Jobba på Malta

Lediga jobb på Malta

Jobba på Malta

Det är många som vill bo och jobba på Malta som har mycket att erbjuda trots sin ringa storlek, som motsvarar ungefär en fjärdedel av Ölands yta. Svenskar utgör den största minoriteten på ön men flera internationella företag erbjuder jobb här, speciellt inom den europeiska iGaming-industrin.  

Malta drar till sig olika typer av människor, med en sak gemensamt, en vilja att testa ett nytt typ av liv. Det kan dels innebära jobb och fest för unga men för andra, mer högutbildade och karriärsinriktade, en ny möjlighet till utveckling när de ska jobba på Malta.

Många jobb på Malta riktar sig mot en svensk marknad men har anställda från hela världen. Därför är det viktigt att ditt CV och personliga brev är på engelska när du söker jobb. Det är även en del av det härliga med Malta, att få jobba och träffa så mycket olika människor från olika delar av världen.

För att kunna jobba på Malta behöver man ett Social Security Number.  Det kan enkelt begäras från socialkontorets hemsida. På Malta har du rätt till 24 betalda semesterdagar vid en vanlig heltidstjänst och det tillkommer även 14 helgdagar.

De största arbetsgivarna för svenskar på Malta är iGaming-industrin. De vill ofta och helst anställa kundtjänstagenter men utöver det söker de även utbildad personal inom översättning, marknadsföring, innehållsmarknadsföring, redovisning och IT. Företag har vanligtvis en provanställning och den varar i högst sex månader.

Lönerna är inte lika höga som i Sverige men levnadskostnaderna är desto lägre. Jobb på callcenter erbjuder mycket högre löner än vanliga jobb på Malta. Arbete inom hotell- och restaurangbranschen är dock inte välbetalda. Lönen betalas ut var fjärde vecka. Inkomstskatten varierar beroende på vad du tjänar men ligger på mellan 0%-35% och det tillkommer ungefär 10% i sociala avgifter.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Bo på Malta

För att kunna bo och jobba på Malta behöver du såklart ett boende. Det absolut bästa tipset när det gäller boende är att leta lägenheter på plats och aldrig betala pengar i förskott utan att personligen ha tittat på lägenheten och träffat hyresvärden eller mäklaren. Det vanligaste är att man skriver kontrakt på 6 månader i taget då betalar du oftast en månadshyra i deposition samt ett mäklararvode på 50%, om du använt dig av en mäklare. Det finns många mäklarfirmor och det kostar som sagt men det går oftast fortast på det viset. Vill du inte, eller har du inte råd, med en mäklare finns det andra sätt att hitta boende på bland annat finns det flera fastighetsportaler och facebookgrupper. Som till exempel Maltasvenskar där det läggs ut annonser på både lägenheter och rum.

Det är dyrast att bo i Sliema, St Julians, Gzira och Valletta. Där kostar en lägenhet med ett rum  mellan 500-800 euro i kallhyra. Malteserna räknar antalet sovrum, och vardagsrum tillkommer. Däremot är det billigare i till exempel den norra delen av ön: Mellieha, Qawra och Bugibba. De flesta lägenheterna är möblerade och du får ofta tillgång väldigt fort efter påskrivet kontrakt. Många lägenheter på Malta har antingen balkong eller terrass vilka kan användas nästan året runt. Det är viktigt att komma ihåg att lägenheterna ofta inte håller samma standard som i Sverige när du ska flytta för att jobba på Malta.

Maltesiskt ID när du ska jobba på Malta

När du ska bo och jobba på Malta behöver arbetssökande från andra EU-länder varken arbetstillstånd eller visum. Vill man vara kvar i landet längre än tre månader måste man emellertid skaffa sig ett e-Residence Card, maltesiskt ID-kort. Innan du kan ansöka om detta måste din arbetsgivare registrera dig hos JobsPlus och du kan prata med HR på din arbetsplats om den processen så hjälper de dig.  

Om du vet vad som krävs är processen att skaffa ett maltesiskt ID inte svårt. Du tar dig till huvudstaden Valletta, till The Department of Citizenship and Expatriate Affairs som ligger i Evans Building vid St Elmo’s Square. Om du söker som “Anställd” har du med dig nedan länkade blanketter utskrivna och ifyllda. Du måste även ha med dig pass, anställningskontrakt från ditt jobba på Malta, ditt Registration Certificate från JobsPlus samt kopior av dessa.

  • Election form
  • Form ID 1A
  • Form A

 

Bank när du ska jobba på Malta

Något som är viktigt om du ska bo och jobba på Malta är ett bankkonto. Det är en långsam process att öppna ett bankkonto. För att öppna ett konto på en maltesisk bank måste du ha ett eResidence Card. Du kan även behöva adressbevis eller ett anställningsavtal. De flesta banker kräver numera ett referensbrev från din tidigare bank. Men detta är inget som du själv tar med utan banken begär detta av din bank i Sverige. Ett tips är att gå till önskad bank och fråga exakt vad som behövs för att du ska kunna öppna ett bankkonto hos dem. Det finns även enklare alternativ såsom Ferratum som är en internationell internetbank.

 

Mobil

GO Mobile, Vodafone och Melita är det största mobilnäten på Malta. Att skaffa ett kontantkort när du ska bo och jobba på Malta är enkelt då det ligger telefonbutiker lite varstans. För att skaffa ett abonnemang måste du ha maltesiskt ID och bindningstiden ligger ofta på två år.

 

Försäkring och sjukvård

Det är hög standard på sjukvården på Malta och precis som i Sverige täcks den grundläggande sjukvården av staten. Man kan även teckna en privat sjukförsäkring och ofta, beroende på arbetsgivare, får du det via företaget.
När du bestämt dig för att bo och jobba på Malta är det viktigt att beställa ett EU-kort hos Försäkringskassan. Detta är för att kunna få gratis sjukvård på Malta innan du skrivit in dig. Skriver man dock ut sig från svenska folkbokföringen så måste man istället skaffa ett maltesiskt sådant. Du måste ha registrerat dig för Social Security för att ha rätten till ett maltesiskt sjukförsäkringskort.

Allmän fakta

Malta består av sju öar varav endast de tre största är befolkade: Malta, Gozo och Comino. Malta har två officiella språk: maltesiska och engelska. Så gott som alla pratar engelska på ön och du kommer klara dig bra om du väljer att bo och jobba på Malta. Alla statliga blanketter, vägskyltar och menyer är antingen på engelska eller tvåspråkiga. Maltesiska är ett språk influerat av både arabiska, italienska och franska. Malta är även ett av de mest befolkningstäta länderna i Europa och har över 1200 invånare per kvadratkilometer.

Kollektivtrafiken i form av bussar är väl utbyggd men det finns ingen järnväg. Transport med både buss och även taxi är billigt och det finns billiga taxiappar som Taxify väl värda att ladda hem. Om man har ett maltesiskt ID får man rabatt på bussen. Emellertid tar bussresor lång tid jämfört med en bilresa och det är mycket biltrafik vilket i sin tur bidrar till förseningar i busstrafiken. Om du funderar att ta med dig bilen när du ska jobba på Malta är det viktigt att veta att om du är registrerad som bosatt måste du registrera din bil inom sju dagar för att undvika böter.

Ögruppen har alltid varit attraktiv för sin strategiska placering i Medelhavet och har tillhört många olika länder och grupper, vilket syns i kultur, arkitektur och språk. Genom Parisfreden 1814 blev Malta en brittisk kronkoloni. Förhållandet mellan Malta och Storbritannien hade olika stadier och Malta fick fullständig självständighet 1964, men man ingick i en försvarsallians med Storbritannien och förblev en del av det brittiska samväldet. Efter ett nytt maktskifte sades försvarsavtalet upp, och 1974 förklarade sig Malta vara en autonom republik. En rest från detta är att Malta har vänstertrafik. År 2004 blev Malta medlem i EU vilket underlättar för dig som vill jobba på Malta.

 

Uteliv och fest

Många av de stora företagen har sina kontor i centrala Malta, i St. Julians, Sliema, Gzira eller Ta’ Xbiex. Alla dessa städer har vuxit ihop och ligger mycket nära varandra. Ett bra ställe för en afterwork när du ska bo och jobba på Malta är bland annat hamnen i Sliema. Där barerna med Happy Hour radar upp sig. Flera barer och restauranger med härliga terrasser hittar du också i St. Julians och i Baluta Bay.

Festscenen finns i Paceville och några av de mest populära ställena är Bacco, Hugos Terrace och Nordic Bar, där svenskar festar hela natten.
Lite längre bort från de mest svensktäta orterna hittar vi Cafe del Mar, en beach club i Bugibba, som från april till mitten på oktober har olika fantastiska events. När du ska jobba på Malta kan du även besöka flera festivaler och andra evenemang, bland annat AMP Lost & Found Festival.

Malta har sin egna svenska hörna där du kan hitta alla godsaker du saknar hemifrån när du ska jobba på Malta. Little Sweden ligger på gränsen mellan Sliema och St Julians och de köper in allt som behövs till vardags och vid svenska högtider. Svenskklubben Malta organiserar även nationaldagsfirande och andra sammankomster för svenskar.

 

Helgaktiviteter

Trots Maltas storlek har landet väldigt mycket att erbjuda den som väljer att bo och jobba på Malta. På Malta får du den där eftertraktade medelhavskänslan, och med den och värmen blir människor mer spontana och sugna på äventyr.

Naturen på Malta är unik, stening och frodig på en och samma gång. Det är väldigt billigt att hyra bil och vissa firmor kommer även och lämnar och hämtar bilen utanför ditt hem utan extra kostnad. Man hinner se mycket med bil på en dag eller en helg. Sevärt är bland annat den stora sandstranden Golden Bay och den mer intima Ghajn Tuffieha precis bredvid, den stora marknaden i Marsaxlok, Blue Grotto, Ghar Lapsi eller Dingli Cliffs, för att nämna några fantastiska platser.

Du kan även lämna huvudön och ta dig en helg till den nordligaste ön Gozo där det finns fantastiska vandringsstråk, stränder och snorkelställen. Eller varför inte campa eller göra en dagstur till Comino och den otroliga Blå Lagunen. Färjor går regelbundet varje dag, även till Sicilien går färjor dagligen.

Malta har en rik historia och det finns många intressanta museum, och både den nya huvudstaden Valletta samt den gamla Mdina är ståtliga och mysiga historiska platser att vandra omkring i.

Dykningen är unik då det finns mycket vrak sedan olika krig och det finns flera dykarsamfund och dykarkurser att ta del av när du ska jobba på Malta.

Malta har också mycket vinodlingar och det är absolut värt att ta sig en tur till en eller annan vingård för rundvandring och vinprovning.

Senaste jobben