Jobba som reseledare utomlands

Jobba som reseledare utomlands

Är du utåtriktad, positiv, ansvarsfull och älskar att upptäcka nya länder och platser? Då är att jobba som reseledare utomlands något för dig.
Att jobba som reseledare utomlands är något många drömmer om. När du ska jobba som reseledare utomlands kommer du inte bara få besöka några av de mest populära destinationerna i världen. Du kommer även uppleva nya kulturer, lära känna människor från alla världens hörn samtidigt som du kommer utvecklas på ett personligt plan. Samt kanske det viktigaste av allt, skapa minnen för livet som du sent kommer glömma.

När du jobbar som reseledare utomlands är du vanligen anställd av en researrangör som befinner sig på den platsen du kommer jobba på. Det är alltså oftast i länder som charterbolagen anordnar resor till där jobbet som reseledare är mest populärt. Det finns givetvis ett helt hav av dessa härliga destinationer men några exempel är Spanien, Gran Canaria, Grekland och Thailand.

Det är dock inte bara de vanligaste resebyråerna som är i behov av reseledare utomlands. Även andra stora företag som jobbar med bland annat språkresor brukar erbjuda jobb som reseledare. Det finns med andra ord oändliga jobbmöjligheter när du väl valt att ta steget till att jobba som reseledare utomlands.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Arbetsuppgifter 

De olika arbetsuppgifter som tillkommer när man ska jobba som reseledare utomlands varierar. Men den absolut främsta uppgiften är att ta hand om resenärerna på det turistmål du befinner dig på, för att se till att de får en så bra upplevelse som möjligt.
Det kan vara allt från att möta upp resenärerna på flygplatsen för att se till så att de kommer med rätt buss till rätt hotell. Hålla i informationsmöten på hotellet, informera om utflykter och annan matnyttig information. 

Man kan även ha som uppgift att följa med och guida resenärerna på olika utflykter. Då ser man till så att alla kommer med på rätt buss, bil eller båt, beroende på vad för utflykt det gäller. Man har sedan totalt ansvar för gruppen så att utflykten flyter på och så man hittar fram till de olika platserna som ska besökas. Man guidar även gruppen och berättar om sevärdheterna.
Detta är som du förstår, ett ypperligt tillfälle att även själv få se och lära sig nya saker om landet man befinner sig i.

Som reseledare utomlands har du också ansvar för att saker och ting blir inbokade på rätt sätt. Allt ifrån arrangerade luncher och middagar till besök på museer och andra sevärdheter.

Ansvar

Du är ansiktet utåt för de bolag du är anställd på och detta betyder att du måste finnas tillgänglig för frågor, information, klagomål med mera. Så att man på bästa sätt alltid kan komma med lösningar som gynnar den berörda resenären.
Om någon av resenärerna blir sjuk eller blir utsatt för ett brott så kan din uppgift vara att se till så de kommer i kontakt med läkare eller polis. Man ska helt enkelt vara en stöttepelare genom hela resan så att hotellgästerna känner sig trygga och nöjda genom hela sin semester.

Man rapporterar dagligen till sin platschef som har ansvar för personalen och kontoret. Denne är även din kontaktperson ifall du själv skulle ha frågor eller funderingar.

Specialiserat område

Vissa som jobbar som reseledare utomlands väljer efter ett tag att specialisera sig inom ett visst område eller aktivitet. Det kan vara allt från att du håller i golfkurser, fitnessträning eller yogapass till barnaktiviteter. Då blir detta ditt specialområde där du kommer lägga mest fokus.

Det finns även utrymme till att klättra på karriärstegen när man jobbar som reseledare utomlands. Känner man för att utmana sig själv ytterligare kan man välja att så småningom utbilda sig ytterligare och få jobbet som till exempel platschef eller kontaktperson. Det finns många möjligheter och vägar att gå när du jobbar som reseledare utomlands.

Jobba som reseledare utomlands

Kriterier för att jobba som reseledare utomlands

Vad som krävs för att jobba som reseledare varierar beroende på vilket bolag du blir anställd av. Men en gemensam nämnare är att du ska vara serviceinriktad och besitta goda språkkunskaper. Du bör även vara utåtriktad, organiserad, ansvarsfull och självklart gilla att träffa nya människor. Du får inte heller vara rädd för förändringar då jobbet som reseledare utomlands ofta innebär att ingen dag är den andra lik.

Andra kriterier kan vara att man måste ha ett B- körkort, en fullföljd gymnasieutbildning samt förstå och prata god engelska. 

De flesta bolag som anställer reseledare utomlands ordnar själv med utbildningen. Den kan antingen ske först i Sverige för att sedan ha en kortare introduktion när man väl är på plats i det nya landet. Alternativt så sker hela utbildningen nere på plats direkt.
Utbildningens längd kan variera beroende företag och område. Det kan vara allt ifrån 2 veckor till 2 månader.

Har du en gymnasieutbildning inom hotell och restaurang eller turism så kan detta vara ett plus hos andra företag som inte själva står för utbildningen.

Det är också vanligt att man först genomgår en utbildning innan man vet på vilken destination man kommer bli stationerad. På vissa ställen kan man önska vilken plats eller vilket land man vill hamna i och på vissa är det arbetsgivaren som bestämmer. 

Jobbtider och löner

När du ska jobba som reseledare utomlands kan det vara bra att veta att jobbtiderna skiftar. Det kan vara allt från morgontider till sena kvällstider beroende på vad för uppgifter du får. Jobbar du kväll har du oftast förmiddagen ledig och jobbar du morgon så har du eftermiddagen ledig.
Hur många dagar i veckan man jobbar varierar men standard brukar vara 5-6 arbetsdagar. 

När det kommer till lönen så varierar även denna. Dels på grund av vilken valuta och beskattning som gäller i just ditt jobbland. Även beroende på arbetsgivare och vad som ingår i anställningen. Du får då kika på vad som gäller hos just din arbetsgivare. Många arbetsgivare brukar nämligen stå för till exempel boendet alternativt drar av en liten boendekostnad från lönen. På så sätt kan lönen vara en aning lägre men man behöver då inte lägga pengar på boendekostnader.
Medan vissa inte står för boende alls, då brukar man i gengäld få ut lite högre lön. Det varierar helt enkelt från företag och destination.

Dokument och Visum

Om du ska jobba som reseledare utomlands så är det bra att kolla upp vad för dokument och försäkringar som krävs i just ditt jobbland. Detta kan du göra på bland annat försäkringskassans hemsida. 

Jobbar du till exempel inom Norden eller Europa så behöver du inte ansöka om något speciellt visum eller uppehållstillstånd. Då räcker det oftast med att du registrerar dig i landet.
Ska du däremot jobba som reseledare i ett land utanför Europa kan man behöva ansöka om speciella visum för att få bo och jobba i landet. Detta brukar din arbetsgivare hjälpa dig med samt hjälpa dig med de papper och intyg som krävs för att få stanna i landet.

I vissa länder behöver man även öppna ett bankkonto i det landet man ska jobba i. Oftast är detta en ganska enkel process och man bokar bara in ett möte med den banken man vill ha. Till mötet brukar man behöva ha med sig en giltig ID-handling, så som sitt pass, samt ett arbetsintyg. Arbetsintyget får du från din arbetsgivare. 

När man jobbar som reseledare utomlands så brukar arbetsgivaren även stå för sjukdoms- och olycksfallsförsäkring. Men kom ihåg att kolla upp vad som gäller i just ditt fall.

Så är du sugen på att lämna Sveriges gränser för att uppleva ett unikt äventyr på någon av världens mest populära resmål? Då ska just du jobba som reseledare utomlands!

Jobba som reseledare utomlands