Jobba som undersköterska i Norge

Lediga jobb som undersköterska i Norge

    There are currently no vacancies.

Jobba som undersköterska i Norge

Lockas du, som många andra av att ta nästa steg i din karriär? Att jobba i som undersköterska i Norge är något som blivit väldigt populärt bland både svenskar och vårdpersonal från andra delar av Europa. Även efterfrågan efter vårdpersonal är hög, inte minst i vårt grannland Norge. Att jobba som undersköterska i Norge är något som är gynnsamt för dig utvecklingsmässigt och inte minst lönemässigt. Däremot är det inte bara de högre lönerna som lockar svenskarna att ta sig över gränsen, utan även de bättre arbetsförhållanden och den lugnare arbetsmiljön.

Arbetsveckorna är även betydligt kortare än vad vi är vana med i Sverige samtidigt som bemanningen är bättre. Detta innebär att du som jobbar som undersköterska i Norge kan lägga all din tid där den behövs – på dina patienter utan att du sliter ut dig själv. Norge erbjuder förutom bättre arbetsvillkor även en slående natur och kultur, så att jobba som undersköterska i Norge blir även ett äventyr du kommer minnas hela livet.

Som många vet har svenskarna gott rykte i vårt grannland och de norska arbetsgivarna anställer mer än gärna svensk vårdpersonal för att jobba som undersköterskor i Norge.
För dig som vill jobba som undersköterska i Norge är alternativen många. Du har bland annat möjlighet att arbeta både hel- eller deltid samt att hyras ut under kortare perioder som hyrsköterska. Eftersom att lönerna i Norge i regel är så pass mycket högre än hemma i Sverige väljer en del nämligen att endast arbeta deltid för att få ut ännu mer av vardagen, då pengarna ändå räcker till.

Vill du ha hjälp att hitta jobb som undersköterska i Norge så kan du skriva till oss via vårt kontaktformulär här. Så hjälper vi dig!

Att jobba som undersköterska i Norge

Som undersköterska är din uppgift att ta hand om människor som är i behov av stöd, omsorg, vård eller service. Att jobba som undersköterska i Norge så jobbar du nära människor som behöver stöd samt finns vid deras sida som en hjälpande hand. Beroende på om du jobbar inom sjukvård, ambulans, hemvård, äldreomsorg eller LSS så varierar arbetsuppgifterna. Men den gemensamma nämnaren är att få patienter samt även anhöriga att känna trygghet.
Jobbar du inom hälso- och sjukvården jobbar du ofta i team med sjuksköterskor och läkare. Du som undersköterska har också i uppgift att observera tillståndet på patienterna och ta det vidare till sjuksköterska och läkare.

Andra arbetsuppgifter kan till exempel vara att förbereda undersökningsrum och operationsrum. Även att ta hand om patienternas hygien genom att hjälpa till med tvätt och ombyten. Servera mat till patienter och bädda sängar.
Men även administrativt arbete såsom dokumentation, vara med och uppdatera vårdplaner samt rapportera om tillstånd på patienterna skulle förändras.
Man kan säga att när du ska jobba som undersköterska i Norge är du en viktig stöttepelare inte bara för annan vårdpersonal utan även för patienterna och dess anhöriga.

Undersköterska i Norge legitimation

Det är relativt enkelt att börja jobba som undersköterska i Norge. Bara du tar dig lite tid att genomföra de förberedelser som du behöver innan du ger dig av.
Till en början måste du som ska jobba som undersköterska i Norge ansöka om norsk legitimation för vårdpersonal som på norska heter autorisasjon. Du hittar all information om hur du går tillväga för att ansöka om autorisasjon här. I rullisten väljer du alternativet Helsefagarbeider. I din ansökan behöver du sedan bifoga underlag på din utbildning och själva ansökan sker därefter till Altinn.no.

Ansökan

I samband med att du skickar in din ansökan om auktorisation betalar du även en ansökningsavgift. Kom ihåg att vara ute i god tid då det kan dröja mellan 4-6 veckor och i vissa fall upp till 3 månader innan ansökan blir godkänd. Utöver din ansökan om auktorisation måste du som ska jobba som undersköterska i Norge även ansöka om ett norskt personnummer och ett skattekort. Vi berättar mer om hur du gör detta i nästa stycke. Något annat som kan vara bra att tänka på när du ansöker är att du noga ser över så att du får med alla intyg och dokument som efterfrågas i din ansökan. Samt att allt är korrekt ifyllt. Detta för att minimera risken för ytterligare fördröjningar innan du blir godkänd.

Vi rekommenderar att du utgår från informationen som står i ditt pass, om denna informationen skiljer sig från eventuella betyg eller intyg måste du stärka din identitet genom ett personbevis. Du kan ansöka om ett personbevis hos skatteverket samt bevisa att du inte finns med i belastningsregistret för att få jobba inom vården i Norge. Du kan enkelt ansöka om ett utdrag från belastningsregistret på polisens hemsida, det gör du här.

När du väl har fått din norska legitimation är den giltig livet ut, så det är med andra ord mer än värt tiden med det pappersarbetet som du behöver genomföra i början.

Jobba som undersköterska i Norge

Norskt personnummer och skattekort

Som vi nämnde tidigare behöver du även ett norskt personnummer samt ett skattekort när du ska jobba som undersköterska i Norge. Gällande norskt personnummer finns det två olika typer du ansöka om. Beroende på hur lång tid du planerar att stanna och arbeta i Norge.
Är din plan att stanna i mindre än 6 månader ansöker du om ett tillfälligt personnummer som kallas d-nummer. Du behöver ett av ovanstående för att kunna ansöka om skattekort och således kunna jobba som undersköterska i Norge. Det behövs också för att öppna ett bankkonto eller skaffa telefonabonnemang.

För att ansöka om norskt personnummer måste du först registrera din flytt till Norge. Detta gör du hos det norska skatteverket. Du besöker ett av de utvalda kontoren för att ansöka om norskt födelsenummer och skattekort, kom dock ihåg att ha med dig giltig legitimation. När du har folkbokfört dig i Norge samt fått ditt norska födelsenummer kommer du sedan få ditt skattekort hemskickat till dig. Skattekortet ska du sedan ha med dig till din nya arbetsgivare. Om du inte hunnit få ditt skattekort innan din första lön ska utbetalas kommer arbetsgivaren att dra 50% av din lön till skatt. Du får givetvis tillbaka detta vid deklarationen om så skulle vara fallet.

Du som vill jobba som undersköterska i Norge en kortare period, det vill säga mindre än 6 månader behöver istället ansöka om ett d-nummer. Ett d-nummer kan du ansöka om hos bland annat skatteverket och banken. Även i dessa fall är det viktigt att du har med dig en giltig legitimation. Vi på Allautlandsjobb rekommenderar alltid passet i första hand som val av legitimation.

Boende

När du ska jobba som undersköterska i Norge gäller det att ha ett boende som man trivs med. Vi rekommenderar att du kollar med din arbetsgivare innan du börjar leta boende på egen hand. Många arbetsgivare hjälper nämligen mer än gärna till med att ordna boende till dig som ska flytta för att jobba som just undersköterska i Norge. Detta då svenska högkvalificerade kandidater är starkt efterfrågade i Norge.

Det är även vanligt att arbetsgivaren till och med står för hela eller iallafall en del av boendekostnaden. Det kan även i många fall hjälpa till med resekostnader som skulle uppstå när du ska ta dig till och från jobbet. Vi samarbetar med många arbetsgivare som strävar efter att den anställde ska ha ett så bra boende som möjligt med lätt resväg till jobbet för att underlätta så mycket som möjligt för dig när du ska jobba som undersköterska i Norge. Även andra kvalifikationer såsom bra Wi-Fi och ett tryggt områden. Även för att hitta bra boende som är anpassade för de som väljer att flytta med hela sin familj.

I de fall som ditt nya boende inte ligger i närheten av din nya arbetsplats får du information om eventuell reseersättning i förväg så du enkelt kan planera din resväg. Du får även ett mejl med all information du kan tänkas behöva såsom information om arbetsplatsen, enklaste resväg, information om skattekort med mera. Alltså att du som ska jobba som undersköterska i Norge känner dig väl förberedd och trygg i din nya vardag.

Leta på egen hand

Vill man däremot hitta ett boende på egen hand är detta absolut inte omöjligt. Det finns nämligen gott om boendemöjligheter i Norge. Några städer som är speciellt populära bland just svenskar är Oslo, Bergen och Stavanger. Boendepriserna varierar sedan beroende på vart i landet du väljer att bosätta dig när du ska jobba som undersköterska i Norge. I de större städerna brukar priserna vara betydligt högre. Ett tips är då att söka sig en aning utanför centrum. Du kommer då märka att priserna sjunker ju längre ut du kommer. Många väljer även att dela boende med någon eller några. Genom att dela boende sparar du inte bara in på hyran utan även på räkningar såsom el och vatten. Förutom att spara pengar får du här också ett gyllene läge till att lära känna nya spännande människor och vidga ditt kontaktnät.

Även om hyrorna i Norge kan framstå som höga är således även lönen högre i Norge. Detta gör så att det i slutändan jämnar ut sig och det brukar inte längre ses som ett problem.
För att hitta boende när du ska jobba som undersköterska i Norge kan du använda dig av olika sidor online. Det finns ett helt hav av sidor som annonserar ut lediga lägenheter. En av dessa är Aftenposten.no.

Du kan även använda dig av lokaltidningarna där du kan hitta annonser om lediga boenden. Eller varför inte gå via en fastighetsmäklare. Då de flesta bostäder är privatägda i Norge tenderar det till att vara betydligt lättare att hitta ett ställe att hyra här jämfört mot i Sverige.

Deposition

Kom ihåg att de flesta hyresvärdar tar ut en deposition innan inflytt. Depositionen brukar ligga på 1-3 månadshyror. Depositionen sätts sedan in på ett konto där de ligger orörda till den dagen du ska flytta ut. Då får du nämligen tillbaka samtliga pengar, förutsatt att du lämnar boendet i gott skick.

Upptäck Norge

Du kommer ha en ypperlig chans att upptäcka Norge när du jobbar som undersköterska i Norge. Med kortare arbetsdagar och högre löner har du god tid på dig att upptäcka ett land som har allt och lite till att erbjuda. Allt från förtrollande natur och sagolika naturfenomen till imponerande arkitektur och kultur. Glöm inte heller maten i världsklass.

Oslo

Något du inte får missa när du ska jobba som undersköterska i Norge är att besöka huvudstaden Oslo. I Oslo ligger Nobels fredssenter. Besök platsen där Nobelpriset delas ut och insup atmosfären som lämnats efter alla beundransvärda Nobelpristagare.
Det finns också mängder av museer och arkitektur att beskåda i Oslo. Det kungliga slottet finner du även i huvudstaden och är utan tvekan värt ett besök. Ta dig då till den vackra slottsparken och bevittna den omtalade vaktavlösningen.

Strosa sedan genom de äldre kvarteren med smakfull charm för att sedan promenera längs hamnpromenaden och beskåda nybygge som ger dig en smak av framtiden.
Bryt storstadspulsen mot en rofylld promenad i skogen och unna dig ett svalkande dopp i den klara fjorden.

Tromsø

Ta naturen till nästa nivå och besök Tromsø. Tromsø ligger i mitten av Norge och kallas för Aktis huvudstad. Denna staden är något utöver det vanliga när det kommer till otroliga ljusfenomen. Här kan du få uppleva norrsken som med med sitt gröna skimmer lyser upp hela staden när norrskenet dansar mot den becksvarta natthimlen. Ett tips är att hyra en guide och gå på Norrskensjakt. Guiden tar dig till de bästa ställena för att få bevittna denna magi.

Tromsø ligger ca 350 mil norr om polcirkeln. Detta betyder att staden har äran att under sommaren få uppleva midnattssol. Midnattssol är något många konstnärer och kreatörer drömmer om att få uppleva och när du jobbar som undersköterska i Norge kan du uppleva deras dröm. Midnattssolen har nämligen inspirerat många konstnärer genom åren och när du väl bevittnat det med egna ögon förstår du varför.

Tromsø erbjuder inte bara fantastisk natur utan också ett fantastiskt djurliv. Något som är allmänt känt i Tromsø är besöken av valar som brukar komma i November varje år. Valarna har sedan 2012 börjar komma förbi Tromsøs kust för att stanna där ett par månader innan de fortsätter sin färd. Så valskådning är något alla som ska besöka Tromsø i November skriver upp på sin lista. Att träffa dessa magnifika och ståtliga däggdjuren på nära håll är helt klart något du måste göra när du ska jobba som undersköterska i Norge.

Stavanger

Stavanger är klart värt ett besök när du ska jobba som undersköterska i Norge. Denna staden bjuder på en idyllisk miljö med små gator som ringlar sig genom staden kantade med vita trähus. Detta är en stad fylld med konst. Varje år arrangeras Nuartfestivalen i Stavanger där världsberömda gatukonstnärer fyller staden med unik färg och form. Staden “skänker” privata fasader åt konstnärerna och konsten stannar på väggarna resten av året så du kan njuta av vad konstnärerna skapat vilken tid på året du än kommer.

Staden är även känd för Fargegaten. En gata där samtliga hus är målade i alla regnbågens färger. En härlig kontrast till resterande vitmålade trähus.

Något som är härligt med just denna stad är att allt är på gångavstånd. Du kan promenera längs kullerstensgatorna, gå i butiker, kolla på konst och äta på fantastiska restauranger och sedan har du gångavstånd till den hjärtformade insjön. Där kan du sola, bada och paddla. Du kan också ta en promenad i Byparken och sedan avnjuta en picknick i solen medan brisen från insjön behagligt svalkar.

Är promenader i grönska något för dig ska du även passa på att gå på hiking på berget Kjerag som ligger här. Uppe på berget i en skrev hittar du den berömda Kjeragbolten. Kjeragbolten är en stor stenbumling som fastnat i en skreva i berget. Trotsa höjdskräcken och ta en enastående bild när du står på den stora svävande stenen men en utkik bortom denna värld.

Skidåkning i Norge

Sen får du bara inte missa Norges fantastiska skidåkning när du ska jobba som undersköterska i Norge. Här hittar du några av de välkända skidorterna Trysil, Geilo, Hemsedal och Hafjel. Ge dig ut i backen och låt den vita pudersnön föra dina skidor framåt medan du njuter av den magiska utsikten.

Det finns med andra ord en hel del du kan upptäcka i vårt vackra grannland när du ska jobba som undersköterska i Norge.

Jobb som undersköterska i Norge