Jobba som läkare i Norge 

Lediga jobb som läkare i Norge

    There are currently no vacancies.

Jobba som läkare i Norge 

Vill du få ut mer av din fritid och din arbetstid? Vill du uppleva allt vad vårt kära grannland har att erbjuda. Samtidigt som du får en god ersättning för det viktiga arbetet du utför? Då är det dags för dig att jobba som läkare i Norge. 

Efterfrågan på vårdpersonal är stor, inte minst på läkare. Och den svenska arbetskraften har aldrig varit mer eftertraktad. 

Det finns många fördelar för dig som vill jobba som läkare i Norge. Högre ersättning, bättre arbetsvillkor, flexibilitet, personlig samt professionell utveckling. För att bara nämna några av fördelarna. Allt fler läkare söker sig därför till Norge för att jobba som läkare.

Vill du ha hjälp att hitta jobb som läkare i Norge så kan du mejla oss på Info@allautlandsjobb.se eller skriva till oss via vårt kontaktformulär här. Så hjälper vi dig!

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Hyrläkare i Norge 

Det finns oändligt med möjligheter för dig som vill jobba som läkare i Norge. Många väljer bland annat att jobba som stafett/hyrläkare i Norge. Det innebär att du är anställd hos ett bemanningsföretag som sedan hyr ut dig som läkare till Norge. 

Det finns olika typer av kontrakt när du jobbar som hyrläkare i Norge. Det kan vara att du till exempel jobbar två veckor i Norge. För att sedan åka hem till Sverige igen under några dagar innan det är dags att åka tillbaka till Norge igen för dina jobbveckor. Vid sådana upplägg brukar arbetsgivaren stå för resor och boende under tiden du jobbar som läkare i Norge. 

Som hyrläkare i Norge kan du även ha längre kontrakt. Det kan vara upp till ett år på samma vårdinrättning. Du kan även välja att arbeta kortare perioder på olika ställen. På så sätt får du besöka flera olika platser över hela landet. Du kan helt enkelt skräddarsy dina uppdrag efter dina preferenser och önskemål. 

Detta är en ypperlig chans för dig som jobbar som läkare att vidga dina vyer, utvecklas personligt och professionellt och göra ditt jobb som läkare i Norge till ett äventyr.

Något mer som lockar många svenska att jobba som läkare i Norge istället för i Sverige är även att du får mer tid för dina patienter. Upplägget som hyrläkare innebär också i många fall mer kliniskt arbete och mindre administration. På så sätt får du mer tid över till dina patienter och även mer tid till att göra det du verkligen brinner för.  

När du jobbar som hyrläkare i Norge kan du även välja att vara anställd hos ett bemanningsföretag och på så sätt få din lön genom företaget. Eller så kan du registrera dig som egenföretagare och sedan själv fakturera sjukhuset eller bemanningsföretaget. 

Legitimation 

För att jobba som läkare i Norge måste du ansöka om norsk läkarlegitimation även kallat autorisasjon. Samt norsk spesialistgodkjenning om du har några specialistutbildningar. Du kan läsa mer om detta på här

Ansökan om att få dina specialistutbildningar godkända gör du på en separat blankett som sedan godkänns av Den norske legeforening. Du hittar blanketten här. 

Det innebär en del pappersarbete och det kan ta några veckor att få sin ansökan godkänd. Men när du väl fått din norska legitimation är den giltig livet ut. 

När du ska ansöka om din norska läkarlegitimation behöver du ta hjälp av antingen Arbetsförmedlingen, Polisen, en advokat eller Notarius publicus. Detta då dina dokument och intyg måste auktoriseras innan du skickar in din ansökan. De dokument som ska finnas med i din ansökan är följande: kvitto på betalningen för ansökningsavgiften, passkopia, legitimationsbevis, Certificate of Current Professional Status (inklusive ett intyg från socialstyrelsen som visar att din legitimation är giltig). Samt ditt examensbevis från din utbildning och eventuella specialistintyg. De kostnader som tillkommer i samband med din ansökan kan du be om att få ersättning för från din nya arbetsgivare. 

Skattekort och norskt personnummer 

En fördel för dig som svensk som vill jobba som läkare i Norge är att du inte behöver ansöka om uppehållstillstånd eller visum. Däremot behöver du ett norskt personnummer, alternativt ett d-nummer om du planerar att stanna mindre än 6 månader samt ett skattekort. 

För att ansöka om norskt personnummer börjar du med att registrera din flytt till Norge. Det gör du på det norska skatteverket. Ansökan om norskt personnummer och skattenummer sker på samma blankett och är relativt enkelt. 

När du besöker ett av de utvalda skattekontoren för att ansöka om ditt norska personnummer samt skattekort behöver du bara ha med dig ett giltigt pass. Sedan är det också fördelaktigt att även ha med sig ett arbetskontrakt från din nya arbetsgivare i Norge. 

När du registrerat din flytt samt fått ditt norska födelsenummer kommer skattekortet att skickas hem till dig. Skattekortet ska du ha med dig till din arbetsgivare så att denna även registrerar dig i AA-registret, detta för att du inte ska behöva betala för hög skatt på din första lön. 

När du fått ditt norska personnummer kan du även öppna bankkonto, registrera ett telefonabonnemang och så vidare. 

Skatt

Som vi nämnde innan kan du som ska jobba som läkare i Norge välja om du vill få din lön direkt via sjukhuset eller bemanningsföretaget eller om du själv vill fakturera som egenföretagare. För dig som lönetagare behöver du endast ditt norska personnummer samt skattekortet som du lämnar till din arbetsgivare. Du kommer då att beskatta samt deklarera i Norge. Vid deklaration skickar man sedan självdeklarationen en selvangivelse ut till dig antingen elektroniskt eller per post från det norska skatteverket. Du som jobbar som hyrläkare i Norge kan annars också ansöka om en A1-blankett från försäkringskassan i Sverige. Då gör du en utsändning från Sverige för att jobba utomlands och sociala avgifter kommer då att bli betalda i Sverige istället för i Norge. 

För dig som egenföretagare med ett företag som inte innehar ett norskt organisationsnummer måste företaget först bli registrerat i Brønnøysundregistret i Norge. Det är mer eller mindre Norges motsvarighet till svenska Bolagsverket. När du som svensk ska jobba som läkare i Norge och fakturera via eget bolag behöver du endast registrera dig i Enhetsregisteret. Därefter kommer du att erhålla ett norskt organisationsnummer och du kan nu bedriva verksamhet i Norge. 

Bo i Norge

Några av de mest attraktiva städerna i Norge för svenskar att bosätta sig i är Oslo, Bergen samt Stavanger. Men det finns hur många andra vackra och spännande städer runt om i Norge för dig som ska jobba som läkare i Norge. 

Det är relativt lätt att hitta boende i Norge, både kollektivt eller eget boende. Däremot är priserna för boende överlag högre än i Sverige det är således även lönerna så det brukar jämna ut sig i slutändan.

Vi rekommenderar dock att du alltid kollar med din nya arbetsgivare först innan du på egen hand skriver kontrakt för ett boende. Då efterfrågan på svensk arbetskraft är hög, speciellt efterfrågan inom vården. Så är det inte ovanligt att arbetsgivaren hjälper till med att både hitta ett boende för dig som ska jobba som läkare i Norge. Utan många arbetsgivare står även för delar av eller hela boendekostnaden. 

Hitta boende

Vill du däremot hitta ditt egna boende i Norge så är det en relativt enkel process. De flesta bostäder i Norge är privatägda vilket resulterar i att det brukar vara betydligt lättare att få tag på en lägenhet i Norges storstäder, jämfört med vad det är i Sverige. 

Det finns många bra sidor på internet där du kan hitta boende att hyra bland annat dessa FINNBolignorge och Rubikk.

Där kan du hitta både hus och lägenheter för korttid eller långtidsuthyrning. 

När du bestämt dig för vart du vill jobba som läkare i Norge samt även hittat ditt boende är det dags att skriva kontrakt. Var beredd på att många hyresvärdar begär en deposition i samband med kontraktskrivningen. Detta är en säkerhet för hyresvärden om det skulle vara så att hyresgästen inte betalar sin hyra i tid eller om någon skada på egendomen skulle ske under uthyrningen. En deposition är vanligtvis på 1-3 månadshyror och du får givetvis tillbaka den summan vid utflytt. Såvida boendet lämnas i det skick det var vid inflytt. Det är därför bra att ta en genomgång av boendet tillsammans med din hyresvärd innan inflytten så att eventuella skador eller liknande kan dokumenteras direkt och så att inga frågetecken om vem som ska stå för vad dyker upp när du lämnar ditt boende. 

Så ta steget idag och upptäck vårt vackra grannland under tiden som du får ut mer av din arbetstid och fritid när du ska jobba som läkare i Norge.

Jobba som läkare i Norge

Att hitta på i Norge  

När du ska jobba som läkare i Norge finns det mycket att se och göra. Något som nästan är ett måste är att uppleva Norges sagolika natur. Med sina glittrande fjordar, djupa skogar och för att inte tala om deras norrsken och midnattssol, är Norge ett land vars natur och naturfenomen i princip känns som tagen ur en saga.

Upplev norrsken när den  är som bäst. Åk till Lofoten i Norge. En stad som erbjuder häpnadsväckande vyer, frisk luft och ett lugn svårt att uppleva någon annanstans i världen. Ett välbehövt avbrott från storstädernas konstanta ljud och ljus.
Ge dig ut och tälta under klar himmel och var med om när Norrskenet tar över den annars så mörka natthimlen.

Lofoten erbjuder även ett unikt djurliv och goda fiskemöjligheter. Helt klart en plats värd att besöka när du ska jobba som Läkare i Norge.

Du får heller inte glömma att testa på Norges utbud av vintersport. Bege dig till någon av Norges berömda skidorter och spendera en weekend i pudervit snö. Du kan även besöka dessa orter på sommarhalvåret. De tidigare vita skidspåren och skidbackarna har nu förvandlats till underbara gröna vandring- och cykelspår. 

Något annat du kommer märka när du ska jobba som läkare i Norge är att landet har en del konst och kultur att erbjuda. Ta dig till Stavanger och delta i den mångkulturella stämningen medan du tar del av gatukonst i världsklass.

Oslo

Konst och kultur och framförallt arkitektur i världsklass hittar du  i Norges huvudstad, Oslo. Oslo är staden som växt sig till en metropol med en arkitektur känd över hela världen. 

Förutom imponerande byggnader kan du i Oslo även uppleva gastronomisk matupplevelse. Att ta en lunch eller en middag på någon av huvudstadens michelinrestauranger är något du kommer både ha tid och råd med när du jobbar som läkare i Norge.

När du ändå är i Oslo så får du heller inte glömma att ta en sväng förbi Nobels fredssenter. Besök stället där Nobelpris blivit utdelade genom tiderna och ta del av det fantastiska arbete som Nobelpristagarna gjort.

Ta också en promenad i den grönskande slottsparken. En park fylld av majestätiska träd och dammar beklädda med näckrosor. För att inte tala om alla vackra statyer av norska berömdheter. Men framförallt måste du ta en sväng förbi det kungliga slottet som ligger i denna fantastiska park. Besöker du slottet vid lunchtid har du chansen till att  beskåda vaktavlösningen. En mycket uppskattad sevärdhet för samtliga som befinner sig i Norge.   

Sammanfattning 

Som vi nämnt finns det många fördelar för dig som vill jobba som läkare i Norge. Det som lockar de flesta att sadla om sin svenska läkarlegitimation till en norsk är dels den högre lönen som arbetsgivarna i vårt grannland kan erbjuda. Detta dels på grund att lönerna generellt är högre i Norge men också för att den svenska arbetskraften är enormt efterfrågad. Speciellt bland högkvalificerade jobb som bland annat läkaryrket. 

Du som ska jobba som läkare i Norge kan välja om du vill ta en vanlig anställning hos något av de allmänna eller privata sjukhusen i Norge. Eller om du hellre vill jobba som hyrläkare och på så sätt ha kortare uppdrag. Som hyrläkare kan du som sagt skräddarsy dina uppdrag, antingen om du vill pendla mellan Norge och Sverige eller kanske ta en anställning på ett sjukhus under några månader för att sedan testa en annan norsk stad och sjukhus. Arbetet som hyrläkare innebär oftast mer kliniskt arbete och mindre administration.  

Du kan även välja om du vill arbeta som anställd eller om du vill fakturera från eget bolag. 

Möjligheterna för dig som ska jobba som läkare i Norge är oändliga. 

Förberedelser 

Det krävs en del administrativa förberedelser för att du ska få utöva läkaryrket i Norge. Du måste först och främst få dina utbildningar och din legitimation auktoriserad. Det kan du får hjälp med av bland annat Polisen eller en notarius publicus. De dokument du behöver i din ansökan är dessa: 
-Kvitto på betalningen för ansökningsavgiften
-En passkopia
-Legitimationsbevis
-Certificate of Current Professional Status (inklusive ett intyg från socialstyrelsen som visar att din legitimation är giltig)
-Examensbevis från din utbildning och eventuella specialistintyg

När du fått dessa auktoriserade kan du ansöka om din norska läkarlegitimation eller autorisasjon som det heter på norska. Kom ihåg att ansökan om att få dina specialistutbildningar godkända görs på en separat blankett. Se till att vara ute i god tid innan din flytt då ansökan om autorisasjon kan ta några veckor att bli godkänd. Samt att kika med din nya arbetsgivare om de står för delar av eller hela de administrativa kostnaderna. 

 Något annat du behöver förbereda för att jobba som läkare i Norge är ditt norska personnummer eller d-nummer om du planerar att stanna mindre än 6 månader. 

Du ansöker enkelt om ditt norska personnummer genom att registrera din flytt till Norge hos det norska skatteverket. Det är även där du ansöker om ditt skattekort, vilket du sedan har med dig till din nya arbetsgivare. 

Oavsett om du ska ansöka om norskt personnummer, öppna bankkonto eller om du ska hyra ett boende så se till att du alltid har en giltig legitimation, förslagsvis ditt pass.

Boende

Kom ihåg att först alltid kika med din arbetsgivare då boende ofta ingår för de som vill jobba som läkare i Norge. 

Det är annars relativt enkelt att hitta ett långtid- eller korttidsuthyrning i Norge då de flesta bostäder är privatägda.
Många väljer också att bo i kollektiv för att dels spara på utgifterna men också för att lära känna nya vänner för livet.

En deposition vid inflytt är vanligt och depositionen är vanligtvis på 1-3 månadshyror. Du får tillbaka denna vid utflytt, förutsatt att boendet blir lämnat i samma skicka som du flyttade in.

Det finns mängder av saker att se och göra när du jobbar som läkare i Norge. Allt från konst och kultur  till vintersporter och gastronomiska matupplevelser. För att inte tala om naturfenomen bara en viss procent av världens befolkning kommer uppleva. 

 Glöm inte att vi hjälper dig att hitta jobb som läkare i Norge. Mejla oss på Info@allautlandsjobb.se eller skriv till oss via vårt kontaktformulär här. Så hjälper vi dig!

Jobba som läkare i Norge