Jobba i Spanien

Lediga jobb i Spanien

    There are currently no vacancies.

Jobba i Spanien

I Spanien finns det en kultur som inte är lika stressad som i Sverige, utan med en större tillåtelse att ta det lugnt och njuta av livet. Därför är det många som väljer att flytta för att jobba i Spanien. Det underlättar också något enormt för oss svenskar att EU-medborgare får bo och jobba i Spanien utan visum eller arbetstillstånd.

Svenskar har relativt lätt att få jobb i Spanien och det är även lätt att söka på plats. Större företag, särskilt callcenter, annonserar mycket och kontinuerligt så du kan även enkelt få jobb i Spanien innan du flyttar ner. Telemarketing är också ett av de yrken där du hittar flest lediga jobb, som dessutom söker många svenskar. Det är ofta inget krav på spanska på callcenter, men det underlättar för livet utanför arbetet.  Lönerna är lägre än i Sverige men det är levnadskostnaderna med. Inom internationella och skandinaviska företag är lönerna dessutom högre än den genomsnittliga spanska lönen. Skatten varierar beroende på vilken region och kommun du jobbar i men landar på 15-30% för en medellön.

En annan arbetsmarknad i Spanien är såklart turistsektorn. Andelen turister i Spanien som kommer från de nordiska länderna är stor och svenska är ofta en stor fördel. Det finns gott om jobb för ungdomar på barer, hotell och restauranger vid solkusten och Kanarieöarna. Lönen ligger på ungefär 600-900 euro i månaden.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

För dig som ska jobba i Spanien

Om du ska jobba i Spanien i mer än tre månader måste du registrera dig och för att kunna jobba lagligt behöver man ett spanskt identitetsnummer, Número de Identificación de Extranjeros. Ofta kan man få hjälp av sin arbetsgivare med att skaffa bank och NIE-nummer, och du kan alltid be om hjälp från vänliga kollegor. Det är nästan alltid spanska som gäller på myndigheter.

Stannar du mindre än 6 månader i Spanien så behöver du inte att rapportera flytt från Sverige hos svenska försäkringskassan och hos skatteverket. Om du tänker stanna längre kan det vara bra att vänta med att skriva ut sig tills man provat att bo och jobba i Spanien i ett par månader.

Du behöver även skriva in dig i område eller kommun, så kallat Empadronamiento, och Número de Seguridad Social, Socialförsäkringsnummer, för att kunna få jobba i Spanien och få tillgång till spanska sjukvården.

NIE när du ska jobba i Spanien

Du kan ansöka om NIE-nummer redan i Sverige på spansk ambassad eller spanskt konsulat, i Stockholm, Göteborg och Lund. Detta tar längre tid och kräver framförhållning innan du flyttar för att jobba i Spanien. Fördelen är dock att du kan göra allt på svenska.

Om du befinner dig i Spanien ansöker du om Inscripción en el Registro General de Extranjeros, inskrivning i utlänningsregistret. Du söker antingen hos la Policia Nacional eller hos Oficinas de Extranjería. Vid det senare måste du boka ett möte i förväg och det gör du här. Välj provinsen du befinner dig i och klicka på Certificados UE, sedan Policia-UE Certificados, och sedan Pasaporte och skriv in dina uppgifter. Följ sedan instruktionerna och boka ett möte. Spara mötesbekräftelsen då du behöver den för att komma in i byggnaden.

Väl där kommer du att behöva pass, anställningskontrakt på spanska samt kopior av båda och ansökningsblanketterna Ex-15 (fylls i på dator) och 790 ifyllda. De kan ha utökat detta och det är alltid bra att dubbelkolla vilka dokument som krävs med kollegor eller arbetsgivare. När du är på plats för mötet kommer du köa länge oavsett mötestid och fylla i ett formulär. Sedan får du ett inbetalningskort som du ska ta till banken direkt, betala och få kvitto och sedan gå tillbaka till Policia National eller Oficinas de Extranjería.

Det låter som mycket men ofta bokar din arbetsgivare ditt möte och ger dig instruktioner. Du har samma Nie-nummer hela livet så det är en process du endast behöver göra en gång.

Sjukvård och försäkring

Innan du lämnar Sverige för att jobba i Spanien är det bra att ha införskaffat sig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan så att du kan få gratis sjukvård i Spanien innan du har registrerat dig.

Jobbar du och betalar skatt har du automatiskt rätt till den offentliga sjukvården i Spanien men du måste själv registrera dig vid Seguridad Social för att kunna ta del av den. Detta behöver du för att sedan kunna skriva in dig på Centro de Salud, vårdcentralen, och få det spanska sjukvårdskortet. Varje region i Spanien har sitt eget kort med olika färg och utseende. Du tillhör det Centro de Salud som ligger i det område där du bor. Du går dit och ansöker om kortet och när du har fått ditt sjukvårdskort går du dit igen och de tilldelar dig en läkare.

Número de Seguridad Social ansöker du om vid närmaste Tesoreria General de la Seguridad Social, TGSS. Du måste ha med dig pass och anställningskontrakt på spanska. Då detta är nödvändigt för att få jobb i Spanien är det något som din arbetsgivare brukar hjälpa dig med.

Empadronamiento är också nödvändigt för att kunna skriva in dig på närmaste Centro de Salud. Det du gör är att du registrerar dig i ditt område i staden eller i kommunen.  Du kan be din hyresvärd om hjälp med detta då de ibland måste följa med, eller fråga din mäklare var kontoret ligger. Alla som bor i Spanien är skyldiga att mantalsskriva sig. Vårdcentralen måste veta vilket område du bor i för att kunna skriva in dig.

Jobba i spanien

Boende

När du ska jobba i Spanien behöver du även ett boende. Det är alltid bäst att söka boende när du väl är på plats. Delvis för att undvika att köpa grisen i säcken och delvis för att spanska hyresvärdar lägger stor vikt vid personliga möten. Ett tips är att ta in på hotell eller hostel första veckan för att i lugn och ro kunna gå på visningar och hitta det boende som passar dig bäst.

Många som flyttar för att jobba i Spanien väljer även att dela lägenhet med andra. De går då ihop två eller flera och hyr en lägenhet ihop. Fördelar med detta är dels att man då delar på boendekostnaderna men även på de räkningar som kan tillkomma. Såsom till exempel el, vatten, gas och internet. Vissa väljer även att hyra ett rum i delat boende. Då betalar man enbart för rummet och priser som räkningar brukar ingå i hyreskostnaden. En annan vinst med att dela boende när man ska jobba i Spanien är att man lär känna och knyter kontakter med andra härliga människor. 

Priser

Hyrorna varierar beroende på var du ska bo och jobba i Spanien. Storstäder som Barcelona och Madrid har bostadsbrist och högre hyror som kan jämföras mer med svenska hyrespriser. Söker du dock ett boende lite utanför centrum går priserna ner rejält.

Många delar som sagt lägenheter och det är ofta lättare att hitta ett rum än en egen lägenhet. I resten av Spanien ligger en normal hyra för en etta kring 300-400 euro i månaden.

Du kan leta både rum och lägenhet på sajterna Fotocasa, Tucasa och Idealista, och det finns Facebook-grupper, som bland annat Boende i Barcelona, där massvis av människor lägger upp inlägg. 

Kom även ihåg att de flesta hyresvärdar, vare sig du ska hyra egen lägenhet eller hyra ett rum, brukar ta ut en deposition när du ska bo och jobba i Spanien. Depositionen brukar ligga på ca en månadshyra. Du får givetvis tillbaka dessa pengar när du sedan flyttar ut, förutsatt att du lämnar lägenheten, eller rummet, i samma skick som när du flyttade in. Går du via en agency, alltså en mäklare, kan det även tillkomma en agency fee. Även denna brukar ligga på cirka en månadshyra. 

Allmän fakta

Priserna på det mesta är billigare i Spanien. All mat, i butik och på restaurang samt olika typer av tjänster. Något man däremot bör hålla koll på är sin elkonsumtion då elen är dyr i Spanien, dyrare än i Sverige.

Det bor omkring 90 000 svenskar i Spanien. En del av dem bor och arbetar i storstäderna, men en majoritet finns på solkusten. Vill du hitta andra svenskar i Spanien gör du det lätt via Facebook i grupper som ”Svenskar i Spanien”, men det finns också grupper för olika orter om du vill vara mer specifik.

Det är enkelt att skaffa ett kontantkort till mobilen i Spanien, det finns många olika affärer för det, men när det kommer till abonnemang måste du ofta skriva kontrakt på lång tid och du måste ha NIE.

Det är ett relativt glest järnvägsnät i Spanien om man jämför med resten av Europa men det täcker ändå hela det spanska fastlandet. Det flesta järnvägslinjerna utgår från Madrid och sköts av det statliga järnvägsbolaget RENFE. Spanien har även ett allt mer heltäckande motorvägsnät och det finns många bussföretag som kör långfärdsbussar. Värt att nämna är nattågstrafiken till Frankrike, Italien, Portugal och Schweiz som erbjuder en resa med otroliga vyer.

Spanien är ett av de länder i Europa som har det bästa året-runt klimatet. Det är varierat beroende på vart du väljer att bo och jobba i Spanien så du kan välja precis det som passar just dig. I norr är det milda, lite kalla somrar och regn på vintern. Mitt i landet, som i Madrid, är det varma somrar och kalla vintrar. Runt Costa del Sol och Kanarieöarna skiner solen nästan alltid.

Historia

Det kan vara kul att veta lite om landets historia när du ska flytta för att  jobba i Spanien.
Spanien enades relativt sent och 1515 fick landet sina nuvarande gränser. Det har resulterat i en stor hängivenhet till regionen i första hand och sedan till landet. Spanien är geografiskt organiserad i 17 autonoma regioner och två autonoma städer, de har alltså självbestämmanderätt inom flera områden.

Det spanska inbördeskriget, 1936-1939, och dess konsekvenser präglar Spanien än idag. Delar av militären, under general Francisco Franco tog våldsamt över makten i Spanien. Omkring en halv miljon spanjorer dog i kriget och lika många avrättades eller svalt ihjäl under de svåra efterkrigsåren. Under Francos regim, som varade till 1975 då han dog, fängslades över två miljoner spanjorer för regimkritisk verksamhet. 1976 genomfördes en folkomröstning om politiska reformer, som ledde till allmänna och fria val 1977, och en ny och demokratisk författning 1978. Under den extremt fascistiska diktaturen hade bland annat kvinnor nästan inga rättigheter och andra språk än spanska var förbjudna. Detta har i sin tur påverkat uppdelningen bland Spaniens regioner ytterligare.

Språk

Spanska är världens näst mest talade modersmål och absolut värt att lära sig. Det finns mycket likheter med engelska och svenska som man inte tänker på och det är bra att passa på när man bor i ett spansktalande land. Det finns många spanjorer som vill öva sin engelska och till och med svenska. Du kan hitta mycket språkcaféer och intercambio, språkutbyte. Beroende på vart du väljer att jobba i Spanien är spanska mer eller mindre nödvändigt. Om du befinner dig i Barcelona, Madrid eller inom turistsektorn är det många som talar engelska. Utanför detta talar de flesta spanjorer dålig eller ingen engelska.

I Spanien finns det även flera officiella språk. Av 48 miljoner är 11,6 miljoner av Spaniens befolkning tvåspråkiga. Man talar katalanska i Katalonien, Balearerna och Aragoniens östra del. Galiciska i Galicien, aranesiska i Val d’Aran och baskiska i Baskien och delar av Navarra. Kulturen är otroligt varierande och uppdelad mellan de olika regionerna med sina egna traditioner. Det existerar olika politiska grupperingar som strävar efter självständighet. Bland dessa finns den katalanska nationalismen, den galiciska nationalismen eller den baskiska nationalismen.

Att hitta på

Spanien har otroligt mycket att erbjuda den som väljer att bo och jobba i Spanien, annars hade det inte varit ett av världens största turistländer. Det finns berg med vandring, skidåkning, cykling och mycket mer. Spanien har över 8000 kilometer strand och många ligger nära eller i städer. Det pågår ofta stora och små festivaler året runt, som Las Fallas i Valencia eller El Mercè i Barcelona. Det myllrar av lokala marknader och det finns massvis av caféer och barer som har öppet till sent. Spanien har faktiskt flest barer i hela Europa. Är man intresserad av historia så har Spanien 44 UNESCO världsarv och det finns många rester från både morer och romare. Är du fotbollsintresserad så hittar du fotboll i världsklass i Spanien, fyra av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna i världen finns här.

Vanliga frågor

Vad är en bra lön i Spanien? 

-Lönen när du ska jobba i Spanien beror på vilken typ av anställning du har. Har du en heltidsanställning jobbar du 40 timmar i veckan och har en genomsnittlig lön på 1500€ i månaden. Det är en lön du klarar dig bra på när du bor och jobbar i Spanien. Lönen varierar givetvis även beroende på vad du har för jobb i Spanien. Många säljjobb erbjuder provision utöver din grundlön. Även många andra jobb har olika typer av bonussystem där du har möjlighet att tjäna lite extra pengar varje månad. Högre positioner som exempelvis teamleader eller projektledare eller jobb som kräver en viss utbildning har ofta en högre lön för dig som svensk som jobbar i Spanien. 

Vad krävs för att få jobba i Spanien?

-Du behöver ha ett giltigt pass med dig när du ska jobba i Spanien. Du kommer även behöva ansöka om ett NIE, vilket är ett spanskt personnummer för utländska medborgare. Det brukar de flesta arbetsgivarna hjälpa till med. Ditt NIE kommer du även behöva för att öppna bankkonto, köpa bil, starta mobilabonnemang och mycket annat. 

Vad kan en svensk jobba med i Spanien?

-Som svensktalande finns det många olika jobb i Spanien. De vanligaste jobben för svenskar i Spanien är inom försäljning, kundservice, marknadsföring, content moderator och IT. Det finns även jobb inom turism och restaurang. När du ska jobba i Spanien kan du antingen vara anställd av ett spanskt företag eller ett svenskt företag som är baserat i Spanien. Många svenska företag väljer nämligen att stationera kontor här. Det innebär att du kan bo och jobba i Spanien samtidigt som du jobbar mot den svenska marknaden. Du behöver alltså inte lära dig något nytt språk eller dylikt för att få ett jobb i Spanien. En annan fördel som svensk är att vi är generellt bra på engelska. Det är inte bara svenska företag som väljer att basera sina kontor här, utan även engelska företag väljer detta. Talar du god engelska kan du söka arbete här och därmed öka dina chanser på jobbmarknaden. 

Är det enkelt att få jobb i Spanien?

-Som svensk är det inga större problem att få jobb i Spanien, det finns något för alla. Många callcenters söker medarbetare kontinuerligt så att man enkelt kan få jobb i Spanien även innan man flyttar ner. Många väljer också att söka jobb i Spanien när man väl är på plats. Då kan man gå på intervjuer personligen och få en bredare bild av sina framtida kollegor och kontor. Du kan välja om du vill jobba med kundservice, sälj eller marknadsföring. Det finns även många olika typer av jobb inom restaurangbranschen vilket är relativt enkelt att få jobb inom som svensk, speciellt i turistområdena, då vi har ett gott rykte om våra goda engelskakunskaper.  

Hur mycket betalar man i skatt i Spanien?

-Inkomstskatten för dig som ska jobba i Spanien är gradvis ökande beroende på hur mycket du tjänar. Skatteskalan finns inom intervallet 19-45% men beror också på vilken region du är bosatt i. 

När du tjänar upp till 12.450 euro/år betalar du cirka 20 % i inkomstskatt. När du tjänar mellan 12.450 och 20.200 euro/år betalar du cirka 25 % i inkomstskatt. Innan själva beskattningen sker har du rätt till grundavdrag som uppgår till EUR 5 550.

Är det värt att flytta till Spanien?

-Det finns många fördelar med att flytta till Spanien. Spanien har bland annat mer än 2 500 soltimmar per år, fantastiska stränder och natur samt att klimatet är även milt under vintertid. Spanien är heller inte långt hemifrån, utan bara några få timmars flygresa bort. Utöver det så är både Sverige och Spanien med i EU vilket gör det mycket lättare att flytta för att jobba i Spanien. 

Vad krävs för att bosätta sig i Spanien?

-Som svensk och EU-medborgare är det enkelt att bosätta sig i Spanien. Du behöver endast ett giltigt pass för att få stanna upp till 3 månader. Vill du stanna längre behöver du registrera dig hos de spanska myndigheterna. Du kommer då behöva ansöka om ett NIE (spanskt personnummer). Du behöver också registrera dig för seguridad social (spanska motsvarigheten till Försäkringskassan). Planerar du att stanna längre än ett år behöver du även göra en anmälan till Skatteverket i Sverige. Du behåller givetvis fortfarande ditt svenska medborgarskap när du flyttar för att jobba i Spanien, även när du registreras som utflyttad från Sverige. Utöver det behåller du också ditt svenska personnummer samt din rösträtt i Sverige. I vissa fall kan du fortfarande behöva deklarera i Sverige.

Vad är det vanligaste jobbet i Spanien?

-De vanligaste jobben för dig som svensk i Spanien är kundtjänst och säljjobb. Detta då det finns många svenska callcenters som erbjuder svenska jobb i Spanien inom främst kundtjänst och försäljning. 

Varför flyttar svenskar till Spanien?

-Majoriteten av svenskar som flyttar för att jobba i Spanien gör det på grund av solen och värmen samt för att slippa den mörka kalla vintern i Sverige. Varje år reser tusentals svenskar till Spanien för att njuta av medelhavsklimatet. Allt fler svenskar väljer att emigrera under vinterhalvåret till olika delar av Spanien och främst längs kusten för att kunna njuta av sol och bad året om. 

Var i Spanien är det bäst att bo?

-Populära platser att bo och jobba i Spanien är Malaga, Alicante, Torrevieja, Marbella, storstäderna Madrid och Barcelona samt de spanska öarna Mallorca och Kanarieöarna. För dig som ska jobba i Spanien kan det vara bra att kika på vilka städer där det finns jobb som passar just dig. För svensktalande brukar det vara lätt att hitta jobb i Barcelona, Malaga och i Marbella. Detta då det finns många svenska och internationella företag som anställer svenskar som är baserade där. 

jobb i spanien