Jobba på Gran Canaria

Lediga jobb på Gran Canaria

    There are currently no vacancies.

Jobba på Gran Canaria

Gran Canaria är ett av de mest älskvärda resmålen bland svenska turister. De flesta åker hit för sol och bad, då det är varmt året runt här. Andra blir lockade av att slippa den svenska vintern jämt och väljer att bo och jobba på Gran Canaria permanent. 

Svenskar har otroligt lätt att få jobb på Gran Canaria. Om du pratar spanska är det en fördel men det är inte nödvändigt inom alla arbeten. Det finns jobb som riktar sig direkt mot skandinaver och svenskar eftersom väldigt många svenskar är bosatta på öarna och det därför finns många svenska arbetsgivare och kunder här.

Det finns tre typer av jobb att söka. En ganska ny marknad på just Gran Canaria är telemarketing och callcenter. Du jobbar med sälj eller kundtjänst i solen mot kunder som bor i Sverige, och där behöver du inte kunna spanska. Resterande jobb för svenskar är inom turism, som reseledare eller på restaurang och hotell. Eller som mäklare till de skandinaver som bor eller vill bosätta sig på ön. Där är svenskan en nödvändighet men det underlättar självklart att även kunna spanska.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta för att jobba på Gran Canaria

Om du ska bo och jobba på Gran Canaria i mer än tre månader måste du registrera dig. För att sedan kunna jobba lagligt behöver man ett spanskt identitetsnummer, Número de Identificación de Extranjeros. Ofta kan man få hjälp av sin arbetsgivare med att skaffa bank och NIE-nummer, eller av vägledning av vänliga kollegor. Spanjorerna är också mycket hjälpsamma och du kan alltid be om råd och hjälp. Dock är det nästan alltid spanska som gäller på myndigheter.

Stannar du mindre än sex månader behöver du inte att rapportera flytt från Sverige hos svenska försäkringskassan och hos skatteverket.

Du behöver även skaffa Empadronamiento, inskrivning i område eller kommun. Samt Número de Seguridad Social, Socialförsäkringsnummer, för att kunna få jobba och få tillgång till spanska sjukvården.

NIE

Vill man undvika att gå igenom processen på spanska kan man ansöka om NIE-nummer redan i Sverige. Detta går att göra på spansk ambassad eller spanskt konsulat, i Stockholm, Göteborg och Lund. Det kräver mer framförhållning och är en längre process.

Man ansöker om Inscripción en el Registro General de Extranjeros, inskrivning i utlänningsregistret. Detta gör man hos la Policia Nacional. Du behöver pass, anställningskontrakt på spanska samt kopior av båda och ansökningsblanketterna Ex-15 (fylls i på dator) och 790 ifyllda. Det är bra att dubbelkolla detta inför mötet då förändringar kan ske i vilka dokument du behöver.

Väl framme och dokument godkända får du ett inbetalningskort som du ska ta till banken direkt, betala och få kvitto och sedan gå tillbaka till Policia National.

Det låter som mycket för att kunna bo och jobba på Gran Canaria men vanligtvis bokar din arbetsgivare ditt möte och ger dig instruktioner. Du har samma Nie-nummer hela livet.

Sjukvård

Efter sex månader utomlands behöver du skriva ut dig ur folkbokföringen och ur det svenska socialförsäkringssystemet. Du får då automatiskt rätt till den offentliga sjukvården i Spanien genom att du jobbar och betalar skatt. Du får tillgång genom att själv registrera dig vid Seguridad Social. Detta behöver du också för kunna skriva in dig på Centro de Salud, vårdcentralen, och få det spanska sjukvårdskortet. Varje region i Spanien har sitt egna kort med olika färg och utseende. Man skriver in sig i det Centro de Salud som ligger närmast ens boende. Du ansöker på vårdcentralen och de talar om exakt vad som krävs. När du fått ditt kort går du dit igen och de tilldelar dig en läkare.

Número de Seguridad Social ansöker du om vid närmaste Tesoreria General de la Seguridad Social, TGSS. Ha med dig pass och anställningskontrakt på spanska. Vanligtvis hjälper din arbetsgivare dig med detta.

Empadronamiento är också nödvändigt för att kunna skriva in sig på närmaste Centro de Salud. Med detta kan din hyresvärd hjälpa dig då de ibland måste följa med, eller fråga din mäklare var kontoret ligger. Vårdcentralen måste veta vilket område du bor i för att kunna skriva in dig.

Införskaffa dig ett European Health Insurance Card från Försäkringskassan innan du flyttar för att bo och jobba på Gran Canaria så att du kan få gratis sjukvård i Spanien innan du har registrerat dig.

Bo på Gran Canaria

Det är bäst att börja din vistelse med att bo på hostel och leta permanent boende på plats, dels för att undvika att bli lurad och dels för att det är mycket lättare att få lägenheten/rummet om hyresvärden får träffa dig personligen. Betala inget i förväg utan att ha sett lägenheten eller rummet och betala i utbyte mot nycklar.

Du kan leta både rum och lägenhet på sajterna Fotocasa, Tucasa och Idealista. Även i Facebook-grupper, som bland annat Bo och jobba på Gran Canaria, Spanien och Skandinavere På Gran Canaria, där människor lägger upp annonser om boende och där man även kan fråga om mer specifika råd om allt möjligt.

Kranvattnet är inte farligt att dricka och funkar fint att använda i matlagning och för att borsta tänderna, problemet är att det inte smakar gott att dricka. Många köper vatten i dunkar eller så kan man investera i ett vattenfilter som man sätter på kranen.

Jobba på Gran Canaria

Geografi, klimat och historia

Ögruppen Kanarieöarna består av sju större öar, alla vulkanöar, och en av dessa är Gran Canaria. Ögruppen ligger i Atlanten utanför Afrikas nordvästra kust. Gran Canaria kallas ofta för en minikontinent på grund av den stora variationen i naturen och de cirka 20 olika typer av klimat som råder på ön. När du ska bo och jobba på Gran Canaria kommer du märka att ön skapar sitt eget vädersystem vilket gör att klimatet varierar oerhört på olika platser. På norra delen av ön har man lägre temperaturer och mer regn och därmed mer grönska än den södra delen. Den södra delen är varmare och knappt har någon vegetation. På ostkusten är det platt med många stränder och den västra delen är mer bergig.

Kanarieöarna har varit befolkade i cirka 2800 år men på 400-talet föll öarna i glömska från den Europeiska historien. Det skulle dröja flera hundra år innan Europa återupptäckte dem. På 700-talet tvingades berberstammar, som då och än idag lever i Atlasbergen i norra Afrika, fly västerut till följd av arabiska styrkors invasion. Kanarieöarna har blivit präglat av berbernas kultur, språk och religion. Det var ättlingar till dessa som européerna mötte när de återupptäckte öarna. Då européerna återupptäckte öarna bodde urinvånare där. Guancherna på Teneriffa är de mest kända, och ordet Guanche används ofta idag lite missvisande som samlingsnamn för öarnas alla olika urbefolkningar. Gran Canaria blev den 29 april 1483 spanskt.

Språk och kollektivtrafik

Man talar spanska på Kanarieöarna och de flesta kanarier som inte jobbar inom turism är generellt inte bra på andra språk. Det underlättar något enormt i ens vardag att kunna i alla fall lite spanska när du ska bo och jobba på Gran Canaria. Och det är bra att passa på när man kan öva det naturligt varje dag. Du kan antingen gå en kurs eller ladda ner en språkapp, som Duolingo, eller leta reda på ett språkcafé där människor aktivt vill lära dig och inte blir irriterade över att du inte kan.

Kollektivtrafiken fungerar bra och är någorlunda utbredd, bussarna går ofta och man behöver sällan vänta länge på nästa. När det gäller kortare sträckor inom samma distrikt är taxi ett billigt och bekvämt alternativt. Ska du åka på utflykt över en dag eller en helg att hyrbil att rekommendera, det är billigt och ju längre man hyr desto mer förmånligt pris får man. Vägsystemet är dessutom utbrett över hela ön och de flesta vägar är motorväg.

Hitta på

Det finns otroligt mycket att hitta på när du ska bo och jobba på Gran Canaria och det finns allt för alla smaker. I huvudstaden Las Palmas kan du hitta storstadspuls, liv och rörelse. Det finns lokala restauranger och mysiga barer blandat med shopping och strand. I Puerto de Mogán, en pittoresk liten fiskeby, kan du strosa runt och på fredagar hålls det en stor marknad i staden och längs hamnen. Det finns även en stor marknad i San Mateo värd att besöka.

Om du vill ut och festa är nattklubbsområdet främst koncentrerat kring Kasbah och Yumbo. På dagen  fungerar de båda som shoppingcenter. Kasbah och intilliggande CC Plaza är det som gäller för ungdomar och där hittar du Grabbarna Grus, Scandic, Pacha och China White med flera. Yumbo Center är en av världens största mötesplatser för HBTQ-personer. Här firar man olika högtider året runt, men den största är karnevalen som håller på från februari till mitten av mars över hela ön. Det är världens näst största karneval efter den i Rio.

För svensken som saknar Sverige finns IKEA strax söder om huvudstaden och på södra delen av ön hittar du Gottegrisen Gran Canaria där du kan köpa allt från falukorv och sill till lösgodis och Marabou.

Det finns över 50 vingårdar på Gran Canaria som är väl värda ett besök och du kan även få guidad tur i romfabriken i den lilla byn Arucas. Där tillverkar de rom och olika rombaserade likörer, och det ingår självklart avsmakning.

Aktiviteter i naturen

Det finns fantastiska naturplatser att besöka när du ska bo på Gran Canaria. Du kan vandra ner i vulkankratern Caldera la Bandama, belägen mellan Telde och Las Palmas. Det finns en stor öken vid namn Maspalomasöknen och sanden har blåst in från Saharaöknen och samlats under tusentals år. Här kan du utöva sandboarding eller ökensafari på fyrhjuling. Det finns även hundratals olika vandringsleder över hela ön, skapade av ursprungsbefolkningen, bland annat i naturreservatet Pajonales.

Det lever 26 olika valarter i vattnen runt Gran Canaria, och varje dag utgår båtturer från Puerto Rico där du kan åka på val- och delfinsafari. Vill du inte bara se på ytan av havet så finns det dykskolor som arrangerar dykturer kring de olika öarna. Det finns mycket skeppsvrak och mest hittar man utanför huvudstaden Las Palmas.

Självklart finns det massvis av stränder på Gran Canaria, och olika typer av stränder för att du ska hitta den som passar dig. Är du intresserad av vattensport finns det stränder längs den norra och östra kusten som lämpar sig utmärkt för kite- och vindsurfing och Gran Canaria är även populärt bland surfare från världen över.

Jobb på Gran Canaria