Jobba på Malta

Lediga jobb på Malta

Jobba på Malta

Det är många som vill bo och jobba på Malta som har mycket att erbjuda trots sin ringa storlek, som motsvarar ungefär en fjärdedel av Ölands yta. Svenskar utgör den största minoriteten på ön men flera internationella företag erbjuder jobb här, speciellt inom den europeiska iGaming-industrin.  

Malta drar till sig olika typer av människor, med en sak gemensamt, en vilja att testa ett nytt typ av liv. Det kan dels innebära jobb och fest för unga men för andra, mer högutbildade och karriärsinriktade, en ny möjlighet till utveckling när de ska jobba på Malta.

Många jobb på Malta riktar sig mot en svensk marknad men har anställda från hela världen. Därför är det viktigt att ditt CV och personliga brev är på engelska när du söker jobb. Det är även en del av det härliga med Malta, att få jobba och träffa så mycket olika människor från olika delar av världen.

För att kunna jobba på Malta behöver man ett Social Security Number.  Det kan enkelt begäras från socialkontorets hemsida. På Malta har du rätt till 24 betalda semesterdagar vid en vanlig heltidstjänst och det tillkommer även 14 helgdagar.

De största arbetsgivarna för svenskar på Malta är iGaming-industrin. De vill ofta och helst anställa kundtjänstagenter men utöver det söker de även utbildad personal inom översättning, marknadsföring, innehållsmarknadsföring, redovisning och IT. Företag har vanligtvis en provanställning och den varar i högst sex månader.

Lönerna är inte lika höga som i Sverige men levnadskostnaderna är desto lägre. Jobb på callcenter erbjuder mycket högre löner än vanliga jobb på Malta. Arbete inom hotell- och restaurangbranschen är dock inte välbetalda. Lönen betalas ut var fjärde vecka. Inkomstskatten varierar beroende på vad du tjänar men ligger på mellan 0%-35% och det tillkommer ungefär 10% i sociala avgifter.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Bo på Malta

För att kunna bo och jobba på Malta behöver du såklart ett boende. Det absolut bästa tipset när det gäller boende är att leta lägenheter på plats och aldrig betala pengar i förskott utan att personligen ha tittat på lägenheten och träffat hyresvärden eller mäklaren. Det vanligaste är att man skriver kontrakt på 6 månader i taget, då betalar du oftast en månadshyra i deposition samt ett mäklararvode på 50%, om du använt dig av en mäklare. Det finns många mäklarfirmor och det kostar som sagt men det går oftast fortast på det viset. Vill du inte, eller har du inte råd, med en mäklare finns det andra sätt att hitta boende på bland annat finns det flera fastighetsportaler och facebookgrupper. Som till exempel Maltasvenskar där det läggs ut annonser på både lägenheter och rum.

Många som flyttar för att bo och jobba på Malta väljer även att bo i delat boende. Antingen att man går ihop två eller flera och hyr en lägenhet tillsammans, alternativt att man hyr ett rum i delat boende.

Många väljer just denna typ av boende dels för att hålla nere på boendekostnader. Då delar man på hyran samt räkningar som kan tillkomma, såsom el, vatten och gas. Men även för att genom delat boende ta del av den fantastiska möjligheten att lära känna nya spännande personer. Det kan även vara ett bra sätt att börja sin vistelse på när man ska flytta för att jobba på Malta. För att sedan efter några månader börja kolla på eget boende.

Priser

När det kommer till priser på boende är det dyrast att bo i Sliema, St Julians, Gzira och Valletta. Där kostar en lägenhet med ett rum mellan 500-800 euro i kallhyra. Malteserna räknar antalet sovrum, och vardagsrum tillkommer. Däremot är det billigare i till exempel den norra delen av ön: Mellieha, Qawra och Bugibba.

De flesta lägenheterna är möblerade och du får ofta tillgång väldigt fort efter påskrivet kontrakt. Många lägenheter på Malta har antingen balkong eller terrass vilka kan användas nästan året runt. Det är viktigt att komma ihåg att lägenheterna ofta inte håller samma standard som i Sverige när du ska flytta för att jobba på Malta.

Många företag som är stationerade här erbjuder även boende eller hjälp med boende till dig som ska flytta för att jobba på Malta. Det kan vara att de antingen står för dina boendekostnader den första tiden, att du får en summa för boende eller att de drar en liten summa av din lön mot att du får bo gratis i en företagslägenhet. Vissa företag erbjuder även gratis hotellvistelse i ett par veckor när man först kommer ner så att man har någonstans att landa. Då har man god tid på sig att leta boende när man väl är på plats för att hitta den perfekta varianten för just dig. Kika med din arbetsgivare om vad som gäller för just ditt företag.

Om inte annat brukar de alltid kunna hjälpa till med tips och råd samt hjälpa till med dokument om du behöver något intyg till hyresvärden.

Maltesiskt ID när du ska jobba på Malta

När du ska bo och jobba på Malta behöver arbetssökande från andra EU-länder varken arbetstillstånd eller visum. Vill man vara kvar i landet längre än tre månader måste man emellertid skaffa sig ett e-Residence Card, maltesiskt ID-kort. Innan du kan ansöka om detta måste din arbetsgivare registrera dig hos JobsPlus och du kan prata med HR på din arbetsplats om den processen så hjälper de dig.  

Om du vet vad som krävs är processen att skaffa ett maltesiskt ID inte svårt. Du tar dig till huvudstaden Valletta, till The Department of Citizenship and Expatriate Affairs som ligger i Evans Building vid St Elmo’s Square. Om du söker som “Anställd” har du med dig nedan länkade blanketter utskrivna och ifyllda. Du måste även ha med dig pass, anställningskontrakt från ditt jobba på Malta, ditt Registration Certificate från JobsPlus samt kopior av dessa.

  • Election form
  • Form ID 1A
  • Form A

Bank när du ska jobba på Malta

Något som är viktigt om du ska bo och jobba på Malta är ett bankkonto. Det är en långsam process att öppna ett bankkonto. För att öppna ett konto på en maltesisk bank måste du ha ett eResidence Card. Du kan även behöva adressbevis eller ett anställningsavtal. De flesta banker kräver numera ett referensbrev från din tidigare bank. Men detta är inget som du själv tar med utan banken begär detta av din bank i Sverige. Ett tips är att gå till önskad bank och fråga exakt vad som behövs för att du ska kunna öppna ett bankkonto hos dem. Det finns även enklare alternativ såsom Ferratum som är en internationell internetbank.

Mobil

GO Mobile, Vodafone och Melita är det största mobilnäten på Malta. Att skaffa ett kontantkort när du ska bo och jobba på Malta är enkelt då det ligger telefonbutiker lite varstans. För att skaffa ett abonnemang måste du ha maltesiskt ID och bindningstiden ligger ofta på två år.

Försäkring och sjukvård

Det är hög standard på sjukvården på Malta och precis som i Sverige täcks den grundläggande sjukvården av staten. Man kan även teckna en privat sjukförsäkring och ofta, beroende på arbetsgivare, får du det via företaget.
När du bestämt dig för att bo och jobba på Malta är det viktigt att beställa ett EU-kort hos Försäkringskassan. Detta är för att kunna få gratis sjukvård på Malta innan du skrivit in dig. Skriver man dock ut sig från svenska folkbokföringen så måste man istället skaffa ett maltesiskt sådant. Du måste ha registrerat dig för Social Security för att ha rätten till ett maltesiskt sjukförsäkringskort.

Jobba på Malta

Allmän fakta

Malta består av sju öar varav endast de tre största är befolkade: Malta, Gozo och Comino. Malta har två officiella språk: maltesiska och engelska. Så gott som alla pratar engelska på ön och du kommer klara dig bra om du väljer att bo och jobba på Malta. Alla statliga blanketter, vägskyltar och menyer är antingen på engelska eller tvåspråkiga. Maltesiska är ett språk influerat av både arabiska, italienska och franska. Malta är även ett av de mest befolkningstäta länderna i Europa och har över 1200 invånare per kvadratkilometer.

Kollektivtrafiken i form av bussar är väl utbyggd men det finns ingen järnväg. Transport med både buss och även taxi är billigt och det finns billiga taxiappar som Taxify väl värda att ladda hem. Om man har ett maltesiskt ID får man rabatt på bussen. Emellertid tar bussresor lång tid jämfört med en bilresa och det är mycket biltrafik vilket i sin tur bidrar till förseningar i busstrafiken. Om du funderar att ta med dig bilen när du ska jobba på Malta är det viktigt att veta att om du är registrerad som bosatt måste du registrera din bil inom sju dagar för att undvika böter.

Ögruppen har alltid varit attraktiv för sin strategiska placering i Medelhavet och har tillhört många olika länder och grupper, vilket syns i kultur, arkitektur och språk. Genom Parisfreden 1814 blev Malta en brittisk kronkoloni. Förhållandet mellan Malta och Storbritannien hade olika stadier och Malta fick fullständig självständighet 1964, men man ingick i en försvarsallians med Storbritannien och förblev en del av det brittiska samväldet. Efter ett nytt maktskifte sades försvarsavtalet upp, och 1974 förklarade sig Malta vara en autonom republik. En rest från detta är att Malta har vänstertrafik. År 2004 blev Malta medlem i EU vilket underlättar för dig som vill jobba på Malta.

Uteliv och fest

Många av de stora företagen har sina kontor i centrala Malta, i St. Julians, Sliema, Gzira eller Ta’ Xbiex. Alla dessa städer har vuxit ihop och ligger mycket nära varandra. Ett bra ställe för en afterwork när du ska bo och jobba på Malta är bland annat hamnen i Sliema. Där barerna med Happy Hour radar upp sig. Flera barer och restauranger med härliga terrasser hittar du också i St. Julians och i Baluta Bay.

Festscenen finns i Paceville och några av de mest populära ställena är Bacco, Hugos Terrace och Nordic Bar, där svenskar festar hela natten.
Lite längre bort från de mest svensktäta orterna hittar vi Cafe del Mar, en beach club i Bugibba, som från april till mitten på oktober har olika fantastiska events. När du ska jobba på Malta kan du även besöka flera festivaler och andra evenemang, bland annat AMP Lost & Found Festival.

Malta har sin egna svenska hörna där du kan hitta alla godsaker du saknar hemifrån när du ska jobba på Malta. Little Sweden ligger på gränsen mellan Sliema och St Julians och de köper in allt som behövs till vardags och vid svenska högtider. Svenskklubben Malta organiserar även nationaldagsfirande och andra sammankomster för svenskar.

Helgaktiviteter

Trots Maltas storlek har landet väldigt mycket att erbjuda den som väljer att bo och jobba på Malta. På Malta får du den där eftertraktade medelhavskänslan, och med den och värmen blir människor mer spontana och sugna på äventyr.

Naturen på Malta är unik, stening och frodig på en och samma gång. Det är väldigt billigt att hyra bil och vissa firmor kommer även och lämnar och hämtar bilen utanför ditt hem utan extra kostnad. Man hinner se mycket med bil på en dag eller en helg. Sevärt är bland annat den stora sandstranden Golden Bay och den mer intima Ghajn Tuffieha precis bredvid, den stora marknaden i Marsaxlok, Blue Grotto, Ghar Lapsi eller Dingli Cliffs, för att nämna några fantastiska platser.

Du kan även lämna huvudön och ta dig en helg till den nordligaste ön Gozo där det finns fantastiska vandringsstråk, stränder och snorkelställen. Eller varför inte campa eller göra en dagstur till Comino och den otroliga Blå Lagunen. Färjor går regelbundet varje dag, även till Sicilien går färjor dagligen.

Malta har en rik historia och det finns många intressanta museum, och både den nya huvudstaden Valletta samt den gamla Mdina är ståtliga och mysiga historiska platser att vandra omkring i.

Dykningen är unik då det finns mycket vrak sedan olika krig och det finns flera dykarsamfund och dykarkurser att ta del av när du ska jobba på Malta.

Malta har också mycket vinodlingar och det är absolut värt att ta sig en tur till en eller annan vingård för rundvandring och vinprovning.

Vanliga frågor

Hur mycket tjänar man på Malta?

-När man ska jobba på Malta varierar lönen beroende på vad för jobb man tar. Men den genomsnittliga lönen ligger på ca 900 euro i månaden. Utöver detta brukar de flesta företag även erbjuda ett generöst bonussystem vilket gör att man kan uppnå en högre lön än medellönen på Malta. Sen är levnadskostnaderna på Malta betydligt lägre än i Sverige så man får mer för pengarna. Det finns även en hel del säljjobb på Malta. Där brukar de ha en grundlön samt en provisionstege.

Ska du jobba på Malta med sälj har du goda chanser att påverka din egen lön då många företag erbjuder provision utan tak.
Tar man sig an en chefsroll kan lönen öka till ca 2500 euro per månad.

Vad krävs för att flytta till Malta?

-Är du Europeisk medborgare och ska flytta för att jobba på Malta behöver du inget visum eller dylikt. Du har rätt till att bo och jobba på Malta utan någon registrering. Ska du däremot jobba på Malta i mer än 3 månader behöver du införskaffa ett maltesiskt identitetskort. Detta brukar din arbetsgivare kunna hjälpa till med.
Ditt maltesiska identitetskort påverkar inte din svenska medborgarskap utan du är fortfarande svensk medborgare.

Finns det svenska jobb på Malta?

-Om du vill flytta för att jobba på Malta men fortfarande jobba på ett svenskt företag har du många möjligheter. Det är nämligen så att flera olika svenska företag valt att stationera sig här. Det betyder att du bor och jobbar på Malta men mot den svenska marknaden. Eftersom företaget är registrerat på Malta kommer du fortfarande vara anställd i landet och då skatta efter den maltesiska skatten. Den kan vara lite skönt att jobba mot den svenska marknaden, dels för att man då får jobba och prata på sitt modersmål men också för att man oftast redan känner till produkten man jobbar med och kan relatera lättare till kunderna. Det kan även vara härligt att ha svenska kollegor som gör samma resa som du genom att flytta för att jobba på Malta.

Hur är det att jobba på Malta?

-Vanligaste jobben på Malta som svensk är på olika callcenter eller i-gamingföretag. Här brukar man ha dels svenska kollegor som ingår i samma team som du, men även kollegor från hela världen som jobbar mot just sin marknad. De flesta företagen har en provanställning på 6 månader. De brukar hjälpa till med alla papper och dokument som du behöver när du ska jobba på Malta. Arbetstiderna brukar variera mellan morgonpass och kvällspass. Ibland ingår även jobb på helger men då är man vanligtvis ledig två dagar i veckan istället. Den främsta fördelen, som de som jobbar på Malta brukar säga, är att man får lära känna många nya härliga människor samtidigt som man får upptäcka spännande och vackra miljöer. Att kunna varva mellan att jobba och sedan hänga på stranden vid det kristallklara vattnet är ett stort plus enligt många.

Var bor svenskar på Malta?

-De populäraste städerna att bo i för svenskar som ska jobba Malta är Sliema och St Julians. Men det finns många svenskar som bor runt om i hela Malta. Många svenskar brukar vilja ha ett boende på Malta nära vattnet och stranden eller i centrum. Medan Malteser brukar föredra de lite lugnare och svalare områden.

Många svenskar som ska flytta för att jobba på Malta brukar välja mellan att antingen bo i en egen lägenhet alternativt dela lägenhet med en eller flera andra. Fördelen med att dela lägenhet eller att hyra ett rum i delat boende är att boendekostnaderna blir lägre. Detta då man delar på både hyran men även räkningar, såsom el och vattenräkningar. Många företag erbjuder även boende i företagslägenheter. Där bor man ihop med andra som jobbar i Malta på samma företag.

Är Malta billigare än Sverige?

-Ja, både boendekostnader samt priser på restauranger, kollektivtrafik, basprodukter, alkohol med mera är billigare än i Sverige. Malta är ett av de mest budgetvänligaste länderna i Europa. Tar du dig bort från de mest turisttäta ställena är det ännu billigare priser, både på boende men även på mat och aktiviteter.

Vad ligger skatten på?

-Skatten på Malta är mycket låg och en av de många anledningar till att företag stationerat sig här. Att jobba på Malta innebär en betydligt lägre skattesumma än i Sverige. När du ska jobba på Malta betalar du ingen förmögenhetsskatt eller fastighetsskatt. Tjänar du mindre än 150 000 kr per år behöver du bara betala cirka 15 procent skatt på lönen du får.

Är Malta ett bra land?

-Det finns många fördelar med att flytta för att jobba på Malta. Dels har Malta ett fantastiskt klimat med medelhavskänsla som erbjuder sol, värme och bad året om. Men även den låga levnadsstandarden och dess låga skatt är en stor fördel och gör Malta till en bra destination att bo och jobba på. En annan fördel med Malta är att alla talar bra engelska då engelskan är ett officiellt språk här. Det innebär att det är enkelt att kommunicera och ta sig fram utan att behöva lära sig ett helt nytt språk. Malta erbjuder även en kulturell miljö med mycket historia. Bland annat kan du hitta enastående tempel och glamorösa palats för att inte tala om deras fascinerande krigshistoria.

Hur är klimatet på Malta?

-Maltas har ett typiskt medelhavsklimat. Här njuter du av långa och varma somrar samt korta behagliga vintrar. Man brukar kunna räkna med att sommaren sträcker sig från mars till november. Under de tre månaderna december-februari kan det vara något svalare samt ostadigare väder med till exempel nederbörd. I mars-april börjar dock graderna stiga igen till ca 20 grader för att sedan öka i maj till en temperatur på ca 25 grader. Under högsommaren ligger graderna uppåt 30-35 grader. När du ska jobba på Malta kommer du då märka att de har ungefär 12 soltimmar per dag med knappt ett moln på himlen.

Lediga jobb på Malta