Jobba i Thailand

Lediga jobb i Thailand

    There are currently no vacancies.

Jobba i Thailand

Thailand är ett av svenskens främsta semestermål och kallas för leendenas land. Vidare är landet välkänt för sin gästfrihet och vänliga bemötande. Många drömmer om att göra om semesterparadiset till vardag och vill bo och jobba i Thailand. Tänk att kunna njuta av den tropiska värmen, långa stränder och paradisöar, som du kan besöka under dina lediga dagar.

En hel del yrken är olagliga för utlänningar att jobba med i Thailand. Något som inte är det och som inte kräver tidigare utbildning är jobb inom telemarketing på callcenter. Det är ofta arbete som antingen telefonförsäljare eller som kundtjänstagent mot den nordiska eller internationella marknaden. En fördel är med den typen av jobb är att du inte behöver kunna tala thailändska, även om det underlättar att kunna lite fraser i vardagen. Dessutom är lönerna högre än på den inhemska arbetsmarknaden.

Ett annat populärt yrke är dykinstruktör. Då krävs såklart rätt dykcertifikat och gärna goda språkfärdigheter för att kunna ha hand om dykintresserade turister. Engelsklärare via en agentur eller direkt på en skola är också ett alternativ. Vanligtvis krävs certifikat eller diplom som bekräftar dina kunskaper, men det kan ofta göras vid datorn på någon månad och kostar inte mycket.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Ankomst

Thailand ingår inte i EU och du måste ansöka om visum i god tid före avresa om du vill bo och jobba i Thailand längre än 30 dagar. Du kan söka antingen på ambassaden i Stockholm eller på konsulatet i Göteborg. Vill du arbeta eller och bo länge i Thailand måste du söka ett Non-Immigrant Visa Category B. När du har fått visumet måste du ansöka om arbetstillstånd. Första gången man ansöker om ett Non-Immigrant Visa beviljas man normalt enbart 90 dagar. Därefter kan det förlängas med ett helt år åt gången om den sökande kan uppvisa rätt intyg. Söker du en tjänst från Sverige så hjälper företaget dig vanligtvis med allt det administrativa, ibland även på plats. Ett bra tips är att antingen skaffa sig thailändsk bank eller använda ett bankkort utan uttagsavgift, som till exempel Norwegian.

Ska du flytta utomlands brukar du skriva ut dig ur Sverige. Det betyder att du lämnar folkbokföringen och därmed Försäkringskassan. Det finns tillgång till grundläggande tjänster som sjukvård i Thailand. Det är ändå väldigt viktigt att du tecknar en privat sjukvårdsförsäkring, är täckt via ditt företag eller på något sätt omfattas av sjukförsäkringsskydd. Sjukvården i Thailand är av en något lägre kvalitet än den svenska. Det kan även vara bra att ha vaccinerat sig mot Hepatit A och B innan man flyttar till Thailand samt se över sitt stelkrampsskydd och väl där se till att skydda sig mot myggor med stift och annat.

 

Bo i Thailand

Många väljer att hyra antingen en lägenhet, ett hus eller ett rum i ett lägenhetshotell när de ska bo och jobba i Thailand. Hyrorna är billigare i Thailand än i Sverige och därför har man ofta råd med det. På så sätt slipper man hyra ett rum i en lägenhet om man vill undvika att dela med andra. Det är annars ett bra sätt att lära känna människor och bli del av en gemenskap snabbare. Priserna varierar mycket beroende på läge, storlek, om det finns pool och så vidare. Det är till exempel dyrare i centrala Bangkok eller i områden med mycket turister.

Du kan hitta annonser om boende och annat på Facebook i grupper som Svenskar i Thailand och andra liknande. Det är även vanligt med vägledning från eller hjälp av det företag du fått anställning hos. Ett tips är att först bo på hostel och sedan hitta något på plats. Ett annat är att inte dricka kranvattnet utan köpa hem dunkar med dricksvatten istället, allt för att undvika den där klassiska magsjukan.  

Historia och klimat

Konungariket Thailand, som tidigare hette Siam, bildades utifrån det äldre kungadömet Ayutthaya som i sin tur bildats kring 1350. Precis som Sverige är Thailand en konstitutionell monarki, vilket betyder att landet har grundlagar som begränsar kungens makt. Kungen är alltså statschef, men med mer inflytande än den svenske kungen. I en tioårsperiod, 1985 till 1995, upplevde landet en otroligt snabb ekonomisk tillväxt och Thailand är ett ganska nyligen industrialiserat land med mycket turism. Sedan en statskupp i maj 2014 styrs Thailand av en militärjunta.

Klimatet är, som vi tidigare tagit upp, en stor bidragande faktor till att så många svenskar vill bo och jobba i Thailand. Det är tropiskt, fuktigt och varmt året runt, med en regnperiod och en torrperiod. Här hittar du allt från berg och bördiga slätter i norr till låga berg, skog och fantastiska paradisöar i söder. Mångfalden bland växter och djur i Thailand är otrolig och av stor betydelse.

 

Allmän fakta

Den thailändska valutan heter Baht och det är framför allt kontanter som gäller vid betalning, så se till att aldrig vara utan när du ska bo och jobba i Thailand. Kort accepteras främst på hotell eller lyxigare restauranger. Levnadskostnaderna i Thailand är mycket låga, både för utsökt mat, boende, olika typer av aktiviteter som dykning eller massvis av färsk exotisk frukt.

Thailand har goda kommunikationer både till och i landet. Det finns mycket inrikesflyg, men har man gott om tid kan man åka tåg eller buss mellan olika städer och grannländer. Det är väldigt billigt men tar som sagt längre tid än exempelvis bil eller flyg. Biljetter för både buss och tåg köper man enklast på plats. Vill du spara ännu mer pengar och även tid kan du åka sovtåg eller sovbuss.

Kollektivtrafik, tuk-tuk och taxi är billigt. Större städer som Bangkok och Chiang Mai har inte bara lokalbussar utan även songthaews, delade minibussar som kör särskilda rutter. Man betalar ett fast pris på bussen som varierar beroende på hur långt man ska åka. Kom ihåg att det är vänstertrafik om du skulle få för dig att hyra bil, och ta det väldigt lugnt på vägen då trafiken i Thailand kan vara lite vild.

För att kunna kommunicera och ha tillgång till internet när du är i Thailand kan det vara bra att skaffa ett lokalt SIM-kort. Detta hittar du på antingen 7-eleven eller Family Mart och det kostar inte mycket att ladda. De vanligaste operatörerna är TrueMove, Dtac och Ais.

I Thailand talar man thailändska och det kan vara praktiskt att lära sig några artighetsfraser eller praktiska ord, men du klarar dig utmärkt på engelska. På de flesta myndigheter, samt inom turism, bar, restaurang och även gatuförsäljare kommunicerar bra på engelska.

 

Att hitta på

Trivs du i värme finns det massvis med saker att hitta på när du ska bo och jobba  i Thailand. Du kan få den vardag som passar dig, allt från ett socialt liv med puls i storstäder till en mer avslappnad vardag med stränder, snorkling och god mat. Glöm inte att prova thaiboxning när du befinner dig i Thailand. Det är väldigt fysiskt krävande men roligt och det finns ingen bättre plats att lära sig på.

Thailand har otroliga stränder, några fantastiska är Railay Beach i Krabi, Maya Bay på Phi Phi, Lamai Beach på Koh Samui och White Sand Beach på Koh Chang. Dessa är absolut värda ett besök en helg eller när du är ledig från jobbet. Därutöver finns det även mer stadsnära stränder att njuta av dagligen. Väl vid fantastiskt vatten får du inte missa att snorkla och, om du vågar och har tid, testa på att dyka och kanske ta dykcertifikat.

Det finns en hel del festivaler i Thailand och är du i närheten ska du inte missa möjligheten att få delta. Några kända är Songkran i april, Lantern Festival i Chiang Mai i november, Vegetarian Festival i Phuket också i november, Kinesiskt nyår i Bangkok i januari/februari och Spökfestivalen Phi Ta Koon i Dan Sai i juni/juli.

95% av thailändarna är buddhister och Thailand myllrar av buddhistiska tempel. Merparten är värda ett besök på grund av det otroliga arkitekturen och för att hitta stillhet i värmen och pulsen.

I norra Thailand hittar du otrolig grönska och natur. Både bergsvandring och djungeltrekking är vanligt, och ofta är det utgångspunkt från antingen staden Chiang Mai eller staden Chiang Rai. Här hittar du även Elephant Nature Park, ett räddning- och rehabiliteringscenter för elefanter. Där kan du hälsa på elefanterna samtidigt som du bidrar till att skydda dem.

Bangkok

Bangkok, Thailands huvudstad med cirka 8,3 miljoner invånare, passar dig som gillar stora städer med puls, fest och mycket folk. Ofta hamnar du här om du väljer att bo och jobba i Thailand. Här ligger markander, parker, tempel, skyskrapor och kåkstäder om vartannat, här finns museum och barer, lyx och lokalt. Var inte rädd för att äta från gatuköken du hittar överallt, men välj de där thailändarna själva äter.

Thailand har otroligt rik historia och norr om Bangkok hittar du de två forntida kungastäderna Ayutthaya och Sukhothai. Väl i Bangkok-området får du inte missa att besöka den flytande marknaden Damnoen Saduak, elva mil sydväst om Bangkok, i provinsen Ratchaburi. Det finns även andra flytande och icke-flytande marknader över hela Thailand och de flesta är värda ett besök och är en utmärkt plats att handla på.

Jobb i Thailand