Jobba i Tyskland

Lediga jobb i Tyskland

    There are currently no vacancies.

Jobba i Tyskland

Tyskland är landet som ligger i hjärtat av Europa och har lockat många svenskar till att bo och jobba i detta mångsidiga land genom åren.  Med sin höga levnadsstandard, stora utbud av kultur, sport och för att inte tala om sin rika historia är Tyskland en eftertraktad destination världen över.  

Som svensk är det enkelt att bosätta sig och jobba i Tyskland. Dels för att du som EU-medborgare får bo och jobba i Tyskland utan visum eller arbetstillstånd upp till tre månader. Samt för att svenskar generellt är eftertraktade på den tyska arbetsmarknaden.  

Med sitt centrala läge i Europa är Tyskland ett av världens ledande industriländer. Vilket genererar i att det finns gott om jobbmöjligheter i Tyskland. 

Här hittar du som svensktalande enkelt jobb inom kundservice eller telefonförsäljning på svenska callcenters. Filar du även på dina tyskakunskaper öppnas ännu fler valmöjligheter. Du behöver alltså inte kunna tyska för att jobba i Tyskland. 

 

Ett annat tips är att söka ett engelsktalande jobb i Tyskland. Detta då du som svensk har ett stort försprång gentemot Tyskarna när det kommer till svenskarnas generellt goda kunskaper i Engelska. Det finns många företag som jobbar med den internationella marknaden där de aktivt söker personal som besitter goda engelskakunskaper.

 

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

 

Flytta för att jobba i Tyskland

Som svensk medborgare har du rätt att bo och jobba i Tyskland upp till tre månader utan att fylla i några papper. Vill du däremot bosätta dig en längre tid måste du registrera dig som boende i Tyskland, det gör du enkelt på ditt lokala Meldeamt som oftast finns på rådhuset i din stad. Där fyller du i de formulär som krävs och därefter skickar Meldeamt din registrering till det tyska skatteverket så att de tyska myndigheterna vet att du jobbar och skattar lagligt i Tyskland. Du kommer sedan att få ditt skattenummer (Steuer- Identifikationsnummer) på posten. 

 

Sjukvård

Om du ska bo och jobba i Tyskland se då till att ha ordnat ditt European Health Insurance Card innan du lämnar Sverige, detta ger dig rätt till sjukvård i landet tills du registrerat dig. Du beställer lätt ditt EU-kort på försäkringskassans hemsidan (notera att det kan ta upp till 10 arbetsdagar att få hem ditt kort, så se till att vara ute i god tid). 

 

Den tyska sjukvården är en av de främsta i världen och du har själv rätt att välja vilken läkare du vill bli behandlad av. Vanligtvis går du först till din husläkare som därefter skriver en remiss om en specialist behövs. 

Tänk på att det råder mer egenansvar inom den tyska sjukvården jämfört med i Sverige. Här behöver du själv ta ansvar för återbesök, provsvar etcetera. 

 

Bo i Tyskland

Beroende på vart du vill bo och jobba i Tyskland så varierar priserna. I de större städerna som till exempel Berlin, Frankfurt och Hamburg kan priserna vara något högre. Jämför en emellertid med andra populära storstäder i Europa så är det betydligt enklare att hitta boende till överkomliga priser här. 

Om du vill hålla nere kostnaderna så är kollektivt boende att rekommendera. Detta är särskilt populärt bland tysklandssvenskar då du dels sparar pengar samtidigt som du får en unik chans att lära känna nya människor från hela världen. 

Jobb i Tyskland

Hitta boende:

Det finns olika sätt att hitta ett boende i Tyskland. Det finns bland annat många bra facebook-grupper där du kan få kontakt med andra människor som mer än gärna delar med sig av tips och erfarenheter. Svenska kyrkan finns även i de flesta större städerna och kan hjälpa dig som är nyinflyttad. En annan bra sida för att hitta ditt framtida hem i Tyskland är WG-gesucht.de eller hemsidan www.immobilienscout24.de

Det är att rekommendera att först hyra något kortsiktigt. Så att du sedan i lugn och ro kan hitta ett långsiktigt boende när du är på plats.

Till skillnad från i Sverige är det mer än vanligt att hyra en lägenhet framför att köpa ett boende i Tyskland.

Det finns två olika typer av hyra när du ska bo och jobba i Tyskland. Den ena är kallhyra (kaltmiete) och den andra är varmhyra (warmmiete). Var uppmärksam när du skriver kontrakt så du vet vad som ingår i just din hyra. Då även ovanstående kan skilja sig åt beroende på kontrakt. Vanligtvis innebär en kallhyra att du endast betalar för själva lägenheten. Kostnad för el, vatten, värme tillkommer alltså utöver grundhyran. I en varmhyra ingår oftast vatten, värme etc. men även sophämtning och andra servicetjänster.
Varmhyra är det vi i Sverige oftast är vana vid. Det är också vanligt att du i samband med kontraktskrivningen får lämna en deposition. Denna kan variera från en till tre månadshyror. 

Språk

Majoriteten av den tyska befolkningen har tyska som modersmål, däremot i de flesta större städerna pratar många även engelska. 

Det kan vara bra att lära sig grundkunskaper i tyska innan du flyttar för att bo och jobba i Tyskland. Lokalbefolkningen uppskattar detta och det gör dig även ännu mer eftertraktad på arbetsmarknaden. 

Historia

Tysklands kartbild har varierat stort genom århundraden. Dagens Tyskland har sitt ursprung ur en mängd olika germanska folkgrupper som var uppbyggda av självständiga stater.

Tysklands äldsta städer Trier, Köln och Augsburg grundades redan under romartiden. Men på 400-talet tog germanska folket över makten. De germanska riket ville växa och i sitt försök att erövra fler landområden uppstod första världskriget. Tyskland förlorade dock vilket resulterade i hårda fredsvillkor med stora krigsskadestånd. 

Detta togs inte lätt av tyskarna och en stor revanschlystnad uppstod. Med en stor ekonomisk depression samt ett svagt styrelseskick, så var det fritt fram för Nazizmen att enkelt sprida sin propaganda till de uppgivna folket. Med lovord om en bättre morgondag och ett folkslag att lägga skulden på, judarna, så växtes sig det Naziztiska partiet fortare än vad man kunde ana.

1933 utnämndes Adolf Hitler till rikskansler. Politiska motståndare förföljdes och judarna utsattes för hetskampanjer. Andra världskriget bröt ut bara sex år efter att Hitler tagit makten. Detta sex år långa krig kostade 40-50 miljoner liv och efter andra världskrigets slut blev Tyskland ännu en gång lagd i ruiner.

 

Tyskland är idag ett av Europas ekonomiskt starkaste länder. Detta har lett till att Tyskland förväntas att ta större ansvar för fred och säkerhet. Många väljer idag att bo och jobba i Tyskland. De har även börjat föra en mer aktiv utrikespolitik och Tyskland verkar mer stabilt än någonsin.

Att hitta på i Tyskland 

Berlin:

När du ska bo och jobba i Tysklands får du inte missa ett besök i huvudstad och kanske ett av de mest populära resmålen i Tyskland, Berlin. En stad vars historia bokstavligen talat går att ta på. Det finns få städer som är så pass präglade av andra världskrigets nazizm som Berlin.

Här finner du Berlinmuren och kvarlevorna av nazitysklands fall. Du finner även många byggnader fortfarande beklädda med skotthål, bombskadade fasader samt tunga bunkrar som envist lever kvar. 

Trots att öst och västtyskland är ett minne blott så kan du än idag märka skillnader. Är du osäker på i vilken del du traskar runt i, kan ett tips vara att slänga ett öga på trafikljusen som mycket omtalat skiljer sig åt. Befinner du dig i östtyska delen är det ingen mindre än Ampelmann som vägleder dig till om du ska stanna eller gå vid övergångsstället. 

 

Förutom sitt omspunna historiska utbud så finns här även en kultur och ett uteliv som är svårslaget. Visst har man hört om att när en stad börjar bli populär så kallas det för det nya Berlin. Trots detta finns det inget som faktiskt slår originalet!

 

Andra städer och sevärdheter

 

Tyskland har mycket att erbjuda den som väljer att bo och jobba i Tyskland och har ett brett utbud av aktiviteter och upplevelser. 

Här kan du drömma dig bort bland romantiska byggnader och slående arkitektur vid bland annat Katedralen i Köln. Du kan också uppleva den svindlande känslan i en av Europas högsta berg-och-dalbanor på den sydösttyska nöjesparken Europa-Park. Eller varför inte ta en tripp tillbaka i historien och bevittna den berömda Berlinmuren. 

För den fotbollsintresserade så är fotboll i Tyskland inte bara ett spel. Det är en helhetsupplevelse med intensiva matcher och en fantastisk atmosfär på läktarna. Fotboll i Tyskland är heligt. 

 

Med andra ord, i Tyskland kan du göra allt och lite till. Här finns något för alla!

Jobba i Tyskland