Jobba i Ungern

Jobba i Ungern

Att jobba i Ungern, en klenod placerad i Centraleuropa, står högt upp på mångas önskelistor. Dels för de goda internationella jobbmöjligheterna men också för den goda levnadsstandarden. För att inte tala om den fantastiska arkitekturen, de pulserande städerna men även den harmoniska och vackra landsbygden. Väljer du att bo och jobba i Ungern kommer du aldrig sitta sysslolös då upplevelserna här är många.

Det är enkelt att ta del av den blommande arbetsmarknaden i landet. Här letar de ständigt efter internationell och flerspråkig arbetskraft som vill flytta för att jobba i Ungern.
Sedan Ungern gick med i EU 2004 har landet haft en snabbt växande ekonomi och många internationella företag har valt att stationera sig i detta vackra och ständigt utvecklande land.
Att jobba i Ungern inom IT, finans, turism och service är särskilt populärt hos svenskar som flyttat för att jobba i Ungern.

Vill du jobba i Ungern samtidigt som du jobbar mot den svenska marknaden finns det flera svenska företag stationerade här. De flesta av dessa svensktalande jobb är inom kundservice, IT eller försäljning. Du behöver alltså inte kunna språket för att bo och jobba i Ungern och ta del av vad detta enastående land har att erbjuda.

Som nämnt är det många internationella bolag i Ungern och på de flesta ställen är engelskspråkig personal mycket eftertraktad. Då svenskar har ett generellt  gott rykte att besitta goda engelskakunskaper ger detta oss en fördel när vi söker jobb i Ungern. Att jobba i  Ungern på ett internationellt företag ger dig möjligheten att arbeta och knyta kontakter med människor från många olika länder. Vilket kan bidra till fler jobbmöjligheter runt om i världen. För att inte tala om det fantastiska tillfället att lära känna nya människor från alla delar av världen.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här!

Flytta för att jobba i Ungern

För dig som EU-medborgare är det enkelt att flytta för att jobba i Ungern. Du behöver inget visum eller dokument, utan här får du vistas fritt i landet i upp till 3 månader. Ska du däremot jobba i Ungern en längre period behöver du ansöka om uppehållstillstånd. Detta gör du enkelt hos närmaste immigrationskontor. Du bokar bara en tid och tar sedan med dig en giltig ID-handling, ditt arbetskontrakt som du fått av din arbetsgivare samt ett adressbevis. Du kommer sedan fylla i ett formulär där du ansöker om uppehållstillståndet. Svaret kan ta ett par veckor men när det väl är klart har du ett uppehållstillstånd som håller i flera år.

Många företag har även som policy att hjälpa sina anställda med denna procedur när de börjar att jobba i Ungern.

Om du ska jobba i Ungern en längre tid och du skriver dig där kan det även vara en bra ide att skriva ut sig ur Sverige. Detta så man inte råkar skatta i två länder. Du behåller givetvis ditt svenska medborgarskap och det är mycket enkelt att skriva in sig igen.

Du kommer märka att skatten är betydligt lägre när du ska jobba i Ungern mot vad skatten är hemma i Sverige. Skatten här ligger på ca 15 procent.
Även om lönen kan verka lägre i Ungern, om man jämför med dess grannländer, så är även levnadskostnaderna avsevärt lägre om man får ut mer av pengarna. Detta gör så att många som flyttar för att jobba i Ungern även kan spara undan pengar varje månad då landet är mycket kostnadseffektivt.

Bo i Ungern

När du väl tagit steget och bestämt dig för att jobba i Ungern är boende nästa steg. Boende i Ungern är markant billigare än i Sverige och boendekostnaderna är även mycket lägre än andra länder i Europa. Priserna varierar självklart beroende på vart i landet du vill bosätta dig samt standarden på boendet. Men i regel kan du få ett bra och centralt boende för ca 300 euro i månaden. Väljer du dock att inte bo i någon av de större städerna eller lite utanför blir även boendekostnaden lägre.

Att hitta boende när du ska jobba i Ungern är relativt enkelt. Dels brukar företagen antingen kunna erbjuda boende i företagslägenheter eller kunna komma med tips och förslag på olika boenden. Du kan även använda dig av olika sidor på nätet eller gå med i olika grupper för boende i Ungern på till exempel Facebook.

De flesta som hyr ut lägenheter eller rum till personer som ska jobba i Ungern vill att man betalar en deposition vid inflytt. Denna brukar ligga på ca 1-3 månadshyror. Depositionen får du sedan tillbaka när det är dags att flytta ut, så länge man lämnar boendet i gott skick. Ett tips är dock att inte betala något i förväg innan du tittat på boendet med egna ögon. Detta för att veta helt säkert vad det är du får för pengarna för att undvika att köpa grisen i säcken. Kom ihåg att även kolla med hyresvärden vilka räkningar som ingår i hyran eller om räkningar tillkommer. Dessa räkningar brukar vara för el, vatten och gas. 

Delat boende

För att hålla nere på boendekostnaderna ytterligare väljer vissa som ska jobba i Ungern att dela boende med en eller flera. Man kan antingen gå ihop med någon eller välja att hyra ett rum i en delad lägenhet. Hyran blir då lägre samt räkningarna då man istället delar på dessa. Förutom möjligheten till en lägre boendekostnad är det även en ypperlig möjlighet att genom delat boende lära känna nya härliga personer som valt att ta samma steg som du genom att flytta för att jobba i Ungern.

Jobba i Ungern

Sjukvård

Sjukvården i Ungern är till för alla som bor och jobbar i Ungern. Detta gäller alltså både för lokalbefolkningen men även för dig som ska flytta för att  jobba i Ungern. När man jobbar i Ungern betalar man en viss summa varje månad till landets sjukvård. Vilket sedan gör att du har tillgång till all den vård du kan tänkas behöva. Du har även rätten att själv välja din allmänläkare. 

Då landet är med i EU kan du också använda dig utav ditt blå EU-kort, alltså det europeiska sjukförsäkringskortet. Om du uppvisar detta har du rätt till gratis sjukvård på samma vis som hemma i Sverige. Så när du ska jobba i Ungern kan det vara bra att beställa hem detta kortet om du inte redan gjort det. Du beställer enkelt hem ditt EU-kort med ett enkelt knapptryck här.

Även om sjukvården i landet är av bra standard väljer vissa som flyttat för att jobba i Ungern att använda sig av privat sjukvård. Detta för att vissa av de allmänna sjukvården har bristande engelskakunskaper. Men även för att få tillgång till kortare väntetider, ett strå vassare läkare samt förnämligare faciliteter.

Språk

Det officiella språket i Ungern är uggerska även kallat magyar. Detta är även ett regionalt språk i Rumänien, Slovenien, Slovakien och Serbien. Ungerskan är även besläktad med finskan och estländskan. Om du ska bo och jobba i Ungern kan det vara både bra och kul att lära sig några enklare fraser. Du kommer bli förvånad över hur snabbt man snappar upp ord när man bor och jobbar i Ungern. 

Dock pratar de flesta ungrare god engelska och man kommer långt med sina engelskakunskaper om man ska jobba i Ungern. Rör man sig däremot ut till lantliga städer så är engelskan bland lokalbefolkningen inte lika god här.

Lokalbefolkningen kommer även uppskatta om du rör dig med några ungerska ord eller fraser när du ska bo och jobba i Ungern. Det visar att du vill anamma och fördjupa dig i deras kultur.

Hitta på

Ungern är ett land med stort utbud av fantastiska upplevelser och roliga aktiviteter. Ta del av vacker arkitektur, unika naturupplevelser och moderna storstäder som erbjuder allt och lite till. När du flyttat för att jobba i Ungern kommer du ha fullt upp med att uppleva allt landet har att erbjuda.

Upptäck Ungerns huvudstad, Budapest. Huvudstaden är uppdelad av floden Donau. På ena sidan hittar du delen Buda som är gamla staden och på andra sidan har du Pest, den moderna delen av Ungerns huvudstad. I Budapest hittar du även landets bästa nattliv. Nattklubbarna pulserar och barerna är många, den ena mer unik än den andra. Besök en ruin-bar när du ska flytta för att jobba i Ungern. Här vankas det fest med härlig unik stämning och smakrika drycker till förmånliga priser. Eller varför inte gå på spa-disco. Ungern är känd för sina spa anläggningar med sina termiska utomhusbad. Vissa av dem anordnar aktiviteter som disco-bad där du kan slå ihop bad och fest till musik och skummaskiner. 

Runt omkring floden Donau och insjön Balatonsjön brukar Ungrarna styra upp olika festivaler, speciellt under sommarhalvåret. Då fylls städerna det med öltält, musik och sprudlande människor. För den som ska jobba i Ungern är detta något du inte får missa att ta del av.

Men det är inte bara liv och rörelse runt Balatonsjön. Runt omkring sjön ligger gudomliga vingårdar och härlig natur. Vill du ha en lugnare upplevelse kan du boka in vinprovning med enastående vyer. Ett perfekt sätt att spendera sin lediga tid på när du ska jobba i Ungern.

Natur

På tal om naturen så har landet många olika enastående nationalparker. Promenera längs de spektakulära vandringslederna när du ska jobba i Ungern. Upplev de natursköna platserna antingen till fots eller på cykel. Bege dig in i den skuggiga skogen eller längs bergs lederna för att njuta av panorama utsikten.

Då Ungern ligger i hjärtat av Centraleuropa gränsar landet till 7 olika länder. Inga mindre än Österrike, Slovakien, Ukraina, Rumänien, Serbien, Kroatien och Slovenien. Detta betyder att du enkelt kan besöka någon av dessa länder över en weekend eller dagstur. Vilket är mycket uppskattat av de som ska bo och jobba i Ungern.

Jobba i Ungern