Jobba på Gran Canaria
Gran Canaria är ett av de mest älskvärda resmålen bland svenska turister. De flesta åker hit för sol och bad, då det är varmt året runt här. Andra blir lockade av att slippa den svenska vintern jämt och väljer att bo och jobba på Gran Canaria permanent.
Svenskar har otroligt lätt att få jobb på Gran Canaria. Om du pratar spanska är det en fördel men det är inte nödvändigt inom alla arbeten. Det finns jobb som riktar sig direkt mot skandinaver och svenskar eftersom väldigt många svenskar är bosatta på öarna och det därför finns många svenska arbetsgivare och kunder här.
Det finns tre typer av jobb att söka. En ganska ny marknad på just Gran Canaria är telemarketing och callcenter. Du jobbar med sälj eller kundtjänst i solen mot kunder som bor i Sverige, och där behöver du inte kunna spanska. Resterande jobb för svenskar är inom turism, som reseledare eller på restaurang och hotell. Eller som mäklare till de skandinaver som bor eller vill bosätta sig på ön. Där är svenskan en nödvändighet men det underlättar självklart att även kunna spanska.
Se alla tillgängliga jobb utomlands här
Flytta för att jobba på Gran Canaria
Om du ska bo och jobba på Gran Canaria i mer än tre månader måste du registrera dig. För att sedan kunna jobba lagligt behöver man ett spanskt identitetsnummer, Número de Identificación de Extranjeros. Ofta kan man få hjälp av sin arbetsgivare med att skaffa bank och NIE-nummer, eller av vägledning av vänliga kollegor. Spanjorerna är också mycket hjälpsamma och du kan alltid be om råd och hjälp. Dock är det nästan alltid spanska som gäller på myndigheter.
Stannar du mindre än sex månader behöver du inte att rapportera flytt från Sverige hos svenska försäkringskassan och hos skatteverket.
Du behöver även skaffa Empadronamiento, inskrivning i område eller kommun. Samt Número de Seguridad Social, Socialförsäkringsnummer, för att kunna få jobba och få tillgång till spanska sjukvården.
NIE
Vill man undvika att gå igenom processen på spanska kan man ansöka om NIE-nummer redan i Sverige. Detta går att göra på spansk ambassad eller spanskt konsulat, i Stockholm, Göteborg och Lund. Det kräver mer framförhållning och är en längre process.
Man ansöker om Inscripción en el Registro General de Extranjeros, inskrivning i utlänningsregistret. Detta gör man hos la Policia Nacional. Du behöver pass, anställningskontrakt på spanska samt kopior av båda och ansökningsblanketterna Ex-15 (fylls i på dator) och 790 ifyllda. Det är bra att dubbelkolla detta inför mötet då förändringar kan ske i vilka dokument du behöver.
Väl framme och dokument godkända får du ett inbetalningskort som du ska ta till banken direkt, betala och få kvitto och sedan gå tillbaka till Policia National.
Det låter som mycket för att kunna bo och jobba på Gran Canaria men vanligtvis bokar din arbetsgivare ditt möte och ger dig instruktioner. Du har samma Nie-nummer hela livet.
Sjukvård
Efter sex månader utomlands behöver du skriva ut dig ur folkbokföringen och ur det svenska socialförsäkringssystemet. Du får då automatiskt rätt till den offentliga sjukvården i Spanien genom att du jobbar och betalar skatt. Du får tillgång genom att själv registrera dig vid Seguridad Social. Detta behöver du också för kunna skriva in dig på Centro de Salud, vårdcentralen, och få det spanska sjukvårdskortet. Varje region i Spanien har sitt egna kort med olika färg och utseende. Man skriver in sig i det Centro de Salud som ligger närmast ens boende. Du ansöker på vårdcentralen och de talar om exakt vad som krävs. När du fått ditt kort går du dit igen och de tilldelar dig en läkare.
Número de Seguridad Social ansöker du om vid närmaste Tesoreria General de la Seguridad Social, TGSS. Ha med dig pass och anställningskontrakt på spanska. Vanligtvis hjälper din arbetsgivare dig med detta.
Empadronamiento är också nödvändigt för att kunna skriva in sig på närmaste Centro de Salud. Med detta kan din hyresvärd hjälpa dig då de ibland måste följa med, eller fråga din mäklare var kontoret ligger. Vårdcentralen måste veta vilket område du bor i för att kunna skriva in dig.
Införskaffa dig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan innan du flyttar för att bo och jobba på Gran Canaria så att du kan få gratis sjukvård i Spanien innan du har registrerat dig.
Bo på Gran Canaria
Det är bäst att börja din vistelse med att bo på hostel och leta permanent boende på plats, dels för att undvika att bli lurad och dels för att det är mycket lättare att få lägenheten/rummet om hyresvärden får träffa dig personligen. Betala inget i förväg utan att ha sett lägenheten eller rummet och betala i utbyte mot nycklar.
Du kan leta både rum och lägenhet på sajterna Fotocasa, Tucasa och Idealista. Även i Facebook-grupper, som bland annat Bo och jobba på Gran Canaria, Spanien och Skandinavere På Gran Canaria, där människor lägger upp annonser om boende och där man även kan fråga om mer specifika råd om allt möjligt.
Kranvattnet är inte farligt att dricka och funkar fint att använda i matlagning och för att borsta tänderna, problemet är att det inte smakar gott att dricka. Många köper vatten i dunkar eller så kan man investera i ett vattenfilter som man sätter på kranen.