Jobba i Portugal

Lediga jobb i Portugal

    There are currently no vacancies.

Jobba i Portugal

Flera tusen svenskar har de senare åren flyttat till Portugal. Många är unga människor som vill bo och jobba i Portugal och uppleva något nytt och fantastiskt. I Portugal, Europas varmaste land, finns allt! Här hittar du god mat, otroliga stränder, billiga priser, vackra nationalparker, trendiga städer och främst ett välkomnande folk.

Du hittar flest arbetstillfällen i huvudstaden Lissabon och i de norra delarna av landet i städer som Porto och Braga. Regionerna med mycket turism, som Algarvekusten, Azorerna och Madeira, erbjuder också arbetstillfällen.

Flera svenska och internationella företag har delar av sin verksamhet i Portugal. Det är främst kundtjänstcenter eller BPOs (Business Process Outsourcing) som då söker svenskspråkig, eller engelsktalande, personal. Många som jobbar på call center utomlands har flyttat själva eller med en vän så det är enkelt att hitta vänner bland ens kollegor. Söker du tjänster från Sverige kommer företaget att hjälpa dig med certifikat, skattenummer och ibland även boende och flygbiljett ner. Lönen för den typen av jobb är ungefär 1100 euro efter skatt medan en portugisisk lön ligger kring 500-600 euro. Detta är långt under en standardlön i till exempel Sverige eller norra Europa. Andra jobb för svenskar hittar du inom hotell- och restaurangbranschen. De ser ofta svenska som ett plus, men gärna ser att du även talar portugisiska.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta till Portugal

Eftersom Portugal är med i EU har svenskar under tre månader rätt att bo och jobba i Portugal utan några intyg. Ska man stanna längre måste man registrera sig hos Finanças, Portugals skatteverk, och få ett NIF-nummer, Número de Identificação Fiscal. Man ska inte behöva boka tid, utan går dit i god tid, gärna innan det öppnat, och ställer sig i kö. Förvänta dig en lång dag med mycket köande. Ta med dig ditt pass och ett officiellt papper där både ditt namn och din svenska adress står, och gärna en räkning eller liknande som bekräftar din bostadsadress, och kopior på detta. Det kan vara bra att ha med någon som talar portugisiska eller att själv ha lite koll på processen. Detta eftersom det oftast inte talas engelska på portugisiska myndigheter.

Du måste skaffa ett CRUE-certifikat, Certificate of Recidency in the European Union, inom tre månader efter att du börjat jobba. Detta ansöker du om på stadshuset, Camara Municipal. Du behöver ta med dig pass samt arbetskontrakt med NIF-nummer, adress och namn, och kopior på dessa.

För att få tillgång till den kommunala sjukvården och vårdcentralen, Centro de Saúde, går du till den närmast din bostad och skriver in dig. Även här behöver du åtminstone pass, NIF-nummer och ett papper med ditt socialförsäkringsnummer (NISS) från Segurança Social. Om något mer behövs kommer de berätta det, och be dig återkomma. Det viktigt att ha införskaffat sig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan innan flytten. Då kan du få gratis sjukvård i Portugal innan du har registrerat dig.

Vanligtvis får du hjälp med det mesta av det företag du kommer jobba för eller så kan man alltid fråga kollegor som gått igenom allt själva inte alltför längesen.

 

Bo i Portugal

Det är alltid bra att först komma ner och bo på hostel för att sedan leta boende på plats. Det är inte att rekommendera att betala en deposition utan att ha sett lägenheten eller rummet och fått nyckel. Du kan leta hem antingen via mäklarfirmor, eller på sidor som Idealista, Expat, GreenAcres och HousingAnywhere, eller på Facebook i grupper som Casas/Quartos para arrendar em Lisboa och PortugalSvenskar – Svenskar i Portugal.

Bostadsmarknaden varierar beroende på vilken säsong du väljer att flytta för att bo och jobba i Portugal. Så det är bra att få ett längre kontrakt så att hyran inte höjs under sommaren när det blir större konkurrens. Normalt sett är det rimliga hyror var du än befinner dig i Portugal. Ett rum i Lissabon, inte mitt i centrum, ligger kring 300-450 euro. Lissabon är inte enormt och du behöver inte betala mer för att bo i centrum i de mest turistiga delarna då du snabbt och lätt kan gå eller ta metron överallt.

Geografi och klimat

Portugal ligger i västra Europa, mellan Atlanten och Spanien. Till landet hör även ögruppen Azorerna och ön Madeira, som båda ligger i Atlanten väster respektive sydväst om Portugal. Azorerna består av nio vulkaniska öar, med dramatisk natur, varma källor, botaniska trädgårdar och underbara vandringsleder.

Silverkusten med sin milslånga sandstrand löper nordväst om Lissabon utmed Atlantkusten. Här finns många fina historiska sevärdheter och bergsbyar. Alentejo utgör ungefär en tredjedel av Portugals yta och sträcker sig utmed spanska gränsen från Tejo i norr till Algarve i söder. Här hittar du massvis av korkodlingar och vindistrikt, samt den vackra historiska staden Évora.

Portugals södra kustremsa heter Algarve. Här finns pittoreska fiskebyar blandat med febrilt nattliv i städerna. Algarve är känt för sina fina klippor och milslånga sandstränder.

I norra Portugal är det frodigt och grönt med ett torrt och hett klimat. Här ligger Dourodalen med sina vinodlingar och staden Porto som är portvinsindustrins centrum.

Klimatet varierar precis som naturen men det är behagligt året runt, man brukar säga att Portugal har tre årstider, det blir aldrig riktigt vinter när du ska bo och jobba i Portugal.

 

Allmän fakta

Järnvägen sträcker sig över hela landet och det finns även tågkommunikationer till Vigo, Madrid och Paris. Regionbussar finns mellan Portugals större och viktigare städer. Väl inne i städer finns det lokalbuss, taxi och i städer som Lissabon och Porto även tunnelbana.

Portugisiskan är på grund av Portugals omfattande kolonisering världens sjätte största språk. Befinner du dig i större städer när du ska bo och jobba i Portugal, som Lissabon eller i turisttäta områden fungerar det bra med engelska. Man  dubbar inte filmer i Portugal vilket gynnar nivån på engelska. Självklart underlättar det att öva upp lite portugisiska för att känna dig mer hemma i landet. Franska och spanska är språk som underlättar inlärningen och som ibland fungerar bra att kommunicera på.  

Portugal är känt som en stor sjöfartsnation och var ett av de första länderna att börja handla kring Indiska Oceanen och kolonisera andra länder. Portugals nuvarande fastlandsgränser har varit i stort sett stabila sedan mitten av 1200-talet. 1910 blev landet en republik, -49 var Portugal med och grundade militäralliansen Nato och blev 1986 medlem i EU.

Landet blev efter en militärkupp 1926 en auktoritär militärdiktatur. 1974 tog unga officerare makten i en oblodig kupp som kom att kallas De Röda Nejlikornas Revolution och som ledde fram till den nuvarande demokratiska styrelseformen. Samtidigt ökade kraven på självstyre bland Portugals kvarvarande kolonier. Efter kuppen drog Portugal snabbt tillbaka sina trupper från Guinea-Bissau, Moçambique, Angola och Östtimor.

 

Att hitta på

Det finns så mycket att göra när du bor och jobbar i Portugal, oavsett var du befinner dig. Det är socialt och avslappnat, och det finns ett café i varje gathörn oavsett om det är en storstad eller en by.

Lissabon

Glöm inte att besöka huvudstaden när du bor och jobbar i Portugal. Huvudstaden Lissabon är en av de äldsta städerna i Europa, med sina pastellfärgade husfasader och floden Tejo på ena flanken. Staden är byggd på sju kullar och det finns branta kullerstensgator. Bergbanor behövs för att ta sig runt kollektivt i vissa delar av staden. I närheten finns de populära badorterna Estoril och Cascais vilket ger Lissabon en fullpott i aktiviteter. Staden har historiska tempel och borgar, kultur, över 40 museum, shopping och fest. Under kvällar och nätter är det Bairro Alto som gäller och utmed floden mellan Alcântara och Apolónias järnvägsstation ligger flera mycket populära nattklubbar.

Algarve

Väljer du att bo och jobba i Portugal södra del hittar du den 16 mil långa Algarvekusten med över 300 soldagar. Det finns fantastiska sandstränder, häftiga sandstensklippor och både små och stora städer. Här hittar du apelsinodlingar, olivlundar och högklassiga golfbanor om vartannat. Du kan hitta på allt som har med vatten att göra, snorkling, dykning, stand up paddleboard och surfning såklart. Surfa kan du även göra längs hela Portugals kust.  

Porto

I norr vid kusten hittar du Porto med floden Douro och sina kakelklädda husfasader. Det portugisiska väggkaklet kallas Azulejos och ett bra exempel på det är en av världens vackraste järnvägsstationer, Sao Bento. Porto är, som tidigare nämnt, världens portvinscentrum. Du kan upptäcka detta med en portvins guidetur med portvinsprovning bland Vila Nova de Gaias vinhus på den södra flodstranden. Bron över till södra sidan och som knyter ihop stadsdelarna är också värd ett besök. Den heter Ponte Dom Luis I och spänner sig som en svart järnbåge över Douro. I Porto hittar du shopping, kultur, arkitektur och barer i drivor. Du finner även Portugals största park, Parque da Cidade, som varje sommar är värd för musikfestivalen Primavera Sound. I stadsdelarna Foz do Douro och Matosinhos, och i Espinho, knappt två mil söder om stan, hittar du fina badstränder.

Det finns som sagt mycket att hitta på när du ska bo och jobba i Portugal och du hittar dina favoriter genom att åka runt och testa nytt och fråga vänner och främlingar om tips. Du kommer älska det.

Senaste jobben