bra att dubbelkolla vilka dokument som de kräver med kollegor eller arbetsgivare.

När du är på plats för mötet kommer du köa länge oavsett mötestid och fylla i ett formulär. Sedan får du ett inbetalningskort som du ska ta till banken direkt, betala och få kvitto och sedan gå tillbaka till Policia National eller Oficinas de Extranjería.

Det låter som mycket men ofta bokar din arbetsgivare ditt möte och ger dig instruktioner. Du har samma Nie-nummer hela livet så det är en engångsprocess.

Sjukvård

För att få sjukvård när du ska jobba i Marbella innan du hunnit registrera dig är det bra att ha införskaffat sig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan i Sverige innan du flyttar.

Du har automatiskt rätt till den den offentliga sjukvården i Spanien om du jobbar och betalar skatt, men för att kunna ta del av den du måste själv registrera dig vid Seguridad Social. Det krävs för att kunna skriva in dig på Centro de Salud, vårdcentralen, och få det spanska sjukvårdskortet. Man tillhör det Centro de Salud som ligger i det område där man bor. Du går dit och ansöker om kortet och när du har fått ditt sjukvårdskort återvänder du för att bli tilldelad en läkare.

Número de Seguridad Social är nödvändigt för att få jobba i Marbella och något som din arbetsgivare brukar assistera med. Vid närmaste Tesoreria General de la Seguridad Social, TGSS, begär du ut Número de Seguridad Social. Ha med dig pass och anställningskontrakt på spanska.  

Att registrera sig i sitt område i staden eller i kommunen, empadronamiento, krävs för att kunna skriva in sig på närmaste Centro de Salud då vårdcentralen måste veta vilket område du bor i för att kunna skriva in dig. Be din hyresvärd om hjälp med detta då de ibland måste följa med, eller fråga din mäklare var kontoret ligger.

Jobba i Marbella

Bo i Marbella

När du ska bo och jobba i Marbella kommer du märka att allt är dyrare här om man jämför med närliggande kustkommuner. Marbella är mer exklusivt och stänger inte stora delar av staden på vintern som många andra närliggande städer gör. I stadsdelarna Nueva Andalucia och La Campana bor många svenskar om du vill söka dig till det.

Du kan leta både rum och lägenheter på sajterna Fotocasa, Tucasa, Enalquiler, Nórdica Rentals och Idealista, och det finns Facebook-grupper, som bland annat Svenskar i Marbella, där massvis av människor lägger upp inlägg. De flesta boenden i Marbella vill att man betalar en deposition i samband med inflytt. Depositionen får man sedan tillbaka vid utflyttning. Det är viktigt att inte betala deposition i förväg utan att ha sett och fått tillgång till rummet eller lägenheten. Ett tips är att vänta med att leta boende tills man är på plats. Ta in på ett hostel eller hotell första dagarna och spendera sedan tiden med att gå på olika visningar.

Du kan även ta hjälp av en mäklare för att hitta ditt perfekta boende i Marbella. Kom dock ihåg att de flesta mäklare tar ut en så kallad agency fee när man väl hittat sitt boende. Agencyfeen brukar ligga på ca en månadshyra.

Allmän fakta

Det mesta är billigare i Spanien än i Sverige. All mat, i butik och på restaurang samt olika typer av tjänster. Marbella är en stor och modern stad med exklusiv prägel vilket gör att restaurangbesök och liknande inte är lika dyrt som i Sverige men dyrare än på många andra ställen i Spanien. El är däremot dyrt i Spanien, dyrare än i Sverige, och man bör ha koll på sin elkonsumtion.

Klimatet är det som lockar de flesta till att bo och jobba i Marbella, med varma somrar och milda vintrar. På grund av berget Sierra de las Nieves isoleras och skyddas Marbella mer än de närliggande städerna; det blir inte lika hett på somrarna och inte lika kallt på vintrarna. Södra Spanien har stora problem med långa perioder av torka vilket kan leda till skogsbränder men även till väderfenomen som åska, hagelstormar och kraftiga regnskurar som i sin tur kan leda till översvämningar.

Det är enkelt att skaffa ett kontantkort till mobilen i Spanien, det finns många olika affärer för det. När det kommer till abonnemang måste du ofta skriva kontrakt på lång tid och du måste ha NIE.

Det är bra kollektivtrafik i och kring Marbella. Lokalbussen, urbano, har sju linjer och en nattbuss och är dessutom gratis för de som är skrivna i Marbella. Du ansöker om ditt Tarjeta Municipal de Movilidad i kommunhuset. Marbella saknar tågförbindelse men det finns i närliggande stad Fuengirola och det finns flera regionbussar. Flygbussen, med Avanza Bus, från Málaga går till Marbella enkelt och smidigt. Något att rekommendera är att skaffa sig en cykel. Du kan hitta en begagnad på sidorna Vibbo eller Wallapop.

Hitta på i Marbella

Det finns mycket att hitta på och göra på din fritid för dig som ska jobba i Marbella.
Marbella har kilometer av vacker strand som binds samman av strandpromenaden Paseo Maritimo. Längs strandpromenaden ligger restauranger, tapasbarer och caféer. Strandpromenaden går från den gamla fiskehamnen västerut till Marbellas mer kända hamn Puerto Banús, utanför själva centralorten. José Banús byggde hamnen som en fristad för kändisar men nu har de flesta flyttat till andra mer privata områden i närheten. Puerto Banús är extravagant med märkesbutiker, enorma yachter och lyxiga klubbar med en prisnivå som matchar detta.

Fler restauranger, barer och caféer hittar du i gamla stan. Här kan du strosa runt på mysiga gator och vackra torg. Navet i gamla stan är Plaza de los Naranjos, Apelsintorget, som dignar med caféer, och apelsinträd såklart. Här måste du se upp med turistfällor som har lite dyrare priser och inte den bästa maten. Det är stor skillnad mellan gamla stan och den nya delen av Marbella. Den nya delen har höghus och breda gator, tvärtom från gamla stan som är låg och trång.

Nueva Andalucia är den största stadsdelen i Marbella. Här är affärer och restauranger främst samlade kring Centro Plaza och varje lördag hålls en stor marknad på torget. Det finns även en marknad vid Las Albarizas på måndagar med över 360 handlare som säljer allt du kan tänka dig. Det finns många andra marknader i Marbella och i närområdet för dig som älskar det. Annan shopping kan du göra i något av de tre stora shoppingcenter som finns att tillgå: La Cañada, El Corte Inglés och Marina Banús. Längtar du till Sverige kan du hitta svenska godsaker hos MiaDel eller på Scandi Supermarket.

Fest och aktiviteter kring Marbella

Något du kommer märka när du ska jobba i Marbella är att det finns många exklusiva nattklubbar. Några av de mest populära är Olivia Valère, Pangea, Aqwa Mist, Funky Buddha och Mirage. Poolparty är ett hett koncept på Costa del Sol som du kan njuta av på flera ställen under sommarsäsongen. Två klubbar som erbjuder det är La Sala och Ocean Beach Club på Playa del Duque. Det förekommer även olika evenemang varje år, som Marbella de Tapas och San Bernabe Fair. Ett annat är Starlite Festival .Detta är en stor festival med musik och underhållning som återkommer varje sommar vid stenbrottet La Cantera de Nagüeles med artister från Spanien och resten av världen.

Det myllrar av aktiviteter i och kring Marbella. Du hittar skidåkning bara någon timmes bilresa bort i Sierra Nevada. Det finns en stor mängd golfbanor i omgivningarna och flera fantastiska vandringsleder, flodvandringar och naturfenomen. Några du inte får missa är Caminito del Rey vid Ardales, El Torcal de Antequera eller vattenfallet Charco de la Virgen. Från Refugio de Juanar och i Senderos de Marbella finns flera fina vandringsleder. Flodvandringar hittar du i Río Castor Estepona, Charca de las Mozas och Río Verde Istán. Andra vattensporter hittar du på Funny beach strax utanför Marbella och här finns även en nöjespark med go cart.

Vanliga frågor

Vad kan man jobba med i Marbella?

-Det finns många jobbmöjligheter för dig som vill flytta för att jobba i Marbella. Vill du jobba på ett svenskt företag finns det bland annat jobb inom kundservice, sälj, marknadsföring, mötesbokning och inom teknisk support. Då Marbella är en stad som lockar många turister finns det även många jobbmöjligheter inom turism och restaurang. Ska du jobba i Marbella inom de två sistnämnda områden behöver man oftast kunna tala flytande engelska och helst även spanska. Vill man däremot jobba på sitt modersmål, alltså svenska, finns det många öppningar på svenska callcenter som är placerade i Marbella.

De vanligaste jobben i Marbella mot den svenska marknaden är inom kundtjänst samt sälj. Du brukar kunna välja om du vill jobba från kontor som är stationerad här eller om du vill jobba på distans. Jobbar man på distans brukar dock utbildningen fortfarande vara på plats på något av kontoren. Om du jobbar på ett svenskt företag kommer du i de flesta fall fortfarande ha en spansk anställning och därmed skatta i Spanien. Man kan också ansöka om en så kallad A1. En A1 innebär att man är svensk anställd och skattar i Sverige men att skatten anpassas efter landet du befinner dig i. 

Hur lätt är det att få jobb i Spanien?

-Som svensk är det ganska så enkelt att få ett jobb i Marbella. Här finns det något för alla. Det finns många callcenters som söker medarbetare kontinuerligt vilket innebär att man lätt kan få jobb i Marbella redan innan man flyttar ner. Många väljer också att söka jobb i Marbella när man väl är nere och på plats. Fördelen med det är att man då kan gå på intervjuer personligen och på så vis få en bredare bild av sina framtida kollegor samt kontoret. Du kan till exempel välja om du vill jobba med kundservice, sälj eller marknadsföring.

Det finns även många olika typer av jobb inom restaurangbranschen vilket är relativt enkelt att få jobb inom som svensk, speciellt i turistområdena, då vi har ett gott rykte om våra goda engelskakunskaper. Talar du även bra spanska öppnar det upp för ännu fler jobbmöjligheter. Så vare sig du vill ha ett jobb på engelska, spanska eller svenska så finns det gott om val för dig som vill flytta för att jobba i Marbella.

Är det dyrt att bo i Marbella?

-Priserna i Marbella är lägre än i Sverige. Både priserna på basprodukter, shopping, kollektivtrafik och boende är lägre. Det är även betydligt billigare med restaurangbesök och på barer och nattklubbar. Levnadskostnaderna när du ska jobba i Marbella ligger på en betydligt lägre summa än levnadskostnaderna hemma i Sverige.

När det kommer till boende kan du enkelt hitta en egen lägenhet för ca 600 euro per månad. Priserna för boende i Marbella kan såklart variera baserat på hur stort du vill bo, om du vill ha terrass eller ej samt i vilket område du vill bo i. Du kan även få tag på ett fräscht och stort rum att hyra i en delad lägenhet för ca 300 euro per månad. Detta är något som många väljer att göra för att hålla nere boendekostnaderna ytterligare. Det är i regel inte lika dyrt med boende i Marbella som i de större städerna i Spanien.

Var i Marbella bor svenskar?

-Solstaden Marbella bjuder på ett härligt klimat året om med mycket sol. De vackra stränderna och det lagunblå havet är något som lockar många svenskar att flytta för att bo eller jobba i Marbella. Den mysiga stadskärnan med många caféer, restauranger och barer och den avslappnade livsstilen gör Marbella till en populär destination. Några av de populäraste ställen att bo på som svensk är Nueva Andalucía samt området med Costa del Sol. Det är svenskar som både köpt egna bostäder men även de som hyr lägenhet periodvis.

Varför flyttar folk till Marbella?

-Det finns många anledningar till varför man väljer att flytta och jobba i Marbella. En av de största är såklart det varma klimatet då Marbella har markant fler soltimmar än till exempel Sverige. Här är det varma somrar och behagliga vintrar. Närheten till strand och bad är även detta ett stort plus och ännu en anledning till att många tyr sig till Marbella. Även på grund av den avslappnade miljön och de trevliga spanjorerna.

Många väljer även att flytta för att jobba i Marbella och bredda sina jobberfarenheter. Den låga skatten samt de låga levnadskostnaderna är att föredra för många. Då det finns svenska företag som valt att stationera kontor här och det är mycket uppskattat att få jobba mot den svenska marknaden samtidigt som man får spendera sina vardagar och sin lediga tid i ett semesterparadis. Sen har vi även de som väljer att bosätta sig här efter sin pension. Att få luta sig tillbaka och njuta varje dag på Spaniens härliga solkust.

Jobb i Marbella