Jobba i Riga

Lediga jobb i Riga

Jobba i Riga

Är du också en av många som vill jobba i Riga? Lettlands huvudstad Riga har genom åren blivit allt mer populärt och lockar många runt om i världen till att flytta för att jobba i Riga. Riga är beläget på andra sidan Östersjön och bjuder på unik historia. Här kan du uppleva medeltiden på nytt och bevittna bestående verk från Sovjetunionen samtidigt som staden tagit ett stort kliv framåt och moderniserats enormt de senaste åren.

Trots att Riga är en av de mindre huvudstäderna i Europa har de på senare tid upplevt stor ekonomisk tillväxt. Allt fler företag världen över har valt att stationera sina företag här vilket genererar i att det finns gott om jobb för dig som väljer att flytta för att jobba i Riga. I Riga samlas människor från hela världen, framförallt unga, för att anskaffa både erfarenheter men också knyta goda kontakter internationellt.

För dig som söker jobb i Riga

Som svensk har du en del fördelar när det kommer till att jobba i Riga.
En fördel för dig som svensk är att det finns många svenska företag belägna här. Lettland och Sverige har nämligen goda affärsavtal och svenskar är i allmänt eftertraktade på arbetsmarknaden i Lettland, framför allt i huvudstaden Riga. Du kan med andra ord flytta för att jobba i Riga samtidigt som du fortfarande jobbar mot den svenska arbetsmarknaden. Exempel på dessa jobba är inom Kundservice och försäljning.

Vill man dock vidga sina vyer så finns här även gott om internationella företag som gärna anställer svensk arbetskraft. Det är nämligen allmänt känt att svenskar har hög arbetsmoral men även innehar goda kunskaper i engelska. Här kommer du som ska jobba i Riga ha kollegor från hela världen och arbetsmarknaden kommer att vara desto bredare än vad den är innanför Sveriges gränser.

Riga är även en populär stad för turister så vill man jobba inom turism har du goda chanser att kunna göra detta när du ska jobba i Riga. Det kan vara allt från jobb på hotell och restaurang till reseledare eller guide.

Se alla tillgängliga jobb här!

Arbetskultur när du ska jobba i Riga

Andra fördelar med att jobba i Riga är att det är lättare att få jobb här utan tidigare utbildning eller jobberfarenhet än om man jämför med hemma i Sverige. Skatten i Riga är lägre än hemma och brukar ligga på ca 24 procent. Dock brukar inte lönen vara lika hög som i Sverige men heller inte levnadskostnaderna. Som svensk på ett callcenter får du i regel ut betydligt mer än en vanlig lettisk arbetare. Du kommer kunna leva både billigt och gott när du ska jobba i Riga.

När du ska jobba i Riga kommer du märka att den lettiska arbetskulturen är ganska lik Sveriges. Här värdesätter man punktlighet samt arbetsmoral. Den lettiska befolkningen är generellt ofta raka och ärliga och uppskattar den som sköter sina arbetsuppgifter väl.

När du väl är bosatt i Riga kommer du gå efter de lettiska lagarna samt betala skatt i landet. Skatten är lägre än i Sverige och ligger på ca 24 procent. Precis som hemma i Sverige ligger en arbetsvecka på 40 timmar som är fördelat på åtta timmar per dag. Du har även rätt till fyra veckor betald semester per kalendermånad. Säger du upp dig eller skulle du bli uppsagd har du normalt en månads uppsägningstid. Är du däremot fortfarande provanställd är det bra att observera att uppsägningstiden kan vara på endast 3 dagar när du ska jobba i Riga.

När det kommer till löneförhöjning är det överlag lättare att få igenom när du ska jobba i Riga mot vad det är i Sverige. Arbetsgivarna brukar vara mer flexibla och kan till och med godkänna löneökning ifall den anställde har ett dyrare boende eller en sån sak som att personen behöver köpa en ny bil.

Flytta för att jobba i Riga

När du ska flytta för att jobba i Riga har du som EU-medborgare en fördel. Då både Lettland och Sverige är medlemmar i EU har du rätt till att vistas i landet på obestämd tid utan att behöva ansöka om uppehållstillstånd eller visum. Ska du däremot stanna i Riga längre än tre månader behöver du registrera dig i landet. Detta gör du hos landets myndigheter för att sedan tillhandahålla ett så kallat Personas Kods. Personas Kods är en motsvarighet till ett svenskt personnummer. Även om du ansöker om ett Personas Kods medan du ska jobba i Riga behåller du självfallet ditt svenska personnummer.

För att registrera dig i landet och erhålla ett Personas Kods behöver du besöka PMLP (Lettlands byrå för medborgarskap). Hit tar du med dig en giltig ID-handling som till exempel ditt pass och fyller sedan i nödvändiga dokument. Du kommer sedan behöva gå tillbaka efter 10 dagar för att hämta ut ditt Personas Kods och i samband med detta visa upp att du har en sjukförsäkring. Du har sedan en månad på dig att lämna in ett bevis på att du har ett boende i landet. Det brukar räcka med att du visar en kopia på ditt hyresavtal. Därefter är det fritt fram för dig att jobba i Riga hur länge du vill.

Bankkonto

När du fått ditt Personas Kods kan du öppna ett Lettiskt bankkonto. Vilket du givetvis kommer att behöva när du ska jobba i Riga. Det finns många banker att välja mellan, vissa även svenska. Du väljer den bank som passar dig bäst och bokar sedan in ett möte. Till mötet måste du ha med dig ditt Personas samt ditt arbetskontrakt för att bevisa att du har kopplingar till landet. Sedan brukar man kunna hämta upp sitt nya bankkort bara ett par dagar efter mötet.

Det är allmänt känt att kontakten med myndigheter i Lettland är betydligt smidigare än i Sverige. En process som brukar vara betydligt enklare än den svenska är ansökan om A-kassa. Har du jobbat i Riga i mer än 12 månader som sedan blir arbetslös har du nämligen rätt till Lettisk A-kassa.

Boende när du ska jobba i Riga

När man ska jobba i Riga är det såklart A och O att ha ett bra boende. Att hitta boende när du jobbar i Riga brukar vara relativt enkelt. Mer enkelt än att hitta ett boende i Sverige. Hyrorna i Riga är även mycket lägre än hemma och boendemöjligheterna är många. Du kan till exempel välja om du vill bo mitt i centrum eller lite utanför. Ju längre från centrum du väljer att bo desto billigare hyra. Du kan även välja om du vill köpa en bostad eller hyra i första- alternativt andrahand. Det finns både möblerade och möblerade boenden ute på marknaden så du kan välja det som passar dig bäst. Väljer du ett omöblerat kan du enkelt fynda fräscha och prisvärda möbler via second hand.

Gemensamt boende

Något annat som är betydligt mer populärt i Riga är att dela boende med någon. Antingen att man delar en lägenhet med en vän eller att man hyr ett rum i kollektiv. Det här är en mycket uppskattad strategi då du kommer kunna hålla nere på både boendekostnaden men också på tillkommande räkningar såsom el och vatten. Delar du boende med någon delar ni ju även på boendekostnad och el- och vattenräkningar. Genom att bo i till exempel kollektiv har du även en ypperlig chans att lära känna nya personer från runt om i världen som även de valt att ta steget till en ny vardag genom att flytta och jobba i Riga.

Som vi nämnde ovan brukar kostnader såsom el och vatten inte ingå i hyran, så vårt tips till dig som ska jobba i Riga är att kolla upp vad som gäller för just ditt boende. Det kan till exempel vara att räkningarna dras månadsvis enligt ett avtal eller genom en mätare.

Något annat som vi rekommenderar är att du inte skriver på något hyresavtal innan du själv varit på plats och sett lägenheten eller rummet med egna ögon. Ska du flytta från Sverige är det oftast bättre att man tar in på ett hostel eller hotell första tiden så man i lugn och ro kan gå på visningar när du väl flyttat för att jobba i Riga. De flesta tar även ut en så kallad deposition vid inflyttning. Depositionen brukar ligga på 1-2 månadshyror och man får sedan tillbaka depositionen vid utflytt förutsatt att man lämnar lägenheten eller rummet i gott skick.

Att hitta boende

Många företag brukar också hjälpa sina anställda med boende. Det kan vara att de redan har ett boende att erbjuda dig som nyanställd eller att de kommer med råd och tips. Så kika alltid med din nya arbetsgivare och se vad som gäller på just ditt företag. Annars är internet en guldgruva när det kommer till att hitta boende när du ska jobba i Riga. En bra sida där du kan hitta ett framtida hem är på denna sajten fördelen med denna sidan är att den är tillgänglig även på engelska. En annan bra sida är att Facebook. På Facebook finns det många olika grupper som folk som redan bor och jobbar i Riga har skapat så man kan ge tips och råd till varandra.

Sjukvård

När du ska jobba i Riga behöver du teckna en sjukförsäkring. Det är vanligt förekommande att man får en sjukförsäkring via sitt jobba eller iallafall alternativet att lägga till en sjukförsäkring med avdrag på lönen.

Ska du jobba i Riga kan du alltid använda dig av ditt Europeiska försäkringskort som ger dig rätt till gratis sjukvård. Du beställer enkelt hem ditt EU-kort här.
Ska du dock stanna för att jobba i Riga i mer än tre månader kan du inte längre bara använda dig av ditt EU-kort utan då måste du teckna en sjukförsäkring då detta är obligatoriskt för samtliga som bor i Riga. Du som inflyttad i landet har alltså samma rättigheter som lokalinvånarna.

Bra att veta är att om du ska jobba i Riga och råkar vara sjuk i mer än 11 dagar så är det inte längre din arbetsgivare som står för sjuklönen. Då kan du istället begära detta av en institution vid namn Slimības pabalsti. För att vara berättigad till detta måste du ha jobbat och betalat skatt i landet i minst 3 månader.

Något annat som kan vara bra att veta innan du flyttar för att jobba i Riga är att tandvården endast är gratis för barn. Vuxna måste således betala fullpris när de besöker en tandläkare.

Språk

Så vilket språk talar man då i Riga? I Riga är Lettiska det officiella språket vilket inte är så konstigt då Riga är Lettlands huvudstad. Däremot är det inte enbart Lettiska som förekommer utan en del Ryska samt Vitryska. Även språk som Polska och Ukrainska.
När du ska jobba i Riga kommer du upptäcka att de flesta här även talar god engelska. Riga är ju trots allt landets huvudstad och har många internationella personer antingen på besök eller som valt att flytta hit för att jobba i Riga. Åker du dock ut till de mindre städerna eller byarna kommer du märka att det enbart är Lettiskan som gäller där.

Även om de flesta i Riga talar god engelska är det inte till någon nackdel att man lär sig iallafall grundkunskaperna i det Lettiska språket samt Ryska när flyttar för att jobba i Riga. Detta kan nämligen öppna upp fler karriärmöjligheter för att inte tala om att det kommer uppskattas enormt av lokalbefolkning.
Till exempel så ligger det statliga universitetet i Riga och erbjuder språklektioner för de som vill lära sig språket.

Att hitta på

Staden har mycket att erbjuda den som ska jobba i Riga. Allt från slående arkitektur och monument till restauranger och barer du inte kommer kunna få nog av.
Rigas centrum utgörs från Gamla stan och floden Daugava som delar upp staden i två delar. I Gamla stan kan du vandra på brokiga och fängslande kullerstensgator medan du beundrar de färgglada byggnaderna i Riga centrum.

I Riga centrum hittar du många mysiga och inbjudande restauranger och barer. Även nattlivet här är mycket populärt. Trots att du flyttar för att jobba i Riga kommer du ha god tid över till att upptäcka alla smultronställen staden har att erbjuda. En fördel med Riga är att det mesta ligger med gångavstånd från varandra. Här kan du lätt få in flertalet barer och nattklubbar under en och samma utekväll och man kan på så vis enkelt förflytta sig dit det är mest fest och liv.

Detta är även något som är mycket uppskattat bland turister. Fördelen med en stad dit turister drar sig är att du som ska jobba i Riga ständigt träffar på nya härliga människor från alla delar av världen. Men många som bor eller jobbar i Riga uppskattar även att gå till de lite mer undangömda ställena och dessa har en tendens till att bli ens favoriter.

Ska du jobba i Riga på sommarhalvåret och uppskattar sol och bad, då är det Jūrmala som gäller. En stad inte långt ifrån Riga dit många semesterfirande tar sig. Här har du nämligen långa vita sandstränder som slingrar sig längs den svalkande kusten. En destination för dig som älskar långa soldagar på stranden och ett dopp i det blå.

Arkitektur

Vill du uppleva oslagbar arkitektur när du ska jobba i Riga, arkitektur med vingslag från 1800-talet, då ska du ta dig till Alberta street. Riga är nämligen känd för att ha flest och bäst bevarade byggnader inom stilarten Jugend. Och många av dessa fantastiska byggnader ligger just på Alberta street.
Jugendstil var nämligen den stora trenden inom arkitektur på slutet av 1800-talet. Anledningen till att det är just Riga som besitter en sådan unik samling av denna typ av byggnader grundar sig i att Riga dubblerade sin folkmängd i slutet på 1800-talet. Detta ledde således till att man behövde bygga fler bostäder och då Jugendstilen var det som gällde på slutet av 1800-talet var det just dessa typer av byggnader som byggdes.

När du ska jobba i Riga är det nästa ett måste att besöka Frihetsmonumentet som är beläget här. Detta frihetsmonument är en viktig symbol för alla i Lettland då den står för självständighet, oberoende och frihet. Monumentet är nämligen placerad här för att hedra de soldater som dödades under oberoendekriget i Lettland som varade mellan 1918 och 1920.

Från ovan

Riga är inte bara en fantastisk stad att strosa runt i utan är även en unik stad att se från ovan. Ta dig upp till St Peterskyrkan när du ska bo och jobba i Riga och besök dess utkiksplats. Här kan du blicka ut över alla byggnader samt floden som löper genom Riga och få ett helt nytt perspektiv över staden du bor och jobbar i. St Peterskyrkan har även ett torn som flertalet gånger blivit träffat av blixten. Två av dessa gånger har tornet rasat och blivit uppbyggt på nytt.

En annan fördel med att jobba i Riga är att du inte har långt hem till Sverige. Du kan ofta hitta billiga flyg eller båtturer till Sverige om hemlängtan gör sig påmind. Du kan också enkelt ta dig mellan de andra baltiska huvudstäderna som de alla bjuder på unika upplevelser och sevärdheter värda att ta del av.

Jobba i Riga