Jobba som undersköterska i Norge
Lockas du, som många andra av att ta nästa steg i din karriär? Att jobba i som undersköterska i Norge är något som blivit väldigt populärt bland både svenskar och vårdpersonal från andra delar av Europa. Även efterfrågan efter vårdpersonal är hög, inte minst i vårt grannland Norge. Att jobba som undersköterska i Norge är något som är gynnsamt för dig utvecklingsmässigt och inte minst lönemässigt. Däremot är det inte bara de högre lönerna som lockar svenskarna att ta sig över gränsen, utan även de bättre arbetsförhållanden och den lugnare arbetsmiljön.
Arbetsveckorna är även betydligt kortare än vad vi är vana med i Sverige samtidigt som bemanningen är bättre. Detta innebär att du som jobbar som undersköterska i Norge kan lägga all din tid där den behövs – på dina patienter utan att du sliter ut dig själv. Norge erbjuder förutom bättre arbetsvillkor även en slående natur och kultur, så att jobba som undersköterska i Norge blir även ett äventyr du kommer minnas hela livet.
Som många vet har svenskarna gott rykte i vårt grannland och de norska arbetsgivarna anställer mer än gärna svensk vårdpersonal för att jobba som undersköterskor i Norge.
För dig som vill jobba som undersköterska i Norge är alternativen många. Du har bland annat möjlighet att arbeta både hel- eller deltid samt att hyras ut under kortare perioder som hyrsköterska. Eftersom att lönerna i Norge i regel är så pass mycket högre än hemma i Sverige väljer en del nämligen att endast arbeta deltid för att få ut ännu mer av vardagen, då pengarna ändå räcker till.
Vill du ha hjälp att hitta jobb som undersköterska i Norge så kan du skriva till oss via vårt kontaktformulär här. Så hjälper vi dig!
Att jobba som undersköterska i Norge
Som undersköterska är din uppgift att ta hand om människor som är i behov av stöd, omsorg, vård eller service. Att jobba som undersköterska i Norge så jobbar du nära människor som behöver stöd samt finns vid deras sida som en hjälpande hand. Beroende på om du jobbar inom sjukvård, ambulans, hemvård, äldreomsorg eller LSS så varierar arbetsuppgifterna. Men den gemensamma nämnaren är att få patienter samt även anhöriga att känna trygghet.
Jobbar du inom hälso- och sjukvården jobbar du ofta i team med sjuksköterskor och läkare. Du som undersköterska har också i uppgift att observera tillståndet på patienterna och ta det vidare till sjuksköterska och läkare.
Andra arbetsuppgifter kan till exempel vara att förbereda undersökningsrum och operationsrum. Även att ta hand om patienternas hygien genom att hjälpa till med tvätt och ombyten. Servera mat till patienter och bädda sängar.
Men även administrativt arbete såsom dokumentation, vara med och uppdatera vårdplaner samt rapportera om tillstånd på patienterna skulle förändras.
Man kan säga att när du ska jobba som undersköterska i Norge är du en viktig stöttepelare inte bara för annan vårdpersonal utan även för patienterna och dess anhöriga.
Undersköterska i Norge legitimation
Det är relativt enkelt att börja jobba som undersköterska i Norge. Bara du tar dig lite tid att genomföra de förberedelser som du behöver innan du ger dig av.
Till en början måste du som ska jobba som undersköterska i Norge ansöka om norsk legitimation för vårdpersonal som på norska heter autorisasjon. Du hittar all information om hur du går tillväga för att ansöka om autorisasjon här. I rullisten väljer du alternativet Helsefagarbeider. I din ansökan behöver du sedan bifoga underlag på din utbildning och själva ansökan sker därefter till Altinn.no.
Ansökan
I samband med att du skickar in din ansökan om auktorisation betalar du även en ansökningsavgift. Kom ihåg att vara ute i god tid då det kan dröja mellan 4-6 veckor och i vissa fall upp till 3 månader innan ansökan blir godkänd. Utöver din ansökan om auktorisation måste du som ska jobba som undersköterska i Norge även ansöka om ett norskt personnummer och ett skattekort. Vi berättar mer om hur du gör detta i nästa stycke. Något annat som kan vara bra att tänka på när du ansöker är att du noga ser över så att du får med alla intyg och dokument som efterfrågas i din ansökan. Samt att allt är korrekt ifyllt. Detta för att minimera risken för ytterligare fördröjningar innan du blir godkänd.
Vi rekommenderar att du utgår från informationen som står i ditt pass, om denna informationen skiljer sig från eventuella betyg eller intyg måste du stärka din identitet genom ett personbevis. Du kan ansöka om ett personbevis hos skatteverket samt bevisa att du inte finns med i belastningsregistret för att få jobba inom vården i Norge. Du kan enkelt ansöka om ett utdrag från belastningsregistret på polisens hemsida, det gör du här.
När du väl har fått din norska legitimation är den giltig livet ut, så det är med andra ord mer än värt tiden med det pappersarbetet som du behöver genomföra i början.