Jobba som undersköterska utomlands

Jobba som undersköterska utomlands

Drömmer du som många andra om att packa väskan och bege dig för att bo och jobba utomlands samtidigt som du vill dra nytta av din utbildning som undersköterska? Då är att jobba som undersköterska utomlands något för dig.
Många tänker att om man ska flytta till ett annat land så är det ett jobb på ett svenskt callcenter som gäller. Men så behöver det absolut inte vara. Att jobba som undersköterska utomlands är mer vanligt än vad man först kanske kan tro.

Precis som i Sverige så är behovet av undersköterskor även stora utomlands och svenska undersköterskor samt sjuksköterskor blir allt mer attraktivt på den utländska arbetsmarknaden.
Det är nämligen allmänt känt att svenskar besitter goda kompetenser när det kommer till både utbildning men även vad det gäller arbetsmoral för att inte tala om språkkunskaper. De flesta svenskar talar flytande engelska samt besitter grundkunskaper i ett tredje språk.
Ett land där svenska undersköterskor är extra efterfrågade är Norge. Här kan du jobba som undersköterska utomlands samtidigt som du har nära hem. Många väljer att jobba som just undersköterska i Norge på grund av den stora efterfrågan men också på grund av den högre lönen och bättre arbetsvillkor. Här kan du läsa mer om att jobba som undersköterska i Norge.

Men det är såklart inte bara Norge som är behov av din kompetens som undersköterska. Många länder föredrar att anställa utländsk arbetskraft då det ibland kan råda brist på utbildning hos lokalbefolkningen. I Sverige har vi förmånen att bli erbjudna välgrundade utbildningar som andra länder inte har samma turen att få.

Att jobba som undersköterska utomlands

Den gemensamma nämnaren när man jobbar som undersköterska utomlands, eller som undersköterska över lag, är att man har som uppgift att ta hand om människor som är behov av olika typer av stöd. Personer som behöver stöd och hjälp inom omsorg, vården eller service. Ditt jobba är att fungera som en hjälpande hand samt bibringa trygghet till patienten men även till dess anhöriga.

Mer specifika uppgifter som tillkommer när man ska jobba som undersköterska utomlands varierar beroende på om du jobbar inom hemvård, sjukvård, ambulans, äldreomsorg eller LSS. Men exempel på arbetsuppgifter kan vara att förbereda operationsrum eller undersökningsrum för patienter, att föra observationer vidare till sjuksköterska och läkare eller något så enkelt som att hjälpa patienter med bäddning av sängar, tvätt och ombyten. Det kan också vara uppgifter inom Hemtjänsten där du åker hem till personen och hjälper till med vardagliga sysslor såsom inhandling av mat, hjälp med att ta mediciner eller få ut personen på en uppfriskande promenad.

Det tillkommer även ofta administrativt arbete genom dokumentation och uppdaterande av vårdplaner med mera.
Vilka uppgifter man har när man ska jobba som undersköterska utomlands skiftar beroende på inriktning men självklart även på i vilket land du väljer att bosätta dig i.

I många länder är synen på patienter mer humanistiska än i Sverige. Till exempel kallar man dem för gäster istället för patienter i bland annat England. Man ser även att varje person är en egen individ och ska behandlas med värdighet och inte bara som “en i mängden”. I många länder prioriterar man tiden som läggs ner på var och en istället för att hinna med så många patienter på så kort tid som möjligt. Man ska helt enkelt ha tid till att kunna utföra sitt jobb som en hjälpande hand och stöttepelare till fullo.

Språket

Ska du jobba som undersköterska utomlands är språket något många tror kan sätta käppar i hjulen för en. Men då vi svenskar innehar goda kunskaper i engelska kan man komma långt på detta. Du kan till exempel jobba som undersköterska utomlands i ett engelsktalande land såsom inom Storbritannien, USA eller varför inte Australien.
Även andra länder som inte har engelska som modersmål uppskattar engelsktalande arbetskraft.
Om inte annat kan man välja att gå en språkkurs i det landet man ska flytta till för att jobba som undersköterska utomlands och därmed lära sig grunderna i språket. Detta kommer att göra dig extra attraktiv på arbetsmarknaden men även gynna dig på ett privat plan.
Att arbeta som undersköterska utomlands är en otrolig möjlighet att få internationell erfarenhet, upptäcka världen utanför Sveriges gränser, lära sig nya språk för att inte tala om värdefull arbetsmerit.
Se alla tillgängliga jobb här!

Jobba som undersköterska utomlands

Förberedelser när du ska jobba som undersköterska utomlands

När du ska jobba som undersköterska utomlands brukar arbetsgivarna kika på vad du har för tidigare grundutbildning för att avgöra vad för legitimation eller auktorisation den motsvarar i det landet du ska flytta till. I vissa länder, till exempel Tyskland, kräver arbetet som undersköterska en högre utbildning än den vi har i Sverige. Många arbetsgivare erbjuder dock nödvändig utbildning samt certifiering när du väl är på plats. Men detta varierar självklart mellan arbetsgivare och land. Så ta reda på vad som gäller på just ditt framtida jobb.

Något annat som varierar är visum och arbetstillstånd. Väljer du att flytta för att jobba som undersköterska utomlands men inom EU behöver du varken ansöka om visum eller ett arbetstillstånd. Alla länder som är medlemmar i EU har en överenskommelse att man som EU-medborgare får vistas fritt i landet utan att behöva ansöka om något speciellt uppehållstillstånd.

Ska du däremot jobba som undersköterska utomlands i ett EU-land längre än 3 månader behöver du registrera dig i landet. Detta brukar vara en enkel process och allt du behöver är en giltig ID-handling, så som ditt pass, och ibland ett arbetsintyg från din arbetsgivare. Du behöver i samband med detta även meddela försäkringskassan samt skatteverket i Sverige om att du numer befinner dig utomlands. Flyttanmälan till skatteverket gör du för att slippa betala skatt i både Sverige och i ditt nya jobbland samtidigt. Även om du gör en så kallad utskrivning från Sverige behåller du alltid ditt svenska medborgarskap och kan med enkla medel skriva in dig i Sverige igen.

Personnummer

Ska du jobba som undersköterska utomlands i ett EU-land i längre än 3 månader brukar man i anslutning till att man registrerar sig i det nya landet få ett typ av personnummer som gäller i just det landet du registrerat dig i. Den här typen av personnummer påverkar inte ditt svenska personnummer på något vis, utan du behåller givetvis även detta.

När man ska jobba som undersköterska utomlands brukar man även behöva skaffa en sjukförsäkring samt öppna ett bankkonto i det nya landet. Denna processen ser olika ut beroende på vilket land du väljer att bosätta dig i. Men i de flesta fallen brukar man bara behöva visa sitt nya personnummer samt ett arbetsintyg för att ansöka om detta. Många arbetsgivare brukar hjälpa till med själva processen och ibland även stå för sjukförsäkringen alternativt att den dras av automatiskt från din lön.
Du kan också använda dig av ditt EU-kort, det europeiska sjukförsäkringskortet, när du befinner dig inom EU. Ditt EU-kort visar du då bara upp vid ett eventuellt läkarbesök och du har du rätt till gratis sjukvård. Se till att beställa hem ditt EU-kort innan avresa. Du beställer enkelt hem kortet här.

Ska du å andra sidan jobba som undersköterska utomlands i ett land som inte tillhör EU kommer du behöva ansöka om visum eller arbetstillstånd. Beroende på vilket land du väljer så finns det olika visum att söka. Du kan alltid höra av dig till svenska ambassaden i det landet du vill flytta till för att rådfråga vad för typer av tillstånd som du behöver för att kunna flytta och arbeta i just det landet.

Kompetens

Många länder vill ha något typ av utbyte i form av att du kan bidra med en viss kompetens som lokalinvånarna i landet i kan i samma utsträckning. Det finns även olika visum för dig som ung där du kan vistas i landet under en viss tid utan att behöva ett färdigt jobbkontrakt och på sätt leta jobb på plats. Ta reda på vad som gäller i just ditt nya jobbland eller gå in och läs våra artiklar om det landet du är intresserad av här.

Boende

För att kunna jobba som undersköterska utomlands behöver man såklart ett boende. Vi brukar alltid rekommendera att man söker boendet på plats. Det kan nämligen vara till ens fördel att man i början har ett tillfälligt boende på till exempel ett hostel eller hotell. Då kan man i lugn och ro gå på visningar och leta efter sitt framtida hem utan stress. Även om de flesta är seriösa när det kommer till att hyra ut lägenheter är det dumt att chansa. Se med andra ord till att du har sett boendet med egna ögon innan du skriver på ett kontrakt eller ger hyresvärden pengar.

Många som hyr ut ett boende vill att man lägger en deposition. Du får sedan tillbaka din deposition när du ska flytta ut, så länge du lämnar boendet i gott skick. En deposition brukar ligga på 2-3 månadshyror.

Vad ett boende utomlands kostar växlar beroende på land, stad och läge. Oftast är hyrorna högre i de större städerna och ju närmare centrum man bor. I vissa länder och städer ligger hyrorna på liknande priser som i Sverige och i andra kan det vara hälften så billigt.

Det kan vara bra att bestämma sig redan innan man börjar leta vad för typ av boende man är intresserad av. Är det en lägenhet, studio eller kanske en stuga. En del typer av boenden är mer vanliga än andra i olika delar av världen.

Gemensamt boende

Många som ska flytta för att jobba som undersköterska utomlands föredrar att ha ett gemensamt boende med andra personer. Många väljer således att istället för att ha en egen lägenhet då hyra ett rum i ett kollektiv. Den här typen av boende är mer förekommande utomlands än hemma i Sverige. Genom att dela boende med en eller flera andra kan du hålla nere på boendekostnaderna samtidigt som du lär känna nya vänner för livet.

Kom ihåg att i många fall så ingår inte räkningar såsom el, vatten och gas. I många länder är alltså kallhyra vanligare än varmhyra. Ta därför alltid reda på vad som gäller i just ditt framtida boende innan du skriver på något kontrakt så summan i slutändan inte överstiger din budget.

I det flesta länder är internet en guldgruva när det kommer till att leta boende. Det finns många bra sidor där du kan fylla i dina preferenser som maxhyra, område, om man vill ha möblerat eller omöblerat etc. Du kan också gå via en mäklare som hjälper dig att hitta det du söker. Observera dock att mäklare ofta tar ut en extra avgift.

Många arbetsgivare hjälper av sina anställda med boende. Så när du ska jobba som undersköterska utomlands kan det vara bra att först och främst ta reda på vad som gäller på just ditt jobb. Det kan vara allt ifrån att de kommer med tips och råd till att ett boende ingår i er överenskommelse. Alternativt att de står för en del av hyran. Så kika med din nya arbetsgivare vad som gäller för just dig.

Att tänka på

När du väl har bestämt dig för att flytta och jobba som undersköterska utomlands kan det vara bra att vara ordentligt förberedd med de saker som går att ordna redan på hemmaplan innan flytten bär av.

Beroende på vart i världen du ska flytta för att jobba som undersköterska så är det bra att kolla upp om du behöver ett visum eller annat intyg så du hinner få det i god tid innan flytten bär av. Det gäller som sagt endast om du ska flytta till ett land som inte tillhör EU. Tillhör landet EU behöver du inte ha något visum eller uppehållstillstånd.

Kolla även upp så att alla dokument är giltiga och kommer att vara giltiga ett bra tag framöver. Till exempel ditt pass, ditt EU-kort och körkort. I vissa länder vill de att man uppdaterar sitt körkort så att det gäller även i deras land. Kolla upp vad som gäller just dit du ska flytta.

Ett bra tips när du ska flytta för att jobba som undersköterska utomlands är att du har kopior på alla viktiga dokument. Så se till att ordna detta i lugn och ro innan du flyttar.
Kom också ihåg att göra en flyttanmälan om du redan nu vet att du kommer vara borta mer än 3 månader. Ska du flytta inom någon av de Nordiska länderna måste man göra två flyttanmälningar, en i Sverige och en i det nya landet.

Frakt och kultur

Om du ska flytta för att jobba som undersköterska och vill ha med dig mer än vad som ryms på ett flygplan, se då till att kolla upp flyttfirmor och eventuell tull som kan tillkomma. Flyttar du inom EU behöver du inte betala någon tullavgift för flytten av saker.

En annan sak som vi verkligen rekommenderar är att dels läsa på lite om ditt nya jobbland och dess kultur. I många delar av världen skiljer sig både arbetskulturen men också den vardagliga kulturen från den svenska. Läs på och lära dig deras seder så blir det lättare att anamma den nya kulturen samt att du undviker eventuella kulturkrockar.

När man flyttar för att jobba som undersköterska utomlands är det lätt att man drar sig till andra svenskar som bor i landet. Absolut inget fel med det, men ett tips är att försök knyta kontakter även med lokalbor. Detta kommer inte bara stärka dina språkkunskaper utan också få dig att växa mer som person. Det är en ypperlig chans att utbyta kunskap och kultur samtidigt som du får vänner för livet.

Jobb som undersköterska utomlands