Jobba som sjuksköterska i Norge

Jobba som Sjuksköterska i Norge 

Norge har länge varit ett eftertraktat land för svenskar att bo och jobba i. Och den norska arbetsmarknaden välkomnar mer än gärna den svenska arbetskraften. Är du sjuksköterska och vill få ut mer, inte bara av din arbetstid utan även din fritid samtidigt som du kan tjäna en skälig summa pengar? Då kan det vara dags för dig att sadla om din svenska sjuksköterskelegitimation till en norsk och börja jobba som sjuksköterska i Norge istället.

Många svenska läkare och sjuksköterskor söker sig till Norge och det är inte bara de högre lönerna och den lägre skatten som lockar, utan även arbetsmiljön. Sjukhusen är bättre bemannade och arbetsbelastningen är därmed lägre.
Med en lägre arbetsbelastning kommer du kunna lägga ner mer omsorg och energi på de uppgifter du tar dig för.

När du jobbar som sjuksköterska i Norge får du mer tid till dina patienter. Detta är något som både du och dem mår bra av i längden. Dina arbetstimmar per vecka är dessutom färre. En vanlig arbetsvecka i Norge är vanligtvis på 37,5 timmar jämfört med de 40 timmarna som är standard i Sverige. Detta leder till att du har mer tid över att lägga på dig själv.

Sjuksköterska Lön Norge

Eftersom att lönerna är högre väljer dessutom många att arbeta deltid utan att det blir problematiskt ekonomiskt. Då får du mer tid till övers att lägga på dig själv samtidigt som du fortfarande går runt rent ekonomiskt. 

Den norska vården har ett stort behov av sjuksköterskor och svenskar är på grund av sin höga arbetsmoral och sitt goda rykte både eftertraktade och högt värderade.

Lönerna för en norsk sjuksköterska skiljer sig enormt mot vad en svensk sjuksköterska tjänar. När du jobbar som sjuksköterska i Norge är lönen upp till 40 procent högre än i Sverige och som specialistsjuksköterska kan du få ut över 40 000 kr i månaden efter skatt. Ja du hörde rätt!

Vill du ha hjälp att hitta jobb som sjuksköterska i Norge så kan du skriva till oss via vårt kontaktformulär här. Så hjälper vi dig!

Att jobba som sjuksköterska i Norge

Att jobba som sjuksköterska är ett mycket viktigt arbete och en av grundpelarna inom vården. Det är även ett av vårdens legitimationsyrken. 

Som sjuksköterska är det ditt ansvar att patienterna får den vård och omsorg de behöver. Du ansvarar även för undersökningar och provtagningar.

Det är också ditt jobb som sjuksköterska att se till att medicinska ordinationer blir korrekt genomförda.

Du har dessutom kontakt med patientens anhöriga för att informera om allmäntillstånd hos patienten. 

Som sjuksköterska få du därtill i många fall ha hand om nyanställda och studerande och se till att de får den vägledning de behöver. Det ingår dessutom en del administrativt arbete såsom att hantera patientjournaler. 

Att jobba som sjuksköterska i Norge är väldigt likt arbetet i Sverige fast i en betydligt lugnare miljö. Det gäller ändock att du är stresstålig och kan ta kvicka beslut då det inom sjuksköterskeyrket kan dyka upp stressiga situationer. Det är viktigt att du inger ett lugn och tryggar dina vårdtagare och samtidigt ser till att de får all den vård och information de behöver. 

Vill du fördjupa dig inom något område kan du utbilda dig till specialistsjuksköterska det här är väldigt uppskattat och det finns många olika alternativ för den som vill specialisera sig. Det öppnar dörrar för nya jobbmöjligheter och du kan bland annat specialisera dig inom kirurgisk vård, intensivvård, operationssjukvård eller anestesisjukvård. 

Legitimation 

För att få jobba som sjuksköterska i Norge behöver du en norsk sjuksköterskelegitimation, autorisasjon samt ett norskt personnummer. Eller ett d-nummer (om du planerar att stanna mindre än 6 månader) och ett skattekort. 

Ett tips är att ansöka om din autorisasjon i god tid innan du planerar att flytta för att bo och jobba i Norge. Det kan ta mellan 4-6 veckor att få den och i vissa fall upp till 3 månader. Fördelen är att när du väl fått din norska legitimation är den giltig hela livet ut. 

Du ansöker om din norska legitimation här.

I din ansökan måste du ha med en del dokument och dessa måste vara stämplade samt auktoriserade av antingen Arbetsförmedlingen, Polisen, en advokat eller notarius publicus. 

Du betalar din ansökningsavgift innan du skickar iväg din ansökan, då ett kvitto på denna måste finnas bifogad. 

De dokument som ska finnas med i din ansökan är följande: kvitto på betalningen för ansökningsavgiften, passkopia, legitimationsbevis, Certificate of Current Professional Status (inklusive ett intyg från socialstyrelsen som visar att din legitimation är giltig). Samt ditt examensbevis från din utbildning. 

Den norska statens auktorisationsbyrå personal inom sjukvården, även kallat norska statens autorisasjonskontor for helsepersonell kommer sedan att behandla din ansökan. Därefter utförda din norska sjuksköterskelegitimation. 

Varje år söker cirka 2000 svenska sjuksköterskor om norsk legitimation, autorisasjon. I juni 2020 överskred antalet svenska läkare och sjuksköterskor som fått sin norska legitimation 31 000 stycken.

Då autorisasjonen är giltig livet ut speglar det förvisso inte hur många som arbetar i Norge idag. Det betyder i alla fall att du har god chans att stöta på andra svenska sjuksköterskor på sjukhusen som också tagit steget mot en bättre tillvaro i Norge. Som mer än gärna delar med sig av erfarenheter och råd.   

Norskt personnummer och skattekort

När du ska bo och jobba som sjuksköterska i Norge behöver du även ett norskt personnummer samt ett skattekort. För att få ansöka om norskt personnummer måste du först registrera din flytt till Norge. Det gör du hos det norska skatteverket. Där blir du också tilldelad ett norskt födelsenummer. Ansökan om norskt födelsenummer och skattekort sker på samma blankett. 

Du måste ha med dig giltig legitimation och gärna ett arbetskontrakt från din nya arbetsgivare när du besöker ett av de utvalda skattekontoren. 

När du har registrerat din flytt och fått ditt norska personnummer kommer du att få ditt skattekort hemskickat till dig. Detta kort ska du ha med dig till din arbetsgivare. Efter att du fått ditt norska personnummer och skattekort är det också fritt fram för dig att öppna ett norskt bankkonto. Du kan nu även skaffa ett telefonabonnemang och så vidare. 

Bo i Norge

Innan du börjar leta boende i Norge rekommenderar vi att du först kikar med din arbetsgivare. Då svenska högkvalificerade kandidater är starkt efterfrågade är det många arbetsgivare som mer än gärna hjälper dig att hitta ditt boende. 

Det är heller inte ovanligt att arbetsgivaren står för en del eller hela av din boendekostnad. Många hjälper dig utöver detta med resekostnader och andra praktiska ting du behöver för att kunna jobba som sjuksköterska i Norge. 

Det finns annars gott om boenden i Norge. Priserna varierar givetvis beroende på vart du väljer att bosätta dig. Det är vanligt att hyra ett rum i ett större hus. På så sätt har du en fantastisk chans att träffa nya människor och vidga ditt kontaktnät. 

En bra sida för att hitta rum att hyra finner du här. Vill du däremot hyra något eget så finns det utan tvekan något även för dig. Några bra sidor för att hitta ditt framtida boende är FINN, Bolignorge och Rubikk.

När du hittat ditt boende och ska skriva kontrakt kan det vara bra att vara förberedd på att många hyresvärdar begär en deposition. Det brukar vara mellan 1-3 månadshyror som hyresvärden håller på till du flyttar ut. Du får sedan tillbaka din deposition vid utflytt. Förutsatt att ingen skada i boendet har skett under tiden du bott där. 

Så ta chansen redan idag och få ut det mesta av ditt drömjobb som sjuksköterska, samtidigt som du bor i ett fantastiskt land där du blir oerhört uppskattad!

 

Upptäck Norge

När du ska jobba som sjuksköterska i Norge har du en utmärkt chans att få uppleva en av världens kanske vackraste länder. Norge har nämligen en häpnadsväckande natur för att inte tala om dess sagolika fjordar och fjäll.

Att jobba som sjuksköterska i Norge kommer innebära kortare arbetsdagar och mer fritid. Det kommer alltså finnas gott om tid att besöka många av de vackra och intressanta platser som landet erbjuder.

 

Passa på att besök staden som kallas för Arktis huvudstad, nämligen Tromsø. Tromsø ligger i mitten av Norge och när du väl varit här kommer du förstå hypen kring denna stad.

 

Här kan du uppleva otroliga ljusförhållanden såsom norrsken och midnattssol. För att få uppleva norrskenet fullt ut kan du gå på något som kallas för “Norrskensjakt”. Då får du en lokal guide som tar med dig till de bästa smultronställena när det kommer till att uppleva detta magiska naturfenomen.

Då Tromsø ligger 350 kilometer norr om polcirkeln har staden äran att på sommaren kunna uppleva midnattssol under flertalet månader.
Midnattssolen har inspirerat många konstnärer och författare genom åren och när du jobbar som sjuksköterska i Norge kan du själv få uppleva detta spektakel.

 

Något annat du inte får missa när du är i Tromsø är valskådning. Varje år sedan 2012 har dessa magnifika varelser hittat till Tromsøs kust. Oftast brukar besöken från dessa underbara däggdjur börja i November och vara i några månader innan de beger sig vidare. Så när du är ledig från ditt jobb som sjuksköterska i Norge är valsafari helt klart ett måste att testa på.

 

Tromsø är bara en av alla de städer i Norge som erbjuder enastående djur och naturupplevelser.

Norska fjällen

Något annat som Norge är mycket väl känt för är ju sin fantastiska skidåkning. När du ska jobba som sjuksköterska i Norge måste du passa på att testa Norges utbud av denna vintersport. Exempel på några av Norges största skidorter är Trysil, Hafjell, Hemsedal och Geilo.

Dessa städer är inte bara populära på vinterhalvåret. Ta dig hit på sommaren och på samma fjäll som du åkte skidor i vinter kan du nu vandra eller cykla på.

 

När du jobbar som sjuksköterska i Norge kommer du märka en positiv skillnad på din ekonomi. Varför då inte unna sig en matupplevelse i världsklass på någon av alla Michelinrestauranger som finns i Norge. Ta en weekend till huvudstaden Oslo. Här kan du inte bara kombinera storstad och natur utan även njuta av vacker konst och kultur.

 

Sammanfattning om att jobba som sjuksköterska i Norge


Varför många svenska sjuksköterskor väljer att jobba som sjuksköterska i Norge istället för i Sverige är dels på grund av att man får betydligt mer betalt, du kan få upp till 40 procent mer i lön jämfört med samma tjänst hemma i Sverige. Skatten är lägre och sjukhusen är mer bemannade. Detta bidrar till att arbetsbelastningen inte är lika h