Jobba i Spanien

Lediga jobb i Spanien

Jobba i Spanien

I Spanien finns det en kultur som inte är lika stressad som i Sverige, utan med en större tillåtelse att ta det lugnt och njuta av livet. Därför är det många som väljer att bo och jobba i Spanien. Det underlättar också något enormt för oss svenskar att EU-medborgare får bo och arbeta i Spanien utan visum eller arbetstillstånd.

Svenskar har relativt lätt att få jobb i Spanien och det är även lätt att söka på plats. Större företag, särskilt callcenter, annonserar mycket och kontinuerligt så du kan även enkelt få jobb innan du flyttar ner. Telemarketing är också ett av de yrken där du hittar flest lediga jobb, som dessutom söker mycket svenskar. Det är ofta inget krav på spanska på callcenter, men det underlättar för livet utanför arbetet.  Lönerna är lägre än i Sverige men det är levnadskostnaderna med. Inom internationella och skandinaviska företag är lönerna dessutom högre än den genomsnittliga spanska lönen. Skatten varierar beroende på vilken region och kommun du jobbar i men landar på 15-30% för en medellön.

En annan arbetsmarknad i Spanien är såklart turistsektorn. Andelen turister i Spanien som kommer från de nordiska länderna är stor och svenska är ofta en stor fördel. Det finns gott om jobb för ungdomar på barer, hotell och restauranger vid solkusten och Kanarieöarna. Lönen ligger på ungefär 600-900 euro i månaden.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

För dig som ska söka jobb Spanien

Om du ska bo och jobba i Spanien i mer än tre månader måste du registrera dig och för att kunna jobba lagligt behöver man ett spanskt identitetsnummer, Número de Identificación de Extranjeros. Ofta kan man få hjälp av sin arbetsgivare med att skaffa bank och NIE-nummer, och du kan alltid be om hjälp från vänliga kollegor. Det är nästan alltid spanska som gäller på myndigheter.

Stannar du mindre än 6 månader i Spanien så behöver du inte att rapportera flytt från Sverige hos svenska försäkringskassan och hos skatteverket. Om du tänker stanna längre kan det vara bra att vänta med att skriva ut sig till man provat att bo i Spanien ett par månader.

Du behöver även skriva in dig i område eller kommun, så kallat Empadronamiento, och Número de Seguridad Social, Socialförsäkringsnummer, för att kunna få jobba och få tillgång till spanska sjukvården.

NIE när du ska bo i Spanien

Du kan ansöka om NIE-nummer redan i Sverige på spansk ambassad eller spanskt konsulat, i Stockholm, Göteborg och Lund. Detta tar längre tid och kräver framförhållning innan du flyttar för att bo och jobba i Spanien. Fördelen är dock att du kan göra allt på svenska.

Om du befinner dig i Spanien ansöker du om Inscripción en el Registro General de Extranjeros, inskrivning i utlänningsregistret. Du söker antingen hos la Policia Nacional eller hos Oficinas de Extranjería. Vid det senare måste du boka ett möte i förväg och det gör du här. Välj provinsen du befinner dig i och klicka på Certificados UE, sedan Policia-UE Certificados, och sedan Pasaporte och skriv in dina uppgifter. Följ sedan instruktionerna och boka ett möte. Spara mötesbekräftelsen då du behöver den för att komma in i byggnaden.

Väl där kommer du att behöva pass, anställningskontrakt på spanska samt kopior av båda och ansökningsblanketterna Ex-15 (fylls i på dator) och 790 ifyllda. De kan ha utökat detta och det är alltid bra att dubbelkolla vilka dokument som krävs med kollegor eller arbetsgivare. När du är på plats för mötet kommer du köa länge oavsett mötestid och fylla i ett formulär. Sedan får du ett inbetalningskort som du ska ta till banken direkt, betala och få kvitto och sedan gå tillbaka till Policia National eller Oficinas de Extranjería.

Det låter som mycket men ofta bokar din arbetsgivare ditt möte och ger dig instruktioner. Du har samma Nie-nummer hela livet så det är en process du endast behöver göra en gång.

Sjukvård och försäkring

Innan du lämnar Sverige för att bo och jobba i Spanien är det bra att ha införskaffat sig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan så att du kan få gratis sjukvård i Spanien innan du har registrerat dig.

Jobbar du och betalar skatt har du automatiskt rätt till den offentliga sjukvården i Spanien men du måste själv registrera dig vid Seguridad Social för att kunna ta del av den. Detta behöver du för att sedan kunna skriva in dig på Centro de Salud, vårdcentralen, och få det spanska sjukvårdskortet. Varje region i Spanien har sitt eget kort med olika färg och utseende. Du tillhör det Centro de Salud som ligger i det område där du bor. Du går dit och ansöker om kortet och när du har fått ditt sjukvårdskort går du dit igen och de tilldelar dig en läkare.

Número de Seguridad Social ansöker du om vid närmaste Tesoreria General de la Seguridad Social, TGSS. Du måste ha med dig pass och anställningskontrakt på spanska. Då detta är nödvändigt för att få arbeta i Spanien är det något som din arbetsgivare brukar hjälpa dig med.

Empadronamiento är också nödvändigt för att kunna skriva in dig på närmaste Centro de Salud. Det du gör är att du registrerar dig i ditt område i staden eller i kommunen.  Du kan be din hyresvärd om hjälp med detta då de ibland måste följa med, eller fråga din mäklare var kontoret ligger. Alla som bor i Spanien är skyldiga att mantalsskriva sig. Vårdcentralen måste veta vilket område du bor i för att kunna skriva in dig.

Jobba i spanien

Boende

Det är alltid bäst att söka boende på plats. Delvis för att undvika att köpa grisen i säcken och delvis för att spanska hyresvärdar lägger stor vikt vid personliga möten.

Hyrorna varierar beroende på vart du ska bo och jobba i Spanien. Storstäder som Barcelona och Madrid har bostadsbrist och höga hyror som kan jämföras med svenska. Många delar lägenheter och det är ofta lättare att hitta ett rum än en egen lägenhet. I resten av Spanien ligger en normal hyra för en etta kring 300-400 euro i månaden.

Du kan leta både rum och lägenhet på sajterna Fotocasa, Tucasa och Idealista, och det finns Facebook-grupper, som bland annat Boende i Barcelona, där massvis av människor lägger upp inlägg.  

Allmän fakta

Priserna på det mesta är billigare i Spanien. All mat, i butik och på restaurang samt olika typer av tjänster. Något man däremot bör hålla koll på är sin elkonsumtion då elen är dyr i Spanien, dyrare än i Sverige.

Det bor omkring 90 000 svenskar i Spanien. En del av dem bor och arbetar i storstäderna, men en majoritet finns på solkusten. Vill du hitta andra svenskar i Spanien gör du det lätt via Facebook i grupper som ”Svenskar i Spanien”, men det finns också grupper för olika orter om du vill vara mer specifik.

Det är enkelt att skaffa ett kontantkort till mobilen i Spanien, det finns många olika affärer för det, men när det kommer till abonnemang måste du ofta skriva kontrakt på lång tid och du måste ha NIE.

Det är ett relativt glest järnvägsnät i Spanien om man jämför med resten av Europa men det täcker ändå hela det spanska fastlandet. Det flesta järnvägslinjerna utgår från Madrid och sköts av det statliga järnvägsbolaget RENFE. Spanien har även ett allt mer heltäckande motorvägsnät och det finns många bussföretag som kör långfärdsbussar. Värt att nämna är nattågstrafiken till Frankrike, Italien, Portugal och Schweiz som erbjuder en resa med otroliga vyer.

Spanien är ett av de länder i Europa som har det bästa året-runt klimatet. Det är varierat beroende på vart du väljer att bo och jobba i Spanien så du kan välja precis det som passar just dig. I norr är det milda, lite kalla somrar och regn på vintern. Mitt i landet, som i Madrid, är det varma somrar och kalla vintrar. Runt Costa del Sol och Kanarieöarna skiner solen nästan alltid.

Historia

Det kan vara kul att veta lite om landets historia när du ska flytta för att bo och jobba i Spanien.
Spanien enades relativt sent och 1515 fick landet sina nuvarande gränser. Det har resulterat i en stor hängivenhet till regionen i första hand och sedan till landet.
Spanien är geografiskt organiserad i 17 autonoma regioner och två autonoma städer, de har alltså självbestämmanderätt inom flera områden.

Det spanska inbördeskriget, 1936-1939, och dess konsekvenser präglar Spanien än idag. Delar av militären, under general Francisco Franco tog våldsamt över makten i Spanien. Omkring en halv miljon spanjorer dog i kriget och lika många avrättades eller svalt ihjäl under de svåra efterkrigsåren. Under Francos regim, som varade till 1975 då han dog, fängslades över två miljoner spanjorer för regimkritisk verksamhet. 1976 genomfördes en folkomröstning om politiska reformer, som ledde till allmänna och fria val 1977, och en ny och demokratisk författning 1978. Under den extremt fascistiska diktaturen hade bland annat kvinnor nästan inga rättigheter och andra språk än spanska var förbjudna. Detta har i sin tur påverkat uppdelningen bland Spaniens regioner ytterligare.

Språk

Spanska är världens näst mest talade modersmål och absolut värt att lära sig. Det finns mycket likheter med engelska och svenska som man inte tänker på och det är bra att passa på när man bor i ett spansktalande land. Det finns många spanjorer som vill öva sin engelska och till och med svenska. Du kan hitta mycket språkcaféer och intercambio, språkutbyte. Beroende på vart du väljer att bo och jobba i Spanien är spanska mer eller mindre nödvändigt. Om du befinner dig i Barcelona, Madrid eller inom turistsektorn är det många som talar engelska. Utanför detta talar de flesta spanjorer dålig eller ingen engelska.

I Spanien finns det även flera officiella språk. Av 48 miljoner är 11,6 miljoner av Spaniens befolkning tvåspråkiga. Man talar katalanska i Katalonien, Balearerna och Aragoniens östra del. Galiciska i Galicien, aranesiska i Val d’Aran och baskiska i Baskien och delar av Navarra. Kulturen är otroligt varierande och uppdelad mellan de olika regionerna med sina egna traditioner. Det existerar olika politiska grupperingar som strävar efter självständighet. Bland dessa finns den katalanska nationalismen, den galiciska nationalismen eller den baskiska nationalismen.

Att hitta på

Spanien har otroligt mycket att erbjuda den som väljer att bo och jobba i Spanien, annars hade det inte varit ett av världens största turistländer. Det finns berg med vandring, skidåkning, cykling och mycket mer. Spanien har över 8000 kilometer strand och många ligger nära eller i städer. Det pågår ofta stora och små festivaler året runt, som Las Fallas i Valencia eller El Mercè i Barcelona. Det myllrar av lokala marknader och det finns massvis av caféer och barer som har öppet till sent. Spanien har faktiskt flest barer i hela Europa. Är man intresserad av historia så har Spanien 44 UNESCO världsarv och det finns många rester från både morer och romare. Är du fotbollsintresserad så hittar du fotboll i världsklass i Spanien, fyra av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna i världen finns här.

Jobb i Spanien

Senaste jobben